Domáci chlieb bez miesenia

tetrisss - fotkatetrisss, 17. júla 2011
Domáci chlieb bez miesenia
Foto: tetrisss

Som týmto mojím výrobkom tak nadšená, že ho musím spropagovať a dúfam, že ho vyskúšate, lebo je to tak jednoduché, že určite veľa nádejných pekárov sa bojí tento recept použiť, nakoľko je až neuveriteľne nepracný. Týmto ďakujem hobby.idnes.cz, kde som ho našla.

4
porcie
5 minút
príprava
45 minút
na 230 °C

Suroviny

3 hrnčeky na čaj
1/4 čajová lyžička
1 + 1/4 čajová lyžička
1 + 1/2 hrnčeka

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Všetky suroviny dáme do misy a zamiešame len aby sa spojili, nemiesime !, aj keď to človeka pokúša. Vznikne vám taký maglajz a ak ste doteraz nepochybovali, tak teraz už určite. Misku zakryte potravinárskou fóliou, ozaj, misa nemusí byť nijako nadrozmerná, pretože masa sa asi zdvojnásobí. Potom skúste na tento polotovar zabudnúť na dlhých a teraz to príde 12 až 18 hodín. Ja som cesto urobila v sobotu večer o 18 hodine. Teraz vás bude štvať, že ste sa dali na pokus, lebo v mise sa nič nedialo, ani v noci.

  2. 2

    V nedeľu ráno si na chlieb spomeňte a tak o 8 hodine, keď sa už aj tí spaktoši zobudia, cesto vyklopíme na pracovnú dosku, dobre podsypeme múkou, napodiv cesto je hebké a trochu sa lepilo, pár krát len tak preložíme, necháme tak 15 minút oddýchnuť, potom sa naša nálada prudko zlepší, lebo vyzerá to ako normálne vykysnutý chlieb. Dokladám foto vykysnutého chlebu pred vložením do nádoby na dokysnutie, aby bolo jasné, ako má táto fáza vyzerať.

    Domáci chlieb bez miesenia - obrázok 2
  3. 3

    Potom si pripravte utierku, dobre ju pomúčte a vytvarovaný bochník na ňu uložíme a prikryjeme ďalšou utierkou. No a teraz sa venujeme príprave obeda a na chlieb zase zanevrieme až na 2 hodiny.

  4. 4

    Pol hodinu pred uplynutím času tých dvoch hodín zapneme rúru na 230 stupňov a vložíme najlepšie liatinovú nádobu s vrchnákom, mohla by to byť aj napr. kameninová nádoba, ale podstatný je aj ten vrchnák. No a teraz prichádza najhorší okamih, ten nádejných chlieb musíte do tej horúcej otvorenej nádoby trafiť, podľa možnosti bez popálenín 3 stupňa, prikryť a pečieme zatvorené 30 minút, potom nádobu odokryjeme a teraz uz aj najhorším pochybovačom podskočí srdiečko, lebo ten pohľad stojí ta to. No a v tejto radosti prežijeme ešte 15 až 20 minút, ktoré náš báječný chlebík potrebuje na kôročku. Potom ho vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke.

  5. 5

    Podotýkam, že akokoľvek vám bude mýliť postup a budete ho chcieť vylepšiť, alebo pomeniť, nerobte to. Všetko je akurát. Časom môžeme skúsiť pomeniť bielu múku za časť tmavej, možno aj nejaké semiačko pridať. Dobrú chuť.

    Domáci chlieb bez miesenia - obrázok 5

Diskusia k receptu

590 komentárov k receptu
perfektný popis... aj ja som sa vyškierala pred monitorom....
chleba a spol. pečiem minimálne 3x do týždňa, tvoj chleba je prekrásny, najbližšie zamiesim a uvidím čo to spraví.... teda nezamiesim :-)
oceňujem vtipne napísaný postup, radosť z vykonaného diela, ochotu podeliť sa s nami na Vareche. myslim, že všetky varecháčky vyskúšame tento netradičný postup pečenia chlebíka a podelíme sa so skúsenosťou. ja ho upečiem vo woku. za všetkých srdečne ďakujem
Nie, nic nemastime, len do rozohriatej nadoby. Nuz ta nadoba je asi dolezita z toho titulu, ze by mala udrziavat teplo, ale ak nemate nieco take, skuste napr.to varne sklo, aspon uvidime. Inak pripravte sa, ze chlebik bude za chvilu prec, je vonavy, makucky, korka ako ste este urcite nemali, moj syn sa smial, ze mami ty furt vyrabas s tymi chlebmi, ale ked uvidel vysledok, tak mu padla sanka.
Este raz podotykam, ze recept treba dodrzat cely, cize najlepsie z casoveho hladiska je cesto zamiesit vecer a cez den ho dokoncit, lebo inak to nevychadza, potom musite byt hore celu noc :). Vsetkym, ktori sa odhodlaju a vyskusaju prajem, aby ste mali z vytvoru tolko radosti ako ja. Dajte vediet vysledok, som napata aj za vas.
Priznám sa chleba som nikdy nepiekla. No tento vyzerá tak skvele, ani postup nie je zložitý dokonca nepotrebujem ani pekarníčku, že sa na pečenie tohto chlebíka určite dám.
Úžasný chlebík, zaujímavá technológia a presvedčivý popis postupu. Už mi chýba iba liatinová nádoba. Neviem, či sa dá spoľahnúť na varné sklo.
Nuz pravdu povediac, ani mne sa to varne sklo velmi nepaci, ja mam taky cierny liatinovy pekac este z cias socializmu, ale mohol by to byt podla mna napr. aj rimsky hrniec.
aj ja skúsim, len mi povedz, kde cesto skladuješ, kým ho začneš robiť...v chladničke? alebo len tak v kuchyni? teraz je dosť teplo, tak by možno cesto nakyslo aj skôr...
Nuz v recepte je pisane okolo 21stupnov, co je asi teplota letnej noci, takze cesto si hovelo v kute kuchyne, nie , hodiny nie je mozne skratit, tam ide celkom o ine procesy, ak si vsimnes, ide tam minimum kvasnic, fakt malo a napriek tomu to tak krasne vykysne, verte mi a robte to presne tak. Inak aj mna triafal slak, lebo dodrziavt recepty nie je prave moja silna stranka :), ale tu sa to oplatilo.
Nemám liatinovú nádobu, v skle to piecť nebudem, ale mám smaltovaný pekáč s vrchnákom, tak sa chcem spýtať, či ho mám omastiť alebo čo, alebo to doň len fuknúť a dúfať, že to prežije? :-DDD
Mne tento recept vyhovuje...u nás keď v sobotu ráno skoro nevstanem a nestihnem do deviatej potraviny, ďalší chlieb kúpim až v pondelok ráno....takže preventívne si v piatok večer vymiešam to cesto a asi hneď rovno aj dve :-))) suseda má starú chlebovú pec - otestujeme!!
Tento recept nemá chybu,hlavne čo sa týka veľmi vtipného návodu.Dobre som sa pobavila a určite to vyskúšam.
Pripomenulo mi to trošku jedno leto, keď mi na chalupe priniesla suseda trochu cesta na tzv. "koláč priateľstva" Kdo to pozná, tak vie, že každý deň počas jedného týždňa pridávate inú surovinu a čakáte čo s toho vylezie. Výsledok je ale tiež skvelý,ako tento chlebík
Aj som si uložila, aj som si vytlačila (pre istotu). Len pre istotu: nemohla by si, prosím ťa, napísať rozmer hotového chlebíka? Mám liatinový kastról šírka 24 cm, výška 10cm, ale obávam sa, že to bude na ten chlebík málo.
Podobny recept dala,,egreska"chlebik s extra chrumkavou korkou.Postup ten isty.Tento som uz parkrat piekla a vzdy sa vydaril.Ja som ho ulozila na papier a tak do smaltovaneho hrnca(20x12cm).To kvoli popaleniu,pre istotu.
Mňa by zaujímmmali tie hrnčeky na čaj, ako sú veľké ( objem), aby pasovali k tomu množstvu droždia, lebo aj ich veľkosť môže byť rôzna - dva dcl,alebo koľko?

Tak,chlebík je už upečený a taktiež už aj teplý ochutnaný,ale nieje podľa mojích predstav.Piekla som ho podľa tvojho,ale aj podľa návodu na videu.Robila som aj s otrubami,ako je v originále.Chutové je veľmi dobrý.Ja mam hrniec v priemere 28 cm. a to je dosť veľký.Nabudúce si urobím s dupľovanej dávky a ak dovolíš aj foto.A ešte ruku na srdce,bol to tvoj prvý pokus?@lubka10 a frezia68,tiež písali,že idu chlebík upiecť.Rada by som vedieť,ako ste dopadli.
Ten hrncek, premerala som ho, je 3 dl. Nuz veris, ancicka, alebo nie, piekla som ho po prvy krat, ale... striktne som sa drzala odporucani, ziadne miesenie, dlzka dodrzana, ziadne kvasnice navrch a vysledok je uzasny, teda samozrejme uz len bol :). Nakolko cez tyzden nemam cas na taketo dlhotrvajuce prace, ale v piatok a sobotu ho skusim zas na synovu objednavku a uvidim, ci zase vyjde takyto nadherny usmiaty chlebik. Len do toho, skusajte, sama som zvedava.
super receptík, už aj odskúšaný a zjedený bez masla, salámy či zeleniny. Nestihla som sa otočiť a bol rozchytaný :) Večer pochystám z dupľovanej dávky
Hobby.idnes.cz prevzalo recept pána Cuketku  www.cuketka.cz/?p=788...

Piekla som ho vždy z normálneho droždia, s kváskom, aj v sklenenej mise, aj v liatinovom hrnci. Miešam niekoľko druhov múk a cesto nechávam kysnúť v mise-rýchlokyske, stačia tri-štyri hodiny.
Vymazaním misy nič nepokazíte, niekedy sa totiž chlebík zvykne na dno prilepiť.
A kolko davas potom cerstveho drozdia? Inak s tou kyskou som nie celkom stotoznena /mam/, lebo podla mna tam prebiehaju nejake reakcie, ktore ten dlhy cas potrebuju, tak asi tak.
@tetrisss , myslím, že štyri hodiny je dostatočný čas na vykysnutie cesta. Dávam celú kocku droždia, už som však robila aj z polovice a stačilo.
Jedno to síce môže byť, ale je to dobrým zvykom, to je podstata internetu.
@janaalizibolenova ja som ho robila raz v mise z jenského skla a v pohode, ale samozrejme ju daj do studenej rúry a tak zohrievaj.
Akoze mi to pride mimo temy, ale ja som zdroj uviedla, kto chce, tak na tomto zdroji zase uvadzaju pana cuketku a ked patrate dalej, tak povod je asi na nejakom anglickom serveri a tak by sme mohli ist az neviem kde. Len pre poriadok.
Chcem vas vsetky podporit v snahe, dnes som chlieb upiekla druhy krat, jeden hrncek muky som vymenila za raznu muku, cesto som nechala kysnut este dlhsie, nie umyselne, ale tak to vyslo a chlebik je opat uzasny.
upeceny, narezany samozrejme este teply - nevydrzala som - je nádherný, vynikajúci a taaak jednoduchý. robila som v janskom skle a pohoda, ziadne popalenia, priamo z tej utierky som to tam " vysypala". mnam, davala som aj semiacka, a to ja davam fakt vela a v pohode. skuste, odporucam
ja uz v piecke nerobim, nema kôrku a nejako sa mi v poslednej dobe vôbec nedaril, vzdy mi vysiel taky "usaty" :) kôrka na tomto chlebiku.... fantazia :)
Pečiem doma pravidelne chlieb, myslím si že som dosť dobrý v tomto odbore. Takýto recept som ešte nevidel a tak samozrejme ho dnes večer vyskúšam, lebo je veľmi zaujímavý. Výsledok dám vedieť.
Tetrisska, upiekol som chlebík presne podľa tvojho návodu. Máš pravdu, je výborný. Piekol som z múky 2 hrnčeky bielej a 1 hrnček špaldovej celozrnnej. Taktiež som pridal zmes semiačok: slnečnica, ľan a tekvica. Oproti miesenému je taký jemnejší, nadýchanejší. Nabudúce pridám trošku mojich menších úprav /dvojnásobná dávka múky, deň vopred uvarené a nastrúhané zemiaky, múku preosejem a kvasnice rozmiešam s 1 PL medu/. A upečiem ho v rímskom hrnci. Už teraz sa na to teším. Dodám k tomu potom aj komentár. Pekný deň všetkým Varecháčkam a Varecháčom.
Tak sa tesim s tebou, ja som jeho velky fanda, no a so mnou aj cela rodina. Skusaj a daj vediet, mne sa prvy krat vcera nepodaril, neviem, ci to nebolo tym, ze som hned dala asi tretinu hrnceka otrub a tym sa asi proces kvasenia zastavil. Inak rimsky hrniec bude super, len ja by som ho nenamocila asi, ale skus a podel sa so skusenostami.
Ďakujem za tento fantastický recept. Pečiem chlieb doma už 5 rokov, ale takýto bez práce som ešte nerobila. Jedno vylepšenie: Vykysnutý chlieb premiešam vareškou, nechám ho v pôvodnej nádobe ešte tie 2 hodiny kysnúť. Potom za pomoci varešky ho vykydám priamo do horúcej jenskej misy. Nemusím sa báť popálenín, ani prácne odlepovať cesto z utierky. Vyskúšala som oba spôsoby, na výsledku ten rozdiel nie je vidieť.
milujem, milujem, milujem tento chlieb. a dnes som nemala cas, zamiesila som asi o 10-teh rano a o jednej uz bol v trube. a..... náááádhernýýýýý :)
ja osm robila aj s otrubami a psenicnimi klickami a v pohode.
@tetrisss v noci som zamiesila a ráno o šiestej sa ti muselo štikútať , keď som vyberala z rúry horúci holý pekáč (rímsky) a spomenula som si ako si ten polotovar dávala do horúceho pekáča , mám novú rúru resp.sporák , neviem si zvyknúť čo na čo je dobré, ešte že mám aj druhý , ale tieto dva teda aj @evusik chlebové žemličky som zabehávala novú rúru. píšem v komente @evusik chlebík je co by dub , vynikajúci , má aj oká , žiadny šedý zákal. Dúfam že sa podarí pridať foto,len prosim ťa moc neporovnávaj , lebo ja som nemala takú krásnu kôrku ako si mala Ty . Ale vnuk pochválil , raňajky ako v Gate one.

