Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Perky, orechy a mak, sladká dobrota na tanieri.
No a tí, čo svoje maškrtné jazýčky nedokážu kontrolovať, si pre istotu spomínané dobroty posypú oboma posýpkami naraz. A prečo nie? Veď aj naše tradičné vianočné koláče – štedráky majú plnky dokonca štyri.
Mleté orechy a mak posypané na múčnych jedlách si našinec zväčša dochucuje práškovým cukrom alebo medom a poleje rozpusteným maslom... Komu tečú slinky, nech zdvihne ruku, teraz! :-D V nasledujúcich riadkoch si priblížime suroviny, s ktorými spomínané dobroty pripravujeme.
Obľúbené vlašské orechy
Foto: Shutterstock
Vlašské orechy sú mimoriadne zdravou pochúťkou.
Odrôd orechových stromov je dnes viac ako 150, zohnať ich v obchode však nie je až tak jednoduché. Ľudia si preto pomáhajú ako sa dá, ak teda práve nemáte košatý orech vo vašej záhrade, najistejšie je zájsť na trh, kde vám ich milá babička predá už vylúpané, v lepšom prípade aj pomleté.
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
Vyprážané pampúšiky s medom a orechami
patria v Grécku medzi tradičné pochúťky.
Ak máte diabetes, alebo chcete orechy použiť na slano napríklad do šalátu, budete mať v prípade tejto hotovej zmesi smolu. Celé jadrá orechov sa dajú v supermarketoch zohnať bez problémov, väčšinou sú však len v bio kvalite, za ktorú si treba aj priplatiť.
Skladovať sa môžu až tri mesiace na suchom a chladnom mieste, u nás na Vareche však nájdete aj jeden výborný tip , ako ich udržať čo najdlhšie použiteľné. Olúpané vydržia v chladničke pol roka, v mrazničke dokonca až rok.
Orechy pre zdravie
Vlašské orechy sú odborníkmi na zdravú výživu cenené veľmi vysoko. Dokonca niektorí tvrdia, že deťom sa neodporúčajú - nie kvôli možnej alergii, ale skôr kvôli nebezpečenstvu vdýchnutia jadier. Sú zdrojom omega 3 mastných kyslín, ktoré znižujú cholesterol a chránia tak naše srdce, majú tiež výrazné protirakovinové účinky.
Účinné sú aj pri diétach, obsahujú totiž zdravé tuky. Tuky naše telo potrebuje, aby si mohlo vytvoriť energiu, a priaznivé tuky z vlašských orechov túto službu poskytujú. Ich konzumácia tiež zabraňuje kôrnateniu tepien a zabezpečuje pružnosť ciev.
Použitie je naozaj všestranné, na Slovensku ich používame pomleté najmä ako posýpku na múčne jedlá, plnky do koláčov, ako prísada do pečených aj nepečených slaných aj sladkých dobrôt a celé kúsky zasa do šalátov, či na dozdobenie hotových jedál. Odborníci odporúčajú pre dosiahnutie maximálnej chute orechy pred použitím do šalátov a cestovín zopár minút piecť v rúre. Dajú sa dokonca aj zavárať, takto upravené orechy chutia naozaj vynikajúco, o čom sme mali možnosť sa presvedčiť aj v redakcii.
Mak – pochúťka, alebo droga?
Foto: Shutterstock
Mak obsahuje významné
množstvo vápnika.
K najvýznamnejším pestovateľom maku patria práve naši českí susedia. Nuž, niet divu, ich známe „buchty s mákem“, či moravské koláče, alebo „švestkové knedlíky“ sa v Čechách už dlhé roky tešia mimoriadnej obľube. Najznámejšie odrody sa hrdia príznačným názvom Azur, či Hanácký modrý. Farby však môže mať rôzne, od sivomodrej, cez bielu, ružovú, hnedú aj čiernu.
V minulosti bol mak hojne využívaný na výrobu ópia, ktoré slúžilo ako sedatívum. V maku pestovanom v Čechách a na Slovensku je však obsah látok potrebných na výrobu tejto drogy príliš nízky. V prípade, že budete chcieť vyskúšať účinky maku práve jeho konzumáciou v jedlách, privodíte si skôr črevné problémy, ako nejaké halucinogénne stavy. Môžete však rátať so spomalenými reakciami.
Dobrý na zuby, vlasy, aj kosti
Okrem spomínaných vlastností je však možné konštatovať, že mak je naozaj zdraviu prospešný. Obsahuje totiž vápnik, dôležitý pre pevné zuby, kosti, vlasy, či nechty. V 100 gramoch maku je obsiahnutých až 1400 miligramov kalcia. Jeho využiteľnosť pre organizmus je omnoho vyššia, ako napríklad zo živočíšnych produktov, ako sú mlieko alebo syry.
A jeho využitie v našej kuchyni? Je naozaj bohaté. Mimoriadnej obľube sa tešia najmä makové šúľance, lokše s makom poliate maslom, makové záviny, štrúdle, kysnuté koláče, ako posýpka na múčne jedlá, či slané chuťovky a pečivo. Vo vianočnom pečení nesmie chýbať ako posýpka na bobaľky.
Obľúbené sú tiež známe bratislavské rožky, makové rezance, či sladučké vyprážané pirôžky. Šikovní varecháči tiež vymýšľajú dobroty z tejto zdravej plodiny, pochúťkou na vyskúšanie môže byť napríklad aj maková nátierka . Šéfkuchári vedia mak využiť na slano ako krustu na chutné mäso , a na sladko ako prísadu na výrobu cestovín .
Ak to stručne zhrnieme, mak aj orechy sú mimoriadne prospešné pre naše zdravie. Ich využitím v slovenskej kuchyni sa môžeme pochváliť aj zahraničným hosťom. Možno by im dobroty s orechmi a makom chutili oveľa viac, ako turistami občas zatracované bryndzové halušky.
Radšej im však na spiatočnú cestu do lietadla nepribaľte makovú štrúdľu, veď načo zbytočne provokovať colné orgány v cudzine. Nech sa napchajú do sýta u nás, aspoň budú mať o dôvod viac sa k nám opäť vrátiť :-).
Makové, orechové, tvarohové a čokoládové - toho sa človek nikdy neobje.