Myslíte si, že vás lepok v potravinách nemôže prekvapiť? Otestujte sa!

P. R., 28. mája 2019     8 minút čítania

Môže sa zdať, že potravinové intolerancie sa stali len ďalším módnym trendom, rovnako ako prúžky a vinylové platne. S lepkom sa však neradno zahrávať. V prípade, že trpíte zvýšenou citlivosťou, môže totiž vyvolať vážne zdravotné ťažkosti.



Foto: Kaufland

Vyhýbať sa lepku je v tomto prípade pre vás jednoznačne alfou a omegou bezpečného stravovania. Ak si myslíte, že vás prítomnosť lepku v potravinách nemôže prekvapiť, otestujte sa v našom kvíze.

1. Často sa stáva, že ľudia trpiaci intoleranciou na lepok, či celiakiou vyraďujú z jedálnička aj potraviny, ktoré ich neohrozujú. Viete, ktorá z nasledujúcich potravín je 100 % gluten-free?
a) ryža
b) jačmeň
c) pšenica

2. Ste v obchode a potrebujete chlieb pre „bezlepkovú“ návštevu. Viete, po ktorom by ste rozhodne nemali siahnuť?
a) ražný chlieb
b) ryžový chlieb
c) kukuričný chlieb

3. Lepok môže byť prítomný aj v nealkoholických nápojoch. Viete určiť, ktoré sú pre vás potenciálne nebezpečné?
a) minerálne vody
b) sladené nápoje

4. Viete, ktorý z nasledujúcich nápojov obsahuje lepok?
a) víno
b) šampanské
c) pivo

5. Lepok môžu obsahovať aj omáčky, v ktorých by sme ho nikdy nehľadali. Viete určiť, v ktorej z nasledujúcich obľúbených omáčok sa môže nachádzať?
a) tatárska omáčka
b) kečup
c) majonéza

6. Lepok je najčastejšie súčasťou obilnín. Existujú však aj druhy, ktoré konzumovať môžete. Viete, ktorá z menovaných lepok neobsahuje?
a) pohánka
b) jačmeň
c) pšenica

7. Bezgluténové pečivo nájdete aj v predajniach Kaufland spolu s ďalšími bezlepkovými produktami. Viete, pod ktorou značkou ich máte hľadať?
a) K-to go
b) K- take it veggie
c) K-free

8. Problematické môžu byť aj produkty, ktoré sú živočíšneho pôvodu – viete, o ktoré ide?
a) párky, salámy, šunka
b) hovädzie mäso
c) ryby

9. Pozor si treba dávať aj v prípade ďalších výrobkov, ktoré by primárne nemali mať s obilninami nič spoločné – viete, ktorých sa výstraha týka?
a) čokoláda
b) ochutené čaje a kávy
c) mlieko



Foto: Adobe Stock

10. Lepok je súčasťou niektorých základných ingrediencií, ktoré bežne používame pri varení. Uhádnete ktorých?
a) cukor
b) soľ
c) zmes korenín

Správne odpovede:


1. a) ryža
Lepková bielkovina glutén je obsiahnutá  takmer vo všetkých druhoch obilnín. Výnimkami nie sú ani pšenica, jačmeň, raž, ovos, kamut a triticale, či populárna špalda. Osoby postihnuté celiakiou alebo citlivosťou na lepok by sa s týmito druhmi obilnín mali oboznámiť. Ryže sa však báť rozhodne nemusíte.

2. a) ražný chlieb
Tak ako jačmeň, aj raž patrí k plodinám s vysokým obsahom lepku. Ak trpíte celiakiou, nahraďte klasické obilniny zemiakmi, prosom, žltým hrachom a slnečnicovými, alebo tekvicovými semiačkami. Bezlepkové varianty nájdete aj v predajniach Kaufland pod značkou K-free. Ak čakáte „bezlepkovú“ návštevu, poteší vás aj široký výber cestovín.

