Plná špajza:
Ako skladovať vianočné pečivo, aby vydržalo až do sviatkov?

Jarmila Horváthová, 8. decembra 2023     4 minúty čítania

Suché drobné pečivo sa môže piecť už teraz. Kam a ako uložiť všetky dobroty, aby si zachovali niekoľko týždňov svoj tvar aj chuť?



Foto: Shutterstock

Milovníci pečenia majú čas adventu hádam radšej než samotné Vianoce. Mnohí z nás sa už začínajú realizovať a tak sa do sviatkov v domácnosti nahromadí slušné množstvo sviatočných koláčikov. Aby bez ujmy prežili až do Vianoc, mali by ste pri ich skladovaní dodržiavať niekoľko pravidiel. Toto sú tie, ktoré by ste mali mať na pamäti vždy.

Nezatvárajte ich hneď

Po upečení je potrebné, aby drobné pečivo dôkladne vychladlo, aj do ďalšieho dňa. Je to dôležité preto, aby sa koláčiky nelámali, a ak majú nejakú polevu alebo zdobenie, aby dôkladne zaschlo.

Uprednostnite plechové nádoby pred plastovými

Drobné pečivo sa najlepšie uchováva v plechových dózach. Ak vám nezáleží na dekore nádoby, plechovky s obsahom (napr. s maslovými sušienkami či čajovým pečivom) často dostanete v supermarkete lacnejšie, ako keď ich kúpite v prázdne v obchodoch s domácimi potrebami.

Nádobu s pečivom odložte na tmavé a chladné miesto, teplo nesvedčí najmä koláčikom, ktoré obsahujú tuk.



Foto: Shutterstock

Ak pečiete štólu, tú je najlepšie zabaliť do potravinárskej fólie.

Nemiešajte druhy

Ideálne je, ak dáte každý druh pečiva do inej nádoby, aby sa ich arómy nemiešali. Ak pečiete viac druhov, ako máte dóz na skladovanie, do jednej dajte druhy s podobnými príchuťami a medzi každú vrstvu jednu alebo viac vrstiev papiera na pečenie. Oddelenie jednotlivých vrstiev papierom na pečenie je dôležité aj pri sušienkach, ktoré majú polevu.

Pri uskladnení viacerých druhov v jednej nádobe je potrebné dbať aj na trvanlivosť, aby ste dali spolu pečivo, ktoré vydrží rovnako dlho.



Foto: Shutterstock

Dajte ich na vhodné miesto

Suché pečivo je najlepšie skladovať na chladnom a suchom mieste, chladnička to pre väčšinu druhov rozhodne nie je. Ideálna je špajza, ak ju nemáte, náhradou môže byť spodná časť vstavanej skrine v kuchyni, alebo aspoň najchladnejšia miestnosť v byte.

Jablko k perníkom

Aby si zachovali vaše perníky vláčnosť, odporúča sa dať do dózy plátky jablka. Je dôležité, aby ste na ne nezabudli, treba ich totiž každý druhý-tretí deň vymieňať.

Kedy piecť ktoré koláčiky?

Každý druh pečiva je vhodné piecť v inom čase. Napríklad vianočnú štólu môžete bez obáv upiecť aj tri týždne pred Vianocami. Pre štólu je dôležité odstátie, aby sa lepšie rozvinuli všetky chute v nej.

O medovníkoch platí to isté, potrebujú čas, aby odstáli, takže treba ich upiecť minimálne 2 týždne pred sviatkami. Zo všetkého vianočného drobného pečiva majú najdlhšiu trvanlivosť, vydržia aj niekoľko mesiacov.

Drobné pečivo z krehkého a lineckého cesta, ale aj vanilkové rožky je ideálne piecť tiež dva týždne pred Vianocami. Toto pečivo vydrží 4 týždne, ale stáva sa krehkejším a môže sa stať, že džem alebo plnka, ktorou sú plnené, stvrdne.

Koláčiky, ktoré sa napríklad robia z bielkov, cukru a mandľovej múky je najlepšie piecť 3-4 dni pred sviatkami. Správne skladované vydržia 4 týždne.

Jemné snehové pečivo, ako sú makrónky, kokosky či bielkové pusinky treba robiť 2-3 dni pred Vianocami, to platí aj o krémových koláčoch. Všetky treba zjesť do niekoľkých dní.



ANKETA: Pečiete na Vianoce minimálne štyri druhy koláčikov?

92,4%



7,6%







Diskusia k článku







 



TOPlist