Foto: tetrisss
Som týmto mojím výrobkom tak nadšená, že ho musím spropagovať a dúfam, že ho vyskúšate, lebo je to tak jednoduché, že určite veľa nádejných Zobraziť celý popisSom týmto mojím výrobkom tak nadšená, že ho musím spropagovať a dúfam, že ho vyskúšate, lebo je to tak jednoduché, že určite veľa nádejných pekárov sa bojí tento recept použiť, nakoľko je až neuveriteľne nepracný. Týmto ďakujem hobby.idnes.cz, kde som ho našla.
porcie
príprava
na 230 °C
Postup
-
1
Všetky suroviny dáme do misy a zamiešame len aby sa spojili, nemiesime !, aj keď to človeka pokúša. Vznikne vám taký maglajz a ak ste doteraz nepochybovali, tak teraz už určite. Misku zakryte potravinárskou fóliou, ozaj, misa nemusí byť nijako nadrozmerná, pretože masa sa asi zdvojnásobí. Potom skúste na tento polotovar zabudnúť na dlhých a teraz to príde 12 až 18 hodín. Ja som cesto urobila v sobotu večer o 18 hodine. Teraz vás bude štvať, že ste sa dali na pokus, lebo v mise sa nič nedialo, ani v noci.
- 2
V nedeľu ráno si na chlieb spomeňte a tak o 8 hodine, keď sa už aj tí spaktoši zobudia, cesto vyklopíme na pracovnú dosku, dobre podsypeme múkou, napodiv cesto je hebké a trochu sa lepilo, pár krát len tak preložíme, necháme tak 15 minút oddýchnuť, potom sa naša nálada prudko zlepší, lebo vyzerá to ako normálne vykysnutý chlieb. Dokladám foto vykysnutého chlebu pred vložením do nádoby na dokysnutie, aby bolo jasné, ako má táto fáza vyzerať.
- 3
Potom si pripravte utierku, dobre ju pomúčte a vytvarovaný bochník na ňu uložíme a prikryjeme ďalšou utierkou. No a teraz sa venujeme príprave obeda a na chlieb zase zanevrieme až na 2 hodiny.
- 4
Pol hodinu pred uplynutím času tých dvoch hodín zapneme rúru na 230 stupňov a vložíme najlepšie liatinovú nádobu s vrchnákom, mohla by to byť aj napr. kameninová nádoba, ale podstatný je aj ten vrchnák. No a teraz prichádza najhorší okamih, ten nádejných chlieb musíte do tej horúcej otvorenej nádoby trafiť, podľa možnosti bez popálenín 3 stupňa, prikryť a pečieme zatvorené 30 minút, potom nádobu odokryjeme a teraz uz aj najhorším pochybovačom podskočí srdiečko, lebo ten pohľad stojí ta to. No a v tejto radosti prežijeme ešte 15 až 20 minút, ktoré náš báječný chlebík potrebuje na kôročku. Potom ho vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke.
- 5
Podotýkam, že akokoľvek vám bude mýliť postup a budete ho chcieť vylepšiť, alebo pomeniť, nerobte to. Všetko je akurát. Časom môžeme skúsiť pomeniť bielu múku za časť tmavej, možno aj nejaké semiačko pridať. Dobrú chuť.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
vdaka za receptik...
chleba a spol. pečiem minimálne 3x do týždňa, tvoj chleba je prekrásny, najbližšie zamiesim a uvidím čo to spraví.... teda nezamiesim :-)
@tetrisss a tú liatinovú nádobu netreba vymastiť ? ak ano, tak pred vložením chlebíka ?
Pripomenulo mi to trošku jedno leto, keď mi na chalupe priniesla suseda trochu cesta na tzv. "koláč priateľstva" Kdo to pozná, tak vie, že každý deň počas jedného týždňa pridávate inú surovinu a čakáte čo s toho vylezie. Výsledok je ale tiež skvelý,ako tento chlebík
Tak,chlebík je už upečený a taktiež už aj teplý ochutnaný,ale nieje podľa mojích predstav.Piekla som ho podľa tvojho,ale aj podľa návodu na videu.Robila som aj s otrubami,ako je v originále.Chutové je veľmi dobrý.Ja mam hrniec v priemere 28 cm. a to je dosť veľký.Nabudúce si urobím s dupľovanej dávky a ak dovolíš aj foto.A ešte ruku na srdce,bol to tvoj prvý pokus?@lubka10 a frezia68,tiež písali,že idu chlebík upiecť.Rada by som vedieť,ako ste dopadli.
