Trendy:
Raňajkové chute sveta

redakcia, 18. júna 2010     10 minút čítania

Prvým a zrejme najdôležitejším jedlom počas dňa sú raňajky. Väčšinou ich samozrejme nestíhame, hodíme do seba kávu, čaj, maslový chlieb a je to vybavené. Ak však začneme deň zdravými raňajkami, naša energia len porastie. Aj pri raňajkách platí, aký kraj, taký zvyk. Pozrime sa, čo do seba ráno hádžu v rôznych kútoch sveta.


Foto: www.sxc.hu , ronny7362

Príklad anglických "tučných" raňajok.


Angličania to radi ťažké

Asi najznámejšie sú anglické raňajky. Najmä na dovolenkách či služobných cestách sme si osvojili, že raňajkovať po anglicky znamená dať si slaninu, vajíčko, opečené toasty, a dokonca aj varenú klobásu. Niekomu sa teraz možno zdvihol žalúdok a pri všetkých tých vôňach nalačno by sa asi stalo to isté, ale predstavte si, že skutočné anglické raňajky sú ešte bohatšie. Okrem spomínaných chuťoviek si na Ostrovoch doprajú aj ovsenú kašu, šampiňóny, opražené paradajky a fazuľu. Na čaj s mliekom už Angličana nečakajú na piatu hodinu popoludní, patrí aj na ich raňajkový stôl.

Íri krájajú puding

Íri sú ráno v jedle ešte atraktívnejší. Ku všetkým anglickým špecialitám sú totiž schopní pridať aj puding a to nie hocijaký! Írsky puding je biely alebo čierny. Na prvý pohľad vyzerá ako jaternica a tí, ktorí ho ochutnali tvrdia, že aj na jazyku je to prirovnanie identické... A keby sa vám málilo, tak si môžete zahryznúť do volského oka, fazule v paradajkovej omáčke a pre našinca príliš ťažkých zemiakových placiek. Má to korene v minulosti, Íri boli totiž ťažko manuálne pracujúci národ a tak potrebovali telo zásobiť energiou na celý deň.

Škandinávske rybie hody


Foto: www.sxc.hu , neil2580

V Škandinávii obľubujú na raňajky ryby.


Zo zahraničia k nám preniklo aj označenie švédske stolovanie. Čo však majú chladní Severania na raňajkovom stole? Samozrejme nechýbajú ryby. K tomu ďalšie druhy mäsa, vajíčka, vločky a zvláštnosťou je viacero druhov chleba. Podobne raňajkujú aj Dáni, ktorí si ešte pridajú dusenú šunku, praženicu, veľa masla a všetko zapíjajú mliekom. Bohaté raňajky majú aj Fíni, ktorí vždy ráno špekulujú, či si majú pol kila džemu natrieť na čierny alebo na biely chlieb. No a keď sme v Škandinávii tak treba pripomenúť, že na rozdiel od susedov, Nóri a Fíni nejedia zavčasu toľko mäsa, skôr syr a vajíčka, sú však labužníci čo sa týka rôznych druhov pečiva.

Usušená ryba

Islandská sopka pred časom vystrašila svet, ktovie, aké oči by ste vyvaľovali pri raňajkovom stole na tomto vzdialenom ostrove. Plnotučné mlieko, k tomu jogurt alebo kyslá smotana a veľmi slané ryby. Chuťovkou je sušená ryba, ktorú domáci po ulovení rozkroja a nechajú na čerstvom vzduchu vyschnúť. Jej konzumácia trvá veľmi dlho a chvíľu máte pocit, že ste si dali do úst strašne slanú žuvačku, ale ak žujete vytrvalo ďalej, má vraj hardfiskur, ako toto jedlo nazývajú, fantastickú chuť.

Káva ako základ


Foto: www.sxc.hu , christgr

Bagety preslávili Francúzi.


O Talianoch sa tvrdí, že obedujú špagety a kávu a večerajú pizzu a kávu. A čo si dajú na raňajky? Väčšinou iba tú kávu. Zvykom dokonca je, že silné capuccino pijú cestou do práce. Zastavia sa v kaviarni a šupnú ho do seba doslova „na stojáka“. V práci potom vybalia sladké pečivo. Podobne jedia aj Francúzi, ale stihnú to doma. Po príbytku rozvoniava café au lait a na obrus padajú omrvinky výborných croissantov. A aj keď sú Taliani a Francúzi odvekí politickí či športoví rivali, jedno ich spája – raňajková chuť sladkého pečiva a voňavej kávy s mliekom. A čo nestihnú oni, doprajú deťom. Aj talianski a aj francúzski krpci si totiž zvykli na pochúťku z kakaa a lieskových orieškov Nutellu. Neváhajú si ju natrieť na chlebík a robia to už takmer sedemdesiat rokov, odkedy Pietro Ferrero túto pochúťku prvý krát namiešal.