tak vcera som ho upiekla: zat povedal, ze je to najlepsi zo vsetkych mojich pokusov - piekla som v rimskom hrnci, ale pre istotu som z neho pred dvojhodinovym kysnutim odobrala dva kusky, ktore som dala do malych obdlznikovych misiek, lebo som sa bala, ze rimsky hrniec nema velmi vysoku prikryvku, ale plochsiu. A dobre som urobila, lebo dva miniaturne chlebiky sa po 15 minutach museli odkryt a za 5 minut boli hotove a mnam, mnam. Prekvapila ma nie tvrda, chrumkajuca korka (ten egreskin podobny recept aj foto sa zda, ze je tam hrubsia a skutocne chrumkava) - ale tenka chrumkavejsia. Pomer muky som urobila 2 hrnceky chlebovej (neviem, ci psenicnej ci raznej, nebolo to tam napisane, alebo bolo a po angl. neviem) a jeden celozrnej, + som zvysila mnozstvo soli (mam pocit,ze tunajsia je menej slana) a pridala rascu. Nabuduce skusim viac experimentovat, lebo chcem dva chlebiky - jeden s rascou a semienkami, druhy cesnakovy. Vdaka za recept
@babinka robila som už druhý pokus tohto chlebíka , vyšiel krásne aj s prasknutou kôrkou dnes dojedáme,robila som aj od tizian1cat: boli výborné; ten nemiesený ľahký šťavnatý,ked som ho robila druhý raz už zo skúsenosti dala som múku T65O 2 hrnčeky a jeden hrnček chlebová múka so zrniečkami ale nepiekla som už v rímskom ale v liatinovom ťažkom , určite známy pekáč zvonku čierny,vnútro fialové. Ten chlebík od tizzian som robila 50/50 biela chlebova a chlebová semiačkova múka , pridala som aj ľanové semienka , čo sa týka konzistencie tak ten nemiesený biely ľahučký a šťavnatý a ten druhý šťavnatý len trochu hutnejší a tmavší , jedli sme ho resp. dojedáme ako mini chuťovku , ale oba výborné!! jeme s domácou masťou k tomu naše paradajky , tatko čaj a ja bielu kávu,raňajky máme za sebou. na budúce vyskúšam z dvojitej dávky ten nemiesený,uvidím čo spraví v liatinovom pekáči.
 varecha.pravda.sk/recepty/rychly-chlebik-s-orieskami/1892...
@jerica ,nehnevaj sa na mňa,ale šťavnatý chlebík som ešte nevidela,a ani nejedla.A ja som už za tie roky čo pečiem chleba,už všelijaky upiekla.
Upiecť môžeš šťavnatý zákusok,alebo mýlim sa?
No ale tento chlebik je naozaj akysi stavnaty, jerica ma pravdu. Ja ho tiez uplne zboznujem a peciem kazdy druhy treti den, davam tiez dva hrnceky chlebovej muky a ten jeden menim za celozrnnu, alebo raznu, popr. este pol chlebova a pol pohankova/ten 3 hrncek/ a pridavam semiacka, aj rascu. Vrele kazdemu doporucujem. Okrem toho este vydrzi velmi dlho chutny, aj starsi je super, len ho treba uchovavat nie v umelom sacku, ja pouzivam papierove sacky ako maju v lidli.
Ja som piekla takýto chlieb podľa receptu pána cuketku, tu je k nemu aj video  www.cuketka.cz/?p=788...
. dala som asi tretinu ražnej múky, nechala som ho len 10 hodín a vydaril sa skvele. Vo všeobecne sa chlieb snažím piecť z vysoko hydratovaného cesta - tak ako aj tento, zistila som, že pri chlebe nie je dôležité miesenie, ale čas, rovnako ako malé množstvo droždia (veľa droždia prekysľuje a zanecháva v chuti chleba nepríjemnú stopu). Keď som piekla v hlinenej glazovanej nádobe, vydaril sa fantasticky, skúšala som aj v smaltovanom pekáči, tiež sa vydaril, no ten smalt to nejako dobre neznáša :)
ja ti dakujem za tento prekrasny recept a tvoj prenadherný chlebík, chlieb som piekla pravidelne, zemiakovy, mam svoj tiež vyborny recept, len to miešanie, mam dlhodobo presilené ruky, vždy musím chlapov otravovať, podte miešať, jesť by jedli,ale miešať nemá kto, tak som to vzdala a teraz sa teším, nebude ma ruka bolieť, dakujem
jerica Super, videla som vysledok, gratulujem.
havino skus a uvidis, ze uz ziaden iny piect nebudes. Ja si osobne myslim, ze mas pravdu v tych postrehoch, lebo tento chlebik je uplne inou vybornou chutou a dlho vydrzi. Ja uz teraz tiez miesam vselijake muky, semiacka, ale ostatny postup zachovam.
@tetrisss , presne tak, iný už piecť ani nebudem, poporiadku, včera som tu masu zamiešala, lenže ja neveriaci človek, pridala kvasníc, však čo sa može stať, o 6 večer, sledovala som tu masu,lebo to ozaj na cesto sa nepodobalo do desiatej večer, rastlo, si myslím kurna čo bude do rana, rano bežala som k mise, cesto vodorovne, riedke, no nič dala na dosku, premiesila s mukou, už z toho bol bochnik, dobre, počkám ešte dve hidiny, zapla ruru, smaltovy pekáč dala vyhriať, napadlo ma dať si to na papier a tak tam vložiť, už to neurobím, lebo sa mi ten papier na chlebík dosť prilepil, ale odlepila som pracne, no ale prikryla som to a myslim si, no ved uvidíme, odokryjem po 30 min a srdce mi stislo, chlebik presne doslova,ako ten tvoj na fotke, tak už som ho nechala len dopiecť, chuťovo je fantasticky, dala som kmín, jednu šalku grahamovej muky a slnečnicove jadierka, trošku, mali sme oslavu, neterka ho jedla samý so solou a to bolo na stole šunky a kadečoho, takže od dnes len tento prekrásny jednoduchý recept a vynikajúci chlebík, mam aj svoj recept na zemiakovy, ale nevidím rozdiel ani nik, aj tak korka bola korkou,ako ty máš,ale tenšia,ako som mavala u zemiakoveho, proste mäkkúčky chlebík, samá dierka v nom,ale chuť taka neviem to popísať, proste nebol suchý, nemrvil sa

Robila som s dvojitej dávky a neprilepil sa :-)Chlebík sa vydaril, a už ho niet, to znamená, že aj chutil.
Fotku neviem pridať, ešte som sa to nenaučila :-(
@tetrisss keby nie Tvoj recept tak dodnes nerobím chleba,síce robila som ale vždy komplikovane a výsledok nebol aký som si predstavovala,ale Tvoj recept ma naštartoval tak , že si už teraz robím kombinácie bez miesenia a rôzneho odpočívania , obracania , jednoduchý a s úspaešným výsledkom. Tvoja inšpirácia aj s "chlebové slnečnicové bagety" a "nemiesený chlieb" ma nechtiac naštartovali a aj teraz je pripravené cesto "šup do rúry" Pridám všetky kombinácie čo som piekla:-) aj s mojou "recenziou"
Chlieb som ešte nepiekla, ale musím skúsiť. Dievčence, veď vy ste ma vašimi komentármi k tomu vyprovokovali. Toľko chvál na chlebík som ešte nepočula.Vlastne nečítala.tetrisss, na tej fotke vyzerá tvoj chlebík naozaj veľmi lákavo.Okrem toho,aj tak som si za tých pár rokov ešte nestihla zvyknúť na rakúske pečivo.Takže držte palce a keď nevyhoríme,tak dám vedieť ako chutil ;-)
@frauakbari ,toto sa ti musí podariť.Ja ho pekávam od marca,kedy som spadla na pravé rameno a nie som schopná miesiť cesto.Našla som ho na českom serveri a postupujem takto :Mám veľký liatinový pekáč 34x23x10 do ktorého si nameriam za studena papier na pečenie.Do misy na kysnutie preosejem 1 l hladkej múky,3dl ražnej múky,pridám 2 PL zemiakového cesta v prášku,2 KL soli, 1/2 KL francúzskeho sušeného droždia a prilejem 7,5 dl vody.Zamiešam,zakryjem a nechám minimálne 12 hod. kysnúť.Potom posypem povrch ľanovými semiačkami a zamiešam.Znova zakryjem a nechám kysnúť.O 1,5 hod. vložím liatinový hrniec aj s vrchnákom do rúry a nastavím 230°C.To trvá cca 25min.Vyberiem hrniec,vložím pripravený papier na pečenie a cesto vylejem do hrnca.Zakryjem,nastavím si 30min. a po 30-tich minútach vyberiem vrchnák a nechám ešte dopiecť kôrku (cca 10-15min).Dnes som piekla cesnakový a musím povedať,že sa mi vlastne ešte ani raz nepokazil.Akurát po prvýkrát mi ho trošku pripieklo zospodu,lebo hrniec je vysoký a dala som ho na najspodnejšiu mriežku.Vyriešila som to vystlaním dna grilovacím alobalom,lesklou stranou zospodu.Chlebík vyberiem s papierom a pekáč ani neumývam,ten alobal tam je nastálo.Mám aj rímsky hrniec,ale s ním je zložitejšia manipulácia (treba ho namáčať) tak vyskúšam,až budem zdravá.
Nedodržiavam postup v tomto recepte a možno by mi mohol @pekarik vysvetliť význam prekladania cesta na utierku,budem rada.Tak vyskúšaj,v podstate použijem len misu na kysnutie 5,5 l,pekáč,varešku a odmerku.Držím ti palce.
Chlebík je už upečený,vychladnutý a dokonca už aj zjedený...vlastne ostala ešte jedna kôročka ;))) Úprimne povedané,nechcela som vám veriť, že to môže fungovať a pochybovala som až do chvíle, kedy som odkryla hrniec z ktorého sa na mňa usmial krásny chlebík.Chutil fantasticky aj mužovy,ktorý sa vyjadril,že som už súca na vydaj :DDD Ďakujem veľmi pekne za receptík.Odteraz ho budem s istotou piecť niekoľkokrát do týždňa :)))
Tak som dnes piekla chlebík podľa @viera1 ,skúsim poprosiť redakciu o pridanie foto.Dala som 2 PL jemných ovsenných vločiek (Lidl-žltý obal) a ľanové semiačka.Výborný postup,jednoduché.Ďakujem.