Piekla som ho vždy z normálneho droždia, s kváskom, aj v sklenenej mise, aj v liatinovom hrnci. Miešam niekoľko druhov múk a cesto nechávam kysnúť v mise-rýchlokyske, stačia tri-štyri hodiny.
Vymazaním misy nič nepokazíte, niekedy sa totiž chlebík zvykne na dno prilepiť.
Jedno to síce môže byť, ale je to dobrým zvykom, to je podstata internetu.
@janaalizibolenova ja som ho robila raz v mise z jenského skla a v pohode, ale samozrejme ju daj do studenej rúry a tak zohrievaj.
ja osm robila aj s otrubami a psenicnimi klickami a v pohode.
varecha.pravda.sk/recepty/rychly-chlebik-s-orieskami/1892...
Upiecť môžeš šťavnatý zákusok,alebo mýlim sa?
pozri: www.tupperware.cz/xchg/cz-sk/hs.xsl/857.html...
. dala som asi tretinu ražnej múky, nechala som ho len 10 hodín a vydaril sa skvele. Vo všeobecne sa chlieb snažím piecť z vysoko hydratovaného cesta - tak ako aj tento, zistila som, že pri chlebe nie je dôležité miesenie, ale čas, rovnako ako malé množstvo droždia (veľa droždia prekysľuje a zanecháva v chuti chleba nepríjemnú stopu). Keď som piekla v hlinenej glazovanej nádobe, vydaril sa fantasticky, skúšala som aj v smaltovanom pekáči, tiež sa vydaril, no ten smalt to nejako dobre neznáša :)
havino skus a uvidis, ze uz ziaden iny piect nebudes. Ja si osobne myslim, ze mas pravdu v tych postrehoch, lebo tento chlebik je uplne inou vybornou chutou a dlho vydrzi. Ja uz teraz tiez miesam vselijake muky, semiacka, ale ostatny postup zachovam.
vyskúšam v nerezovom hrnci, dúfam, že sa neprilepí?
@tetrisss gratulujem!
Robila som s dvojitej dávky a neprilepil sa :-)Chlebík sa vydaril, a už ho niet, to znamená, že aj chutil.
Fotku neviem pridať, ešte som sa to nenaučila :-(
Nedodržiavam postup v tomto recepte a možno by mi mohol @pekarik vysvetliť význam prekladania cesta na utierku,budem rada.Tak vyskúšaj,v podstate použijem len misu na kysnutie 5,5 l,pekáč,varešku a odmerku.Držím ti palce.
Vďaka ti.
skoda len, ze tupperware som mala len pozicany... budem si musiet kupit nejaku vhodnu nadobu na pecenie...inac som davala len 3 dcl vody, viac jej netreba ;-)
DAKUJEM ZA SKVELY RECEPT :-)
Musím sa pochváliť, takto sa mi podaril tvoj chlebík. Vždy som si myslela, že upiecť chleba je hotové umenie, do ktorého sa ja nikdy neodvážim pustiť. Ale tvoj recept a množstvo pozitívnych komentárov ma presvedčil. Ani si nevieš predstaviť, koľko radosti si mi urobila. Chlebík je chrumkavý s veľkými dierkami. Ďakujem.
Ten postup som dodržala do detajlu...a vyplatilo sa:
varecha.pravda.sk/recepty/domaci-celozrnny-chlieb-so-semi...
pekny dnik JANA
pekny dnik JANA
ale chlebik mi vysiel u z a s n y....peknu nedelu vsetkym
kotliky.sk/index.php?main_page=product_info&cP...
aj napriek tomu že u nás je veľmi veľký výber a chlieb z malých súkromných pekární je tiež výborný. Dedko povedal, že toto je pravý domáci chlebík, tak určite večer miesim znovu.
Baby jedny a to neviete napisat zretelne, ze v tom rimskom hrnci sa mi to prilepi? Cely spodok tam zostal, taaak som sa tesila.
no, ako vydaril sa Ti...
