Foto: www.sxc.hu , ronny7362
Príklad anglických "tučných" raňajok.
Asi najznámejšie sú anglické raňajky. Najmä na dovolenkách či služobných cestách sme si osvojili, že raňajkovať po anglicky znamená dať si slaninu, vajíčko, opečené toasty, a dokonca aj varenú klobásu. Niekomu sa teraz možno zdvihol žalúdok a pri všetkých tých vôňach nalačno by sa asi stalo to isté, ale predstavte si, že skutočné anglické raňajky sú ešte bohatšie. Okrem spomínaných chuťoviek si na Ostrovoch doprajú aj ovsenú kašu, šampiňóny, opražené paradajky a fazuľu. Na čaj s mliekom už Angličana nečakajú na piatu hodinu popoludní, patrí aj na ich raňajkový stôl.
Íri krájajú puding
Íri sú ráno v jedle ešte atraktívnejší. Ku všetkým anglickým špecialitám sú totiž schopní pridať aj puding a to nie hocijaký! Írsky puding je biely alebo čierny. Na prvý pohľad vyzerá ako jaternica a tí, ktorí ho ochutnali tvrdia, že aj na jazyku je to prirovnanie identické... A keby sa vám málilo, tak si môžete zahryznúť do volského oka, fazule v paradajkovej omáčke a pre našinca príliš ťažkých zemiakových placiek. Má to korene v minulosti, Íri boli totiž ťažko manuálne pracujúci národ a tak potrebovali telo zásobiť energiou na celý deň.
Škandinávske rybie hody
Foto: www.sxc.hu , neil2580
V Škandinávii obľubujú na raňajky ryby.
Usušená ryba
Islandská sopka pred časom vystrašila svet, ktovie, aké oči by ste vyvaľovali pri raňajkovom stole na tomto vzdialenom ostrove. Plnotučné mlieko, k tomu jogurt alebo kyslá smotana a veľmi slané ryby. Chuťovkou je sušená ryba, ktorú domáci po ulovení rozkroja a nechajú na čerstvom vzduchu vyschnúť. Jej konzumácia trvá veľmi dlho a chvíľu máte pocit, že ste si dali do úst strašne slanú žuvačku, ale ak žujete vytrvalo ďalej, má vraj hardfiskur, ako toto jedlo nazývajú, fantastickú chuť.
Káva ako základ
Foto: www.sxc.hu , christgr
Bagety preslávili Francúzi.
Horkokrvná striedmosť
Gréci síce historicky bytostne nemajú radi Turkov, verne však kopírujú ich kuchyňu. A prebrali aj ich stravovacie návyky. Grécke a turecké raňajky môžeme označiť za najstriedmejšie na svete, zjedia toho ešte menej ako Taliani. Nechýba silná káva a to je často všetko. A ak predsa len niečo navyše, tak chlieb s maslom, alebo kozím syrom. Však to horkokrvné národy potom dobehnú neskôr, so všetkými svojimi gastronomickými špecialitami.
Pozri recepty na raňajky Stovky druhov čaju
Ázijská kuchyňa prináša našincovi rôzne prekvapenia a zaujme už raňajkami. Na raňajky jedia misku ryže, a polievku s rôznymi omáčkami z kvasených strukovín a všetko pekne okorenia. To, čo by nás pálilo, dodáva Kórejčanom počas dňa energiu. A čaj? Možno až pol stovky druhov. Instantný nenájdete, zato môžete vyskúšať výborný citrónový, či dokonca datľový! Podobne sa kŕmia aj v Indonézii, kde dokonca z ryže robia špeciálne raňajkové koláčiky. Zabalia ich do banánových listov a ako bonus vám ponúknu aj polievku z kokosového mlieka.
Raňajky do košíka
Foto: www.sxc.hu , ronny7362
Raňaková výzva... Zvládli by ste to?
