Mrkvová vňať:
Je jedlá a zdravá, tak prečo ju vyhadzujete? Že neviete, čo s ňou? My áno!

tarica, dnes 06:00     3 minúty čítania

Bohatá na živiny a predsa končí v odpadkoch. Namiesto triafania do koša v kuchyni zapojte zelenú vňať z mrkvy do užitočnejšej hry.



Foto: Shutterstock

Mrkva je jedným z najfrekventovanejších druhov zeleniny v našich kuchyniach. Šupneme ju takmer do každej polievky, do vývaru, či pod mäso a dokonca aj do sladkých koláčov.

Vždy nám po nej však zostane zelená vňať a ak doma nemáme nejakých zvieracích spoluobčanov, ktorí by si na nej pochutnali, tak zvyčajne vyjde navnivoč. A to je škoda...

Vňať, ktorá pomáha

Mrkvová vňať je nielen jedlá, ale aj zdravá. Obsahuje veľa vítamínov, minerálov a vlákniny, ktorá pomáha pri trávení. Je jemná s mierne horkastým podtónom. Môžete ju pridať do smoothies alebo polievok podobne ako petržlenovú vňať. Perfektne sa hodí do šalátov alebo ako súčasť pesta.



Foto: Shutterstock

Pesto z mrkvovej vňate

Potrebujeme:
  • 1 šálku nasekanej mrkvovej vňate
  • 1/2 šálky olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/4 šálky strúhaného parmezánu
  • 1/4 šálky vlašských orechov alebo mandlí
  • štipku soli
  • štipku mletého čierneho korenia

  • 1. V mixéri rozmixujeme dobre umytú mrkvovú vňať, cesnak, parmezán a orechy.
    2. Postupne pridávame olivový olej, až kým nedosiahneme krémovú konzistenciu.
    3. Dochutíme soľou a korením.
    4. Pesto podávame na cestovinách alebo ako dip.


    Pozrite si aj tento recept na pesto z mrkvovej vňate, ktoré sa skvelo hodí na cestoviny:

    A možno vás to prekvapí, ale vňať z mrkvy môžete aj vypražiť. A vraj je to lahôdka, vyskúšate?

    Alebo upečte chutnú plnku, v ktorej okrem mrkvovej vňate využijete aj reďkovkové listy, ktoré doma tiež prehliadame:




    ANKETA: Viete doma zužitkovať aj vňať z mrkvy?

    17,6%



    82,4%







    Diskusia k článku










    TOPlist