Foto: mesiar50
Veterníky robené ručne a plnka je netradičná.
Suroviny
Suroviny na odpaľované cesto: | |
150 g |
|
150 g |
|
500 ml |
|
100 g |
|
6 ks |
|
Suroviny na bryndzovú plnku: | |
250 g |
|
3 PL |
|
2 štipky |
|
1 menšia ČL |
|
1 ks (posekaná na drobno) |
|
minimálne množstvo |
|
Postup
-
1
Ahojte. Najprv si plech potrieme s maslom a posypeme múkou. Pohár s priemerom 6 cm nám poslúži na nákres kruhov.
-
2
Preosejeme si 150 g hladkej múky a 150 g polohrubej múky.
-
3
Privedieme k varu 500 ml vody a 100 g masla. Zmes trocha premiešame, aby sa nám maslo rýchlejšie roztopilo.
-
4
Maslo s vodou stiahneme z tepelného zdroja a pridáme múku. Robíme to naraz. Cesto vrátime nad oheň a miešame poctivo asi 3 minúty
-
5
Hotové cesto sa mierne leskne a je kompaktné.
-
6
Cesto si následne premiestnime do inej nádoby, kde ho budeme ďalej spracovávať. Necháme ho trocha vychladnúť.
-
7
Do cesta som chcel pridať iba jedno vajce, ale mi tam zbehli tri kusy. Je ráno tri hodiny a šľahač som nesmel použiť. Takže zostala mi iba ručná robota. Vy si cesto kľudne miešajte šľahačom samozrejme.
-
8
Pri druhom miešani sa mi do cesta vkĺzli už iba dve vajcia. Cesto miešam, akoby ma ,,naháňali".
-
9
Pridáme do cesta posledné čiže šieste vajce a dielo dôkladne premiešame.
-
10
Vypracované cesto bolo husté, len ťažko sa kĺzalo z varechy. Rozmýšlal som pridať ešte jedno vajce,no potom som to cesto nechal radšej tak.
-
11
Veterníky nastriekame do obvodu kruhu. Poofŕkame ich studenou vodou. Veterníky som piekol najprv pri 200 C po dobu 10-tich minút. Po uplynutí spomínanej doby som potom znížil teplotu na 180 C po dobu 50 minút. Veterníky som striekal tak, že jeden kruh, potom naň ďaľší a tretie točenie smerovalo už do stredu veterníka. Vlastne preto sú aj také veľké. Použitý bol horný a spodný ohrev el. rúry bez ventilácie.
-
12
Po 20-tich minútach.
-
13
Veterníky som po upečení nechal v rúre a po jednom som ich vyberal a následne aj priečne prekrojil.
-
14
Veterníky si prichytíme nejakým papierovým obrúskom, a tak ich prekrojíme. Dbáme nato, aby sme predišli popáleniu a porezaniu sa.
-
15
A teraz si spravíme plnku z bryndze. Najprv si zo smotany spravíme šľahačku. Nešľaháme dlho, aby sme si nespravili nebodaj maslo.
-
16
Prešľaháme 200 g bryndze. Do bryndze prišľaháme 3 PL šľahačky.
-
17
Ďalej do bryndzovej zmesi pridáme posekanú jarnú cibuľku aj s výhonkom, trocha rasce celej, 1 malú káv. lyžičku mletej červenej papriky, keď treba, tak zo dve štipky soli.
-
18
Hotová bryndzová plnka.
Si superman v kychyni @mesiar :-)
Ďakujem ti krásne.
@Alena77
Ďakujem ti pekne za milý komentár.
@Terinka55
Veľmi si vážim tvoju pochvalu.Ďakujem ti pekne a srdečne ťa pozdravujem. :-)
@Haji
Rád by som ťa ponúkol,keby to šlo.Dcérka sa potešila,že všetky som ich
neplnil s vanilkovým krémom.Moc ti ďakujem.
@Chica114
Ďakujem ti kráse.
