Nie je to stratené:
Rozlámal sa vám baranček pri vyklápaní z formy? Takto ho ešte dáte dokopy

Jarmila Horváthová, 30. marca 2024     4 minúty čítania

Nevyšiel baranček z formy v jednom kuse? Poradíme vám, ako ho zachrániť, aby bol ozdobou vášho stola.



Foto: Shutterstock

Baranček patrí k symbolom Veľkej noci a bez dezertu v jeho podobe si nevedia niekde veľkonočné sviatky predstaviť. Pripomenieme vám pravidlá pri spracovaní cesta, poradíme, čo robiť, ak sa vám koláč nepodarilo vyklopiť z formy pekne vcelku i ako to, sa tomu vyhnúť.

Trené cesto

Receptov na veľkonočného barančeka je množstvo, ale väčšinou sa pečie z treného cesta. Pri príprave tohto cesta je dôležité, aby mali všetky použité suroviny izbovú teplotu. Tiež je podstatné najskôr dobre vyšľahať maslo s cukrom a to až kým sa cukor úplne nerozpustí. Potom sa do maslového základu postupne po jednom zašľahajú vajíčka izbovej teploty – každé vajce pol minúty.

Do múky sa pridáva prášok do pečiva aj sóda bikarbóna, vtedy bude cesto nadýchané. Niekto z rovnakého dôvodu pridáva ešte do cesta aj trošku minerálky. Aby je v recepte použité mlieko, to sa môže nahradiť smotanou, baranček bude ešte lahodnejší.

Pre vôňu a svieži nádych sa do cesta môže pridať napríklad pomarančová alebo citrónová kôra aj šťava, pre intenzívnejší chuťový zážitok to môže byť aj vaječný likér alebo čokoláda. Dekoratívne vyzerá dvojfarebný baranček, keď sa do časti cesta pridá kakao.

Kameň úrazu – vyklopenie z formy

Kameňom úrazu pri pečení veľkonočného baránka môže byť vyklopenie z formy po upečení. Zásadou je upečeného barančeka najprv nechať vo forme úplne vychladnúť a až potom vyklopiť.



Foto: Shutterstock

Aby to dobre dopadlo, treba na to myslieť už dopredu - predtým, než sa dá cesto do formy, je nutné ju dôkladne vymazať maslom a vysypať múkou. Pozor treba dať na všetky záhyby formy, precíznosť je namieste, aby sa cesto niekde neprilepilo a baranček sa pri vyberaní neroztrhal.

Poleva ako záchrana

Ak sa vám podarí barančeka vybrať z formy bez ujmy, stačí ho už len naaranžovať na podnos a poprášiť ho práškovým cukrom. Čo však, ak sa baranček pri vyklápaní z formy aj tak nakoniec rozpadne na niekoľko kusov? Ani vtedy to ešte nie je stratené, zahráte sa trochu na sochára...

Jednotlivé kusy môžete zlepiť čokoládovou polevou alebo krémom, prípadne aj džemom a potom takto poskladaného barančeka poliať čokoládovou polevou. Tá udrží veľkonočného barančeka pohromade a zároveň zakamufluje spoje polámaných kúskov.

Či použijete bielu, mliečnu alebo horkú čokoládu, je otázkou chuti. Aby ste dosiahli pekný výsledok, treba si pripraviť polevy naozaj dostatok. Barančeka je najlepšie umiestniť napríklad na stojan na tortu, naniesť polevu a nechať ju zaschnúť. Potom s ním už nemanipulovať, aby ste sa vyhli stopám po otlačení. Na dekoráciu možno použiť jedlé cukrárske ozdoby, ale aj stužky či kvety, fantázii sa medze nekladú.



Foto: Shutterstock

Ako ho skladovať

Správne uskladnený veľkonočný baránok vydrží čerstvý asi tri dni. Treba ho však uchovávať v suchu a chlade a musí byť nepriedušne zabalený, resp. zakrytý. Je možné ho aj zmraziť, tu platí, že čím čerstvejší je pri zmrazení, tým lepšie chutí po rozmrazení. V mrazničke vydrží aj niekoľko mesiacov.



ANKETA: Pečiete na Veľkú noc barančeka?

57,8%



42,2%







Diskusia k článku







 



TOPlist