Nie je to veda:
Mäsové guľky aj pre nováčikov. 5 tipov, s ktorými sa podaria každému

Jana Klimanová , dnes 06:00     5 minút čítania

Aj keď v kuchyni len začínate, s našou pomocou si na meatballs môžete bez problémov trúfnuť. Takto vykúzlite šťavnaté guľky, ktoré zavoňajú na každom stole.



Foto: Shutterstock

1. Mäso kombinujte

Mäsové guľky (meatballs) sa môžu pripravovať len z jedného druhu mäsa, ale nebojte sa kombinovať rôzne druhy. Ak k mletému hovädziemu pridáte aj bravčové, budú guľky oveľa šťavnatejšie. Môžete zmiešať tiež bravčové mäso s kuracím alebo morčacím.

2. Ochucujte odvážne!

Nezabudnite zmes mletého mäsa dobre ochutiť, aby výsledok nebol mdlý. Cesnak, cibuľa, soľ a mleté čierne korenie sú základ, no môžete pridať aj štipku talianskeho korenia, papriky, chilli, olivy, či dokonca trochu strúhaného parmezánu, cottage syra alebo syra s modrou plesňou.

Ak máte radi exotiku, vyskúšajte orientálne chute - k mletému mäsu pridajte nastrúhaný čerstvý zázvor, sójovú omáčku a sezamový olej. Ingrediencie krátko zmiešajte ručne, nie mixérom, aby sa tuk neoddelil od zvyšku mäsa.

Aby boli guľôčky mäkké a nevysušili sa, môžete do mletého mäsa pri miešaní pridať plnotučné mlieko alebo jogurt.

3. Vajce a strúhanka s mierou

Vajce a strúhanka sú pri mäsových guľkách často spájané s lepšou konzistenciou, no ak to s nimi preženiete, výsledkom môžu byť tvrdé guľky. Ideálne je pridať jedno vajce na pol kila mäsa, ak pridávate aj strúhanku, tak postupne - kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu.

Strúhanku môžete nahradiť mletými ovsenými vločkami – získate tak verziu meatballs s extra vlákninou.



Foto: Shutterstock

4. Varené aj pečené

Ak už máte mäsovú zmes dobre ochutenú a vyhovuje vám aj jej konzistencia, vytvorte z nej šúľok, pokrájajte ho na rovnaké časti a navlhčenými rukami z nich vytvarujte guľky. Nachystané guľky môžete následne pripraviť rôznymi spôsobmi - na panvici, v rúre, v teplovzdušnej fritéze alebo ich môžete povariť.

Panvica: Klasika, vďaka ktorej meatballs opražené v rozpálenom oleji na panvici získajú chrumkavý povrch. Opekajte ich na miernom ohni, aby guľky nezhoreli a mäso sa stačilo prepiecť aj vo vnútri guľôčok. Nezabudnite ich priebežne otáčať.



Foto: Shutterstock

Rúra: Je ideálna, keď pripravujete väčšie množstvo guliek. Plech vyložte papierom na pečenie, guľky rozložte na papier tak, aby sa nedotýkali, pokvapkajte ich olejom a pečte asi 30 minút pri teplote 180 °C.

Teplovzdušná fritéza: Pre zdravšiu verziu bez zbytočného oleja môžete použiť teplovzdušnú fritézu. Nastavte teplotu na 180 °C a guľky pripravujte 10 - 12 minút.

Varenie: Meatballs najskôr rýchlo opečte na panvici, aby sa zatiahli, dajte ich spolu s výpekom do omáčky nechajte ich pomaly 10 - 15 minút variť. Takto ostanú jemné a získajú extra chuť z omáčky. Do omáčky alebo polievky ich môžete pridať aj surové.



Foto: Shutterstock

5. Zvyšné do mrazničky

Nezjedli sa všetky? Ak ste guľôčok pripravili viac a nejaké vám zostali, môžete ich dať do mrazničky - surové aj predpečené. Ak ich najprv krátko opečiete na panvici a potom vychladnuté zamrazíte, stačí ich len vybrať, prehriať v polievke alebo omáčke, prípadne krátko opiecť na panvici.





ANKETA: Ak mäsové guľky, tak najradšej s omáčkou?

69,2%



30,8%







Diskusia k článku







 



TOPlist