Nielen do kuchyne:
Klinček je viac než len korenina, svoje miesto má aj v domácej lekárničke. Ako vám môže byť nápomocný?

Jana Klimanová, 13. novembra 2023     4 minúty čítania

Klinček v sebe skrýva oveľa viac než len príjemnú vôňu. Zoznámte sa s jeho liečivými účinkami.



Foto: Shutterstock

Klinček je bohatý na vitamín C, E, K vlákninu, mangán, horčík, vápnik, je skvelým antioxidantom. Obsahuje cennú zlúčeninu eugenol, ktorá má výborné anestetické vlastnosti, teda je účinná pri uvoľňovaní bolesti.

Proti bolesti zubov

Trápi vás bolesť zubov? Vložte dva až tri klinčeky do úst a žujte ich tridsať minút. Potom ich vypľujte. Ak je bolesť intenzívna, rozdrvte (alebo pomeľte na kávovom mlynčeku) pár klinčekov, navlhčite ich a aplikujte ich na postihnuté miesto.

Žuvanie klinčekov vám pomôže zmierniť aj bolesť hrdla, klinček veľmi účinne pôsobí aj ako osviežovač dychu.



Foto: Shutterstock

Klinčeky môžete vyskúšať aj keď vás trápi zápal ďasien či afty - majú totiž antibakteriálne účinky a zabraňujú šíreniu prípadných infekcií. Choré miesta si môžete potierať klinčekovou tinktúrou.

Ako urobiť klinčekovú tinktúru

Potrebujeme:
  • 500 ml 60 % bieleho alkoholu alebo Alpy
  • 10 g klinčekov
  • 1 tyčinku škorice

  • Klinček a škoricu vložíme do alkoholu, necháme lúhovať dva týždne. Precedíme, nalejeme do tmavej fľaše a uzavrieme.


    Na dýchacie cesty

    Klinčeky oceníte aj pri liečbe respiračných ochorení ako sú astma, bronchitída, ale aj bežné prechladnutie. Na masáž hrudníka a uvoľnenie dýchacích ciest môžete použiť esenciálny olej. Nezabudnite ho však zriediť, najlepšie s rastlinným olejom.

    Klinček môže byť užitočný pre ľudí s cukrovkou. Pomáha udržiavať hladinu cukru v krvi pod kontrolou.

    Na trávenie

    Aj trávenie sa vám poďakuje, ak siahnete po klinčeku, pretože podporuje vylučovanie tráviacich enzýmov. Osvedčil sa tiež v boji proti nafukovaniu, plynatosti či nevoľnosti a kŕčom.

    Vyskúšajte kvapku oleja v pohári s teplou vodou alebo klinčekový čaj. Čaj vám pomôže aj pri problémoch s močovými cestami. Jeho príprava vám zaberie len pár minút.





    Foto: Shutterstock

    Ako pripraviť klinčekový čaj

    Potrebujeme:
  • 5 až 7 klinčekov
  • 250 ml vody

  • Pre vyšší účinok namočíme klinčeky do vody už večer, aby sa vylúhovali. Ráno vodu s klinčekmi päť minút povaríme. Pre výraznejšiu chuť môžeme pridať 1 ČL sypaného čierneho čaju, ktorý necháme lúhovať 3 minúty. Čaj precedíme, môžeme ho podávať s medom.


    Proti stresu a úzkosti



    Foto: Shutterstock

    Klinčekový olej sa často využíva v aromaterapii a kozmetickom priemysle. Jeho aróma pomáha zmierňovať stres a úzkosť a jeho antibakteriálne vlastnosti sú nápomocné v boji proti akné a kožným infekciám. Mnohé kozmetické výrobky obsahujú klinček pre jeho schopnosť revitalizovať a omladzovať pokožku.

    Keďže klinček má aj analgetické vlastnosti, je vhodný na potieranie boľavých kĺbov. Klinčekový éterický olej zmiešajte s mandľovým olejom a vašim kĺbom sa uľaví.

    Budúce mamičky radšej nie

    Klinček v akejkoľvek forme sa neodporúča počas tehotenstva a dojčenia, jeho konzumácii by sa mali vyhnúť aj deti a hemofilici, nie je vhodný ani pri krvácavých stavoch, užívaní liekov na riedenie krvi a pred operáciou. U senzitívnych ľudí môže vyvolať alergické reakcie.



    ANKETA: Využívate pri ľahkých zdravotných potiažach aj rôzne kuchynské ingrediencie?

    85,3%



    14,7%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist