Fedor Malík:
O čom štebocú zrnká maku

Fedor Malík, 8. novembra 2022     2 minúty čítania

Spoznali sme sa len nedávno. Znie to trochu sentimentálne, veď som už zrelý sedemdesiatnik.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Bolo to koncom júna pred dvoma rokmi a bolo to na brehu riečky Gidra, na Jabloneckom chodníku. Ona šéfovala stánku s makovými dobrotami a išlo o slovenskú „makovú“ kráľovnú Gabiku Čechovičovú.

Každoročne zberá mak, modrý, sivý, hnedý, ba aj biely (naša odroda Albín), mak z desiatok hektárov slovenských honov. Gabika sa s makom láska, mak je esenciou jej žitia... Gabika mak pestuje, z maku varí, pečie a o maku aj píše. Jej „Maková knižka“ (spoluautorka Mária Abrahámová) je beznádejne vypredaná.

Makové zrnká sú čarovné. Až tak, že mak perlí, háčkuje, kvitne a šteboce. Navyše, makové recepty nás vracajú v spomienkach do minulosti, prebúdzajú nás a rozmaznávajú. Najmä tie sladké. Tých je napokon prevaha. Záviny, bábovky, palacinky, šúľance, perky, bobále, lokše (musia byť zásadne so slivkovým lekvárom), hrebene, židovské mrežovníky, torty, krémeše, rolády, dobošky...

A čo tak mak „na slano“? Pagáčov sa pod Malými Karpatmi pečie na tony. Sú také aj onaké. Skúsme tentoraz napiecť pagáče z tmavej makovej „múky“ (zmes hladkej múky a hrste modrého maku), kyslej smotany, dvoch uvarených zemiakov, dvoch žĺtkov, bravčovej masti, mlieka, droždia, masla a štipky soli. Určite sa vám to podarí. Len nezabudnite na záver posypať povrch pagáčikov. Navrhujem kôprové semienka. Miloval ich aj Julo Satinský, keď v Modre chrumkával „opité“ pagáče nebohej Oľgy Hlubovičovej. Ale to bolo už dávno...



Diskusia k článku







 



TOPlist