Nech viete, čo jete:
Ako urobiť domáce salónky a kolekciu na vianočný stromček

Redakcia Varecha.sk, 14. decembra 2023     4 minúty čítania

Kúpiť si v obchode salónky či čokoládovú kolekciu je najjednoduchšie, ale určite nie najlepšie. To zloženie je niekedy lepšie nečítať...



Foto: Shutterstock

Pamätáte si ešte, keď ste ako deti potajme vyberali z farebného celofánu salónky a kolekciu zavesené na vianočnom stromčeku? Ak si urobíte domáce, budete spokojní, že v nich nie sú žiadne umeliny, ako v tých kupovaných, a nebude vám prekážať, že teraz vaše deti či vnúčatá zanechajú na vetvičkách hompáľajúce sa prázdne obaly...

Vyrobiť si domáce salónky či čokoládky nie je až také zložité, nepotrebujete na ne žiadne extra suroviny, všetky zväčša máte doma.

Kokosové salónky

Podľa receptu od @olinecka vám na ne stačí strúhaný kokos, ktorý zalejete smotanou na šľahanie povarenou s cukrom. Z hustej hmoty vytvarujete salónky, ktoré namočíte do čokoládovej polevy a necháte dobre stuhnúť.

Nakoniec už len salónky po jednotlivých kúskoch zabalíte do ozdobných papierikov, pozlátka alebo kúskov alobalu, na každú priviažete šnúrku a môžete vešať na stromček. Pár salóniek môžete vložiť aj do papierových košíčkov a pridať k vianočným koláčikom na sviatočnom stole.


Želé salónky

Popri všetkých vianočných sladkostiach vás možno viac naláka táto sviežejšia verzia želé salóniek zo šťavy z čerešňového kompótu, ktoré pripravila @tkatka. Použiť na ne môžete aj ľubovoľný ovocný džús.

Na ich výrobu použila formu na ľadové kocky, v ktorej želatínovú zmes ochutenú medom nechala stuhnúť a potom už len salónky vyklopila. Ani na týchto nechýba na záver čokoládová poleva.

Ak máte formu na ľad len jednu, môžete proces urýchliť tak, že želatínovú zmes vylejete na maslom potretý plech alebo do formy, necháte stuhnúť a potom nakrájate na jednotlivé salónky. Tak si to vyskúšala ďalšia naša prispievateľka @irenaw.


Vianočná kolekcia z BB pudingu

"Možno niekomu pripomeniem detstvo. My sme takto kedysi robievali kolekciu na stromček a veľmi to zbližovalo rodinu," spomína v úvode svojho receptu na vianočnú kolekciu @makinka31.

Ide vlastne o domácu čokoládu pripravenú z BB pudingu, tuku, cukru a kakaa, ktorú necháte spolu so šnúrkou na zavesenie stuhnúť vo formičkách. Môžu to byť klasické kovové formičky, ktoré používate na pečenie drobného pečiva...



Foto: makinka31

...alebo, ak máte akýkoľvek obal od bonboniéry či adventného kalendára, z ktorého už akýmsi zázrakom zmizli všetky čokoládky :)



Foto: makinka31





ANKETA: Vešiate na vianočný stromček aj salónky?

48,3%



51,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist