
Foto: Shutterstock
Bez majonézového zemiakového šalátu sa nezaobídu žiadne sviatky ani rodinné oslavy. Pri jeho príprave mávame zvyčajne "veľké oči" a tak ho často pripravíme oveľa viac než sa zje v jeden deň.
Ale to nám vôbec nevadí, veď predsa každý zemiakový šalát pripravený podľa rodinného receptu, chutí skvelo, a tak si na ňom s radosťou pochutnávame aj niekoľko dní. Je tu ale jedno ale...
So skonzumovaním šalátu by ste veľmi nemali otáľať, pokazí sa totiž raz-dva a hrozia vám zdravotné problémy. Ako dlho teda vydrží bez ujmy?
Ako zemiakový šalát skladovať
Zemiakový šalát s majonézou je najvhodnejšie uchovávať v uzavretej, najlepšie sklenenej nádobe a v chladničke. Takto vydrží 2 až 3 dni. Táto doba sa môže mierne líšiť v závislosti od:Ak chcete predísť pokazenému šalátu, pripravte si radšej menšie množstvo, ktoré sa rýchlo skonzumuje. Na skladovanie majonézového šalátu použite vzduchotesnú nádobu, aby sa minimalizoval kontakt so vzduchom, čo spomaľuje kazenie.
Po príprave alebo servírovaní ho ihneď dajte alebo vráťte do chladničky. Ak viete, že nebudete konzumovať celý šalát naraz, rozdeľte ho do niekoľkých menších nádob, aby ste nemuseli opakovane vyberať veľkú nádobu z chladničky.
A čo v kuchyni na linke?
Mnohí pri konzumácii uprednostňujú nie úplne studený zemiakový šalát, majú ho radšej vlažný, kedy sa lepšie rozvinie jeho chuť a tak ho vyložia z chladničky oveľa skôr pred podávaním, aby nabral izbovú teplotu.Šalát by ste však pri izbovej teplote nemali ponechať dlhšie ako dve hodiny. Ak máte šalátu priveľa, vyložte z chladničky len také množstvo, ktoré skonzumujete, "oteplený" šalát už určite nevracajte naspäť do chladničky.

Foto: Shutterstock
Trvanlivosť šalátu môžete predĺžiť pridaným kyslých prísad - citrónovej šťavy alebo octu, ktoré bránia rastu baktérií. Pri príprave šalátu používajte studenú majonézu. Petržlenovú vňať na ozdobu pridávajte až pri servírovaní - bylinky sa začínajú kaziť pomerne skoro.
Diskusia k článku