Opýtali sme sa šéfkuchára:
Jedlá z húb sa nesmú zohrievať, ani zapíjať alkoholom. Pravda alebo mýtus?

Jardo Žídek, 8. októbra 2023     6 minút čítania

O hubách koluje mnoho viac či menej pravdivých informácií. Čo si o nich myslí známy šéfkuchár Jardo Žídek?



Foto: Shutterstock

6. Je sušenie jediný spôsob, ako dlhodobo huby uchovať?

Kdeže, nielen v sušenom stave si môžete huby uchovať na neskôr. Ak chcete mať zásobu húb na celý rok, tak ich jednoducho zavarte. Takéto huby potom využijete v omáčkach, šalátoch, prípadne ako snack k vínu či ku kúsku chleba.

Alebo popusťte uzdu fantázii a skúste huby naložiť do rôznych nálevov. Naložené huby v chladničke vydržia dlhšie.

Čerstvé huby môžete aj nasoliť, soľ pôsobí ako konzervant. Nakrájané a uschnuté huby (utrite ich papierovým obrúskom) vrstvite do pohára a každú vrstvu presypte vysušenou morskou soľou. Huby v soli môžete skladovať na chladnom a tmavom mieste aj pol roka. Takéto huby môžete použiť do polievok alebo omáčok.

Ja dávam prednosť trojkombinácii – niečo usušiť, niečo zavariť a niečo zmraziť. Pre zmrazením huby sparím v osolenej vode a rozložím na plech. Takto ich vložím do mrazničky a až keď sú zmrznuté, dám ich do jedného vrecka a uložím v mrazničke.




ANKETA: Doprajete si pohár vína alebo piva aj k jedlám z húb?

59,2%



40,8%







Diskusia k článku







 



TOPlist