Pripravte sa na zimu:
Nazbierajte šípky a urobte si z nich tieto domáce poklady pre zdravie

Jana Klimanová, 9. októbra 2023     6 minút čítania

Dozrievajúce šípky sú doslova napumpované vitamínom C, blahodarne pôsobia na trávenie a liečia zápaly v tele. Ako ich zdravú silu dostať do tela? Nemusí to byť len čaj...



Foto: Shutterstock

2. Sušenie a mrazenie

Aby ste zachovali obsah vitamínu C, po zbere šípky hneď spracujte sušením alebo mrazením. Šípky umyte o osušte. Odstráňte z nich stopky a zvyšky okvetia. Môžete ich sušiť vcelku alebo rozkrájať, ale to je zbytočne zdĺhavé.

Šípky sušte v sušičke na ovocie, alebo v rúre rozložené na plechu. Sušičku aj rúru nastavte na 40 °C. Dvierka rúry pootvorte, aby mohla unikať vlhkosť zo sušenia. Keďže plody nie sú rovnako veľké a majú rôzny obsah vody, proces sušenie sledujte a usušené šípky priebežne odoberajte. V závislosti od veľkosti plodov môže sušenie trvať tri až dvanásť hodín.

Usušené šípky by mali byť krehké, vráskavé, ale nemali by výrazne zmeniť farbu. Šípky skladujte na chladnom a tmavom mieste v plátených vreckách alebo v nádobe previazanej bavlnenou tkaninou. Šípky skladujte vcelku, rozdrvte ich až tesne pred použitím. Ak sa obávate, že sa do nich dostanú mole, radšej použite sklenené nádoby s vrchnákom.

Čerstvé šípky môžete po umytí a orezaní aj zmraziť. Najlepšie v plastových nádobách alebo vreckách. Zmrazené plody môžete pridávať napríklad do smoothies.




ANKETA: Pijete v jeseni a zime šípkový čaj?

85,4%



14,6%







Diskusia k článku







 



TOPlist