Na vlastné oči:
Slávni tenori za sporákom

Nora Krchňáková, TV Varecha, 1. júna 2022     7 minút čítania

Štyria sympatickí páni s unikátnymi hlasmi tvoria českú vokálnu formácia 4 Tenoři. Nielen spevom sú však živí. Ako to majú s jedlom, čo majú radi a čo dobré pod zub im nosia fanúšičky? Všetko sme sa dozvedeli popritom, ako kuchtili za sporákom v TV Varecha.



Traja páni z vokálnej formácia 4 Tenoři varili v TV Varecha spolu prvýkrát. Zľava Marian Vojtko, Pavel Vítek a Michal Bragagnolo. Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Vokálna formácia 4 Tenoři je mimoriadnym projektom na českej hudobnej scéne, v ktorej sa spojili štyri unikátne hlasy – Marian Vojtko, Pavel Vítek, Michal Bragagnolo a Jan Kříž. Každý z nich má za sebou úspešnú kariéru ako sólový spevák, no ako štvorica sa výborne dopĺňajú. Držiteľov ceny Thálie, sólistu opery Národného divadla v Prahe a legendy českého hudobného divadla spája láska k muzikálom a filmovým melódiám a čoskoro vyrazia aj na slovenské turné.

Ktoré slovenské kulinárske špeciality máte radi? Viete niektoré z nich aj uvariť?

Marian: Mal by som vedieť uvariť halušky, ale také výborné, ako ich robí moja mama, by som sa ich nikdy nenaučil pripraviť.

Honza: Po koncerte v Poprade sme ochutnali bryndzové pirohy a boli fantastické. Bohužiaľ, ja ich uvariť nedokážem.

Najlepším kuchárom v kapele je Pavel Vítek, ktorý zvíťazil aj v televíznej kulinárskej šou Prostřeno. V TV Varecha nám navaril „rozlietaných vtáčikov“. Kde a ako vám zišiel na um tento recept?

Pavel: Inšpirovala ma Eva Pilarová, u ktorej som sa učil nielen spievať, ale aj objavovať tajomstvá jej skvelej kuchyne. Len sa mi nechcelo viazať mäso niťou, ako je to pri klasických vtáčikoch, a tak som ich začal pripravovať takto rozlietané. Hosťom vždy chutili.

Marian Vojtko: „Máme obdobia, keď si hovoríme, že by sme mali jesť zdravo, ale potom si o polnoci po koncerte objednáme vyprážané krídelká a diéta ide bokom.“

Aké sú vaše najobľúbenejšie jedlá a podľa akých receptov najradšej varíte?

Marian: Jem všetko, čo nemá smotanovú zložku. Nie kvôli alergii, ale proste mi jedlá ako kôprová alebo sviečková nerobia dobre. Najradšej mám jedlá z grilu. V lete v záhrade grilujem skoro každý deň.

Pavel: Nie som vyberavý a jem všetko. Najradšej mám ázijskú kuchyňu, naučil som sa variť indonézske špeciality a korenie som si priniesol z Bali, Kambodže, Barmy alebo zo Srí Lanky. Keď je v jedle zázvor a čili, som nadšený. Ale dokážem pripraviť aj teľacie alebo divinu.

Michal: Jem všetko a neuvarím skoro nič. Najradšej mám „guláš se šesti“, ten by som asi dokázal aj pripraviť, ale knedle k nemu nie.

Honza: Veľmi nevarím, ale pochutím si, keď mi manželka upečie kačku.



Páni pri príprave rozlietaných vtáčikov.
Foto: Nora Krchňáková


Stihnete si pri vašej pracovnej vyťaženosti variť? Jete často spoločne?

Pavel: Keď sme na turné alebo hráme v divadle, tak sa stravujeme často v reštauráciách. Takže sme radi, keď uvaria mamičky alebo partnerky. Ale máme takú tradíciu, že sa stretávame u každého z nás doma. Ja som piekol svätomartinskú hus, u Mariana sa grilovalo. Honza podával kura. Len u Michala sa ešte nejedlo, vyzerá to na guláš, no knedle si asi budeme musieť priniesť :–).

Musíte sa v jedle obmedzovať? Stravujete sa zdravo a pravidelne alebo ako veľa hudobníkov stravu zanedbávate?

Marian: Máme obdobia, keď si hovoríme, že by sme mali jesť zdravo, ale potom si o polnoci po koncerte objednáme vyprážané krídelká a diéta ide bokom. Od fanúšičiek často dostávame čokoládu a všetci ju celú zjeme ešte v aute pri návrate domov. Niektoré fanúšičky nám nosia aj tiramisu, a to zjeme hneď v šatni.

Ste všetci fešáci. Ako sa udržiavate v kondícii?

Honza: Najčastejšie plávame, Pavel behá, Marian a Michal chodia do fitka a ja s kočíkom. Máme veľa pohybu na javisku v muzikáloch, musíme byť v dobrej fyzickej kondícii kvôli našim rolám. Počas predstavení toho dosť nachodíme, ja navyše tancujem, keď hrám v Horúčke sobotňajšej noci.



Rozlietané španielske vtáčiky podľa formácie 4 Tenoři.
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc


Váš prvý album 4 Tenoři mieri k platinovej platni. Aký je to pocit? Ako dlho ste ho tvorili?

Michal: Je to pre nás prekvapenie, pretože naše zoskupenie vzniklo spontánne, ako nápad bez cieľa dostať zlatú a platinovú platňu. Máme veľkú radosť, že sa naše pesničky páčia a že ľudia chodia na naše koncerty. Album sme nahrávali v čase zákazu konania akcií a potom, keď povolili koncerty, tak sme mali pripravený repertoár.

Najbližšie sa chystáte na turné po Slovensku. V čom sú podľa vás slovenskí fanúšikovia iní ako českí?

Pavel: Jednoznačne sú temperamentnejší. Tlieskajú aj počas pesničky. Česi obyčajne čakajú, až doznie posledný tón. Máme radi všetkých našich fanúšikov a na Slovensko sa veľmi tešíme práve kvôli srdečnej atmosfére.

Na čo sa najbližšie najviac tešíte?

Michal: Aktuálne pracujeme na druhom albume. Počas slovenských koncertov po prvýkrát predstavíme nové piesne, napríklad slávnu My Way, ktorú spievali Frank Sinatra, Luciano Pavarotti alebo Robbie Williams. Máme radosť, že autori povolili napísať nový český text špeciálne pre nás. Volá sa Žít podle svého.



Pozrite si video z prípravy rozlietaných španielskych vtáčikov:





Textovú verziu receptu nájdete tu:






Diskusia k článku







 



TOPlist