Horkokrvná striedmosť

Gréci síce historicky bytostne nemajú radi Turkov, verne však kopírujú ich kuchyňu. A prebrali aj ich stravovacie návyky. Grécke a turecké raňajky môžeme označiť za najstriedmejšie na svete, zjedia toho ešte menej ako Taliani. Nechýba silná káva a to je často všetko. A ak predsa len niečo navyše, tak chlieb s maslom, alebo kozím syrom. Však to horkokrvné národy potom dobehnú neskôr, so všetkými svojimi gastronomickými špecialitami.
Pozri recepty na raňajky Stovky druhov čaju

Ázijská kuchyňa prináša našincovi rôzne prekvapenia a zaujme už raňajkami. Na raňajky jedia misku ryže, a polievku s rôznymi omáčkami z kvasených strukovín a všetko pekne okorenia. To, čo by nás pálilo, dodáva Kórejčanom počas dňa energiu. A čaj? Možno až pol stovky druhov. Instantný nenájdete, zato môžete vyskúšať výborný citrónový, či dokonca datľový! Podobne sa kŕmia aj v Indonézii, kde dokonca z ryže robia špeciálne raňajkové koláčiky. Zabalia ich do banánových listov a ako bonus vám ponúknu aj polievku z kokosového mlieka.

Raňajky do košíka


Foto: www.sxc.hu , ronny7362

Raňaková výzva... Zvládli by ste to?


Atraktívne sú egyptské raňajky. Možno nie svojimi chuťami, ale spôsobom, akým sa prevádzajú. Egypťania si totiž zvykli kupovať jedlo z pojazdných reštaurácií. Sú to vozíky, ktoré ich majitelia pristavia do egyptských štvrtí, kam chodia miestni nakupovať fúl a tamíju. Fúl je typické egyptské jedlo, špeciálny zelenkavý bôb, ktorý po usušení zhnedne a pripravuje sa s cesnakom, paprikou či sezamovou pastou. Na miernom ohni treba fúl pripravovať aj dvanásť hodín, napokon vznikne hmota, ktorú si Egypťania dávajú do arabského chleba.

A pretože pripravovať raňajky dvanásť hodín by nezvládla asi žiadna gazdinka, kupujú si Egypťania hotové a čerstvé jedlo. A tamíja? Ide o hustú zmes z cícera, zeleniny a oleja. Predavači pojazdných minireštaurácií automaticky pridajú grátis marinovanú zeleninu a citrón, aby ste si tú dobrotu mohli pokvapkať. K atrakciám patrí aj to, že ľudia často z okien spúšťajú košíky s peniazmi a predavač im raňajky naloží, zamyká špagátom a archaický výťah vezie výživné jedlo do egyptskej domácnosti...

Rozmanitosť indických jazykov

V Indii ľudia vstávajú o šiestej a ráno sa všetci okúpu. To už majú zväčša v žalúdku veľmi sladký čaj s mliekom, možno gurmánsky pozostatok britskej kolonizácie. Raňajkujú od deviatej. Na severe krajiny jedia doma, južní Indovia si zas zvykli jesť na ulici, postávajú pri búdkach, kde predávajú lacné raňajky. Mnohonárodnostná India je rozdielna aj v chutiach – na severe majú zvyk jesť naan, ku ktorému obľubujú zeleninu. Na západe im chutí poha (batata pohe alebo kande pohe), čo sú ryžové fliačky alebo ryžové placky (ghawan), ktoré jedia s rôznymi druhmi čatní. Takisto obľubujú korenené zemiaky s hráškom na veľkom množstve cibule s puri plackami (puri bhaji). Na chudobnej východnej strane Indie si musia vystačiť s ryžou so zemiakmi. A na juhu? Dominuje ryža s jogurtom, parené krupicové pampúšiky Idli s omáčkou Sambar a placky Dosa s kokosovým čatní.

U nás? Nestíhame!


Foto: www.sxc.hu , topfer

Chutná varianta stredoeurópskych raňajok.