3. b) sladené nápoje
Ak trpíte intoleranciou na lepok, či celiakiou, venujte zvýšenú pozornosť etiketám jednotlivých produktov. Do tejto skupiny patria aj sladené nápoje, pretože môžu obsahovať stopové množstvá lepku. Tie môžu u celiatikov vyvolať silné reakcie.

4. c) pivo
Málokomu napadne, že lepok môže byť prítomný aj v alkoholických nápojoch. Špecifickou kategóriou je pivo, na ktorého výrobu sa používa jačmeň. Množstvo pivovarov označuje niektoré pivá varené z jačmeňa,ako pivá „s nízkym obsahom lepku“, pričom sa opierajú o tvrdenie, že proces varenia znižuje obsah lepku v pive na úroveň, ktorá je pre ľudí s precitlivenosťou na lepok prijateľná. Pivá označené vetou „s nízkym obsahom lepku“ ale obsahujú hordeín, čo je jedna foriem lepku a u pacientov s celiakiou môže vyvolať reakciu.

5. b) kečup
Etiketu treba študovať aj v prípade kečupov a ďalších omáčok ako je horčica, barbeque omáčka, sójová omáčka a šalátový dresing. V mnohých prípadoch sa ako zahusťovadlo používa práve klasická múka. Bez strachu môžete konzumovať produkty na živočíšnej báze, čiže majonézu a tatársku omáčku.

6. a) pohánka
Pohánka je bezlepková a mimoriadne zdravá potravina. Treba poznamenať, že klasické obilniny môžete nahradiť aj kukuricou, amarantom, cirkom, či maniokom. Pečivo, chlieb, aj cestoviny, ktoré sú pripravené z  týchto plodín, môžete jesť bez obáv.

7. c) K-free
Privátnou značkou Kauflandu, pod ktorou sa skrývajú chutné bezgluténové produkty je K-free. Okrem bezlepkových výrobkov pod ňou nájdete aj tie bezlaktózové. Výhodou je, že K-free potraviny Kaufland ponúka za cenu, ktorá je dostupná pre každého.

8. a) párky, salámy, šunka
Ak vám lepok spôsobuje problémy, mali by ste byť opatrní aj pri nákupe spracovaných mäsových výrobkov a opäť si dôsledne preštudovať etiketu. Platí to najmä v prípade párkov, šunky a salámy, do ktorých sa ako súčasť procesu spracovania používa aj múka. V prípade mäsových výrobkov alebo výrobkov z rýb sa treba vyhnúť potravinám určeným na vysmážanie ako sú rezne, či rybie prsty. Lepok obsahujú aj napodobeniny krabieho mäsa, ktoré majú s originálom pramálo spoločné.

9. b) ochutené čaje a kávy
Pšenica je významnou surovinou v našom potravinovom systéme, nakoľko je lacná a ľahko dostupná. Jej využívanie v priebehu spracovania niektorých potravín je bežné, pretože posilňuje chuť, zlepšuje konzistenciu, ale aj vzhľad takýchto jedál. Ak vidíte na obale pšenicu, jačmeň alebo raž, automaticky počítajte s prítomnosťou lepku vo výrobku.

10. c) zmes korenín
Dôsledne si prečítať etiketu je nevyhnutné aj v prípade korenín. V zmesiach sa môžu objaviť aj čiastočky obilnín a teda malé množstvo lepku. Treba si uvedomiť, že v niektorých prípadoch môžu potraviny obsahovať viac lepku, než uvádza informácia na obale. Ku kontaktu s obilninami a teda k nechcenej kontaminácii, môže dôjsť počas zberu alebo v priebehu spracovania korenín.

Dúfame, že ste si vďaka nášmu kvízu rozšírili vedomosti o ďalších skupinách problematických potravín. Veru, potravinovým etiketám treba venovať zvýšenú pozornosť. Ak si v bežných obchodoch neviete rady, kompletný rad bezgluténových potravín zaručene nájdete v predajniach Kaufland pod značkou K-free.











 



TOPlist