Foto: Shutterstock
Stále sa trápite s ryžou a neviete, koľko vody k nej pridať, aby nebola ani tvrdá, ani rozvarená na kašu? Prezradíme vám jednoduchý trik s "pomôckou", ktorú máte stále pri sebe... Ryžu nemusíte vážiť, nepotrebujte žiadne odmerky ani šálku. Na meranie vody vám totiž postačí váš vlastný prst - presnejšie ukazovák.
Ako na to
Potrebné množstvo ryže prepláchnite studenou vodou a do hrnca s ryžou prilejte toľko vody, aby v nej bola ryža úplne ponorená. Umyte si ruky a ponorte ukazovák do stredu hrnca tak, aby sa špičkou dotýkal ryže. Pomaly pridávajte vodu potiaľ, kým hladina nedosiahne prvý kĺb ukazováka (od špičky prsta po jeho prvý záhyb).
Foto: Shutterstock
Hrniec prikryte pokrievkou a keď voda začne jemne vrieť, znížte teplotu na minimum a varte podľa odporúčaného času (napr. 12-15 minút pre bielu dlhozrnnú ryžu). Po dovarení nechajte ryžu pod pokrievkou odstáť 5-10 minút, potom jemne premiešajte vidličkou – zrná sa „odparia“, budú oddelené a nadýchané.
Overená metóda z krajín, kde sa ryža varí denne
Metóda „merania vody prstom“ pri varení ryže, známa aj ako finger method alebo knuckle method, pochádza z juhovýchodnej Ázie, kde sa ryža varí denne a presné odmerky nie sú nevyhnutné. Najčastejšie sa spomína v súvislosti s Filipínami, Indonéziou, Japonskom a Čínou, no používa sa aj v Indii a ďalších krajinách, kde sa ryža pripravuje tradične v domácnostiach bez kuchynských váh či odmeriek.Vŕta vám v hlave, ako môže táto metóda fungovať pri rôznej dĺžke prstov? Vysvetlenie je možno trocha prekvapujúce ale jednoduché - väčšina ľudí má podobnú dĺžku prvého kĺbu prsta bez ohľadu na veľkosť ruky.
Pozrite si názorné video, ako merať vodu pomocou prsta:
Zdroj: Youtube/@LifewithNT




Diskusia k článku