Fedor Malík:
Riča

Fedor Malík, 11. februára 2014     2 minúty čítania

Priznávam, že ľudí a gastronómiu východného Slovenska som začal spoznávať len pred dvoma desiatkami rokov.


Foto: Pravda - Robert Hüttner


V čase, keď sa všetko hrnulo na západ, ja som putoval na východ. Neľutujem. Kraj je to iný a človek k človeku tam má akosi bližšie. Obľúbil som si Spiš, Zemplín, Šariš.

Obľúbil som si i tamojšie papaničky. Do môjho zrelého veku som nikdy nemal na tanieri také chutné gastročudá. Čír, kyseľ, hamiš, koločanka, bardurňiky, maľej, nalešniky, penčaky, sciranka, džatky... O mačanke, holúbkoch a pirohoch ani nehovoriac. Vždy to bolo pre mňa viac ako milé prekvapenie. Prekvapenie, ktoré voňalo i chutilo...

Nedávno mi v zabudnutom kraji kováčov, šustrov i kuchárov, v mestečku Medzev, ponúkli riču. Dobre čítate – riču. Išlo o hutnú, prehutnú polievkokašu, ktorá sa pripravovala v tomto kraji pred ťažkými celodennými prácami.

Urobíte si ju z vopred namočenej strakatej fazule. Tú uvaríte na druhý deň s kožami zo slaniny a kúskami údeného mäsa. Keď je fazuľa polomäkká, pridáte čierne korenie, na-strúhanú koreňovú zeleninu a cesnak. Keď sa riča bude dovárať, pridajte do nej ešte jačmenné krúpy a za hrsť na kocky nakrájaných zemiakov. Určite sa nasýtite, určite si pochutnáte...



Diskusia k článku

jeka
Je aj obmena -a to, že sa pridá šťava z kyslej kapusty(tzv.rosol), čierne korenie a pretlačený cesnak,zemiaky na kocky ,(alebo kto ako chce),a múžu sa pridať aj krúpy(ale nemusia).U nás sa to volá "Fazuľa na ciberej"
hubata
Tieto ľudové jedlá chýbajú v našom jedálničku a nahradili ich mcdonaldy a fastfoody, čo je veľká škoda: boli naše a ovea zdravšie, lacnejšie a sýtejšie. Ľudia vedeli čo jedia a je mi za nimi ľúto a som rada p. Malík že ich propagujete aj touto nenásilnou formou. Škoda že sem mladí nezablúdia kým sa nechajú zlákať nezdravými jedlami z rýchleho občerstvenia .......
A ešte ten názov: riča - si určite zapamätám a keď pôjdem cez Medzev tak si ho objednám namiesto hamburgera, pizzy alebo špagiet, len aby mali ......
terezka326
U nás sú tiež takéto jedla obľubené ale aj chutia moje vnučky nedaju dopustiť na podbité zemiaky a zemiakove lokše
methi
Mnohi mladi ludia sa dnes uz vobec nenapchavaju mekdonaldom a fastfudom. Je vela vegetarianov a ludi, co si potrpia na domacu stravu, obrovska skupina ludi, co si dokonca aj kvasok chova a pecie domaci chlieb. Toto vyplakavanie ako to bolo kedysi a teraz mlady ludia jedia len blafy je uplne od veci.
concord
@methi
Ty máš prehľad v Indii čo jedia mladí ľudia na Slovensku? Asi máš pravdu lebo v Mc Donalds v Bratislave vidíš papať len penzistov ktorí sú vychovaní na nezdravej strave. Všetci mladí sa stravujú len vo vegetariánskych jedálňach, ktorých je v BA ako húb po daždi a namiesto vysedávania na diskotékach sa venujú pečeniu domáceho chleba.
julica
Ja vidím tých mladých ľudí vo vegetariánskych jedálňach, vegánskych bistrách, starší jedia tresku a parížsky v nemocničných bufetoch... Nie všetci! Je tu taký mýtus domáceho a tradičného - naozaj neviem, akú má výživovú hodnotu taká zemiaková placka či múčna kaša, džemové buchty, údené mäso s knedľou... hoci sú aj domáce. Sú to len prázdne kalórie, bez vitamínov. Ten mekáč Ti dá aspoň čerstvý šalát a mäso. (hoci ja tam nechodím, nechutí mi pečivo a rada v jedle experimentujem). Ten mýtus živí aj teóriu o zdravom životnom štýle a dlhovekosti našich predkov - opak je pravdou, vek sa predlžuje.
hubata
@julica : papkajte v mekáčoch mäso čo okolo mäsa ani nešlo. A zelenina? Ten zelený šalát, paradajku, uhorku zjedenú v januári ja nepovažujem za zeleninu, skôr za otravu dusíkom. Ale suchá fazuľa, mrkva, zeler, kaleráb, zemiaky, cesnak je v slovenskej pivnici poruke vždy. Čo iné p. Malík použil?
@methi : tvoje recepty sú pre nás nepraktické, drahé a takmer nepoužiteľné tak ako by boli nepoužiteľné bryndzové halušky v Indii. Ak si tu na Slovensku a máš prehľad čo jedia Slováci tak vieš že mám pravdu a žiadna 4-členná rodina na SK si nedá na večeru avokádo s kokosom, ale to na to na čo sme zvyknutí: tie bryndzové halušky. Ja bohužiaľ nevidím v indickej kuchyni inú zmenu len že obmieňaš koreniny: raz pražíš mäso na rímskom kmíne, potom pre zmenu na karí. Orientálna kuchyňa je len o kombinácii korenín, kdežto slovenská, česká, maďarská, nemecká je proti orientálnej veľmi prácna, ale je chuťovo aj veľmi rozmanitá, pestrejšia v základných surovinách nielen vo vymenení korenín. Ale každý národ má svoje tradičné jedlá, obľúbené a dostupné suroviny a sú pre neho najzdravšie lebo žije v tom kraji od malého decka, je tam doma, čo sa tam urodí je najčerstvejšie. Aj to zvieratko si hľadá potravu blízko svojej nory, nedováža si ju kamiónmi od Eskimákov.

