Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
Pšeno nie je len vtáčím krmivom
Začala som teda pátrať a okrem iného som našla aj zopár naozaj chutných receptov s touto surovinou. A nejde len o slané jedlá. Keďže pšeno má po prevarení príjemnú sladkastú chuť, hodí sa aj na pečenie a prípravu sladkých pokrmov. Pravda, najprv ho treba zbaviť pôvodnej horkastej príchute, ale stačí ho zopárkrát obariť horúcou vodou a je po probléme.
Poznali ho už starí Slovania
Naši prastarí rodičia poznali pšeno a pripravovali z neho rôzne kaše, prívarky, polievky, či placky. Bodaj by nie, veď táto obilnina bola známa už 3000 rokov pred naším letopočtom. Prvé zmienky o pšene nájdete v Číne, neskôr aj v Indii a Mongolsku. Možno ho však nazývať obilninou Slovanov, ktorí ho poznali veľmi dobre a pozitívnu mienku o ňom rozširovali aj medzi iné národy.
Postupom času túto obilninu z jedálničkov vytlačili zemiaky, pšenica a raž. Dosiaľ sa však zachovali recepty na dobroty z tých čias. Na moravských svadbách aj v dnešnej dobe jedia prosnú kašu na záver svadobnej hostiny, vraj aby mali mladomanželia dostatok peňazí. No a vďaka znovuobjaveniu pšena v obchodných sieťach si nielen naši českí bratia pochutnávajú na ich tradičnom vynikajúcom koláči – jáhelníku.
Recepty so pšenom
Recept na sladkú pochúťku z pšenových pukancov
Prospieva zdraviu
Keďže pšeno neobsahuje lepok, je vynikajúcim doplnkom strany nielen pre celiatikov, ale aj pre malé deti. Kvôli vysokému obsahu železa je tiež mimoriadne vhodné pre chudokrvných ľudí. Vynikajúce výsledky má pri liečbe žalúdočných kyselín – jeho pozitívne účinky využíva aj čínska medicína pri liečbe pankreasu a sleziny. Dokonca sa zistili priaznivé účinky na vlasy, zuby, nechty a pokožku, stačí ráno pochrúmať jednu lyžičku surového pšena a zapiť pohárom vody.
Táto obilnina okrem iného obsahuje vitamíny B1, B2, A a C, veľké množstvo minerálov a vlákniny, je tiež bohatá na bielkoviny a tuky. Práve pre veľký obsah minerálov je pšeno vhodné konzumovať po rôznych úrazoch, pri stavoch vyčerpanosti, energiu dodáva ťažko pracujúcim. Pšeno by sme podľa niektorých odborníkov mali konzumovať najmä v zime, zahrieva totiž organizmus.
Foto: www.probio.cz
Pšenové guľôčky sú chutnou maškrtou
Príprava pšena patrí k tým jednoduchším, netreba ho totiž namáčať. Stačí, keď ho v sitku trikrát obaríme vriacou vodou a dáme variť. Všeobecne platí pravidlo, že na 1 dávku pšena dávame 2,5 až 3 dávky vody. V mierne osolenej vode ho potom varíme domäkka asi 20 minút, vo vode svoj objem až strojnásobí. V pare ho varíme o niečo dlhšie, asi 30 minút.
Môžeme ho použiť na prípravu polievok, prívarkov, fašírok, placiek, ako zahusťovadlo jedál, na pečenie koláčov a prípravu rôznych sladkostí. Po sparení sa dá pšeno vysušiť a pomlieť v mlynčeku na kávu – vznikne tak pšenová múka vhodná na pečenie rôznych sladkých dobrôt, chlebov, alebo buchiet. V obchodoch ponúkajúcich výrobky zdravej výživy ho dostanete kúpiť vo viacerých variantoch – ako zrnká, múku, ochutené pšenové guľôčky s rôznymi príchuťami, pšenové vločky a pukance. Všetky tieto výrobky sú vhodné na ďalšiu prípravu chutných jedál.
Zdroj: http://www.biobio.sk, wikipedia
Pridavam to do polievok a niekedy tiez do chleba.
Peciem doma dobry chlieb, niekedy pridam recept.