
Foto: Shutterstock
Ak patríte medzi tých, ktorí si radi navaria do zásoby, alebo sa snažia spotrebovať všetko do poslednej omrvinky, mrazenie polievok pre vás určite nie je žiadnou novinkou. Aj pri ňom však treba dodržať isté pravidlá a postupy, aby potom, keď ju rozmrazíte chutila ako práve čerstvo uvarená.
Aké nádoby sú vhodné
Nie všetky nádoby sú vhodné do mrazničky, preto používajte či kupujte nádoby, pri ktorých sa to jasne uvádza. K najlepším možnostiam patria:
Foto: Shutterstock
Zamrazujte menšie porcie
Mrazenie polievky po jednej až dvoch porciách má niekoľko výhod:Polievku nechajte vychladnúť
Polievku nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Dajte ju do chladničky aspoň na 1–2 hodiny a až potom ju zamrazte. Prečo by ste nikdy nemali dávať teplú polievku do mrazničky?
Foto: Shutterstock
Nebuďte pohodlní, označujte
Nič nie je horšie, ako zabudnúť, čo sa v tej-ktorej nádobe ukrýva. A hoci si dnes vravíte, že sa nemôžete pomýliť, o mesiac, keď budete v ruke držať zamrznutú nádobu bez označenia, bude všetko inak.Rozmrazujte pomaly
Ak chcete zachovať chuť a štruktúru polievky, rozmrazujte ju pomaly cez noc v chladničke. Keď ste zabudli polievku pomaly rozmraziť v chladničke, môžete nádobu na pár minút ponoriť do studenej vody, obsah z nej vypadne ako kocka a polievka bude pripravená na ohrev v hrnci.Ktoré polievky sú ideálne na zamrazenie
Vývary a číre polievky: Mäsové a zeleninové vývary ale aj zeleninové polievky.Strukovinové: Polievky zo šošovice, fazule či cícera, pokojne aj s údeninou.
Tieto do mrazničky nepatria
Krémové polievky so smotanou alebo syrom – po rozmrazení sú zrazené a zrnité.
Foto: Shutterstock
Polievky s cestovinou, ryžou a zemiakmi – škroby nasiaknu vývar a výsledok je kašovitý. Zemiaky po rozmrazení mäknú a rozpadávajú sa.
Aj tieto polievky však pri malej úprave môžete uchovávať v mrazničke. Jednoducho ich uvarte bez “problémových” ingrediencií. Smotanu, cestovinu či ryžu pridajte až pri ohrievaní polievky.
Diskusia k článku