Ale aj tak dobry, fajn.
nabuduce trochu menej vody, a dlhsie nechat postat,...trosku bol riedky a uz som nemala tolko casu, tak som ho bachla piect. Chutovo inak fajn...a to mnozstvo soli je habadej a mozno aj navyse :-) ked budem robit dalsi, tak posypem nejakymi semienkami (inak - veeelmi sme sa museli premahat aby sme ho nerozkrajali horuci vecer, ale aby sme ho nechali na ranajky :-)
mali sme ho veru zjest hned taky cerstvy ... ale uz sa chystam na druhy pokus...
vlozim obrázok az sa mi podari :)
Urcite sa do neho pustim. Momentalne mam nacvicene toto:
Zatial som skusil viac receptov, no peceniu chlebika som po rozpakoch prepadol az podla receptu 6-3-3-3-1-1-1 (6 dcl teplej vody-3 pol. lyzice octu-3 lyzicky soli- 3 lyzicky rasce- 1kg hl muky T650- 1 kocka kvasnic - 1 hodinu kysnut). Peciem 20/40 (20 minut na maxime - 40min na minime v plynovej rure).
Na spodok pekaca davam silikonovu podlozku, co sa pouziva na pecenie na klasickom plechu. Vylejem cesto.
Posledne, aby sa chlieb neroztiekol som podlozil pod foliu zlava a sprava dve kovove naberacky a vznikol valovcek, kde sa chlebik udrzal... a upiekol. Chlebik po upeceni vytiaknem a prenesiem na mriezku bez rizika - uchytenim za foliu. Najlepsia metoda!
A este mala finta: pod mriezku v rure davam do salky vriacu vodu z varnej konvice, aby sa chlebik pri peceni moc nevysusil.
Zaciatky pecenia chlebika vsak boli krusne... Vzdy sa prilepili a mnohe recepty ci rady sa mi vobec neosvedcili. Napr. 1. podsypat mukou - zhorela prv ako chlieb bol upeceny, takze bol taky priudeny, 2. dat pod cesto hlinikovu foliu - chlieb sa roztiekol do takych zahybcekov, ze som hlinik dokoloval 3 dni (ked sa z neho cast neodjedla). A 3. papier? Najhorsie! Zhnedol predcasne, az sprachnivel, drvil sa, prilepil sa na chlieb, a chlieb siel do kosa. Papier z Billy, ci Lidlu - uz neviem.
@zifi zabudni na vsetky neuspechy a postupy a ver mi, urcite sa to podari.
a co sa skla tyka, skusala som ho robit aj v liatinovej nadobe, ale akosi sa mi nechcel dat vybrat zo spodu, odvtedy ho robim vzdy v janskom skle. tam to ide bez problemov a je to ovela jednoduchsie. nic sa nepokazi, krasne sa upecie.
ani neviem, co by som po tolkych pozitivnych komentaroch mala pridat. DAKUJEM za vynikajuci recept. Chlebik sa mi neskutocne vydaril nielen prvy krat, ako original z Tvojho receptu, ale aj po zmenach, pridanim 1 hrnceka, osrotovanej nasej domacej kukurice. Bol tiez chutovo fantasticky. Aj pri inych zmenach sme si pochutnavali. Este raz vdaka srdecna.
Poznám tento recept už dlho, piekla som ho niekoľko krát. JA ho ale robím s tmavej múry - ražnej a pridávam doňho za hrsť polámaných vlašských orechov alebo pre ommenu slnečnicu. Vždy pečiem 2 kusy, lebo ten prvý zmizne opkamžite. Recept som dostala od dajakej dobrej duše do schránky a neustále mi ho ktosi preposiela. Je fakt výborný a hlavne viem čo v ňom mám. Nepotrebujete ani drahé domáce pekárne alebo iné pomôcky. Keďže nemá takú veľkú nádobu s vrchnákom, pečiem v nerezovej miske a zakryjem alobalom. Výsledok je rovnaký. Takže dobrú chuť a veľa úspechov. Chlebík sa Vám odvďačí dobrou chuťou.
dakujem za recept :-)
pridala by som aj fotku,ale neviem ako sa to tu vkladá...
prave ho nechavam odpocivat,dala som celozrnu spaldovu a obycajnu bielu muku hladku.vyzera to dobre.piect budem v skle tak som zvedava.
Pozrela som si video, prečítala maily a myslím, že už som v štádiu pripravenosti. Držte mi palce. Ak sa podarí, dám ho synovi zväčniť a pochválim sa. Ak nie, ozvem sa tiež, ale vystavovať ho nebudem.
@ maggie zdravim do ameriky, tesi ma, ze vam tento recept chuti, verim ti, ze taky chlieb ako u nas doma, len tak lahko nenajdes.
varecha.pravda.sk/diskusie/ako-pridat-fotku-k-receptu-do-...
@silvi naozaj sa nemusis obavat svalov, lebo to len zamiesas, nic ine, praveze tu odpada ta tazka praca.
aj keď sa ti na prvý krát nepodarí , na druhý krát bude super
@jazavka perfektny
keď som to zvládol ja už x krát, tak to zvládne každý. Dúfam , že sa
nám pochváliš. Držím prst. Potom ti poviem ktorý, keď uvidím foto.
@kimlo chlebík sa Ti vydaril, super
no mal jednu veeeelku chybu - hned zmizol, taky bol skvely, otec povedal, ze este nejedol lepsi chlieb... a to som uz kadejake piekla... vcera som dala zas zmes spaldova a klasicka, no z 1,5 davky (nemam vacsiu misu na kysnutie, musim kupit) a vysiel super, ale tiez uz nie je... ja mam doma take sacky na "zips" a misku dam kysnut do neho, do rana je ako balon... tiez sa mi cesto trosku prilepovalo na utierku, tak som ho poprekladala len v miske a nechala tam kysnut a vobec nie je rozdiel... piekla som ho v kameninovej mise aj v janskej (tu mam vacsiu) a v oboch je super... este raz dakujem idem dat kysnut dalsi... nejako nam nestiha vydrzat do druheho dna :D
@iwuliatko , mrzi ma, ale len teraz som prisla z prace, takze uz je asi po peceni, ale rura ma aj normalne pecenie, nie? Ak nie, tak musis piect o 20 stupnov menej.
Ozvite sa dievcence, ako to dopadlo :)
www.edigital.sk/Riad_varenie-pecenie/Perfect_Home_15535...
ale je nebezpecny, rastie z neho rit :-) je prudko jedly a taky vlacny a vonavy! cerstvy s maslom a medom...no co ze o tyzden ideme na svadbu a drzim dietu!
iba, moj chlebik nemal na vrchu prasklinu....
Trochu som si opravila aj gramáž.Lebo cesto sa mi lialo.Teraz je to už v poriadku.Pridala som o štvrť hrnčeka viac múky.ďakujem za dobrý recept.Mám svoj zemiakový chlebík,ktorý striedam teraz s tým tvojím.Snažím sa s chuťami experimentovať.Pripájam foto.
Daj prosím zobraziť obrázok.Potom skopírovať adresu obrázka.Na konci adresi musí byť stále JPG.
Dtuhá možnosť cez facebook.
Jeden je " normálny", druhý je špaldový a tretí ražný :-)
en.wikipedia.org/wiki/Cup_%28unit%29...
Nic jsem neměnil na receptu jen jsem ho pak upekl v pyrexovém pekáči s poklopem a je vynikajici, kůrka křupavá a pevná. Nemá to chybu. Velice chutný. Děkuji v vřele doporučuji ....WOW
Píší dlouze, protože jsem z toho Vašeho receptu úplně nadšený, že takový kulinářský analfabet, nedochůdče, amatér dokáže upéci svůj vlastní nádherný chlebík... Čert vem všechny obavy z míchání kynutého těsta! I dle Vašeho návodu "bez miešania" to jde. A po vlastní zkušenosti jsem přesvědčen, že to zvládné každý. Pro váhavce - neváhejte, jděte do toho!
Ještě jednou dík paní @tetrisss za ten recept na "kysnuté" těsto.
PS: Ráno valím do krámu pro slunečnicové a dyňové semínka a zamíchám je do těsta.
