Nedopité víno:
Koľko vydrží otvorená fľaša v chladničke a super tipy, ako ho zužitkovať

Jarmila Horváthová, včera 06:00     4 minúty čítania

Vianoce a záver roka je aj časom rodinných návštev, kamarátskych posedení a aj nedopitých fliaš.



Foto: Shutterstock

V prípade, že sa nedopila otvorená fľaša viacpercentného alkoholu, o nič nejde, ten vydrží v podstate neobmedzene. Ak vám však zostane po odchode návštevy otvorená fľaša vína, to už drobný problém je. Víno sa síce nemôže v pravom zmysle slova pokaziť, ale jeho chuť áno.

Ako dlho môže byť otvorené

Skôr ako začneme s tipmi, ako využiť zvyšky vína, niekoľko slov o tom, ako dlho ho môžeme skladovať bez výraznej zmeny chuti.

Všetky vína by sa mali uzavreté skladovať v chladničke. Červené víno by ste v nej spravidla nemali mať dlhšie ako päť dní, biele víno sa môže skladovať až dva týždne.

Trvanlivosť vína ovplyvňuje stupeň naplnenia fľaše a jeho kyslosť. Čím je fľaša plnšia, tým dlhší je čas, koľko ho možno skladovať. A čím viac kyselín víno má, či zjednodušene povedané, čím je kyslejšie, tým lepšie znesie, že je fľaša načatá.

Želé, zmrzlina, omáčka

Ak nemáte chuť na víno spred niekoľkých dní, netreba ho vyliať, v kuchyni sa dá využiť. Samozrejme, musí byť ešte pitné a nie, ako sa hovorí, zlomené. Najjednoduchšie je podliať ním jedlo, do ktorého sa víno hodí alebo používa.

Ďalší spôsob, ako ho zhodnotiť, je vínové želé. V podstate sa robí tak, že namiesto vody či ovocnej šťavy použijete na prípravu želé víno. Vínové želé možno servírovať samotné, prípadne s nejakým ovocím, podávať k rôznym druhom syrov alebo použiť na jednohubky.



Foto: Shutterstock

Z červeného vína sa dá pripraviť aj zmrzlina, ktorá je výborná s hruškami a s vaječným likérom.

Zo zvyšku vína možno urobiť aj omáčky k mäsu. Z bieleho vína v kombinácii so smotanou a s jemnou zeleninou sú ideálne k jedlám z rýb a hydiny. Omáčky z červeného vína sa hodia k tmavému mäsu. K vínu sa pridá trocha cukru, rozmarín, nechá sa zovrieť, zahustí sa škrobom rozmiešaným vo vode a na záver sa pridá podľa chuti bujón (v kocke).

Varené, bowle, sangria, šodó

Ak sa vám nechce nič vymýšľať, ešte je možnosť urobiť z vína, ktoré zostalo vo fľaši iný nápoj – buď ho klasicky uvariť s trochou cukru, klinčekami a škoricou, prípadne z neho urobiť bowle sangriu alebo šodó.

Na bowle potrebujeme červené víno, rum, pomarančový džús, pomaranč, citrón, badián, klinčeky a škoricu. Citrón vytlačíme, pomaranč nakrájame a všetko spolu, okrem rumu zohrejeme tesne pod teplotou varu. Potom pridáme rum, ktorý sme tiež zohriali. Množstvá závisia podľa chuti, na pol litra vína sa odporúča dať necelé dva deci rumu a 150 ml pomarančového džúsu, šťavu z polovice citróna a polovicu pomaranča.



Foto: Shutterstock

Sangria je jednoduchšia, na pol fľaše červeného vína potrebujeme 1 jablko, polovicu citróna, 1 pomaranč a 50 ml pomarančového likéru (môžeme ho nahradiť rumom). Ovocie nakrájame, dáme do karafy, zalejeme vínom a likérom a dáme na 12-24 hodín do chladničky. Pred podávaním môžeme pridať trochu spritu alebo inej bielej limonády, dodá sangrii trochu sladkosti.

Z bieleho vína sa zase dá pripraviť šodó. Na 250 ml potrebujeme 4 žĺtky, 1 vajce, 70 g cukru, 1 vanilkový cukor a citrónovú kôru. V miske spojíme víno, cukor, vanilkový cukor, žĺtky, vajíčko a nastrúhanú citrónovú kôru. Dobre vyšľaháme. Potom nad parou ďalej šľaháme metličkou do krémovej peny – cca 5 až 8 minút. Krém rozdelíme do dezertných pohárov alebo misiek a ozdobíme.



ANKETA: Zabudnuté otvorené víno v chladničke - je to vec, ktorú dôverne poznáte?

34,4%



65,6%







Diskusia k článku







 



TOPlist