Napokon zakotvíme pri domácom stole. Na našom území bol takisto zvyk, že raňajky patrili k najbohatším jedlám, čo sa množstva týka. Bolo to spôsobené prácami – ľudia sa už k jedlu počas dňa príliš nedostali. A rozdielnosti súviseli s regiónmi, na Orave jedli bryndzu a niekedy si aj ráno dali halušky, na Východe sa už zrána varili sýte husté polievky. Iba na južnom Slovensku to bola studená strava, tradícia klobások a slaniny je tu takisto dlhá predlhá.

Neskôr začali prevládať rýchle a jednoduché raňajky a dnes sme radi, keď pri rannom strese do seba niečo stihneme hodiť. Odborníci však zdvíhajú prst – nepodceňujte raňajky! Štartujú metabolizmus a mali by telu dodať až pätinu celodennej energie. Možno sme vás niektorými chuťami spoza hraníc aj motivovali, tak skúste možno už zajtra ráno egyptskú tamíju, alebo islandskú sušenú rybu. Dobrú chuť!


Zdroj: wikipedia




Diskusia k článku

evas13
@sandratamer veľmi zaujímavý článok o raňajkovom menú a keď to tak dávam dokopy z europskej som vyskúšala takmer všetko, aj keď som nikdy nevedela aký typ raňajok momentálne absolvujem. Tie moje chute sa stále menili a tak som veru od mojich 10 rokov som s chuťami stačila prebrázdiť celú Europu.
bambulka51
zaujímavé ale čo už,dnes som mala párky,paradajku a horkú čokoládu:)))))))))))))
huck
nedopustim na muesli s jogurtom, medom, čerstvym a sušenym ovocim, orieškami a semienkami lanu, slnečnice !..mnjaaam!
michsamant
Ako mala som lubila vianocku natretu maslom (klasickym!) a medom. Ked som pracovala, tak som jedavala take lahucke rozteky ochutene syrom a teraz milujem puri bhaji alebo dosa s catni :) ale vzdy sa tesim na roztek s maslom,ked idem domov na Slovensko. Prekvapili ma Skandinavske ranajky, ze jedia rano ryby. A ta fotka francuzskej bagety, vyzera super! Hned by som sa zahryzla :)
evanaaa
Ja raňajkujem - čaj s liekmi. Ale vážne - neraňajkujem, len občas sa mi podarí spraviť si kašu celozrnnú alebo pohánkovo - ryžovú, ale to je už aj 10 hod. aj viac. Mnohokrát jem prvýkrát až o 16 - 17 hod. a to ako diabetka by som mala jesť častejšie a pravidelne, ale mne jedlo niekedy ani nechýba.Mala by som sa asi napraviť.
retig
... na Orave jedli bryndzu a niekedy si aj ráno dali halušky, na Východe sa už zrána varili sýte husté polievky. Iba na južnom Slovensku to bola studená strava, tradícia klobások a slaniny je tu takisto dlhá predlhá ...
Prosím pekne, odkiaľ pochádzajú tieto nezmysly?? Pozri napríklad Slovenský rok, receptár (Vydavateľstvo Matice slovenskej, 2004) alebo Kuchyňa našich predkov (Veda, vydavateľstvo SAV, 2001)
A zábavné je pre mňa čítanie o anglických raňajkách. Podnikali sme tam v rokoch 1999 - 2006.
babidka
@retig , neviem ako jedli inde , ale u nas na vychode sa naozaj jedlo rano "husto" - to viem od svojich rodicov . jedli sa huste polievky , kase a chlapom sa varievalo na ranajky pirohy alebo halusky lebo sli do pola alebo do lesa . jedla sa pohankova alebo krupova kasa , "zaprazena polievka" s loksou , varene zemiaky v supke s cerstvym mliekom , krupova polievka so zeleninou . Ja som sa narodila v roku 1953 a tak sme uz jedli rano rozky a lupacky s bielou kavou . ale mama otcovi este obcas robievala zaprazenu polievku s vajcovymi haluskami a k tomu loksu /z muky a kysleho mlieka/ .Tie som nemala rada , radsej som chcela prazenicu :-)
Teraz robievam zvycajne na ranajky musli s orieskami a mliekom , alebo kasu z prosa .obcas vajicka a cerstvy domaci chlieb co rozky. Mlieko mame vzdy cerstve od farmara , takze aj mlieko , maslo , med..."Bez ranajok ani krok z domu "- take bolo heslo mojej mamy a tak sa ho drzim aj ja .
tinca
@babidka ja s tebou súhlasím, že bez raňajok ani krok, ale ja vstávam o 4,45 h. bachnem do seba lieky a ak stihnem tak nescu, ak nie tak v práci. Ale raňajky podľa chuti si dám v práci cca o 8.0 h. Každý deň boli kvalitné raňajky,keď žila maminka tá ma teda bez mich nepustila, keď aj medzi dvermi. No a ako decku mi chutili karlovarské rožky, makové lupáčiky, vianočka s maslom a medom /všetko z domácej pekárne,alebo vianočka od maminy/ ako michsamnt a.p. Ale ťažké raňajky boli u nás tabu.
kethy
nepáči sa mi komentár retig, že nezmysly prepáčte pochodila som celý svet a myslím že článok je pravdivý. počnúč Indiou a končiac Švédskom je pravda o ich raňajkách.
chorvatka
