Janka pracuje na svojich slaných veterníkoch.
Foto:STVR
Slané chuťovky z odpaľovaného cesta
Veterníky, venčeky, profiterolky, eklérky, všetky tieto dobroty z odpaľoveného cesta poznáme v sladkej verzii, ale v dnešnej osobnej výzve majú súťažiaci za úlohu upiecť z tohto cesta slané výtvory. Dvanásť kusov treba pripraviť za dve hodiny, musia mať nielen chutnú plnku, ale aj nápadité zdobenie."Správne odpaľované cesto nemá byť popraskané, spľasnuté, nemá mať trhliny a má držať svoj tvar,” upozorňuje porotkyňa Petra Tóthová. Kreativitu a viac druhov náplní so zaujímavou ozdobou zase očakáva druhá z porotkýň, Jozefína Zaukolcová.
Pripraviť odpaľované cesto sa na prvý pohľad môže zdať komplikované a mnohí amatérski cukrári majú pred jeho prípravou rešpekt. Keď vás však napokon donúti láska k veterníkom či venčekom vyskúšať ho, ak dodržíte presný postup a vyhradíte si na to dosť času, výsledok bude na jednotku!
Ak sa do prípravy odpaľovaných dobrôt pustíte, vyhnite sa nasledujúcim najčastejším chybám, ktoré by vám mohli pokaziť radosť z výsledku.
Ide to aj jednoduchšie
V prípade, že máte obavy zo samotného odpaľovania cesta v hrnci na sporáku, čo je súčasťou klasického postupu, cukrárka Zuzana Dvorská má na to svoj fígeľ, ktorý nám na Vareche prezradila.Vyskúšate odpaľovanie cesta priamo v mise kuchynského robota?
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Prípravu zjednodušila tak, že cesto neodpaľuje v hrnci na ohni, ale priamo v mise kuchynského robota. Uľahčuje to prácu, cesto je krásne, hladké, konzistentné a koláčiky v rúre vždy pekne narastú. Všetko dôležité sa dozviete v tomto recepte od cukrárky Zuzany Dvorskej:
Dnes teda súťažiaci v sladkej šou pečú slané verzie odpaľovaných dobrôt. A tie môžu perfektne vyzerať napríklad na silvestrovskej tabuli, takéto pohostenie veru nemáva hocikto. Ak sme vás nabudili, vyskúšať a ohúriť hostí môžete aj takýmito chuťovkami.
Test improvizácie
V jedenástej časti príde na rad aj najťažšia technická výzva v histórii šou Pečie celé Slovensko. Jej autorkou je porotkyňa Jožka Zaukolcová, ktorá súťažiacim predloží svoj dezert, ale bez receptu.Ten budú musieť uhádnuť sami len na základe ochutnania testovacej vzorky - jediného rezu v štúdiu: "Otestujeme schopnosť súťažiacich improvizovať, ktorú by mal mať každý dobrý cukrár. Ak niekde ochutná zákusok, pozrie sa naň, mal by vedieť, z čoho je zložený," dúfa porotkyňa Jožka.
Podarí sa súťažiacim správne odhadnúť ingrediencie v Jožkinom dezerte?
Foto: STVR
Súťažiaci to však nebudú mať jednoduché. Na stole budú mať okrem ingrediencií, z ktorých dezert pozostáva, aj zopár takých, ktoré do neho nepatria. Najviac polemík vyvolá bazalka a mäta.
Luster na zjedenie
Kreatívna výzva je svojou náročnosťou hodna jedenásteho kola. Pred súťažiacimi stojí neľahká úloha - torta luster alebo chandelier cake, čo je vlastne obrátená torta, ktorá vyzerá ako luster. Skladá sa z viacerých tort, najmenšia je naspodku. Alfou-omegou je výber stojanu, ktorý drží celú váhu torty.Odvážne torty potrebujú na svoju inštaláciu najmenej štyri ruky.
Foto: STVR
Takáto exkluzívna torta sa podľa Jožky Zaukolcovej hodí na svadby, promócie alebo výročia. "Keďže je veľká, efektná, zaslúži si výnimočnú príležitosť," tvrdí skúsená cukrárka.
Diskusia k článku