Nič nevyjde nazmar:
8 najlepších spôsobov, ako spracovať úrodu pažítky

Jana Klimanová, 16. mája 2023     5 minút čítania

Pažítka je jedna z prvých byliniek, ktoré sa na jar pýtajú na svet. Ak jej máte v záhrade na rozdávanie, môžete ju rôzne spracovať, prípadne odložiť na ochutenie jedál v zimných mesiacoch.

1. Do mrazničky



Foto: Jana Kollárová

Uchovávanie čerstvej pažítky v mrazničke je najlepší spôsob, ako mať túto bylinku po ruke celý rok. Najprv ju nasekajte nadrobno, rozložte na rovný povrch (malý plech, plastovú dosku na krájanie…) a vložte nezakrytú do mrazničky. Po zmrazení stonky presypte do plastových uzatvárateľných vreciek a vložte opäť do mrazničky.

Nasekanú pažítku môžete tiež vložiť do nádoby na ľad, zaliať vodou a zamraziť. Kocky ľadu s pažítkou po zmrazení presypte do uzatvárateľného plastového vrecka. Vyberajte po kockách podľa potreby, pri použití do polievok či dusených jedál pažítku už netreba rozmrazovať.

Koľko vydrží v chladničke?
Ak čerstvú pažítku nestihnete spotrebovať ani spracovať podľa našich tipov, odložte ju do chladničky v uzatvárateľnom plastovom vrecku. Takto vám vydrží asi týždeň. Stonky pažítky môžete tiež dať do pohára s vodou a prekryť ich mikroténovým vreckom. Pažítku však umývajte až tesne pred použitím.




ANKETA: Pestujete si v záhrade alebo na balkóne pažítku?

95,5%



4,5%







Diskusia k článku







 



TOPlist