Ani ja nesuhlasim, ved citovat receptar matice slovenskej z roku 2004 neznamena, ze v minuol storoci takéto zvyky neexistovali a z detsva viem, som 48.rocnik, ze moj otec kazdé rano jedol zeleninovy privarok, halusky alebo hustu polievku a pri tom chodil do uradu !!!! a nie na pole, ale bol zo stredoslovenského vidieka, kde to bolo zauzivané. Takze, také kategorické odmietanie reality, co som zazila, je mi az smiesne. Aj ja som precestovala celu Europu a viem, ze v Anglicku su ludia, co si tiez daju len salku caju s pecivom. Co je na tom nezmyselné ?? Proti gustu ziadny disputat, vravi akéso slovenské prislovie...
retig
Kethy, treba čítať čo je napísané - to že ide o nezmysly sa týka slovenských raňajok v minulosti. A jedna vec je "pochodiť celý svet" a celkom iná niekde viac rokov žiť. (Naozaj si pochodila celý svet? Nestretla som ťa ani v Bolívii, či Ekvádore, Kazachstane, Nepále, Mauretánii. ...)
chorvatka dočerta kde si zobrala že ja citujem receptár Matice??? O strave v Anglicku mi nemôžeš narozprávať hoc čo - žila som tam vyše päť rokov, mala a mám priateľov.
msmariacarmen
Narodila som sa a byvam cely zivot v Kanade, a mozem povedat ze pravdive su opisane tradicne "anglicke" ranajky (predsa nasa kanadska historia pochadza od anglicanou, francuzou a domorodskych indianov)...mozno sa taketo ranajky nejedia kazdy den (ja si zvicajne dam kavu s toastom), ale je to "tradicne" jedlo, tak isto akoby clovek nazval halusky za tradicne slovenske jedlo atd. Tato webstranka je super, a myslela som si ze konecne som nasla inteligentnu stranku, kde sa ludia respektuju a nie urazaju, ako na vela slovenskych strankach...dufam ze to tu bude dalej pokracovat a ludia si nebudu zo zavystou vycitat hluposti!
michsamant
Popis anglickych ranajok je vporiadku. Bola som v Anglicku a dali nam toasty, slaninu, volske oko a fazulu v paradajkovej omacke.
@retig nechce diskutovat, chce sa len pochvalit, kde vsade bol ;)
ernest
Netreba sa hned pajedit ved iní kraj iní mrav, po svete treba chodit s otvorenýmí očami a srdcom ,nasávať vôňe a zvyky ,delit sa zo skúsenostami a radosťami ,nepochodil som svet a ani ho celý netúžim spoznať čo neviem dozviem sa tu na VARECHE ! Super článok.
huck
Aj mne je velmi luto, že vobec prišlo k nedorozumeniu v komunikacii! Ja som sa sice narodila na zapadnom Slovensku, ale podobne ako msmariacarmen chodievam s radostou na Varechu, prave pre tu domacku priatelsku atmosferu, kde každy , každeho viac-menej rešpektuje! Myslim, že ma každy pravo na svoj nazor , ale pri tom treba rešpektovat aj nazor inych. Nesuhlas sa da predsa vyjadrit kulturne , bez uražania toho, kto mysli inak... A čo sa ranajok mojho detstva tyka... Už aj tu je velky rozdiel... Moja matka pripravovala ranajky ovela lahšie na rozdiel od jej mamy (mojej babičky) U nas sa ranajkovala obyčajne biela kava, mlieko , bylinkovy čaj s omaslovenym chlebom, maslovymi lupačikmi, rohlikmi, žemlou, lekvarom džemom eventualne domacou paštekou, tavenym syrom a sem tam varenym vajičkom na makko. Moja babička (kde su te krasne lezne prazdniny?) ta nas bez milosti napchavala z praženicou s klobasami, prihrievanou fazulovou kašou, kyslym mliekom, gulašovou polievkou.. Stari rodičia byvali na dedine, mali majetok a vstavali rano 3 hodinach nakrmit dobytok a ked sme my deti vstavali to sa už okolo pol osmej už vracali s pola ženci a veru sme jedli to čo babi pripravila pre nich. Podobne sa ranajkovalo u babičky s otcovej strany. Ludia zavčasu vstavali, tažko pracovali a museli sa aj kaloricky naranajkovat. Chcem povedat že ranajky mojej mamy boli prisposobene podmienkam našej rodiny! A teraz čo mam tvrdit že ako sa ranajkovalo v mojom kraji v čase mojho detstva ? Všetko je relativne ako u nas doma tak aj vo svete! Takže je prave bohatstvo spoznavat zvyky ranajkovania začinajuc od našej rodiny, miesta , krajov, krajin Europy ba aj širšie- sveta! Negativne tenzie nemaju miesta na Vareche!
babav
Ranajky su dolezitym jedlom a zaciatkom dna pre kazdeho cloveka,
nezalezi ake ;podla chuti , vyberu ci zvyku jednotlivca.Nie nadarmo sa hovori:"Ranajkuj sam,o obed sa podel s priatelom a veceru nechaj
nepriatelovi ".Tak by to malo byt ,boli by sme zdravsi(?!)
2010
Tak aj ja sa idem "hadat" ked svet tak svet a kde su moje ryzove ranajky uprazene zo vcerajsej starej ryze s vajcom. aka je to rovnopravnost...Cheers



