Trendy:
Príďte pšenu na chuť

redakcia, 21. januára 2010     5 minút čítania

Možno názov tejto obilniny neznie práve najlepšie, chutí však výborne. V jej prospech svedčí aj množstvo zdraviu prospešných látok, ktoré v sebe ukrýva.


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Pšeno nie je len vtáčím krmivom


Pšeno, ktoré sa vyrába odstránením pliev zo zrna prosa siateho (Panicum miliaceum L.) nie je úplne neznámym pojmom. Ak mám však priznať farbu, donedávna som ho poznala len ako krmivo pre vtáčiky a domácu hydinu. Pamätám si, že keď som bola malé dieťa, babka mi na dvore vždy dala do ruky lopatku s prosom a tou som potom hádzala krmivo sliepkam.

Začala som teda pátrať a okrem iného som našla aj zopár naozaj chutných receptov s touto surovinou. A nejde len o slané jedlá. Keďže pšeno má po prevarení príjemnú sladkastú chuť, hodí sa aj na pečenie a prípravu sladkých pokrmov. Pravda, najprv ho treba zbaviť pôvodnej horkastej príchute, ale stačí ho zopárkrát obariť horúcou vodou a je po probléme.

Poznali ho už starí Slovania

Naši prastarí rodičia poznali pšeno a pripravovali z neho rôzne kaše, prívarky, polievky, či placky. Bodaj by nie, veď táto obilnina bola známa už 3000 rokov pred naším letopočtom. Prvé zmienky o pšene nájdete v Číne, neskôr aj v Indii a Mongolsku. Možno ho však nazývať obilninou Slovanov, ktorí ho poznali veľmi dobre a pozitívnu mienku o ňom rozširovali aj medzi iné národy.

Postupom času túto obilninu z jedálničkov vytlačili zemiaky, pšenica a raž. Dosiaľ sa však zachovali recepty na dobroty z tých čias. Na moravských svadbách aj v dnešnej dobe jedia prosnú kašu na záver svadobnej hostiny, vraj aby mali mladomanželia dostatok peňazí. No a vďaka znovuobjaveniu pšena v obchodných sieťach si nielen naši českí bratia pochutnávajú na ich tradičnom vynikajúcom koláči – jáhelníku.

Recepty so pšenom
Recept na sladkú pochúťku z pšenových pukancov


Foto: Flickr.com / CC BY-NC 2.0

Ochutené pšenové pukance ako príloha


Prospieva zdraviu

Keďže pšeno neobsahuje lepok, je vynikajúcim doplnkom strany nielen pre celiatikov, ale aj pre malé deti. Kvôli vysokému obsahu železa je tiež mimoriadne vhodné pre chudokrvných ľudí. Vynikajúce výsledky má pri liečbe žalúdočných kyselín – jeho pozitívne účinky využíva aj čínska medicína pri liečbe pankreasu a sleziny. Dokonca sa zistili priaznivé účinky na vlasy, zuby, nechty a pokožku, stačí ráno pochrúmať jednu lyžičku surového pšena a zapiť pohárom vody.

Táto obilnina okrem iného obsahuje vitamíny B1, B2, A a C, veľké množstvo minerálov a vlákniny, je tiež bohatá na bielkoviny a tuky. Práve pre veľký obsah minerálov je pšeno vhodné konzumovať po rôznych úrazoch, pri stavoch vyčerpanosti, energiu dodáva ťažko pracujúcim. Pšeno by sme podľa niektorých odborníkov mali konzumovať najmä v zime, zahrieva totiž organizmus.


Foto: www.probio.cz

Pšenové guľôčky sú chutnou maškrtou


Ako si ho pripraviť

Príprava pšena patrí k tým jednoduchším, netreba ho totiž namáčať. Stačí, keď ho v sitku trikrát obaríme vriacou vodou a dáme variť. Všeobecne platí pravidlo, že na 1 dávku pšena dávame 2,5 až 3 dávky vody. V mierne osolenej vode ho potom varíme domäkka asi 20 minút, vo vode svoj objem až strojnásobí. V pare ho varíme o niečo dlhšie, asi 30 minút.

Môžeme ho použiť na prípravu polievok, prívarkov, fašírok, placiek, ako zahusťovadlo jedál, na pečenie koláčov a prípravu rôznych sladkostí. Po sparení sa dá pšeno vysušiť a pomlieť v mlynčeku na kávu – vznikne tak pšenová múka vhodná na pečenie rôznych sladkých dobrôt, chlebov, alebo buchiet. V obchodoch ponúkajúcich výrobky zdravej výživy ho dostanete kúpiť vo viacerých variantoch – ako zrnká, múku, ochutené pšenové guľôčky s rôznymi príchuťami, pšenové vločky a pukance. Všetky tieto výrobky sú vhodné na ďalšiu prípravu chutných jedál.



Zdroj: http://www.biobio.sk, wikipedia




Diskusia k článku

bozulka
Mila Sandra!/ mozem pokracovat v osloveni?/Uz viem preco si mi bola podla fotky sympaticka - ten clanok je velmi dobry a hlavne prospesny pre nase zdravie.Vela ludi nevie pripravovat pseno a nevedia,ze ho je treba dobre preplachnut vriacou vodou aby nebolo horke a az potom dat varit.Dufam,ze po Tvojom clanku bude vela ludi ktori sa naucia jest pseno a bude im chutit aspon obcas.Vdaka!!!
kuchticka
doma mam nieco podobne co je tu na fotografii a vola sa to BULGUR.
Pridavam to do polievok a niekedy tiez do chleba.
Peciem doma dobry chlieb, niekedy pridam recept.
mamenka
Taká zdravá pochutina a ľudia sa napchávajú oškvarkami...
gepi
Sandra, ale toto u Lacka asi jesť nebudeš.
marianne69
@kuchticka pseno, anglicky-millet,ja som mu veru prisla na chut,vynikajuce na slano,ci sladko,skoda,ze som mu na chut neprisla skor,teraz jedna z mojich najoblubenejsich priloh
stryckovci
ahojte, ako mam pouzivat psenovu muku aby nebola horka? robila som placky, kde som pridala tuto muku a vsetky som ich vyhodila, co boli take horke :(((
paploska
ja ho milujem s medom a hrozienkami na raňajky. super. pšenovú múku som zatiaľ neskúšala, takže neviem žiaľ poradiť.






 



TOPlist