@Mariamka
Milé od teba.Srdečná vďaka. :-)
Ďakujem ti krásne. :-)
vedieť spraviť dobré veterníkové cesto je umenie, nehovoriac o tom, že je už to prekrojenie precízna práca, ešte som veterníky na slano nevidela a teraz, ked je bryndza najlepšia, je to úžasná náplň. čo ti poviem, Lacko, nad Tvojimi veterníkmi treba nielen žasnúť, že sú jeden ako druhý, ale ich treba aj ochutnať, k dobrému vínečku perfektné pohostenie. myslím, že doma by sa za týmto slaným zákuskom išli utĺcť!!!
všetky hviezdy ti posielam, 5* je málo!
Ďakujem ti veľmi pekne.
@Gabriele
Prepáčte,zabudol som že všetky neboli bryndzové.
Srdečne ti ďakujem @Gabriele . :-)
Tvoja mamina ich mala určite krajšie a ,,syrové" znejú moc vábivo .Mal som už prichystaný syr s modrou plesňou,no potom som svoj prvotný úmysel zrušil.Dievčatá ma upozorňovali na to,že by zjedli už aj niečo slané.Ďakujem ti prekrásne. :-)
@Kukulienka71
Veľmi pekne ti ďakujem za pochvalu. :-)
@Veronikkka
Vieš milá Veronika,pri príprave veterníkov mi to vínko prišlo na um aj mne.
No z patričných dôvodov alkohol nemôžem.Tvoju pochvalu si nesmierne vážim.Ďakujem ti veľmi pekne.
Si veľmi šikovný v kuchyni.
Priateľu,prosím ťa kde sa podel tvoj optimizmus? Nemusíš ich robiť také velké ako sú moje.Spravíš z pol dávky na ,,próbu" a nanesieš si ich na papier s priemerom kruhu 3 cm.V prvej fáze pečenia musí byť teplota vysoká aby sa tuk v ceste ,,rozpínal".Pri konci pečenia jednen rozkrojíš a ak by bolo cesto nedopečené,tak znížiť teplotu a dosúšať.Ak by hrozilo zhorenie,tak ich zakryješ alobalom.Za horúca ich rozkrojíš aby para vyfučala.Spravil som ich ja,tak to hravo zvládneš aj ty kamarát.Ďakujem ti pekne.
Vanílkový nám tiež rád.Tento bryndzový pasuje skôr na nejakú záhradnú párty,alebo do nejakej pivničke. :-)
Ok..napíšem aký som mal krém.
650 ml mlieka dáme variť
150 ml + 2 zlaté klasy + cca.3 PL kryšt.cukru a 1 ks vanílkový cukor premiešať a vliať do horúceho mlieka.
Puding nechať celkovo vychladnúť a potom po malých častiach prišľahať 80 g zmäknutého masla.
Prekrásne ti ďakujem.
Ok Mirko,teraz som už v ,,obraze".
Prepáč mi to,možno môj koment odznel ako výčitka.Ďakuj ti ešte raz
a tiež ťa srdečne pozdravujem.
Skúšal som robiť veterníky z rôznych druhov múk.Nenapíšem nič nové,že s bezlepkovými múkami sa pracuje o hodne ťažšie.
Určite tam treba do cesta PDP,alebo iný prípravok,aby nám cesto pri pečení ,,narástlo".Ďalší problém by bol odhanúť pomer surovín.Možno v budúcnosti budem experimentovať s múkou ktorú si spomenula.Ďakujem ti veľmi pekne.
Nejde mi celkom tá doba pečenia - 10 minút na 200°C + 50 minút na 180°C ? To by v mojej rúre zostali na uhoľ. Že by preklep?
Ahoj.Nie milá @Staja ,nie je to preklep.
Predstav si v mysli,že ich robím troj kruhové.Nanesiem na plech jeden kruh cesta),následne ďalší kruh a ten tretí už stočím do stredu veterníka.Používam najširšiu špičku na zdobenie.,,Venčeky "sa robia z pravidla jedno kruhové.