boxik
škoda , že už aj tu na varechu sa dostávajú maniere patriace skôr do politických debát.Tu predsa nejde o to , že niekto v snahe ukázať , že je svetobežík spochybňuje to ., čo sa niekto snaží odovzdať iným ako svoju skúsenosť.Namiesto spochybňovania treba tieto skúsenosti doplniť ,pretože najmä u nás na Slovensku platí , že čo iný kraj iné zvyky aj v stravovaní , takže treba to čo tu autor píše doplniť svojimi skúsenosťami , ale seriozne a slušne
bambulka51
@Sandry ,super článok.Ja si zase spomínam ako naša babka večerávala, bolo to prevarené mlieko , nechala ho skysnúť a potom ho pila a zajedala s chlebíkom.Keď pijem večer žinčicu(lebo tu je ju v Podvysokej dostať,predávajú ju v Tesku),tak mám dobrý pocit :)))
bambulka51
veru ,veru ale som napísala blbinu,s prevareného mlieka som jedávala kožu a to kyslé nemohlo byť prevarené,pardon...
jezibabka1
@retig ja som sa toho nalietala po svete až-až a tiež som Ťa nestretla ani na Honolulu ani v Kokšov Bakši. A už keď si taká scestovaná, ako vravíš, tak sa snáď na Teba vo svete prilepilo aj iné jednanie, ako si nám tu predviedla...
jezibabka1
@sandratamer dík za článok, človek sa tu teda podozvedá, ja som sa napríklad dozvedela, že raňajkujem po taliansky - KÁVA:))) a potom je to medzinárodné, lebo si robím raňajky také na aké mám momentálne chuť a všetky sa v článku spomínajú a napr. niekedy mám aj tie ryby, lebo ich jem len ja a keď si ich urobím jeden deň, tak mám aj na raňajky:)) alebo aj rezeň:))
sjuz
retig sa MUSÍ zviditeľnovať - nevidíte:)))
akými receptami a skúsenosťami či postrehmi si sem prispela TY, retig???
sjuz
vidím, že kritika ti ide najlepšie. teda aspoň podľa teba...:)))
sjuz
msmariacarmen - tiež dúfam, že ju to predvádzanie sa prejde...keď nebude mať ohlasy....
ariel
@Retig (19.6.2010 00:11)

páni, ty si ale intelichentná! asi si zamestnaná v SAV, kde prepisuješ staré pásky a CD nosiče a kadečo si teda pochopila. Hotový chrobák truhlík






 



TOPlist