Milá tetrisss, ďakujem za perfektný recept, na slovo som poslúchla Tvoj recept, len ako nádobu som použíla hrniec Tescoma Tulip. Chlebíku sa z hrnca trochu nechcelo, ale nechala som hrniec na mriežke obrátený hore dnom a po čase sa dal chlebík pekne vybrať. Ja budem s Tvojim receptom experimentovať aj ďalej a dám vedieť o výsledku. Nech sa Ti darí tak, ako si ma potešila Tvojím receptom.
@tetrisss To čo vidíš v mojom pridanom recepte CHLIEB po lopate je Tebe veľká vďaka , ja som si skombinovala Tvoj postup a doteraz na Teba spomínam ako si ma nakopla (našťastie nie do zadku) aj teraz už rozvoniava chlebík po celom dome,samozrejme že už podľa toho ako som si zvolila suroviny, postup a pekáč Tupperware nemá chybu.
Práve som dopiekla neskutočne dobrý chlieb.Použila som plech klasický a úplne to stačilo ,ale chlebík je SENZAČNÝ je mi len ľúto,že som na recept prišla až teraz,ĎAKUJEM
Tento recept mám veľmi rada, vždy sa podarí a ja vždy v noci kvôli nemu nespím, lebo ho chodím kontrolovať. Len tak, z radosti. Raz som ho posunula kamarátovi, je to taký prírodný človek, sám si pečie chleba, nekupuje nič hotové....Dnes som pricestovala po dlhšej dobe z Rakúska na Slovensko, tak ma prišiel čakať na stanicu. A vytiahol z batôžku v obrúsku zabalenú doštičku, solničku, nožík a peceň tohto chleba. Ešte bol teplý. Mne sa ruky tak triasli, že som si ten odlomený kúsok aj presolila. Ľudia valili oči ako puky, určite nám závideli, lebo chlebík rozvoniaval ostošesť. a mne sa valia slzy ešte teraz - nikdy v živote ma nikto nevítal chlebom a soľou. A po ceste domov sme ten chlieb skoro celý zjedli. Milá Tetrisss, srdečná vďaka, nebyť Tvojho receptu, možno by som si dnes na stanici v Bystrici neposlzila.
Jeeej, vy ste ma vsetci neskutocne potesili, vazne, mam velku radost, hoci moj podiel je len v tom, ze som ho nasla a odvazila sa urobit. Nech vam teda chlebik prinasa vela radosti a tym starsim mozno aj spomienok na detstvo, ked nase stare mamy piekli chlebik s takouto paradnou korkou :)))
Práve som dopiekla pred asi hodinou chlebík, aj je už viac ako polovica zjedená. Robila som ho však tak, že mi kysol len 6 hodín nie 12 a stačilo to bohatě. Nádherne narástol, cesto som dala do ošatky na utierku tak si udržal tvar a pri pečení vyrástol a skôrkovatel, čo je najlepšie na ňom.
108 komentárov ! Tak to asi fakt musí byť dobré. Idem na to ! Urobím aj pre sestru a aj susede dám ochutnať. Zasa ma pochvália. Teda dúfam...
Dnes som ho piekla.... ale mám problém s množstvom vody, lebo to Cesto bolo príšerne riedke , v časti kde som ho mala sformovať... to nešlo, mne sa lial.... tak som pridávala a pridávala múky... potom som to prešvihla s časom, namiesto 2 hodín som ho nechala 3 hodiny....inak nabudúce bude lepší. Chuťovo je dobrý, len na mňa príliš tvrdá kôrka :-))
Nuz s tou vodou radsej setrit, ja to robim tak, ze hrncek nalejem normalne a tu polovicu radsej nedolejem, zamiesam a ked mi na dne misy este ostava muka, tak kvapku dolejem a ked treba tak este. Ale skor menej ako viac.
Ahojte, tolko komentarov som este k re eptu nevidela, mala by si vyhrat rad zlatej varesky :-). Vcera som dostala tento uzasny chlebik od kamosky a som nadsena, idem si kupit nieco, v com ho budem moct piect. Je fakt uzasny, korka tenkq, chrumkava, chlebik makuckyyyyyyy! No parada.
ja som ho robila dnes je vynikajuci ale mala som trosku smolu lebo u nas v tom case nebola elekrika ked mala ist nadoba do rury na nahriatie ,takze cesto na chlebik stalo dlhsie ako dve hodiny ale aj tak sa vydaril,
@tetrisss : pri vkladani cesta do kameninovej nadoby ho jednoducho necham zrolovat sa z utierky, na ktorej kysne tie 2 hodiny pred precenim, tym padom nemam muku vsade a cesto sa pekne ulozi v pekaci same :-) bez rizika, ze sa popalim.
tak toto je najlepsi chlebik aky som kedy jedla a urobila... a konecne s korkou...
skoda len, ze tupperware som mala len pozicany... budem si musiet kupit nejaku vhodnu nadobu na pecenie...inac som davala len 3 dcl vody, viac jej netreba ;-)
DAKUJEM ZA SKVELY RECEPT :-)
tak aj ja som dnes upiekla tento chlebík a je senzačný ..... ja som robila presne podla receptu a mám krásny nadýchaný chlebík ... dakujem za skvelý receptík :-)
skusali ste ho niekto piect odkryty? bude ta korka tak isto chrumkava? naposledy som mala formu len pozicanu, tak neviem ci risknut upiect ho len tak na pizza kameni nezakryty...
ahojky @jerica poprosila som mamku, nech ho skusi upiect doma v mise z jenskeho skla a hoci sa jej chlebik velmi nepodaril, korku mal pekne chrumkavu. Tak som investovala 15 eur a kupila si ovalnu formu z jenskeho skla a cuduj sa svete, chlebik sa podaril ;-) dokonca som muku miesala s tmavou a vysledok bol skvely. Dakujeme este raz za tento uzasny receptik.
Tak len pecte a skusajte, muka sa da puzit vselijaka, ja sem tam dam aj pohankovu, alebo cast vymenim za ovsene vlocky, semienka tam dam ake mam /slnecnica, rasca, lanove semiacko, tekvica/, najradsej vsetky :). Inak myslim, ze ta uzatvorena nadoba je potrebna na tu uzasnu korku.
Najlepší chlebík aký som kedy jedla. Ja a moja celá rodina ho zbožňuje. Chcela som pekárničku a hľadala som informácie o pečení chlebíka, takouto náhodou som sa dostala k tomuto receptu. A teraz nepotrebujem žiadnu pekárničku, lebo tento chlebík nemá chybu, robím ho v rímskom pekáči a z dvojitej dávky. Ďakujeme za tento recept celá rodina.