Samozrejme je,že čím menšie veterníky tým budú aj skôr prepečené.Stačí keď vo vnútri bude cesto mokré a potom po upečení veľmi klesne.Jeden šéf cukrár mi poradil,že ich treba po upečení ihneď prekrojiť.Ja to robím zúbkovým nožom na krájanie chleba.Počiatočná teplota pri mastných cestách musí byť vysoká.Nie je problém veterníky po 15 minútach zakryť papierom k pečeniu,alebo alobalom resp.vtedy keď už vidíme že cesto by nám mohlo zhorieť.Tieto som piekol bez zakrytia,ale vidieť,že na vrchu chytali hnedú farbu.Naozaj to riziko vidím,len v tom neprepečení cesta.No musíš trafiť teplotu svojej rúry.Moje rady ber však s rezervou,keďže nie som cukrár.
Srdečne ti ďakujem a prajem ti pekný víkend.
Vážim si tvoju pochvalu a veľmi pekne ti ďakujem.
@Babkamt
Do práce zvyknem vstávať o 04´00,takže v pohode.Veternííky sú ok,dcérka ich nedávno s chuťou jedla.Srečná v ďaka milá @Babkamt .
@Larja
Milá @Larja ,veľa krát vychádam z toho,že naši šikovný predkovia nepoznali mixér a rôzne výdobytky dnešnej modernej techniky.Veľakrát robím aj krémy len ručne,aby sa mi dielo nezohrievalo.Ďakujem ti od srdca.
Som naozaj rád,že sa ti veterníky páčia.Si veľmi zlatá,srdečná vďaka.
Samozrejme recept ukladám dávam 5* keby sa dalo aj 100 !
Ale či to ja zvládnem tak nádherne to silno pochybujem.
Srdečná vďaka za recept ak skúsim možno sa Ti pochválim ale tomu sama neverím....
Akurát som vravel,mojej ,,starkej",že musím odcestovať do BB..Pozerá po mňe či mi ,,švitorí".
Raz som veterníky učil robiť jednu pani cez fb.Ha,ha bola to sranda.
Myslím si,ale milá Sonička,že ty moju pomoc určite nepotrebuješ.
Poznám ťa ako šikovnú cukrárku-kuchárku a takéto veterníky spravíš takpovediac ľavou zadnou.
Prekrásne ti ďakujem.
Obdivujem perfektnú prácu a jej výsledok. Teoreticky ovládam prípravu veterníkov. Súhlasím, že ich treba prekrajovat za horúca. Tak mi radila jedna známa.
Najvacsí môj problém je naniest cesto na plech s vreckom. Pamatam sa, že ked som ich v minulosti robila, nevládala som vytlacit cesto z pláteného vrecka cez ozdobnú špičku na plech. Nemala som už síl. Možno bolo cesto velmi hutné. Dokonca som si kúpila vrecko umelohmotné, v tvare spica, ak by som sa rozhodla este raz pokus zopakovať. To plátené sa zle umýva.
Mňa odraďuje hlavne to striekanie cesta na plech. A bryndzovú plnku si dával lyžicou? Lebo plnka, ktorá obsahuje vačšie kúsky ako cibuľka ap., sa nedá striekať s ozdobnou špičkou, upchala by sa. Vanilkový krém som videla striekat an prekrojený veternik taktiež s vreckom so špičkou.
Gratulujem k receptu. Musím niekedy najsť odvahu urobiť ich. Potom dám vedieť. :-)
Tvoj problém by som riešil asi tým,že do horúceho cesta by som vmiešal vajcia.Bryndzové som plnil so špicou ktorá ja v popredí na fotke.S tou špicou som nanášal na plech aj veterníky.Za chvíľu namiešam cesto z pol dávky a spravím ich aj menšie.Dám ti potom vedieť,že ako to ,,fungovalo".Srdečne ti ďakujem.
Teraz tá špica je v ľavo. :-)
5*
Opakované cesto mi postálo iba toľko čo som si poskladal šľahač.
No pridal som ti tam jedno vajce do plusu a múku som použil iba hladkú.Robil som ich z polovičnej dávky tj. 250 voda,50 g maslo
a 150 g hladkej múky.
Priemer kruhov na plechu som znížil na 5 cm.Cesto sa mi dalo vytláčať z vrecka ľahko.Nech sa ti darí.Pekný večer.