Jinak, jsem na marodce, pročítám si tady recepty, takže jsem ve tři v noci zadělal ještě další těsto na ten vynikající chlebík... :-)
Ještě jednou díky Vám @tetrisss za ten recept....
@frenkie34 susene drozdie je sacok o vahe 10g, tento sacok som merala, mi vysiel na 7 chlebov.
Ďakujem za super recept-navždy odkladám do KK na čestné miesto
:):):):):):)
Ešte raz ďakujééém :) dnes "miešam" cesto ešte raz,aby bolo na zajtra-ale asi dvoj.dávku aby ostalo aj na pondelok do školy :)
Tento bol môj "prototyp" budem skúšať so "zdravšími" múkami... :)
Ja chlieb veľmi nejedávam,ale robím si mini "chlebíčky" z otrúb a tvarohu-namiesto múčneho chleba-ale to jem len ja... :)
Tak aj ja sa pripájam k obdivovateľom Tvojho receptu milá @tetriss - môj prvý úspešný chlebík... krásny, voňavý, chrumkavý... syn povedal, že lepší nikdy nejedol a že najlepšie ho len tak chrúmať samotný :) Veľmi Ti ďakujem za tento jednoduchý recept aj pre nepekárov ako ja, s radosťou sa k nemu budem vracať, parádne si ma nakopla :)
U nás dnes bol tento skvelý chlebík k držkovej z kuracích žalúdkov... tak si dovoľujem vložiť ešte toto jedno foto - vidno na ňom aj chlebík v reze. Úžasný je, na stokrát vďaka - aj mojej drahej @havino , ktorá ma krásnym spôsobom ukecala, aby som sa nebála vyskúšať ho:)
. Krásný popis, skvělý bochníček :-)
dakujem
mare.remare.sk/index.php/pecenie-domaceho-chleba/vysku...
chlebik som piekla 3x.
1. kysol 12 hodin a bol super. ale na druhy den uz nechutil
2. vobec nechcel vykysnut-asi zle drozsie, ale aj tak som upiekla, tak som ho aj vyhodila.
3. kysol 3 hodiny a opat bol super a chrumkavy, ale druhy den uz nechutil.
zlozenie som dodrzala, ale ani jeden nevyzeral ako vase na reze.
prosim poradte mi, kde robim chybu, dakujem.
nikam nic z kysky neprekladam, na ziadnu dosku, proste to cesto (relativne riedke) vykiepim do studenej nadoby (titanovy hrniec)... a necham 10 - 15 minut este tak. Zatial rozohrejem ruru - a dam piect, po polhodine potriem slanou vodou a je fantasticky, korka chrumkava, striedka chlebikovo porezna (kombinujem raznu a spaldovu muku, a pridavam pohankove vlocky ked mam). Vody davam presne ako je v recepte, hoci je cesto riedke, upecie sa. Odporucam piect o 5-10 minut dlhsie. Je to mnamka, dakujem za recept
www.potravinarstvo.com/journal1/index.php/potravinarstvo/artic...
jéééj. Vidím, že ste z Dudiniec. Ja som zo Šiah.
, pozri, aku ma mat konzistenciu, ak mas cesto huste (ked ho skontrolujes dajmetomu po 3 hodinach), pridaj vodu. Alebo urob z obyc. muky na zaciatok… vela stastia ti prajem, tento chlebik je nebicko bez namahy
A sranda, že syn (má 1,5roka) doteraz nebol ochotný zjesť chlieb ani jeden rožok, tento chlebík včera aj dnes spapal.
Chlebíky tu máte krásne a chutné. Skúšať, skúšať.....
Btw.,papier namáčam vždy,aj keď robím piškótové alebo kysnuté.
S tym zemiakom, ja si myslim, ze do chleba sa zemiak dava pre dlhsiu trvanlivost a tento chlebik je zjedeny skor ako stihne zostarnut a je dostatocne makucky aj bez zemiaka, tak to povazujem za zbytocne.
Omlouvám se, nejde dát jen lajk k fotce, nestojí v receptě a bůhví kdy se načte!
Pred styrmi hodinami som pridala k tejto teme diskusiu. Este mi ju redakcia neschvalila. Ma nazov Pridavanie komentarov - hotova katastrofa. Tak cakam. A tyka sa konkretne aj tohto receptu.
No koment.