Preto ma teší táto stránka p. Malíka, lebo je pre ľudí ktorí žijú tu a nie inde vo svete - tam majú svoje varechy: indické, holandské, anglické, americké ....
julica
Ach, ze si ty v mekaci nikdy nebola? Ja indicke recepty doma varim - vela strukovin, zakladna zelenina, vela korenin na ulahcenie travenia. Vsemozne druhy placiek, polievok, natierok, omacok... Slovenska kuchyna (staci sa opytat cudzincov) - zemiaky, muka, kapusta, mleta paprika, vzdy v inom pomere, ale stale tie iste ingrediencie, nic cerstve, vsetko uvarene skoro na blato. vela vitaminu c tam nenajdes po tom vareni, to skor v tej mekacovskej paprike. Mam rada aj slovenske jedla raz za cas, ale su velmi tazke a plne prazdnych nevyzivnych kalorii, cim viac clovek okusi ine kuchyne (thajsku, marocku, indicku, pravu cinsku), tym menej ocenuje stredoeuropsku. Necudo, ze tu mame najviac rakoviny hrubeho creva z tolkeho masa a muky.
methi
Ale ved ja som tu recepty, ktore robim ja ani nevelebila, reagovala som na nieco celkom ine.
amelie
ľudia by mali jesť jedlá z miestnych surovín, najmä pokiaľ ide o tie, ktoré podliehajú rozkladu, to znamená mäso, zeleninu a ovocie z miestnych zdrojov. aj keď milujem stredomorskú kuchyňu. v zime si dám radšej naše jedlá (ak by som sa vtedy ocitla v Stredomorí, s radosťou si dám tamojšie jedlá). Methi naozaj nekritizuje jedlá, na ktorých vyrástla, ani nevnucuje nikomu indické chute. Ale bez prísad a korenín je jedlo smutné a methin prínos treba oceniť. Na koreniny, alkohol a obilniny neplatí pravidlo o lokálnom pôvode. Ale súhlasím s hubatou, že je lepšie dať si naše jablko ako banán dovezený cez polovicu zemegule (chemicky ošetrený, chemicky dozretý...) Obilniny sú základnou zložkou potravy na celom svete, takže v tejto súvislosti hovoriť o rakovine je neopodstatnené. Mimochodom, Švajčiari stáročia žijú najmä na múčnych jedlách a zemiakoch, Francúzi by bez chleba a bagiet ani nezačali deň... Skleníkovú zeleninu nepovažujem za čerstvú, šalát síce v zime vyzerá čerstvo, ale chýba mu šťavnatosť, chuť , ba aj vôňa sezónneho šalátu.
amelie
ale súhlasím s julicou, že v potravinách, ktoré sa varia celú večnosť, sa stanú handry:-)))
methi
@amelie ale ved s tym suhlasim aj ja, ze treba jest lokalne. Vo ja nepochopim, ze vystonavanie a kritika "dnesnych mladych" o tom ako sa stravuju. Citujem hubatu """Škoda že sem mladí nezablúdia kým sa nechajú zlákať nezdravými jedlami z rýchleho občerstvenia ....... """ Neviem preco zrazu presla na exoticke jedla a ine kuchyne, ja som to nikde nespomenula. Mozno averzia voci vsetkemu "inemu". To je uz jedno. Ja si myslim, ze mladi ludia naopak venuju dos pozornosti potravinam dnes, ved nam to vsade strkaju pod nos, co vsetko je nezdrave a ma aditiva.
methi
Pardon, druhu vetu som napisala ako hotentot :)
amelie