Vajcia tam boli požité 4 kusy.
A sorry za preklep:
Odpaľované
Tvoje veterníky musia byť tiež veľmi chutné.Tú šunkovú penu by som rád ochutnal.Ďakujem ti veľmi pekne.
@Manya
Srdečne ti ďakujem.
@Ancicka
Srdčná vďaka.
@3Sandra3
Ďakujem ti od srdca milá 3Sandra3.
Nemáš čo ďakovať.Sme tu predsa preto,aby sme si aj poradili resp.nadobúdali poznatky a skúsenosti jeden od druhého.Si naozaj milá kuchárka.S Vaším dovolením sem vložìm jedno video ktoré je veľmi zaujímavé.Ja som sa z tohoto videa veľa naučil.Nech sa Vám páči.Želám Vám peknú nedeľu.
ekucharka.net/venecky-z-odpalovaneho-testa-video-rece...
Ďakujem ti pekne milá @Monty469 .
Přidávám se k Methi. Není to ani první, ani poslední recept, kde je třeba se vyrovnat s klasickými potížemi - teplota, čas a nebo hustota pudingu. Přimlouvám se k vrácení receptu - stačí dopsat pár řádků, nic víc a nic míň. Kdyby jsi viděl moji troubu, tak tě trefí, bo mi hřeje hodně, bo už něco pamatuje. Ale já ji miluji, ještě spolu něco upečeme. To bych tu musela každému druhému psát o teplotách a čase. Vím, co mám doma, s tím pracuji. Hustota pudingu je kapitola sama o sobě - protože co puding, to adrenalin. To nemluvím, když použiješ zahraniční - s tím nemám vůbec žádnou zkušenost, a tak se může stát to, co se přihodilo tobě - určo se ten zahraniční chová jinak! Pokud jsem pochopila - máš v poznámkách přepis do slovenského pudingu, tak to jen změň v ingrediencích a je vymalováno.
Přeji krásný den a plno bezva receptů!
myslím, že krém sa ti vydarí tiež, ak na 500 g vody použiješ len 1 balenie Vanilkového pudingu Dr. Oetker á 37 gramov, ked uvaríš bude z toho hustý puding, ked vychladne, tak vyšľaháš puding s 250 gramami masla a budeš mať správny krém, žiaľ množstvo čokolády si nepamätám presne.
tiež si myslím, že je veľká škoda vymazať výborný recept! Ahoj Lacko - @Mesiar50 , však pridaj ten úžasný recept znovu, stačí len opraviť množstvo surovín. varecháči Ti to radi odpustia, ved pri písaní receptu sa môže predsa pomýliť každý z nás!!! na Tvojich fotkách je naozaj výborný popis!
Aho pusta, dik. Ja nejaky podobny krem mam uz odskusany, myslela som, ze toto bude troska iny krem, tak sa uz budem drzat radsej toho mojho, asi je to aj tak to iste. Ja na pecenie zakuskov moc nie som, tak sa drzim receptov ako hluchy dveri. mesiarov postup bol super popisany, lebo este aj v postupe do zatvoriek pise gramaz, co dost pomoze tym, ze sa nemusim stale vracat k surovinam, kolko coho. Tak snad nam ho vrati :) aj ked ja som si vytlacila.
tak veronika s tromi k je predsa len PUSTA,myslel som si.
priznávam, rada by som bola.
jasne, však urob svoj krém a máš tutovku !
prosím Ťa, a náhodou si množstvo čokolády nepamätáš? chcela by som spraviť tento zákusok, vopred Ti dakujem za odpoved.
Do cesta islo 100g cokolady.
Takze ak Lacko bude robit tento krem v Holandsku z toho holandskeho pudingu, 2 balenia, tak sa mu vydari. A ak ho bude robit na Slovensku z cisteho, bezcukroveho pudingoveho prasku, tiez 2 balenia, tak sa mu vydari tiez. Len bude o nieco menej sladky.
