Fedor Malík:
Portugalské zemiaky

Fedor Malík, 20. februára 2024     3 minúty čítania

A už sme sa ocitli v dňoch predveľkonočného pôstu. Ako inak, trvá štyridsať biblických dní. Mali by sme prekonávať sami seba, postiť sa duševne aj telesne, vyhýbať sa šanteniu a správať sa ohľaduplne a ľudsky. Tak ako nás učí viera. Naša už dvetisícročná viera.



Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Ten sviatok mieru, doba pôstna, však nie je len výsadou kresťanov. Nepatrí len k našim stáročným zvyklostiam, dodržiavajú ju aj iné náboženské spoločenstvá. Žijeme pod jednou strechou a táto nepokojná modrá planéta patrí nám všetkým. Musíme sa rešpektovať, musíme žiť v mieri.

Kedy, ak nie teraz, v čase pôstu by sme sa mali nad tým zamyslieť... Urobme medzi sebou anketu a zisíme, že pôst mnohým z nás nič nevraví. Teraz myslím na pôst telesný. Katolícka viera v čase pôstu nemá rada mäso na stole, gréckokatolíci aj ortodoxné pravoslávie sa vyhýba mlieku aj syrom. Nuž a protestanti sú v tomto smere najhriešnejší...

Štyridsať dní by sme mali konzumovať len zemiaky, zeleninu, kyslú kapustu, polievky, cestoviny, kaše od výmyslu sveta. A čo zabudnuté pôstne jedlá? Kalkýše, kyselice, spišské džatky, kopaničiarske trnkové omáčky, liptovský šterc. Alebo, alebo čosi, čo tu bolo ešte nedávno.

Francúzske zemiaky, bez klobásy, bez točenej slovenskej salámy. Mäso vymeňte za rybu. Tá má predsa "studenú krv", vraveli naši predkovia. Kapra nie, ba ani pstruha. Odporúčam tresku, najlepšie portugalskú a sušenú.

Z večera do rána ju namočte do mlieka a potom ju zapracujte nadrobenú do pekáča so zemiakmi a naplátkovaným natvrdo uvareným vajcom. "Portugalské" zemiaky ošetríme soľou, korením, bobkovým listom a necháme v rúre do chrumkava zapiecť.

Podávame teplé, mladým nalejte acidko a sebe do čaše mladé biele ročníka 2023. A že je pôst a že je víno? To by malo byť OK. Veď víno je nápoj nášho Pána...



Diskusia k článku







 



TOPlist