Šišky, ktoré zvládne aj amatér fotorecept
Foto: tatianka2008
Moje prvé šišky, ktoré chutili výborne. Podľa postupu ich zvládneš urobiť aj ty :) Poďme na to...
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Kvások: | |
100 ml |
|
1/2 kocky |
|
3 PL |
|
Cesto: | |
500 g |
|
štipka |
|
4 PL |
|
1 ks |
|
2 ks |
|
100 ml |
|
4 PL |
|
Na vyprážanie: | |
|
|
Na podávanie: | |
(jahodový/marhuľový) |
|
|
Postup
-
1
Do vysokého hrnčeka dáme deci mlieka, ktoré si dáme na chvíľku ohriať do mikrovlnky, aby nebolo ani studené ani veľmi teplé (ja som ho dala asi na pol minúty do mikrovlnky, ale kľudne aj v hrnci ho môžete zohriať). Potom do hrnčeka pridáme polovicu rozdrvenej kocky droždia a 3 lyžice cukru. Premiešame a necháme odpočívať, kým kvások nenapučí.
- 2
Do misy dáme preosiatu hladkú múku (500 g), pridáme 1 vajce, 2 žĺtky, 4 PL cukru, 4 PL oleja, štipku soli, 1 deci mlieka a urobený kvások. Varechou vypracujeme cesto. Podľa chuti môžeme ešte pridať cukor poprípade mlieko alebo múku (keď sa cesto veľmi lepí po bokoch). Ak máme cesto dokončené, vrch jemne posypeme múkou, aby sa nelepilo cesto na utierku. Zakryjeme čistou utierkou a dáme na teplé miesto približne na 40 minút.
- 3
Tu už máme vykysnuté cesto.
- 4
Podložku na pečenie trocha posypeme múkou, aby sa cesto veľmi nelepilo a mohli sme s ním lepšie pracovať. Vykysnuté cesto si môžeme rozdeliť na 3 časti a pracovať s ním postupne. Cesto rozvaľkáme valčekom alebo si pomôžeme prstami na hrúbku 1 cm. Pomocou pohára vykrojíme šišky s priemerom okolo 5 cm.
- 5
Šišky necháme podkysnúť asi ešte 10-15 minút. Za ten čas si pripravíme na panvicu olej.
- 6
Olej necháme rozpáliť. Tesne predtým ako do oleja vložíme šišku, pichneme prstom do stredu šišky a vytvoríme dierku pre džem.
- 7
Šišky vyprážame na miernom plameni. Pretáčame a smažíme, kým nechytia peknú hnedú farbu. (Na foto pomaly naberajú farbu).
- 8
Keď máme šišky upečené, dáme ich na tanierik, ktorý pokryjeme servítkou (aby prebytočný tuk odkvapkal).
- 9
Na ozdobenie potrebujeme už len dať džem (do dierky) a šišku posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť!
- 10
A takto vyzerá fajnová hostina pre celú rodinu.
Tiež Šišky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu