Robte to správne:
Dobré rady, ako zamraziť polievku, aby chutila ako čerstvá

Jana Klimanová, dnes 06:00     5 minút čítania

Polievku nestačí len naliať do nádoby a šupnúť do mrazničky. Na čo si dať pozor, aby z nej nakoniec nebolo len blato?



Foto: Shutterstock

Ak patríte medzi tých, ktorí si radi navaria do zásoby, alebo sa snažia spotrebovať všetko do poslednej omrvinky, mrazenie polievok pre vás určite nie je žiadnou novinkou. Aj pri ňom však treba dodržať isté pravidlá a postupy, aby potom, keď ju rozmrazíte chutila ako práve čerstvo uvarená.

Aké nádoby sú vhodné

Nie všetky nádoby sú vhodné do mrazničky, preto používajte či kupujte nádoby, pri ktorých sa to jasne uvádza. K najlepším možnostiam patria:
  • Sklenené nádoby s dobre tesniacim viečkom sú ideálne na viacnásobné použitie. Dajú sa kúpiť v rôznych veľkostiach, môžete si vybrať, aké vám budú vyhovovať.
  • Aj plastové nádoby určené na mrazenie sú vhodné a tiež sú, čo sa týka veľkosti, variabilné.
  • Zipsové mraziace vrecká sú skvelé, pretože šetria miesto v mrazničke. Pri plnení ich vložte do vyššej nádoby (zaváracieho pohára) a prehnite cez okraje. Naplnené vrecká dobre uzatvorte a uložte naležato, aby sa polievka rozliala do tenkej vrstvy. Po zamrznutí ich môžete naskladať ako knihy do police.



  • Foto: Shutterstock

    Zamrazujte menšie porcie

    Mrazenie polievky po jednej až dvoch porciách má niekoľko výhod:
  • Rýchlejšie zamrznutie, čo znamená menšiu tvorbu ľadových kryštálov, ktoré menia textúru jedla.
  • Pohodlné rozmrazovanie, keď si chcete dať len rýchlu večeru alebo obed.
  • Lepšia organizácia v mrazničke – malé porcie sa dajú jednoducho naskladať na seba.

  • Polievku nechajte vychladnúť

    Polievku nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Dajte ju do chladničky aspoň na 1–2 hodiny a až potom ju zamrazte. Prečo by ste nikdy nemali dávať teplú polievku do mrazničky?
  • Odrazí sa to na kvalite – teplá polievka vytvorí veľké ľadové kryštály a po rozmrazení bude mať vodnatú a separovanú textúru.
  • Teplá polievka zvýši teplotu v mrazničke – a tým ohrozí ostatné potraviny.
  • Bezpečnostné riziko – náhle zmrazenie horúcich potravín môže spôsobiť prasknutie nádoby.




  • Foto: Shutterstock

    Nebuďte pohodlní, označujte

    Nič nie je horšie, ako zabudnúť, čo sa v tej-ktorej nádobe ukrýva. A hoci si dnes vravíte, že sa nemôžete pomýliť, o mesiac, keď budete v ruke držať zamrznutú nádobu bez označenia, bude všetko inak.

    Rozmrazujte pomaly

    Ak chcete zachovať chuť a štruktúru polievky, rozmrazujte ju pomaly cez noc v chladničke. Keď ste zabudli polievku pomaly rozmraziť v chladničke, môžete nádobu na pár minút ponoriť do studenej vody, obsah z nej vypadne ako kocka a polievka bude pripravená na ohrev v hrnci.

    Ktoré polievky sú ideálne na zamrazenie

    Vývary a číre polievky: Mäsové a zeleninové vývary ale aj zeleninové polievky.
    Strukovinové: Polievky zo šošovice, fazule či cícera, pokojne aj s údeninou.

    Tieto do mrazničky nepatria

    Krémové polievky so smotanou alebo syrom – po rozmrazení sú zrazené a zrnité.



    Foto: Shutterstock

    Polievky s cestovinou, ryžou a zemiakmi – škroby nasiaknu vývar a výsledok je kašovitý. Zemiaky po rozmrazení mäknú a rozpadávajú sa.

    Aj tieto polievky však pri malej úprave môžete uchovávať v mrazničke. Jednoducho ich uvarte bez “problémových” ingrediencií. Smotanu, cestovinu či ryžu pridajte až pri ohrievaní polievky.






    ANKETA: Varíte si zámerne viac polievky, aby ste časť mohli dať do mrazničky?

    68,4%



    31,6%







    Diskusia k článku










    TOPlist