Lacko, kludne ten recept vrat, je to pekny zakusok. Bola to len nejasnost, ktora sa takto vysvetli.
mám osobnú skúsenosť s konkrétne vo Švajčiarsku predávaným pudingom Dr. Oetker, nie a nie zhustnúť v tej dávke ako som zvyknutá doma, ja si vždy pred cestou tam pribalím z domu ten náš, aby som šla na zicher;-) tak predpokladám, že aj v Holandsku to bude podobné...
SUROVINY NA CESTO:
3 vajcia
70 g cukor kryštál
90 g maslo
80 g práš.cukor
100 g horká čoko
1 vanílkový cukor
8 g PDP
90 g múka
PRACOVNÝ POSTUP PRÍPRAVY CESTA:
1) 3 žĺtka vyšļahať s 1 balíčkom vaníl.cukru a 80 g prášk.cukru do penista.
2) Po kúskoch postupne prišľaháme 90 g masla.
3) Ďalej do zmesy pridáme 100 g rozpustenej horkej čokolády.
4) 3 bielky vyšľaháme so 70 g kryštálovým cukrom.
5) Penu z bielkov primiešame k čoko zmesy.
6) A nakoniec pridáme 8 g PDP a 90 g preosiatej mùky.Dielo premiešame varechou.
Spodok tortovej formy vyložíme papierom a boky formy potrieme maslom a posypeme múkou.
SUROVINY NA ČOKO KRÉM:
VODA studená 600 ml
2 ks (krabička) Puding vanílkový Dr Oetker (jedna krabička o váhe 77,5 g)
3 PL cukor kryštálový
200 g čokoláda horká
150 g maslo (zmäknuté)
trochu rumovej arómy
PRACOVNÝ POSTUP PRÍPRAVY ČOKO KRÉMU:
1) Z vody si odoberieme a premiešame v nej 2 balíčky pudingového prášku a 3 PL kryštálového cukru
2) Časť vody ktorá nám zostala privedieme k varu a vmiešame doň premiešané pudingové prášky.
3) Za stáleho a dôkladného miešania si uvaríme hustý puding.
4) Puding potom narýchlo schladíme napr vložením nádoby do studenej vody. (napr.dres na umývanie riadu.)
5) Maslo trochu premiešame.(150 g)
6) K maslu pridávame po lyžiciach vychladnutý puding a zmes krátko prešľaháme
7) Nakoniec k dielu primiešame rozpustenù hor.čokoládu
V nl.mam mini rúru kde som tento koláč viac krát robil pri 160 C /40 min.
Vo veľkej klasickej rúre sa cesto pečie samozrejme inak.Hlboko sa Vám ospravedlňujem za nepríjemnosti spôsobené mojím pričinením.
už jsme doma s pudingom!! já to se s ním pravidelně kočkuji a to v českém, stejně jako slovenském cukr není!! /viz koment @Janger dnes 13.27 hod./ Laciný druh neznačkový je tečavý až běda, Oetker dělá 3 druhy /dle cenové relace/, též ten první je bídný, druhý o fous lepší a nejdražší je nejtužší a i chuťově příjemný. K tomu všemu jsem četla různé komenty o tom, že není radno olizovat vařečku /můj zlozvyk!/, že trávící enzym přenesený slinami tu současnou "kvalitku" prostě rozloží už v hrnci. Oh, velká omluva @Mesiar , že jsme se ti nacpali s diskuzí o pudingu ke slanému receptíku. Puding a kolik nadělá šarapaty! Krásný den přeji všem!!
Čo sa ideš ,,vydávať "? Veď je tých venčekov ako na svadobnú hostinu.Si šikulka na pohladanie.Potešenie je na mojej strane,že sa ti veterníky podarili.Mám mnoho receptov na veterníky,ale tento ja na výdatnosť najlepší.Prekrásne ti ďakujem za pochvalu a srdečne ťa pozdravujem.
vysoko si vážim Tvoj korektný prístup a vdaka Ti za pridanie postupu!
to dokáže len fair chlap ako si Ty, veľa srdečných pozdravov posielam do NL :-)
Ďakujem pekne za úpravu a ochotu pomôcť. Vyskúšam a potom dám vedieť.