Foto: Pravda - Robert Hüttner
Obľúbil som si i tamojšie papaničky. Do môjho zrelého veku som nikdy nemal na tanieri také chutné gastročudá. Čír, kyseľ, hamiš, koločanka, bardurňiky, maľej, nalešniky, penčaky, sciranka, džatky... O mačanke, holúbkoch a pirohoch ani nehovoriac. Vždy to bolo pre mňa viac ako milé prekvapenie. Prekvapenie, ktoré voňalo i chutilo...
Nedávno mi v zabudnutom kraji kováčov, šustrov i kuchárov, v mestečku Medzev, ponúkli riču. Dobre čítate – riču. Išlo o hutnú, prehutnú polievkokašu, ktorá sa pripravovala v tomto kraji pred ťažkými celodennými prácami.
Urobíte si ju z vopred namočenej strakatej fazule. Tú uvaríte na druhý deň s kožami zo slaniny a kúskami údeného mäsa. Keď je fazuľa polomäkká, pridáte čierne korenie, na-strúhanú koreňovú zeleninu a cesnak. Keď sa riča bude dovárať, pridajte do nej ešte jačmenné krúpy a za hrsť na kocky nakrájaných zemiakov. Určite sa nasýtite, určite si pochutnáte...
A ešte ten názov: riča - si určite zapamätám a keď pôjdem cez Medzev tak si ho objednám namiesto hamburgera, pizzy alebo špagiet, len aby mali ......
Ty máš prehľad v Indii čo jedia mladí ľudia na Slovensku? Asi máš pravdu lebo v Mc Donalds v Bratislave vidíš papať len penzistov ktorí sú vychovaní na nezdravej strave. Všetci mladí sa stravujú len vo vegetariánskych jedálňach, ktorých je v BA ako húb po daždi a namiesto vysedávania na diskotékach sa venujú pečeniu domáceho chleba.
@methi : tvoje recepty sú pre nás nepraktické, drahé a takmer nepoužiteľné tak ako by boli nepoužiteľné bryndzové halušky v Indii. Ak si tu na Slovensku a máš prehľad čo jedia Slováci tak vieš že mám pravdu a žiadna 4-členná rodina na SK si nedá na večeru avokádo s kokosom, ale to na to na čo sme zvyknutí: tie bryndzové halušky. Ja bohužiaľ nevidím v indickej kuchyni inú zmenu len že obmieňaš koreniny: raz pražíš mäso na rímskom kmíne, potom pre zmenu na karí. Orientálna kuchyňa je len o kombinácii korenín, kdežto slovenská, česká, maďarská, nemecká je proti orientálnej veľmi prácna, ale je chuťovo aj veľmi rozmanitá, pestrejšia v základných surovinách nielen vo vymenení korenín. Ale každý národ má svoje tradičné jedlá, obľúbené a dostupné suroviny a sú pre neho najzdravšie lebo žije v tom kraji od malého decka, je tam doma, čo sa tam urodí je najčerstvejšie. Aj to zvieratko si hľadá potravu blízko svojej nory, nedováža si ju kamiónmi od Eskimákov.
Preto ma teší táto stránka p. Malíka, lebo je pre ľudí ktorí žijú tu a nie inde vo svete - tam majú svoje varechy: indické, holandské, anglické, americké ....