2methi, myslím, že pravda je niekde uprostred: je pravda, že niektorí ľudia sa začínajú stravovať zdravšie, ale z okna má výhľad na McDonald a v lete tam vysedávajú mladé mamičky s kočiarikmi celé hodiny, tárajú s kamarátkami a napchávajú seba aj deti hamburgermi. Lenže suši z rias obohatených céziom a stronciom asi nikto nevyzdravie...
amelie
Nekritizujem mladých, ak treba, tak šťuchnem aj do nás starých:-))))
methi
Ale jasne, nikdy nebude jeden cely narod 100%ny. Len si nemyslim, ze dnes su ludia lahostajnejsi nez kedysi. Kedysi fastfoody neboli, tak doba nutila robit vsetko doma. Dnes su to radi "ulahcia". Ale aj tak, mladi sa zaujimaju, poznam dost mamiciek, co dbaju na stravu svojich malickych deti a aj dost mladych. Ved napr. @martinis...
marianne
@hubata napisem Ti priklad.Mojej dcery jedalnicek v puberte,to bolo cosi strasne.Ta okrem fast-foodu ine do ust ani nedala.A to doma bolo navarene vzdy.Preslo toto obdobie a dala sa na take stravovanie,ze vsetci cumime.Zhana farmy,domace produkty,cita a zaujima sa o to, co vlozi do ust. Pisem to preto,lebo moze-nemusi byt take obdobie raz za zivot...tiez by som sa neohanala mladostou.Mna tu na vareche zarazaju tieto diskriminacne vekove nazory.To je jedno ci mlady alebo starsi...minule som tu citala o prikladani hliny si na prsia a trenovani v skoku ...to je trapne a aj ako vtip je to slabe. Kazdy je raz mlady a bude aj starsi a stary...Netreba sa obuvat do nikoho.A suhlasim s tym,ze recepty od @methi su su prinosom pre varechu,su zdrave,vobec nie nedostupne a ak napise aj neznamu koreninu,zaroven napise aj ako ju spravit alebo cim ju nachradit.Milujem jej strukovinove jedla a placky.To nie je nic,co by sa nedalo realizovat aj na Slovensku.Variavam ju casto a jej jedla su uz sucastou mojej kuchyne....
methi
Mimochodom indicka kuchyna je sice obmienanie korenin, ale ide o to ako sa obmienaju. Kazda ma svoju funkciu a v kombinacii s urcitou potravinou ma nejaku ulohu. Takze to nie je len halabala, dnes mam chut na rimsku rascu tak ju tam supnem ;)
astheart
Já bych se radši držela co nejvíce tradiční lokální kuchyně. Tradiční způsob stravování měl vždycky svůj důvod, ať už to bylo klima, způsob aktivního života, či možnosti zemědělství. Je ovšem fakt, že právě ten způsob života se mění, dneska už tak těžce nepracujeme, a tak by to chtělo leccos změnit, hlavně poměr jednotlivých surovin. Ale proti poznávání a ochutnávání cizích kuchyní nic nemám, protože nejenže jsou to nové chuťové zážitky, ale také zdroj nových poznatků. Nikde není totiž psáno, že všechno děláme správně. Takže, jak říkají v Anglii "everything in moderation". :)
stehlo
Všetko fajn za recept ale hlavná ingrediencia mi tam chýba, je to fischmentz, po slovensky je to mäta... z nemčiny mentz je mäta. Jemne nasekanu tesne pred dovarenim pridat a potom dobru chuť






 



TOPlist