Musím sa pochváliť, takto sa mi podaril tvoj chlebík. Vždy som si myslela, že upiecť chleba je hotové umenie, do ktorého sa ja nikdy neodvážim pustiť. Ale tvoj recept a množstvo pozitívnych komentárov ma presvedčil. Ani si nevieš predstaviť, koľko radosti si mi urobila. Chlebík je chrumkavý s veľkými dierkami. Ďakujem.
Ešte raz ďakujem za recept. Chlebík je už zjedený, ďaľšia dávka cesta oddychuje a čaká na zajtra. Pridala som aj ľanové semiačka.
Aj ja som už tento chlebík zo 2x piekla- zožal obrovský úspech. Dokonca mi ho (fotku) komentovali moji zahraniční kolegovia - kolegyňa z Juhoafrickej republiky ( asi jej pošlem recept :) ) a ešte jeden Američan. No proste @tetrisss , si slávna - teda tvoj chlebík. :)
veru @tetrisss ja ho peciem na Cypre, kde zijem a dokonca som recept dala minuly tyzden znamemu - podotykam chlapovi Cypercanovi... ten zozal obrovsky uspech... tu totizto chlapi taketo prace ako pecenie nerobia...
Ďakujem Sandričke že za mňa pridala obrázok aby som sa mohol pochváliť mojim prvým vlastnoručne upečeným chlebíkom ktorý som piekol podľa @tetrisss . Trochu som sa obával že sa nevydarí, no je fakt výborný! Len na budúce vynechám to prekladanie na dosku a utierky, myslím že to netreba. Tak teraz idem urobiť dobrý guláš lebo k tomu sa bude perfektne hodiť! Ďakujem za racept @tetrisss :-)))
@altyn ,nonono,priznaj sa,že si ho krájal horúci.To nesmieš,vydrž,xixi.Ale máš ho krásny.Mimochodom,ani ja neprekladám cesto na utierky a v pohode.Píšem to v mojom komentári,aj som chcela vedieť význam tohto rituálu,ale nikto mi neodpovedal.No čo už,hlavne,že sa vydaril.Dobrú chuť!
Hm, toto prekladanie medzi utierky sme tu uz riesili, sama neviem, preco to v tom povodnom recepte takto robili, ja cesto poprekladam na doske, toto by som povedala, ze sluzi na prepracovanie, pocas tohto procesu sa vlastne utvori poriadne cesto a potom ho vkladam do pruteneho kosika vylozeneho utierkou a po tych dvoch hodinach to preklopim do horucej nadoby. Altyn, je perfektny, ale suhlasim s vierkou, ze si nevydrzal a krajal horuci, xixixi...ani sa nedivim
Aj ja som dnes piekla tento výborný chlebík,len škoda že ešte stále neviem pridávať fotky,aby som sa ním pochválila.Je to dobrota a naozaj bez práce.Kto ešte nenabral odvahu ho vyskúšať tak smelo do toho.
@Terisss , cesto je uz zamiesane a caka do rana. Pozrela som video a hoci neviem madarsky, ani anglicky, vsimla som si, ze sa chlieb pecie pri 205 °. 30 min. Preco mam piect pri 230 °? Uvidime, ako sa podari, dam vediet...
No to som neskusala, ale na mnozstvo je to asi tak, ze z jedneho sacku susenych som urobila 7 chlebov, cize tak primerane sedminu kocky, ale vzdy pouzivam susene.
Už tretíkrát pečiem chlebík podľa Tvojho receptu, zatiaľ bol veľmi dobrý, tento je akurát v rúre, tak neviem :-)). Len neviem, kde robím chybu, lebo Ty píšeš, že vytvaruješ bochník, ale mne je to cesto také riedke, že vôbec sa mi nedá formovať a na utierke by sa mi roztieklo. Preto ho vždy po miernom prekladaní-premiesení dávam naspäť do misky a do zohriatej nádoby ho "vylejem" s pomocou škrabky. Nedalo mi to premerala som dnes šálku, s ktorou som merala múku a vodu a má 3 dl. Prosím Ťa poraď.
Chlebík podla Tvojho receptu som piekla už viackrát a stále sa pekne vydaril...aj dnes ráno...skušala som aj zo zmesy na chlieb ,ktorú som kúpila v LIDLi a chlebík bol dobrý,vláčny...:-)
Prepac, valeri, len dnes som postrehla tvoj dotaz, jednoznacne das vela vody, nameraj si jeden hrncek, vlej a tu polovicu rozdel este na polovicu a zamiesaj hmotu a uvidis, ak sa ti nedari vytvorit kompaktnu masu, ale nie mokru, tak opatrne dolej, az kym sa cela muka nespoji, ale nema to byt mokre, len spojene.
chlebik po prvy krat upeceny a je fakt vyborny: harmonogram presne podla receptu, upravena len muka - hrncek T650, hrncek spaldova hladka, hrncek razna hladka. Pridana rasca a rozne semienka. S vodou netreba prehanat, mne sa zda, ze 1a 1/4 hrnceka je maximum. Piekla som v nenamocenom rimskom hrnci len tak na sucho a bez papiera, vyklopil sa bez problemov. Mimochodom namacat sa hrniec nemusi za kazdu cenu, len ked sa ma jedlo dusit/varit. Skvely recept na nenarocne pecenie chleba v domacich podmienkach, chvalim maximalne :-)
Dobre ranko vsetkym, idem o chvilku upiect chlebik...ja ho peciem vzdy len v jenskej mise, pretoze ine nic nemam, ale musim poznamenat, ze to vobec nevadi, chlebik v nej upeceny nema ziadny nedostatok. Dokonca som zo "zakladnej davky" v nej upiekla naraz 2 male chlebiky - nezlepili sa a boli mnaaaaam
pekny dnik JANA
Dobre ranko vsetkym, idem o chvilku upiect chlebik...ja ho peciem vzdy len v jenskej mise, pretoze ine nic nemam, ale musim poznamenat, ze to vobec nevadi, chlebik v nej upeceny nema ziadny nedostatok. Dokonca som zo "zakladnej davky" v nej upiekla naraz 2 male chlebiky - nezlepili sa a boli mnaaaaam
pekny dnik JANA
Moja veľká vďaka @tetrisss za tento úžasný recept. Dnes som chlebík urobila a je priam božský. Ja som pridala slnečnicové a ľanové semienka, ale inak všetko podľa návodu (robila som to v jenskom skle). Nikdy by som neverila, že zvládnem urobiť chlieb. Hneď som aj starkej volala, tak nabudúce musím napiecť aj pre ňu. Ešte raz vďaka!
V sobotu sa nám večer minul chlieb, tak som ho vyskúšala.V nedeľu "ráno" keď moji spachtoši vstali už ich čakal a pri tom krásne voňalo po čerstvom chlebe ešte aj na chodbe v bloku. Dnes sa dojedal a stále bol výborný. Vyskúšam aj v celozrnnej variácii. V pekárničke sa my v poslednom čase prestalo dariť upiecť taký ľahký chlebík.
Ja dom tento chlebik našla na blíži p.Cuketku,a teraz len tak surfujem po varecha a pozerám,že tu je tiež už rok :-),robila som ho už viac krát,je skvelý :-)
Pridám ešte moju skúsenosť.Kto z rôznych dôvodov nechce alebo nemôže veľmi chrumkavú kôrku (zuby,ďasná...),treba chlebík po upečení prikryť na 20min. utierkou.Nebude až taká tvrdá,ale chrumkavá zostane.Krájame zúbkovaným nožíkom na chlieb,vychladnutý !
No ten pekac je to co mam ja, ale uz riadne stary :), ale predpokladam, ze to je to najlepsie na pecenie chleba, ale aj maso sa v tom paradne upecie. Smozrejme, ze sa da chlebik upiect aj v obycajnom hrnci. Ten zubkovy nozik je pravda, ja dokonca pouzivam taky vlnkovany na zakusky, s tym sa kraja najlepsie.
ja chlebik potriem po vybratí trochou studenej vody a potom prikrytý utierkou nechám vychladnúť. @marienka soľ sa dáva 1 a 1/4 lyžičky, takže na dvakrát a potom ešte tie kvasnice...
@tetrisss chlebík je upečený, stihli sme už aj ochutnať, je skutočne vynikajúci a teraz mám obavu, že už nebudem chcieť ten z obchodu,
aj napriek tomu že u nás je veľmi veľký výber a chlieb z malých súkromných pekární je tiež výborný. Dedko povedal, že toto je pravý domáci chlebík, tak určite večer miesim znovu.
Ja chlebík pečiem možno 4 - 5 rokov, tiež ho zjeme do poslednej omrvinky. Mám svoje osvedčené recepty, teraz skúšam chlebík s kváskom, nie s droždím, @tetrisss , vedela by si mi poradiť, koľko kvásku by som mala dať, ak by som chcela robiť tvoj chlebík?
Uff, to bola fuška, dopracovať sa až na koniec diskusie. Nedá sa nič robiť, je piatok, večer idem na to. @tetrisss drž palce, hlavne v tom, aby to v zdraví prežili palce moje, na ich opekanie som macher :-)
Tento recept mi prisiel mailom, hned som ho vyskusala, chudak stihol kysnut len 6 hodin, zozrali sme ho za pol hodiny a hned som zarobila na dalsi. Ja teda vyrobky z bielej muky moc nemusim (alebo nemozem?) tak som k raznej dala len celozrnnu a bol vyborny. Peceny v liatine (tazkaaaa) a dnes sa pokusam v rimskom. Robim rebra v slow-cooker, no a chlebik k tomu pasuje najlepsie.
@lucylee dala som pohar raznej a tri celozrnnej a aj dierky boli. Ten sa vydaril, autor receptu zdoraznoval dobre vyhriaty liatinovy hrniec. Ten vzdy len zasycal, ked som tam cesto vykydla.
Baby jedny a to neviete napisat zretelne, ze v tom rimskom hrnci sa mi to prilepi? Cely spodok tam zostal, taaak som sa tesila.
už je zamiesený, zajtra pečiem, veľmi sa teším, dúfam,že sa mi vydarí ako Vám všetkým... napíšem, čo a ako... zatiaľ som dala len chlebovú múku a rascu a obalím v semiačkach....
už som ho upiekla, urobila som chybu- na pekáči som ho ešte ponaťahovala prstami, takže nemám chlieb ale zemiakový kabáč-je aj tak vynikajúci, má chuť a vyzerá ako foccacia, aj kôrka bola chrumkavá, zabalila som ho do utierky, kým vychladol... takže chlebík na druhý pokus, v týždni, keď budem doobeda doma... inak recept je vynikajúci a nie je s tým veľa roboty... také recepty ľúbim.... ešte raz ďakujem a môžeš pridať aj nabudúce...
Chlebík je výborný, piekla som ho tretíkrát. Tentoraz som dala 2,5 šálky múky a zvyšok múky (0,5 šálky) nahradila ovsenými vločkami, sezamovými, ľanovými, slnečnicovými a tekvicovými semiačkami. Je fantastický!
Prosím varecháčky,ktoré používajú teplovzdušnú rúru,aby napísali postup pečenia tohto chlebíka.Ja s tým nemám skúsenosti a mladá gazdinka neovláda ešte túto vymoženosť a je sklamaná,že sa jej nepodaril-v strede bol nedopečený.Ďakujem za pomoc,Viera.
@tetrisss ,vďaka za reakciu.Ja keď som videla tú kuchyňu,padla mi sánka.Rúra v štýle retro,ale obávam sa,že majiteľka nenaštudovala návod na použitie a na moje otázky,len pokrčila ramenami,že nevie aké má funkcie.Ja som jej raz doniesla môj chlieb a bola nadšená,no jej sa nepodaril,tak som chcela vedieť viac o tejto rúre.Asi pôjdem niekde do obchodu a pozriem.Vďaka.




nabuduce trochu menej vody, a dlhsie nechat postat,...trosku bol riedky a uz som nemala tolko casu, tak som ho bachla piect. Chutovo inak fajn...a to mnozstvo soli je habadej a mozno aj navyse :-) ked budem robit dalsi, tak posypem nejakymi semienkami (inak - veeelmi sme sa museli premahat aby sme ho nerozkrajali horuci vecer, ale aby sme ho nechali na ranajky :-)
ako ho skladujete? ja som ho nechala (uz rozkrojeny) v utierke zabaleny...a zoschol :-(
mali sme ho veru zjest hned taky cerstvy ... ale uz sa chystam na druhy pokus...
ahojte vsetci, tak aj ja som vyskúsala na druhý krát sa mi celkom podaril (aspon myslím, nic z neho odrána nezostalo) ale chcem sa opýtat jednu vec, chlebík bol chutný ale chcela by som aby bol trochu (teraz neviem či sa správne vyjadrím) suchší..robila som z obyčajnej múky a chcela by som vyskúšať aj inú múku, prípadne iný pomer múk, no uvidíme, kazdopádne, velmi dobrý recep- návod, vdaka zaň.
vlozim obrázok az sa mi podari :)
skúsim pridat foto, je to úzasný chleba, s bryndzovou nátierkou, maslom, dzemom sme ho dvaja skoro cely zjedli na raňajky :) celý bochník sa mi v tom rannom zhone nepodarilo odfotiť :)))


Muku tam mozes vyskusat aku chces, akurat si myslim, ze ten zaklad by mala tvorit chlebova hladka muka, ale polovicu mozes nahradit ovsenou, raznou hlaskou mukou a trochu, tak dve velke kyzice pridavam aj pohankovu. Mokry je od vela vody, radsej daj najskor len jeden salok a trochu a potom pridavaj dovtedy, ked sa ti da muka spojit. Cesto nema byt tekute, ale skor tuhe.
uz som asi otravná, ale s týmto sa musím pochváliť! s tou žitnou múkou a menším množstvom vody sa mi na druhýkrát podaril taký úzasný chlieb, aký som ešte nikdy nejedla!!! tmavý, voňavý s orieškami vo vnútri...ah to je dobrota!!veľmi sa z toho teším :)



Moja dcéra našla tento recept a a keď mi o ňom hovorila neverila som že sa to môže podariť pečieme si s manželom chlebík ale klasicky ho vymiesime a kysne hodinu . tak mi ho dcéra doniesla ochutnať no ten nemal chybu výborný a užsomho aj piekla výborný chlebík tetrisss :-D
Prečítal som všetky komentáre, a keď tu vidím toľko chvály, nedá mi aby som to nevyskúšal...ale múku použijem chlebovú. :-)
Aj ja som si prečitala všetko a rada by som vyskušala tento recept,ale mam len čerstve droždie,len to zvyknem použivať,tak neviem ..kolko mam z neho dat na tento chlebik?? Dakujem
Nuz pravdu povediac s cerstvym drozdim som to neskusala, takze ti neporadim, ale balicek suseneho drozdia mi stacil na 7 chlebov, takze aj z cerstveho drozdia by to mohlo byt alikvotna cast, zamiesaj ich do vody a tak, nerob kvasok, aspon si myslim .
Tolko komentarov som este k nijakemu receptu nevidel!
Urcite sa do neho pustim. Momentalne mam nacvicene toto:

Zatial som skusil viac receptov, no peceniu chlebika som po rozpakoch prepadol az podla receptu 6-3-3-3-1-1-1 (6 dcl teplej vody-3 pol. lyzice octu-3 lyzicky soli- 3 lyzicky rasce- 1kg hl muky T650- 1 kocka kvasnic - 1 hodinu kysnut). Peciem 20/40 (20 minut na maxime - 40min na minime v plynovej rure).

Na spodok pekaca davam silikonovu podlozku, co sa pouziva na pecenie na klasickom plechu. Vylejem cesto.
Posledne, aby sa chlieb neroztiekol som podlozil pod foliu zlava a sprava dve kovove naberacky a vznikol valovcek, kde sa chlebik udrzal... a upiekol. Chlebik po upeceni vytiaknem a prenesiem na mriezku bez rizika - uchytenim za foliu. Najlepsia metoda!

A este mala finta: pod mriezku v rure davam do salky vriacu vodu z varnej konvice, aby sa chlebik pri peceni moc nevysusil.

Zaciatky pecenia chlebika vsak boli krusne... Vzdy sa prilepili a mnohe recepty ci rady sa mi vobec neosvedcili. Napr. 1. podsypat mukou - zhorela prv ako chlieb bol upeceny, takze bol taky priudeny, 2. dat pod cesto hlinikovu foliu - chlieb sa roztiekol do takych zahybcekov, ze som hlinik dokoloval 3 dni (ked sa z neho cast neodjedla). A 3. papier? Najhorsie! Zhnedol predcasne, az sprachnivel, drvil sa, prilepil sa na chlieb, a chlieb siel do kosa. Papier z Billy, ci Lidlu - uz neviem.

