Foto: Shutterstock
Prečo to funguje?
Naša chuť reaguje na kontrast – keď sa sladké stretne so slaným, mozog zažíva malý „chuťový výbuch“. Slanosť zintenzívni sladkosť, zvýrazní vône a uvoľní v nás túžbu po ďalšom súste. Nie je to len trend – je to biológia s gurmánskym výsledkom.Miso a čokoláda
Kto by to bol povedal, že miso pasta, pasta z fermentovanej sóje, ktorá je základom japonských polievok, sa raz dostane do čokoládových dezertov? Ale šéfkuchári vo svete tvrdia, že lyžička bieleho misa dokáže zázraky. Zvýrazní kakaové tóny, pridá hĺbku a vyváži sladkosť.Skúste to takto: Vyskúšajte ganache z bielej čokolády, miso pasty a s kvapkou sezamového oleja. Miso pastu pozháňate v obchodoch s ázijskými potravinami alebo aj vo veľkých supermarketoch.
Slaný karamel a ovocie
Slaný karamel sa stal modernou klasikou ale teraz sa opäť vracia v kombináciách s rôznym ovocím. Najviac letí slaný karamel s hruškami, figami či pečeným jablkom. Táto trojica chutí je dokonalým jesenným jedlom, ktoré prináša pohodu. Slanosť zvýrazní ovocnú sladkosť, a výsledok je vážne skvelý.Skúste to takto: Pripravte si karamelizované hrušky so soľou a rozmarínom. Je to veľmi lahodný a aj voňavý dezert.
Med a tymian
Jemná sladkosť kvetového medu sa stretáva s bylinkovou hĺbkou tymianu, ktorá dodá dezertu zaujímavú korenistú vrstvu a výraznú vôňu. Za vyskúšanie stoja napríklad slané tymianové keksy podávané s medovým mascarpone.
Foto: Shutterstock
Syry v sladkostiach
Syrový tanier s hroznom či ďalším ovocím poznáme. Novšie sa vychutnáva syr s modrou plesňou s medom a orechmi, plesňový syr ako brie alebo hermelín v croissante so šunkou, ale aj čokoládová pena s kozím syrom, či dokonca cheesecake s parmezánom. Slanosť syra vytvára kontrast, ktorý prekvapí všetkých.
Foto: Shutterstock




Diskusia k článku