A pretože pripravovať raňajky dvanásť hodín by nezvládla asi žiadna gazdinka, kupujú si Egypťania hotové a čerstvé jedlo. A tamíja? Ide o hustú zmes z cícera, zeleniny a oleja. Predavači pojazdných minireštaurácií automaticky pridajú grátis marinovanú zeleninu a citrón, aby ste si tú dobrotu mohli pokvapkať. K atrakciám patrí aj to, že ľudia často z okien spúšťajú košíky s peniazmi a predavač im raňajky naloží, zamyká špagátom a archaický výťah vezie výživné jedlo do egyptskej domácnosti...
Rozmanitosť indických jazykov
V Indii ľudia vstávajú o šiestej a ráno sa všetci okúpu. To už majú zväčša v žalúdku veľmi sladký čaj s mliekom, možno gurmánsky pozostatok britskej kolonizácie. Raňajkujú od deviatej. Na severe krajiny jedia doma, južní Indovia si zas zvykli jesť na ulici, postávajú pri búdkach, kde predávajú lacné raňajky. Mnohonárodnostná India je rozdielna aj v chutiach – na severe majú zvyk jesť naan, ku ktorému obľubujú zeleninu. Na západe im chutí poha (batata pohe alebo kande pohe), čo sú ryžové fliačky alebo ryžové placky (ghawan), ktoré jedia s rôznymi druhmi čatní. Takisto obľubujú korenené zemiaky s hráškom na veľkom množstve cibule s puri plackami (puri bhaji). Na chudobnej východnej strane Indie si musia vystačiť s ryžou so zemiakmi. A na juhu? Dominuje ryža s jogurtom, parené krupicové pampúšiky Idli s omáčkou Sambar a placky Dosa s kokosovým čatní.
U nás? Nestíhame!
Foto: www.sxc.hu , topfer
Chutná varianta stredoeurópskych raňajok.
Neskôr začali prevládať rýchle a jednoduché raňajky a dnes sme radi, keď pri rannom strese do seba niečo stihneme hodiť. Odborníci však zdvíhajú prst – nepodceňujte raňajky! Štartujú metabolizmus a mali by telu dodať až pätinu celodennej energie. Možno sme vás niektorými chuťami spoza hraníc aj motivovali, tak skúste možno už zajtra ráno egyptskú tamíju, alebo islandskú sušenú rybu. Dobrú chuť!
Prosím pekne, odkiaľ pochádzajú tieto nezmysly?? Pozri napríklad Slovenský rok, receptár (Vydavateľstvo Matice slovenskej, 2004) alebo Kuchyňa našich predkov (Veda, vydavateľstvo SAV, 2001)
A zábavné je pre mňa čítanie o anglických raňajkách. Podnikali sme tam v rokoch 1999 - 2006.
Teraz robievam zvycajne na ranajky musli s orieskami a mliekom , alebo kasu z prosa .obcas vajicka a cerstvy domaci chlieb co rozky. Mlieko mame vzdy cerstve od farmara , takze aj mlieko , maslo , med..."Bez ranajok ani krok z domu "- take bolo heslo mojej mamy a tak sa ho drzim aj ja .
chorvatka dočerta kde si zobrala že ja citujem receptár Matice??? O strave v Anglicku mi nemôžeš narozprávať hoc čo - žila som tam vyše päť rokov, mala a mám priateľov.
@retig nechce diskutovat, chce sa len pochvalit, kde vsade bol ;)
nezalezi ake ;podla chuti , vyberu ci zvyku jednotlivca.Nie nadarmo sa hovori:"Ranajkuj sam,o obed sa podel s priatelom a veceru nechaj
nepriatelovi ".Tak by to malo byt ,boli by sme zdravsi(?!)
akými receptami a skúsenosťami či postrehmi si sem prispela TY, retig???
páni, ty si ale intelichentná! asi si zamestnaná v SAV, kde prepisuješ staré pásky a CD nosiče a kadečo si teda pochopila. Hotový chrobák truhlík