Uzasny chlebik, skvely, nadherny, chrumkavy...proste svetovy!!! Dnes som robila prvykrat v zivote chlieb a rozhodla som sa pre tento tvoj a musim povedat, ze som nadsenaaa! Dakujem, dakujem, dakujem ;-).
no toto vyzerá báječne, kým som sa cez komenty dolu prepracovala, trvalo mi to ... ukladám a ked urobim, zreferujem, pekny večer a nech sa nadalej darí
@tetrisss : Chlebik je upeceny, velmi dobry a uz aj zjedeny. Postupoval som podla videa. Ako vo videu, tak na prvy pohlad som aj ja spravil tuhsie cesto. Dal som len jeden pohar vody a 2 pol. lyzice. Priliz som nemiesil, a drobne hrudky som nechal. Po 12 hodinach som preniesol uz vykvasene cesto na pomucenu utierku - bal som sa vsak, ze za dalsie 2 hodiny sa tekutost cesta prebije az na utierku a prilepi sa, tak som pomucil az priliz. Nabuduce budem davat posypovej muky menej... Zabalil som cesto a prikryl druhou. Neveril by som, ze v tomto momente cesto narastie najviac...! Plynovu ruru na pecenie som s dvojdielnou jenskou misou zohrieval 30 min - no teplota vyskocila moc vysoko, a tak aj dobu pecenia som upravoval (na vysledku to nevadilo) Cesto som prelozil rychlo a bez problemov, ale trapila ma posypova muka. Zostavala na ceste... Kedze to recept neriesil, tak som to nechal tak. Nakoniec sa trosku pripalovala. Chlebik sa mi vsak upiekol uz za 30 min, nebolo potrebne ho zapekat bez pokrievky a chutil aj s korkou vynikajuco. Z jenskej misi chlieb isiel vyklopit, no ja som mu trochu pomohol odlupit sa plochym nozom. Kedze som po ochutnani zistil, ze je pre mna malo slany a zvysky muky z utierky na povrchu chlebika mi trosku vadili - tak som urobil male vylepsenie : narychlo som v salke zamiesal sol a deci vody a povrch este stale horuceho chlebika som presiel maslovackou... Takze som oprasil zvysnu muku, zaroven chlebik trosku dochutil, a zaroven sa urobil leskly povrch. Na prvy pokus to dopadlo dobre. :-) Vyborny a chutny recept. Doporucujem!
No vidis, neboj, to vsetko vychytas, tej muky vela netreba na utierku a este lepsie je najst si nejaky ozdobny ovalny kosik, vylozit utierkou a lepsie sa potom s tym naraba. Aj rozne muky vyskusaj, nejake semiacka, aby to bolo roznorode. Super.
Nevedela som sa dočkať až vyskušam recept po všetkych tych pozitivnych komentaroch a musim povedať že prekonal všetky moje očakavania.... Proste užasny.... Ešte uvidim aky bude na druhy deň -ak teda ešte ostane :-)
vyborny chlebik.. uz som ho robila viackrat a vzdy mi vysiel vynikajuci. robim ho s lanovymi semienkami. akurat korku ma dost tvrdu, no ja mam taku rada, teda z mojej strany absolutna spokojnost. je nadherne vonavy.

