Domáca vianočná kolekcia fotorecept

makinka31 - bez fotkymakinka31, 15. decembra 2010
Domáca vianočná kolekcia (fotorecept)
Foto: makinka31

Možno niekomu pripomeniem detstvo. My sme takto kedysi robievali kolekciu na stromček a veľmi to zbližovalo rodinu. A dnes mi pomáha moja dcérka a Zobraziť celý popisMožno niekomu pripomeniem detstvo. My sme takto kedysi robievali kolekciu na stromček a veľmi to zbližovalo rodinu. A dnes mi pomáha moja dcérka a manžel....a je to krásny predvianočný čas.

60
porcií
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
300 g
250 g
50 g
1 balíček




Postup

  1. 1

    Okrem surovín si pripravíme: formičky, nitky , sitko , polievkovú lyžicu , pozlátku. Pripravíme si vodný kúpeľ, teda do hrnca nalejeme vodu, dáme na sporák a na hrniec položíme misu (samozrejme nie umelohmotnú :) ). Do misy vložíme Ceru a roztápame... Zatiaľ na sitku preosejeme BB puding. Občas zamiešame.

    Domáca vianočná kolekcia (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme práškový cukor s kakaom a vanilkovým cukrom, tiež preosejeme.

    Domáca vianočná kolekcia (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Túto hmotu miešame nad parou cca 1/2 hodinku, pokiaľ to nemá konzistenciu "čokolády".

    Domáca vianočná kolekcia (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď sme dosiahli želanú konzistenciu, hrniec odložíme z plameňa a budeme plniť. Teda najskôr si najlepšie na plech porozkladáme formičky, môžeme použiť aj zostatok adventného kalendára, vezmeme detskú knižôčku a omotáme niť, aby sme mali čím kolekciu zavesiť na stromček.

    Domáca vianočná kolekcia (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ak máme deti,ktoré radi "pomáhajú", kľudne ich zapojíme do rozkladania formičiek na plech, tu nemôžu nič pokaziť, snáď len formičky podávať príliš blízko :)

    Domáca vianočná kolekcia (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A nalievame čokoládu do formičiek.

    Domáca vianočná kolekcia (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keďže čokoláda pomerne rýchlo tuhne, musíme prácu na chvíľu prerušiť, aby sme vnorili nitku do čokolády buď ako ja prstom alebo si pomôžeme lyžičkou.

    Domáca vianočná kolekcia (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Naplnené formičky umiestnime na chladné miesto, najlepšie von, ale pozor, aby nás s konzumáciou niekto nepredbehol:) My sme chladili na balkóne.

    Domáca vianočná kolekcia (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po vychladnutí čokokádu opatrne vyklopíme z formičiek buď klepnutím alebo najprv povolíme formičku a čokoláda nám pôjde ľahšie vybrať.

    Domáca vianočná kolekcia (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Z tohto množstva nám vyjde približne 60 kusov kolekcie, záleží samozrejme od veľkosti formičiek.

    Domáca vianočná kolekcia (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    A už len fáza zabalenia do pozlátky a je hotovo.

    Domáca vianočná kolekcia (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Môžeme zavesiť na stromček....šťastné a veselé

    Domáca vianočná kolekcia (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

palokuchki
Velmi pekne a ako hovoris urcite krasny predvianocny cas straveny s rodinou. Vsetko co sa urobi doma ma vacsiu hodnotu ako kupovane.
jerica
@makinka31 :-)) Máš to veľmi pekné,spomínam si keď sme boli malé deti , naša babka robievala takéto figúrky, balievali sme ich do zlatého staniolu , višne v čokoláde sme balili do celofánu , čolkoládové dukáty nemohli tiež chýbať na stromčeku.
coldbery
Pamätám sa ako to robila moja mamka a ja som tu čokoládu zbožňovala...ty si mi tu radosť pripomenula...ďakujem...:-))))
jezibabka1
@makinka31 mám kopu formičiek na ozdôbky, takže teraz si ma maximálne inšpirovala, bežím do obchodu na BB puding a idem na to:) dám vedieť, ako sa mi to podarilo:)
samanka
@Makinka31 takéto ozdôbky sú oveľa chutnejšie ako kupované, navyše keď všetci pomáhajú. Ja som si aj odkladala formičky, ale nikdy som nemala čas čokoládky zrealizovať. Možno sa mi to už podarí budúce Vianoce..
sovka62
Tá čokoláda má celkom inú chuť ako kupovaná. Mama ich tiež s našou pomocou robievala a stanioly bývali už narezané, rôznofarebné. Veľmi som to mala rada. Aj som si kúpila formičky, hneď ako som sa vydala, presne taká ako tvoje, doteraz ich opatrujem, ale čokoládu som robila hádam tri razy. Naším deťom nechutila. To nie je ako my, keď sme mali čokoládku dva tri razy do roka!
zdenuschka
Krásne...aj ja nostalgicky spomínam na to, ako sme robili karamelové či čokoládové salónky, tiež boli dostať farebné pozlátka a aj tie biele papieriky, na koncoch "strapaté" na ich balenie.
aroooo
aj u nás sa takéto robievalo,recept neviem ale zdá sa mi,že BB puding tam nebol,ale čokoláda bola úžasná,ukladám,dík
makinka31
zienky, dakujem za pochvalu, potesi:))
Arooo,mas pravdu existuje recept aj bez BB pudingu,tam ide zas susene mlieko a kakao, ale toto som este neskusala...ale urcite raz vyskusam,lebo mam aj uplne detske formicky- snehuliak, mikulasik,babika, no proste nadhera...vsetko po nasej maminke, len skoda,ze to budu prve vianoce bez nej..........
zitar
svätá trpezlivosť, obdivujem, sú nádherné
hubarka35
krásne,buduce vianoce tiež spravim,nemám už moc času,stale mám smeny v práci....
tiny77
Mám toľko rokov, ako autorka fotografií domácej kolekcie a rovnako nádherné spomienky na detstvo a minulosť. Posledných asi 12 rokov som ich nerobila, lebo farebný alobal ("staniol") zmizol so starými dobrými časmi.... Skúšala som aj obyčajný alobal, ale ten sa trhal, tak som to vzdala. (Viem začali už vyrábať aj pevnejší, na gril. Ale farebný je farebný :-) V lete som však natrafila na obchod (elektronický - obaly - trnava), kde ich majú. Nakúpila som pár do zásoby... ak by sa rozhodol opäť zmiznúť... (Ak je to proti pravidlám, prosím o zmazanie linku.)  www.obaly.sk/www-obaly-sk/eshop/1-1-Bal-pap-potr-cel...
Dnes sa chystám s deťmi na tvorenie a ja ďakujem za pripomenutie presných ingrediencií, mala som ich uložené len v mojej pamäti. :)