Fedor Malík:
Neapolské palacinky

Fedor Malík, 19. septembra 2023     2 minúty čítania

Ak poviete palacinky, ohreje mi to dušu. Mám ich rád a pochutnávam si na nich po celý život. V detstve, v dospievaní, v zrelom i stareckom veku. Palacinky milujem.



Foto: Pravda

Na samom počiatku, čo si pamätám to boli palacinky mojej matky. Vylepšené mliekom, tvarohom a smotanou pani Vrankovej z Ompitála.

Keď jej kravička Elena pošla na oný svet, mliečne bielkoviny sme kupovali v štátnom obchodíku u Janka Stolárika. Aj tie chutili. V študentskej menze Charitas sa palacinky nepodávali. Ani na vojenskej službe u pétepákov v Žiline.

A potom prišiel ten čarovný rok 1968. Nádej ešte pár mesiacov trvala. V šesťdesiatom deviatom sa dalo ešte ako-tak vycestovať. Od banky som vtedy dostal devízový prísľub päť dolárov (!), áno neklamem, a na hlavnej stanici v Bratislave som si kúpil kartónový cestovný lístok ... do Neapola.

Áno, opäť neklamem, stál vtedy necelých dvesto korún československých! A potom pár dní v Taliansku. Zakotvil som v Neapole a býval som u priateľa Marca. Pozval ma na večeru do reštaurácie Toc-toc a podávali sa neapolské palacinky.

Šok, slané palacinky! Dodnes si ich pripravujem. Na dve porcie potrebujete dve vajcia, osem lyžíc múky, osem lyžíc strúhaného tvrdého syra, sladkú papriku a dve deci sódovky. Vymiešame cesto, necháme ho polhodinku odstáť a v panvici na tuku pečieme dozlatova palacinky.

Tie naplníme pripravenou zmesou nasekanej cibule, olúpaných paradajok a rybieho mäsa. To už nechám na vás. Treska, losos, matjes či sardelky. Palacinky zvinieme a nakrátko zapečieme v rúre...

Nuž teda, na tanieri máte slané palacinky. U nás sú prinajmenšom zázrakom, vo svete sa však s nimi stretneme častejšie. Nevyhľadávam ich. Predsa len, palacinka by mala byť sladká. A najlepšie s marhuľovým džemom, šľahačkou a čokoládou...





Diskusia k článku







 



TOPlist