a co sa skla tyka, skusala som ho robit aj v liatinovej nadobe, ale akosi sa mi nechcel dat vybrat zo spodu, odvtedy ho robim vzdy v janskom skle. tam to ide bez problemov a je to ovela jednoduchsie. nic sa nepokazi, krasne sa upecie.
No teda, chlieb som sa nikdy neodvážila piecť, ale na prvý šup bol úžasný, v priebehu dňa celý zjedený. Pridala som len hrsť slnečnicových semienok. Recept je super, ďakujem. :-)
Ahojte všetci...veľmi sa teším tomuto receptu, vyskušala som ho najprv z hotovej zmesi na chlieb do automatickej pekárne, nič som tam nepridalal len vodu a bol fajn...je to trošku tažší chlieb, lebo tam bolo veľa tmavej múky a slnečnicových zrn, ale bol lepší ako z pekárne. Piekla som ho v obyčajnom hlbokom pekáči, v ktorom obyčajne pečiem mäso, alebo kurča... je zložený z dvoch kusov- vrch i spodok vyzerajú rovnako- a pritom som ho ničím nevymastila...a chlieb sa upiekol skvele. Vôbec sa neprichytil. Prvú pol hodinu bol v rúre na spodnom rošte pri 230 st.C, potom som ho odokryla, znížila som teplotu na 200 st. a posunula som ho o jedno poschodie vyššie. Upiekol sa naozaj krásne...takže pre kuchárky, ktoré si chcú kvôli chlebíku kúpiť nový, drahý pekáč, tak netreba, lebo postačí aj obyčajný....
tetrisss,
ani neviem, co by som po tolkych pozitivnych komentaroch mala pridat. DAKUJEM za vynikajuci recept. Chlebik sa mi neskutocne vydaril nielen prvy krat, ako original z Tvojho receptu, ale aj po zmenach, pridanim 1 hrnceka, osrotovanej nasej domacej kukurice. Bol tiez chutovo fantasticky. Aj pri inych zmenach sme si pochutnavali. Este raz vdaka srdecna.
Výborný, již jiný nepeču , ale já dávám 3 hrnky hl.mouky a 1 hrnek žitné celozrné mouky, 2 lžíčky soli i kmínu, dnes jsem dala i vlašské ořechy, 1 1/2-2 hrnky vody(těsto raděj hustčí , lépe se s ním pracuje) 1 rovnou, čajovou lžíčku droždí.
Ahojte Varecháčky a Varecháci.
Poznám tento recept už dlho, piekla som ho niekoľko krát. JA ho ale robím s tmavej múry - ražnej a pridávam doňho za hrsť polámaných vlašských orechov alebo pre ommenu slnečnicu. Vždy pečiem 2 kusy, lebo ten prvý zmizne opkamžite. Recept som dostala od dajakej dobrej duše do schránky a neustále mi ho ktosi preposiela. Je fakt výborný a hlavne viem čo v ňom mám. Nepotrebujete ani drahé domáce pekárne alebo iné pomôcky. Keďže nemá takú veľkú nádobu s vrchnákom, pečiem v nerezovej miske a zakryjem alobalom. Výsledok je rovnaký. Takže dobrú chuť a veľa úspechov. Chlebík sa Vám odvďačí dobrou chuťou.
Ahojky :) o5 som sa nechala zlákať vidinou domáceho chlebíka a o5 nebanujem :D Recept som s radosťou dodržala a tešila sa na výsledok je skvelý šťavnatý chutný a vôňa domáceho chlebíka nič nenahradí , len nemôžem ho tak často robiť lebo trpí naša línia :D za pol roka sme s mužom pribrali 6 kíl pekárnička je zase na hanbe odložená v komore :)
Ahojky :) o5 som sa nechala zlákať vidinou domáceho chlebíka a o5 nebanujem :D Recept som s radosťou dodržala a tešila sa na výsledok je skvelý šťavnatý chutný a vôňa domáceho chlebíka nič nenahradí , len nemôžem ho tak často robiť lebo trpí naša línia :D za pol roka sme s mužom pribrali 6 kíl pekárnička je zase na hanbe odložená v komore :)
Ahojky :) o5 som sa nechala zlákať vidinou domáceho chlebíka a o5 nebanujem :D Recept som s radosťou dodržala a tešila sa na výsledok je skvelý šťavnatý chutný a vôňa domáceho chlebíka nič nenahradí , len nemôžem ho tak často robiť lebo trpí naša línia :D za pol roka sme s mužom pribrali 6 kíl pekárnička je zase na hanbe odložená v komore :)
Ahojky :) o5 som sa nechala zlákať vidinou domáceho chlebíka a o5 nebanujem :D Recept som s radosťou dodržala a tešila sa na výsledok je skvelý šťavnatý chutný a vôňa domáceho chlebíka nič nenahradí , len nemôžem ho tak často robiť lebo trpí naša línia :D za pol roka sme s mužom pribrali 6 kíl pekárnička je zase na hanbe odložená v komore :)
Ahojky :) o5 som sa nechala zlákať vidinou domáceho chlebíka a o5 nebanujem :D Recept som s radosťou dodržala a tešila sa na výsledok je skvelý šťavnatý chutný a vôňa domáceho chlebíka nič nenahradí , len nemôžem ho tak často robiť lebo trpí naša línia :D za pol roka sme s mužom pribrali 6 kíl pekárnička je zase na hanbe odložená v komore :)
Ahojky :) o5 som sa nechala zlákať vidinou domáceho chlebíka a o5 nebanujem :D Recept som s radosťou dodržala a tešila sa na výsledok je skvelý šťavnatý chutný a vôňa domáceho chlebíka nič nenahradí , len nemôžem ho tak často robiť lebo trpí naša línia :D za pol roka sme s mužom pribrali 6 kíl pekárnička je zase na hanbe odložená v komore :)
Ahojky :) o5 som sa nechala zlákať vidinou domáceho chlebíka a o5 nebanujem :D Recept som s radosťou dodržala a tešila sa na výsledok je skvelý šťavnatý chutný a vôňa domáceho chlebíka nič nenahradí , len nemôžem ho tak často robiť lebo trpí naša línia :D za pol roka sme s mužom pribrali 6 kíl pekárnička je zase na hanbe odložená v komore :)
Neverila som, že z toho nechutného maglajzu raz bude chlieb, ale je. A nádherný a najchutnejší, aký som kedy jedla. Chlieb mojej babky, spomínam, ako nám ho cez zimné prázdniny nosili aj s bielou kávou rovno do postele. Suchý, na maslo sme vtedy nemali. Vonia mi celá kuchyňa a už mi k blahu chýba len praskot ohňa v starodávnom herkulese. Omladla som o 50 rokov.
Prvý môj chlebík som upiekla, keď som mala sotva 10 rokov. Veľmi som sa chcela naučiť piecť chlebík,aj sa výborne vydaril pod dohľadom mamky Potom som už ďalších 60 rokov nepiekla, až keď som dostala pekárničku, Pol roka ma to držalo a iný ako doma pečený chlieb som ani nejedla, kým som neutrpela úraz, ktorý ma prinútil kupovať hotový chlieb. Tomuto receptu som sa veľmi potešila, videla som to video na TV Paprika, ale som si to vtedy nenapísala. Ďakujem, že ste ten receptík uverejnili, ja som ho len dnes našla na nete a idem ho aj hneď vyskúšať.
Už ani neviem, koľkýkrát chválim tento tvoj recept. Ja ho už robím bežne, už som v tom profík:-)))))) Ani raz sa mi nestalo, že by sa nevydaril. Skúšam sem-tam aj iné chlebíky, ale tento sa u nás najlepšie udomácnil. Ešte raz srdečná vďaka.
Nedalo mi a nakoľko som na tento receptík natrafila len včera, tak som si povedala, že to musím vyskúšať. Uvedené suroviny zamiešané v mise, zajtra uvidím, čo z toho bude. Dúfam, že po toľkých chválach aj ja budem s výsledkom spokojná.
Tak, dnes som uz zamiesala v miske a pockam. Snad nebude vadit, ze bude musiet pockat, pokial pride z prace, takze bude kysnut trosku dlhsie ... ale som velmi zvedava ... dakujem za recept, tiez dam vediet, ako sa podarilo :)
Ahoj tetrisss a vsetci varechaci, chcela by som tento skvostny chlebik vyskusat, no mam dva zasadne otazky :) Zijeme v Australii a tu je vyber muk mizerny. Maju tu hladku, celozrnnu a potom niekolko roznych variant muk na kolace, chleby a podobne. Moja otazka teda znie, ci pouzit klasicku hladku muku alebo siahnut po muke na chlieb, v ktora je zmesou uz priamo na pecenie a neviem co obsahuje. Asi prasok do peciva alebo nieco podobne ako drozdie. Co teda navrhujete? dakujem pekne za odpovede :)
Fu, no co teraz. Ja by som pouzila obycajnu hladku muku, lebo ako spravne pises, v tych zmesiach je uz nejake kypridlo a kto vie co este a ak chces primiesaj miesto pol hrnceka hladkej celozrnnu. Doraz potom prikladaj mnozstvu tej vody, nesmie jej byt privela, radsej dolievaj. Ja to robim tak, ze suroviny zmiesam nasucho a prilejem jeden pohar vody, zamiesam a dolievam az kym nie je muka cela spojena, ale nie na kasu, skor tuhsie cesto. Po vykysnuti j to ovela redsie. Prajem ti, aby sa ti vydaril, aj mne uz jeden kysne na linke. Oznam, ako sa podaril.
tento receptík ma velmi zaujal a som zvedavá či sa mi podarí,zatial cesto oddychuje a o tie 2 hod.ho dám do rúry,zatial som robievala chlebíky len v pekárničke,bude to môj prvý v rúre...
tak chlebík je oveľa lepší ako z pekárničky,dala som 2 H hl.múky a 1H ražnej celozrnej,po dopečení som pofrkala slanou vodou
dakujem za recept :-)
pridala by som aj fotku,ale neviem ako sa to tu vkladá...
dnes som ho piekla z troch roznych muk a cerstvych kvasnic lebo suche som nemala a e vynikajuuuuuuci,piekla som ho v okruhlej nerezovej mise prikrytej alobalom lebo ine nemam nic a podaril sa
napadlo ma ,ze nomozete mat tu koirku taku krasnu preto ze chlebik davate na utierku aj ho nou prikryvate?vlasne do seba tie utierky nasaju vlhkost a tak by bola korka hrubsia,krajsia?
prave ho nechavam odpocivat,dala som celozrnu spaldovu a obycajnu bielu muku hladku.vyzera to dobre.piect budem v skle tak som zvedava.
Ja keď ten chlieb vyberiem, ponatieram ho studenou vodou dám na rošt, a až potom prikryjem. A kôrku mám peknú a chrumkavú.
Tento recept študujem už asi 3 týždne. Ako dieťa som so sestrou chodievala k pekárovi pre naše chleby, ktoré mamka pripravila, odniesla a pekár upiekol. Boli to vždy 2 veľké bochníky a vydržali v špajzi týždeň. Ja pekávam zemiakový chlebík a tiež mám problémy s miesením. U nás, keď chcú chlapi domáci chlebík musia si ho vymiesiť.
Pozrela som si video, prečítala maily a myslím, že už som v štádiu pripravenosti. Držte mi palce. Ak sa podarí, dám ho synovi zväčniť a pochválim sa. Ak nie, ozvem sa tiež, ale vystavovať ho nebudem.
tetrisss,veľké poďakovanie za výborný recept,chlebík je už upe čený,mierne schladený aj ochutnaný -nebičko v papuľke.Je to môj prvý pokus zamiešať sa manželke do kšeftu.Budem skúšať aj s druhými prísadami.
včera zamiešaný cez noc vykysol a dnes o 16 hod. upečený, vonia celý byt a je problém vydržat a nerozkrojit ho, dakujem za recep, je ozaj výbornýýý.... :))
gazdinocka z jedneho balicka 20g som dala asi tak tristvrte ,tiez neviem dat tuna foto ale je nadherny,vyborny ma vynikajucu korku a to tuna v Spanielsku nie je bohvieaka dobra muka a tak som z kazdej co mam doma dala po hrnceku ,,,no skusala som a tym alobalom som to zakryla len tak ledabolo...ten chlebik je na foto mojho profilu neviem preco tuna sa neukaze ale chlebik vysiel perfektne je narezany na platky a schovany v mraznicke a stale ked potrebujem vyberiem...nema chybu...TETRISSS VELKE VDAKA
Hehe, dievcata a aj chlapci, ani si neviete predstavit, ako ma tesia vase stastne pocity z vlastnorucne upeceneho chlebika, ja si totiz tu uzasnu chvilu, ked som po pol hodine nadvihla veko pekaca a zazrela krasne vyzerajuci, este trochu malo opaleny chlebik a potom ta vona po celej kuchyni a po vybrati ten tichy praskot chladnucej korky, mmm tak vam to vsetkym dobrym ludom prajem.
Dakujem velmi pekne za recept. Ja som tu nova a musim sa Vam priznat, ze ten chlebik ma riadny uspech aj za velkou mlakou, teda konkretne v Amerike. Hoci je tu hocico a vsade vela ale poriadny chlebik nast je riadne umenie a hlavne aj dajaky upiect z tej ich jednej muky ale musim povedat aj nadovsetko sa mi to podarilo z tej ich jednej muky. Takze chlebik sa mi vydaril a ja kamoske, takze sa tu riadne vytesujeme a zaroven este raz dakujeme a zdravime za velkou mlakou Connecticut, USA.
1. fázu mám za sebou - celá nedočkavá som odokryla misu - a? Bóooooože niečo sa tam udialo. Masu som premiestnila na pomúčenú dosku. Cesto je pružné. Poprekladala som a čakám, aby som ho šupla na pomúčenú utierku a dala ešte spinkať. Taká vzrušená som už dávno nebola?!
Tak už je z trúby von. Očakávala som horší výsledok. Urobila som jednu chybu - na 2 hodiny som ho dala spinkať na pomúčený papier do menšieho pekáča a zakryla. Pri "prehadzovaní" boli menšie problémy - lepenice. Kôrka je super. Na zemiakovom chlebíku som nikdy takúto nemala. Keď vychladne prekrojím ho a pomocou jedného z degustátorov sem umiestnime. Mám však dotaz, ja ho mám z dávky, aká je uvedená v recepte od tetrisss, ale Vaše chleby sa mi zdajú väčšie. Prečo?
Hotovo! Podľa mňa je vydarený. Vyzerá dobre, len vzhľadom k počtu chlapov v mojej domácnosti je malý. Aj tri také by sa zišli. Každému jeden. Z toho vyplýva pre tetrisss nasledujúca otázka: ingrediencie strojnásobím, treba strojnásobiť aj časy?
Mas ho pekny, super, dufam, ze aj po ochutnani bol chutny. Casy nie su nijako suvztazne k mnozstvu, cize len suroviny nasob, cas je ten isty. Ohladne toho druheho kysnutia, ja som nasla taky podlhovasty kosik asi 30cm dlhy, do neho dam utierku a tak aby bola len po jeden kraj , dam vytvarovane cesto do sisiky a prekryjem tym zvyskom utierky, potom sa to velmi lahko smari do pekaca :).
@ maggie zdravim do ameriky, tesi ma, ze vam tento recept chuti, verim ti, ze taky chlieb ako u nas doma, len tak lahko nenajdes.
Ďakujem pekne. Staršiemu synovi sme nechali väčší konček. Fakt je to pravda, tento chlebík je iný ako ostatné a naozaj je "šťavnatý". Neskôr ma napadlo, že som ho mala šuchnúť aj s papierom na pečenie do nádoby. Na utierku sa asi neprilepí. Tá kôrka, to je niečo neopísateľné. Ďakujem, že som sa mohla naučiť niečo nové!!!
používateľ nemá avatar
lii
Po zamiešaní cesta, kde ho treba odložiť? Môže byť v kuchyni pri bežnej bytovej teplote? A ešte sa chcem spýtam momentálne mám len hl. špec. múku môžem spraviť chlebík aj z nej?
používateľ nemá avatar
lii
Hm... nielenže som nemala chlebovú múku , ale ani kvasnice sušené som nemala, tak som dala čerstvé , cesto už kysne , ale čo bude zajtra z neho tak to teda neviem.
nie je na to nejaky program na mojej pekarnicke z Tesca za 1300 korun? lebo ja si nechcem spinit ruky od miesania cesta, nie sme v krajine tretieho sveta
Hm, opakovanie je matka mudrosti, ale az tak? :) @silvi ruky si vobec nemusis spinit, staci velka lyzica, vareska, alebo nejaky iny podobny nastroj. V drozdi nie je cukor a tu ho ani netreba.
Ja som v piatok pripravila cesto z dvoch dávok. Misa mi zavadzala, tak som ju dala dole, neďaleko radiátora. Večer pred spaním som ju skontrolovala a zistila som, že cesto podozrivo naberá na objeme. Preložila som ho na noc na kuchynskú linku. Na druhý deň som ho preložila na pomúčenú dosku, ale bolo veľmi tekuté a lepkavé - nedalo sa prekladať. Tak som ho posypávala múkou, aby som ho nejako sformovala pred 2-hodinovým spánkom. Bol však iný ako prvý. Cesto bolo akési hustejšie. Bol jedlý, ale nebol taký "páperový". Otázka na Tetrisss: čo som pobabrala?
@gazdinocka jednak si ho asi dala na teple, teda prilis teple miesto a tym nakyslo viac ako malo , jednak si to mohla prehnat s vodou, co zakazdym zdoraznujem a este si to mohla prehnat s kvasnicami, tam naozaj treba iba malo. Ale neboj, to vychytas, ja peciem tento chlieb aspon 2x do tyzdna a nepodaril sa mi celkom raz a tak ako vravis tiez raz. Takze dobre skore, nie? Hlavne neprestavaj.
@silvi naozaj sa nemusis obavat svalov, lebo to len zamiesas, nic ine, praveze tu odpada ta tazka praca.
ahojte vsetci...prosim o pomoc...vcera som piekla chlebik podla receptu ale dala som 2 hrnceky muky hladkej a 1 hrncek celozrnej....chcela by som sa opytat ze...ja som ho nechala 22 hodin,niekde som citala tak a tu v komentoch pisete ze to vobec nevadi ale co mam urobit s tou korkou pri kysnuti...ja ked som to poprekladala tak to sa dostalo dovnutra a nechala som ho potom este kysnut podla receptu...15 min a potom vyformovany 2 hod....vsetko ok ,upiekla som ho len v kastroli nerezovom,super my vypadol sam z nadoby...no dnes ked som ho krajala dalej tak som nasla tie tvrde kusky v nom co sa urobili pri tom dlhom kysnuti...co s tym???mala som ho premiesit ci ako???dakujem za rady...inak je chlebik super:):)
Nie, ja mam rychlokysku a aj taky umely vrchnak, ten davam. Nie je to ale vzduchotesne. Ale ak mas velmi suchy vzduch, tak radsej tu potravinarsku foliu, lebo ak sa ti urobi ta zasusena korka, s tym uz nic nenarobis, len b si ju mohla nejako odstranit, ale radsej tomu predist.
Dobry den, ja som teda dnes zakupila liatinovy pekac...s pokrievkou, sklenenou, a tam pisu, ze ked je pekac zavrety, moze sa piect na max 100 stupnov a aj to len hodinu....no tak teraz mi povedzte, co s tym????
to je nejaka blbost co tam pisu....asi je to taky lacnejsi,nie??ale aj tak ta teplota nesedi...skuste lepsie precitat...ved naaco komu je pekac do truby len na 100 °C...???
No, citam ako citam...dvaja sme citali, je tam toto...maju aj s liatinovou pokrievkou a to je tam to iste napisane, neviem ci to mam risknut alebo co.....on sam...bez pokrievky je vhodny do 230 stupnov, neviem, ci to sklo je nejake mooooooc citlive, ale vsak ako rozmyslam tak aj jenske sklo je sklo a tam to nevadi. No teda som riadne zmagorena, cele je to divne. A nemate niekto skusenosti s takymto pekacom so sklenenym vrchom? Ide mi to na nervy......
tu je nazorne video ze ked pouzijes papier na pecenie, nemas mat ako problem s prekladanim do hrnca. neboj iste sa podari, hlavne nechaj kysnut dlho, nakoniec v tejto dobrej diskusii je povedane vsetko:



ahojte zienky uz dlhsie sa chystam na tento chlebik ale vyslo mi to az vcera aby som nan zamiesila, a bum hned som spravila chybu, neuvedomila som si totiz ze kysnut ma vonku a nie v chladnicke (nedavno som robila langose ktore prave v chladnicke kysli tak som si to nejak poplietla) rano som cesto vybrala a je take iste ako bolo vecer, teda kysnuci proces neprebehol, skusila som ho este nechat tie 2 hod lezat v teple a nic, tak som ho supla taky do truby a peciem ale uz teraz viem ze to nebude ono :( som ja ale motovidlo. vecer miesim zas :)
Vďaka za recept, ja som včera zamiešala, dnes som upiekla a som nadmieru spokojná. Akurát som zmenila pomer múk - 1/2 hrnčeka som dala múky pohánkovej a zvyšok hladkej, nemám veľmi v láske úplne biele chleby. Ale vyšlo to fajn. Polovička už chýba. Keby som vedela, ako sa tu dá pridať obrázok, aj by som pridala :-)
Tiež sa postavím do tej dlhej rady :D a musím prezradiť, že včera som chlebík piekla a je fantastický! Ešte večer som rozposlala fotky po rodine a všetci chcú recept tak dnes mailíkom posielam všetkým odkaz na tvoj recept. Ďakujem!
dakujem za recept, chlebik mi velmi chutil. :) moj chlap skonstatoval ze je dostu hutny co sa mne nezdal a dnes som skusila robit iny, avsak ten sa s tymto neda ani porovnat. ostavam pri tomto recepte a idem skusit obmenit muku:) skusali ste niekto robit aj z cerstvych kvasnic? aky pomer by som tam mala dat?
ahojte slovenske gazdinky,povodne som hladal recept na Dubcekove rozky a objavil som tento zaujimavy receptik tak som ho vyskusal, recept pracuje, chlebik vysiel skutocne velmi dobre, len som si znicil liatinovy hrniec, ktory zostal vo vnutry uplne cierny...ak mate liatinovy hrniec s nejakym povlakom vo vnutry, davajte pozor a presvedcte sa, ci vas hrniec znasa vysoke teploty v rure aby ste nedopadli ako ja...druhy som uz upiekol v rimskej mise a tu som nemal problem...teplota rury 230 stupnov sa mi zda trochu vela pocas celeho pecenia,chlebik zacinal priharat, po 15 minutach som teplotu znizil na 200 a piekol az do konca pri tejto teplote. Dakujem!
@cistinka prosim ta ako si upravila ten recept robila si zo sucheho drozdia alebo si davala kvasok? jedna sa mi o to ze ten chlebik je chutovo vyborny avsak ja ho nemam taky krasne predierkovany ako ty. mam ho viac hutny a na tvojej fotke vyzera fantasticky.
@tetriss kvoli tvojmu fantastickému chutnému chlebíku asi za chvíľu budeme musieť držať redukčnú diétu, celý sa u nás zje za pol dňa, ani k nemu nič netreba. Robím z celozrnnej špaldovej + od oka pridávam celozrnnú žitnú, pohánkovú alebo amarantovú a otruby, niekedy aj zmes náhradných orieškov, a stále kmín alebo ľanové semienka, občas pridám aj tekvicovú alebo kôprovú múku.......stále je iný a stále fantastický.Kupovaný polkilový u nás vydrží v chladničke týždeň apol :-) Ďakujem za celú rodinu aj za všetkých varecháčov :-)
ani som si nestihla prečítať všetky komentáre, toľko ich je tu a samé chvály. ..pripájam sa k nim aj ja, chlebík je úžasný. ..pečiem ho len vo varnom skle a nemá chybu....cesto zamiešam večer a pečiem ráno...už tiež experimentujem, hladkú múku v určitom pomere zamieňam za špaldovú, pridávam rôzne semiačka a aby to bolo čo najmenej prácne a zabralo čo najmenej času, tak ráno cesto rovno z misy, v ktorej som ho mala cez noc, dávam do rozohriatej misy a šup do rúry....a chlebík je super....
Dakujem. Zijem uz mnoho rokov v USA a vzdy som mala problemy kupit cerstvy, vonajuci chlebik. Vyskusala som spustu receptov ale tento je dokonaly. Uzasny. Mila Tetriss s tymto receptom si mi priniesla vonu slovenskeho vynikajuceho chleba do mojej americkej kuchyne. Urobila som z dvojitej davky. Krasny a lahodny chlebik sa mi podaril.
...ja uschnem, práve som chlieb vybrala z rúry, samozrejme, že hneď na prvý raz som robila z dvojitej dávky, lebo mám len veľký liatinový hrniec...tak, aby som ten chlieb potom v ňom našla...Napriek počiatočným obavám,....stepujem okolo neho a čakám, kým trochu vychladne, nech ho načnem. Vonia celý dom. Robila som z čerstvým droždím, akosi to sušené nemusím...zdá sa, že sa i tak podarilo. Idem sa od vytrženia opäť pozrieť, či sa už dá krájať...chvíľu tu určite nebudem...:-))))))
ja ho už tiež pečiem dlhú dobu, u mna nemá konkurenciu, tá výhoda bez miešania, bez mixéra. Ja som skúsila a stále ho tak už pečiem, nedávam do vyhriateho pekáča, po poprekladani a vyformovaní bochníka nechám na plechu kysnúť a tak ho už dávam do vyhriatej rúry s miskou vody v nej. Múky si miešam,ako mám chuť,čo mám doma, semiačka podobne.


ja ho už tiež pečiem dlhú dobu, u mna nemá konkurenciu, tá výhoda bez miešania, bez mixéra. Ja som skúsila a stále ho tak už pečiem, nedávam do vyhriateho pekáča, po poprekladani a vyformovaní bochníka nechám na plechu kysnúť a tak ho už dávam do vyhriatej rúry s miskou vody v nej. Múky si miešam,ako mám chuť,čo mám doma, semiačka podobne.


ja ho už tiež pečiem dlhú dobu, u mna nemá konkurenciu, tá výhoda bez miešania, bez mixéra. Ja som skúsila a stále ho tak už pečiem, nedávam do vyhriateho pekáča, po poprekladani a vyformovaní bochníka nechám na plechu kysnúť a tak ho už dávam do vyhriatej rúry s miskou vody v nej. Múky si miešam,ako mám chuť,čo mám doma, semiačka podobne.


aj takéto mini chlebíky z cesta pečiem, ospravedlnujem sa za tolke pridanie, niečo mám s myšou od PC a neviem si to sama upraviť, ved len raz kliknem a vždy mi to tu viac krát pridá....



tak včera som konečne už aj ja vyskúšala tento chlebík, keďže som si pozorne neprečítala všetky komentáre - dala som toľko vody ako je v recepte, cesto bolo dosť riedke, nedal sa mi vytvarovať bochníček, tak som mala len takú placku, ale pre mňa veľmi chutnú, keďže milujem kôrku z chleba - tak tam toho striedku bolo len málo...pochutila som si... chcem sa spýtať, neskúšal niekto dať zemiaky???... mám veľmi rada zemiakový chlieb a neviem či by aj do tohto išli pridať....aj by som pridala svoj výtvor, ale neviem ako sa do komentu pridávajú obrázky...ďakujem za chutný, bezprácny a rýchly recept...
@tetrisss , New Jersey uz nema problem s chlebom, pecieme podla tvojho receptu, je uplne a totalne fantasticky, pokusim sa pridat foto, fotku z prierezu sa mi nepodarilo urobit, uz nebolo co fotit:-)...pridavam cerstve drozdie, a hrncek tmavej, raznej muky a na posypku pouzivam morsku sol hrubozrnu...zo srdca dakujem, ze si sa s nami podelila o fantasticky recept a nam za velkou mlakou priniesla vonu domova!!!
tak ako jazavka a matamurkova som mala cesta strasne riedke. v recepte bolo uvadzane, ze na zaciatku je to v poho a tiez po 18h vyklopeni sa na dosku....ALE ono to bolo sakra riedke aj po tych 15min, nechala som to kysnut este 6hodin a stale z toho bola roztekava hmota....trosku nahnevana, ze kde sa mohla stat chyba som pridala muku a trochu premiesila aby sa mi nelepilo cesto az tak velmi. no stale sa lepilo,... riadne som pomukovila rychlokysku a nechala este hodinu...predhriala ruru aj s nadobou a po hodine chcela vyklopit uz aky taky bochnik...haha chyba, ziadny bochnik ale prilepene cesto o misku. tak som ho riadne pomukovila aby sa vobec odlepilo a vyklopila ho do nadoby...teraz je v rure a strasne si zelam aby sa stal zazrak. Pouzite suroviny: muka 1 a 1/2 muka hladka babickina volba + 1 a 1/2 razna chlebova muka, susene bio drozdie, voda, sol, rasca.........kde mohla byt chyba? chcela by som ho piect velmi sa mi paci recept aj komentare a hlavne fotky :P no ta riedka hmota ma naozaj velmi odradza.
@kulina , ak Ti to pomoze, ja som dnes skusala novy recept na kvaskovy razny chlebik.Tak to Ti mozem povedat, ze tiez to bolo riadne lepidlo a vysledny tvar bol uplna placka, ale chuti vyborne;-), naozaj!!!!Razne chleby byvaju ,,lepkave,,.Mozno skus najskor povodny recept a neskor experimentuj podla svojej chuti.Takto to robim vacsinou ja. Tak daj vediet, ci aj ked nevyzeral bohvie ako aspon chutil;-)
@kulina , voda, voda, voda, viac vody si dala, nič iné v tom nie je. Nenechaj sa odradiť, je to výborný recept. ked zamiesiš na nový chlebík pridávaj vodu nie naraz, postupne. Môže sa stať,že jej budeš mať aj málo, alebo naopak veľa. Cesto zamiešaj hustejšie. Ja som nadšená týmto chlebíkom, múky si kombinujem podľa chuti.
Ja chapem, ze malokto ma cas citat vsetky komentare, ale ja som tu uz neraz upozornovala na tu vodu, presne, ako pise @havino , cesto ma byt skor tuhsie ako redsie, ja dam len asi 80 % vody a ked treba dolejem, ale nikdy nie vsetku. tym vzajomnym pozratim ingrediencii cesto zredne. So zemiakmi som to neskusala, neviem. Akurat som nedavno skusila miesto vody srvatku z domaceho syra a to sa mi pacilo.
Nepostrehla som tu polovicu raznej muky, pardon, ano razna muka robi tu velku lepivost, ja jej davam tiez len polovicu hrnceka z toho mnozstva tri hrnceky.
hahaha mile damy a pani !!!!! ,..... potvrdzujem uspech tohto receptu (aj napriek velkym obavam pre riedke cesto) chlebik je perfis...teda uz nie je :D zozrali sme ho dvaja... takze dakujem za receptik a za rady a komentare k mojmu predoslemu komentaru, poucim sa ... inak ja som ho mala krasny pripeceny uz v zakrytej nadobe ale drzala som sa receptu a odokryty som este piekla 15min ale len na 200stupnoch, nabuduce vsak budem len 5min lebo korka bola velmi tvrda (ale fajna)a ked ho vyberiem z nadoby potriem ho vodou a prikryjem utierkou. Este raz dakujem.
takze chlebik som pred hodinou vytiahla z rury. Mam velke pokusenie rozkrojit ho, ale vydrzim ! :) A inac z vonka vyzera pefektne, a klopka, ked sa nanho pastou zabucha :) Som na seba zatal velmi hrda a dakujem za napad!
Dnes som ho robila prvý krát. Fáááááááááááántastickýýýýýýýýýýýý. Mňam. Ďakujem ti veľmi pekne za recept. Myslíš, že sa dá robiť aj z kvásku?
@kimlo , ved kukám, kukám, ba až zíram.:-) Krásny chlieb si upiekol !! Uf som myslela, že už sa sem ani neprerolujem. Počúvaj, mám domácu bôčikovú nátierku, nepodáš jeden krajec? Už ked si sa s fernetom nechcel deliť...:-)
@soncya v oválnej mise z jenského skla. Treba ju dať vopred vyhriať do rúry a potom 30 minút zakryté, 15 minút odokryté. Hneď po upečení som ho potrel studenou vodou.
aj ja som ho dnes upiekla, vymenila som hrnček hladkej múky za ražnú. najlepší chlebík, aký sa mi doteraz podaril.
dúfam, že sa @tetrisss nenahneváš, ale nedá mi neukázať tým čo natrafia na tvoj dokonalý recept, že je tak variabilný a dajú sa upiecť z neho napr.aj takéto chlebové žemle. Tieto sú z troch druhov múk, pridané ľanové semienka, rasca. Pred pečením potreté žltkom s vodou, soľou a cesnakom rozmiešaným.


