Foto: Shutterstock
2. Sušenie a mrazenie
Aby ste zachovali obsah vitamínu C, po zbere šípky hneď spracujte sušením alebo mrazením. Šípky umyte o osušte. Odstráňte z nich stopky a zvyšky okvetia. Môžete ich sušiť vcelku alebo rozkrájať, ale to je zbytočne zdĺhavé.Šípky sušte v sušičke na ovocie, alebo v rúre rozložené na plechu. Sušičku aj rúru nastavte na 40 °C. Dvierka rúry pootvorte, aby mohla unikať vlhkosť zo sušenia. Keďže plody nie sú rovnako veľké a majú rôzny obsah vody, proces sušenie sledujte a usušené šípky priebežne odoberajte. V závislosti od veľkosti plodov môže sušenie trvať tri až dvanásť hodín.
Usušené šípky by mali byť krehké, vráskavé, ale nemali by výrazne zmeniť farbu. Šípky skladujte na chladnom a tmavom mieste v plátených vreckách alebo v nádobe previazanej bavlnenou tkaninou. Šípky skladujte vcelku, rozdrvte ich až tesne pred použitím. Ak sa obávate, že sa do nich dostanú mole, radšej použite sklenené nádoby s vrchnákom.
Čerstvé šípky môžete po umytí a orezaní aj zmraziť. Najlepšie v plastových nádobách alebo vreckách. Zmrazené plody môžete pridávať napríklad do smoothies.
Diskusia k článku