
Foto: Shutterstock
Teraz, keď nemáme nijaké domáce sezónne ovocie, sú citrusy častejšie v našich nákupných vozíkoch a šupky z nich potom končia väčšinou v koši. Čo je škoda, pretože ich možno tiež využiť, navyše aj ich kôra obsahuje veľa vitamínu C. Samozrejme, na použitie v kuchyni je najvhodnejšia kôra z chemicky neošetrovaných plodov.
Ako sušiť citrusovú kôru
Čerstvú citrónovú niekedy aj pomarančovú kôru radi používame na aromatizovanie koláčov. Lenže z jedného plodu jej väčšinou získame viac, než práve vtedy vieme využiť. Riešenie je usušiť ju.Kôra z každého druhu citrusov sa pripravuje na sušenie trocha inak – citrónovú nastrúhame, pomarančovú odstraňujeme z pomarančov škrabkou na zemiaky tak, aby na nej nebola biela časť, ktorá je horká. Kôru z mandarínok možno sušiť vcelku alebo nakrájanú, je totiž tenká.
Foto: Shutterstock
Všetky stačí rozložiť na kuchynský papier, nechať voľne usušiť a skladovať v dobre uzatvárateľnej nádobe. Sušiť sa dá len tak na papieri na stole pri izbovej teplote, prípadne na plechu radiátore. Ak ju chcete mať expresne usušenú, tak ju dajte do rúry vyhriatej na 50 stupňov, do dverí vložte varešku, aby mohla unikať vlhkosť.
Sušenú kôru uložte do vzduchotesnej nádoby. Možno ju použiť nielen na dezerty, ale aj na dochutenie polievok, omáčok, dresingov a marinád. Výborne sa hodí aj k rybám a ku kuraciemu mäsu.
Pomarančový čaj zo šupiek
Sušené pomarančové šupky sa dajú použiť aj na prípravu čaju, ostatne tí skôr narodení si možno pamätajú, že voľakedy sa v školách dokonca robili aj zbery sušených pomarančových šupiek. Na liter čaju potrebujeme sušenú kôru z troch pomarančov. Kôru zalejeme horúcou vodou a necháme lúhovať 15 minút alebo dlhšie. Potom scedíme.
Foto: Shutterstock
Aj sirup sa dá
Z pomarančových šupiek možno urobiť aj chutný sirup. Potrebujete naň kôru z 5 pomarančov, 2 kg cukru, 1,5 litra vody a 35 g kyseliny citrónovej. Šupky nakrájajte na úzke pásiky, dbajte na to, aby mali čo najmenej vnútornej bielej šupky, a vložte ich do veľkého hrnca. Pridajte cukor, vodu a kyselinu citrónovú a priveďte suroviny do varu.Zmes nechajte tri hodiny na miernom ohni variť. Medzitým ju občas premiešajte, aby sa nič neprichytilo ku dnu hrnca. Potom nechajte sirup asi tri dni odstáť. Následne prelejte cez sitko do uzatváracej fľaše a skladujte v chladničke.
Pomáhajú džemom
Biela časť šupky pomarančov sa väčšinou odstraňuje, lebo je horká, obsahuje však veľa pektínu, ktorý pôsobí ako želírovací prostriedok, napríklad do džemov. Preto je aj túto škoda vyhodiť, dá sa tiež usušiť, rozomlieť a potom použiť na želírovanie. Na kilo ovocia sa dáva 20 g sušenej šupky.Kandizované šupky
Najmä teraz, do vianočného pečenia, sa hodí kandizovaná citrónová a pomarančová kôra. Ľahko sa dá urobiť aj doma. Potrebujeme šupku z 2 pomarančov, 3 citrónov, 400 g cukru, štipku soli a 300 ml vody.Šupky nakrájame na pásiky a 10 minút varíme v dostatočnom množstve vody. Potom vodu vylejeme a šupky, zasypeme cukrom, štipkou soli a vodou, ktorá je uvedená v recepte. Pomaly varíme 50 minút, než vznikne sirup a šupky sa stanú akoby sklovitými. Šupky vyberieme a dáme cez noc na mriežku uschnúť. Na druhý deň opatrne nakrájame na kocky a uskladníme.
Kandizovanú kôru využijete pri pečení koláčov a zákuskov, do čokoládových sladkostí, či pri zdobení cukroviniek. Skvelo ochutí aj čaj či studené nápoje.

Foto: Shutterstock




Diskusia k článku