poviem ti, pripomínajú chuťou tie bosniaky s hrubou soľou na vrchu, za 50 halierov, ked som chodila do školy. Ja som zahryzla a som si to len pomyslela, manžel začal jesť a on to nahlas povedal. skús aj ty a daj vedieť, čo sa tebe podarilo. Inak ja aj bagety robievam týmto tvojím sposobom. Minule som robila podla @micha , nále kruci ved to je to isté čo od teba som si pomyslela. No jasné, kukla som a on má tú istú dávku šálok múky, len iný spôsob pečenia. Ja už všetko tiež len do rovno vyhriatej rúry dávam s miskou vody v nej. Nedávam vyhrievať nič.
No, to bola dobrota, veru, nabuduce peciem, poviem, akurat tie muky musim nejako pokombinovat, dnes sa uz na mna usmieva teply chlebik, tak na buduci vikend urobim, dakujem za inspiraciu.
ja si len rúru vyhrejem na 200 C , miska s vodou je už od začiatku v rúre od jej zohrievania a dám plech, či už s chlebíkom, či s bagetami,alebo s týmito žemľami. Piekla som ich podľa farby, neviem 15 min, nech nekecám.
@havino ako si tvarovala z toho žemle? Ja to cesto mám vždy také lepkavé že mám problém ho so škrabkou vykydnúť do tej misy čo v nej pečiem... a to pečieš len tak mírnix-dírnix odokryté?
waaaw!!!ale je tu komentarov..haha som myslela ze ani na koniec nepriidem..chem sa iba podakovat za uuzasny recept..chlebiik upeceny..nemala som liatinovy hrniec ..ale taky keramicky ako janska misa..a pouzila som ,ze chlebik som dala hned na peciaci papier a lahko sa mi prenasal do misy..uz som piekla viac druhov chleba,aj zemiakovy aj ine verzie..podobne su vsetky..ale tento opat u mna vyhrava..som nadsenaaaa!!..este raz vdaka!!!
@tetrisss dakujem za uzasny receptik... najprv som ho piekla z mixom muk, spaldoa, razna a klasicka, no vysiel chutovo suprovy, no taka placka, samozrejme som neprecitala komentare... dala som vela vody... potom som skusila len z klasickej muky, pouzila som babickynu volbu a vysiel uplne genialne, prikladam link na foto  picasaweb.google.com/lh/photo/sS-sl7ptdV6QApMYkZ5KXDXryiYDt1...
no mal jednu veeeelku chybu - hned zmizol, taky bol skvely, otec povedal, ze este nejedol lepsi chlieb... a to som uz kadejake piekla... vcera som dala zas zmes spaldova a klasicka, no z 1,5 davky (nemam vacsiu misu na kysnutie, musim kupit) a vysiel super, ale tiez uz nie je... ja mam doma take sacky na "zips" a misku dam kysnut do neho, do rana je ako balon... tiez sa mi cesto trosku prilepovalo na utierku, tak som ho poprekladala len v miske a nechala tam kysnut a vobec nie je rozdiel... piekla som ho v kameninovej mise aj v janskej (tu mam vacsiu) a v oboch je super... este raz dakujem idem dat kysnut dalsi... nejako nam nestiha vydrzat do druheho dna :D
Chlebík je chuťovo výborný. Neviete akú som spravila chybu, keď ho nemám taký pekne nadýchaný ako na obrázku, ale taký ubitý? :-( Neviem či som dala veľa múky keď som ho po vykysnuti šla trochu premiesiť lebo sa mi dosť lepil a cesto trhalo alebo neviem... :-(
Voda, voda, voda, urcite bolo tej vody vela. Ked miesis cesto, nesmie byt mokre, je to v komentoch, ze najprv dam len jeden hrncek vody a potom radsej dolievam, podla skusenosti, este nikdy som nepotrebovala celu davku, vzdy tej vody ostane. Ale konkretne mnozstvo zalezi od muky a prisad.
ach jaj, mne to nejak neslo z tej utierky dolu :( musela som to tam vyklopit z nej a teraz nastal dalsi problem - ako dostat zvysky cesta z utierky. Ale ja som zabudla na tych 15 minut kysnutia pred vlozenim do uterky, to moze byt problem a asi som malo pomucila utierku...
mám otázku a na odpoveď len 2 hodiny lebo potom sa už bude piecť :-) chcem sa opýtať keď mám teplovzdušnú rúru mám to celý čas 30+15 min piecť na 230 stupňov?? ďakujem za urýchlenú odpoveď ;-)
@babofka , cesto musis na pomucenej doske poprekladat, vtedy chyti normalnu konzistenciu, je to v odpovediach, a aj na to mnozstvo vody si daj pozor, cesto ho malo asi vela a aj chlieb bude taky vodnaty, podla mna.
@iwuliatko , mrzi ma, ale len teraz som prisla z prace, takze uz je asi po peceni, ale rura ma aj normalne pecenie, nie? Ak nie, tak musis piect o 20 stupnov menej.
Ozvite sa dievcence, ako to dopadlo :)
ja sa ozývam piekla som na 230 aj s ventilátorom ;-) a čuduj sa svete podaril sa dokonca ho stihla aj odfotiť ale neviem ako sem pridám fotku?? inak ďakujem za geniálny recept
ešte poznámočka, dala som 2 hrnčeky chlebovej a 1 hrnček celozrnnej múky, a po vytvarovaní pecňa som nenechala kysnúť 2 hodiny ale úplne stačila 1 hodinka.
Nadherne sa ti podaril, aj ja som uz piekla v jenskej mise, len som mala trochu strach a tak som ju nevyhriala a celkom dobre sa upiekol i ked ten liatinovy pekac je uplne najlepsi.
@tetrisss , kedže som zavislak na pečení chleba a bagiet a už vyše týždňa mám pokazenú rúru, musela som, nedalo mi vyskúšať chlebík aj v remoske, kukaj, dá sa aj v nej



ja som ho piekla uz z cerstveho drozdia potom zo sucheho a teraz uz asi 5x z vlastneho kvasku a je F A N T A S T I C K Y, kvasok davam podla oka ked nakrmim lyzicku kvasku si odlozim na buduce a zbytok dam do muky ...ide to aj tak,ked upeciem nabuduce pridam fotku
aj ja som piekla tento chlebik...je vynikajuci...pridala som aj jeden vareny zemiak a muku chlebovu psenicnu plus raznu plus trochu spaldovej...piekla som ho v jenskej mise, ktoru som najprv predohriala...davala som pol lyzicky susenych kvasnic a nechala som ho kysnut v spajzi asi 12 hodin...je naozaj vyborny...dcera nemoze jest klasicke kvasnicove chleby, ale tento jej nerobil problemy
@juj gabriele fakt netuším kolko sa piekol, ale viac ako pol hodinu určite, ja som ho podla farby dopekala v tej remoske. Tiež mám v pláne pridať zemiaky do cesta.
Tak uz som to konecne vyskusala aj ja!!!!! skusala som niekolko chlebov upiect, ale tomuto sa nevyrovna nic! ani chutou a tou pripravou!:-)

ale je nebezpecny, rastie z neho rit :-) je prudko jedly a taky vlacny a vonavy! cerstvy s maslom a medom...no co ze o tyzden ideme na svadbu a drzim dietu!

iba, moj chlebik nemal na vrchu prasklinu....
ďakujem...chválim...tiež sa pridávam k davu tej hromady krásnych komentárov...včera som začala-:) dnes som dopiekla!!! a výsledok mi vyrazil dych! srdečná vďaka Ti patrí milá @tetrisss , že si sa s nami podelila o tento skvostný recept!...chlebíky a pečivo si pečiem sama už veľmi dávno...vždy som venovala práve tej dobe miesenia veľa času a až dnes som sa presvedčila, že som sa mýlila-:) zostanem pri tvojom spôsobe! obmením múky, prídám semiačka a použijem aj vlastný kvások...a je to tvoja zásluha! ešte raz dakujem-:)
Chlebík som skúsila prvý krát asi pred týždňom a odvtedy sme chlieb už nekupovali, ale si každý večer cesto zamiesim - vlastne nezamiesim :-) Jediný problém s ním mám a to, aby sme ho nezožrali ešte teplý :-) Dnes som dala aj špaldovú múku, tak som zvedavá, aký bude. Ďakujem za recept! :-)
Skusaj podla chuti kombinovat muky, ja napr.zaklad davam obycajnu hladku a do toho niekedy ovsenu, lebo raznu, ale len asi 20%, meliem si aj jacmenne krupy a lanove semiacka, miesto vody pouzivam srvatku, no fantazii sa medze nekladu.
@tetrisss už som sa dlhšie chystala ti poďakovať za tvoj recept na tento chlebík.Najprv som si nevedela zvyknúť / hoci sa netreba starať o cesto/, na tú dlhú dobu do spracovania.
Trochu som si opravila aj gramáž.Lebo cesto sa mi lialo.Teraz je to už v poriadku.Pridala som o štvrť hrnčeka viac múky.ďakujem za dobrý recept.Mám svoj zemiakový chlebík,ktorý striedam teraz s tým tvojím.Snažím sa s chuťami experimentovať.Pripájam foto.

Cesto odpočíva na linke a ja som vzrušenejšia ako pred štátnicami :) optimisticky očakávam, že sa na prvý krát vydarí a preto k nemu rovno pripravujem aj prudko diétnu nátierku, tzv. "židovské pečienky" - kuracie pečienky s cibuľkou a cesnakom na drobno nakrájané opečené na veľa domácej bravčovej masti, vonia celý byt až na chodbu, keď to troška vychladne, nechám do rána stuhnúť a potom hádam budem mazať na skvelý chlebík, môj drahý už oslintal podlahu, tak držte palce, nech sa zadarí :)
nebudete mi verit z tohto chlebika mam take nervy, ze uz neverim, ze sa mi stane niekedy oblubenym receptom. ked som si precitala asi vsetky nadsene komentare verila som, ze sa mi podari, raz ste na diskusii pisali, ze nedavat vela vody, potom som citala, ze to ma byt riedky maglajz a nie menej vody, neviem, co mam robit, dala som tam normalnu muku T 650, susene drozdie, sol a vodu a bolo to tak trochu riedke, nikto tam nepridal fotku aky maglajz, k comu sa to podoba?, nemiesila som to. skusila som to znova, zajtra upeciem, ale aj teraz mam pocit, ze to bude tvrda placka po upeceni, no nic, asi sa vzdam vopred.
Mila Emilly, ja by som si precitala, bez naparovania, moje odporucania, jasne upozornujem, ze vody radsej menej, to prve cesto ma byt skor tuhsie, aby ti pobrala ta voda vsetku muku, za tu dobu kvasenia cesto zredne a preto ho musis potom poprekladat na doske, aby sa stalo uz tym spravnym pruznym cestom na chlieb. Skus este, nevzdavaj to, jedine, ze by ta tento uzasny chlieb nemal rad, ale to hadam nie :)
upiekla som druhy krat z dvojdavky a zasa placka, este ma trapi recept a dodrzanie receptu co si napisala, co to je hrncek na caj??? 2 deci?? 2,5 deci??? ako sa zariadit, ked tam nie je presna jednotka? mam recepty na chlieb, kde je jasne kolko coho a potom sa zariadim na mieseni ako pridat a ako ubrat, ale tu sa mi nepodarilo zistit tu spravnu konzistenciu? na prvom bol tuhsi a aj tak zostal placaty, a druhy krat bolo cesto redsie, a aj tak bol znovu placaty, nic som nepridavala, no neviem, mozno si dam pauzu a do tretice sa pokusim a potom sa nan vykaslem a vratim sa k miesenym a pecenym v rure, tam to slo, tu mi to nejde. dakujem za radu a prosim tu odpoved o tom hrnceku? dva deci ci dva a pol? robim inak chlieb v jenskom skle vyhriatom ako sa pise, nic nemastim a nepridavam vlastne, len sa mi nedari...
Jaaj, no co s tebou :) , odmerala som hrncek, je to 3 deci, presne ja davam dva hrnceky muky z Lidlu 530, obycajna hladka, potom dam pol hrnceka chlebovej tmavej muky a pridam este zvysok pomletej pohanky, jacmennych krupov a lanovych semiacok. Na to este dam trochu zemiakoveho cesta v prasku, asi dve velke lyzice, potom dve rovne cajove lyzicky soli, trochu rasce a za pol lyzicky suseneho drozdia. Zakysujem to srvatkou tak, ze nalejem jeden plny pohar a tretinu este, zamiesam a cesto ma byt take, aby bola muka cela mokra, ale cesto nesmie byt tekute, ono tym kvasenim zredne. Ale toto vsetko je uz po roku skusania, spokojne zacni tym jednoduchym receptom.
Udělal jsem vše podle vašeho receptu a z kanadské mouky na chleba.
Nic jsem neměnil na receptu jen jsem ho pak upekl v pyrexovém pekáči s poklopem a je vynikajic