
Foto: Shutterstock
Mrkva je jedným z najfrekventovanejších druhov zeleniny v našich kuchyniach. Šupneme ju takmer do každej polievky, do vývaru, či pod mäso a dokonca aj do sladkých koláčov.
Vždy nám po nej však zostane zelená vňať a ak doma nemáme nejakých zvieracích spoluobčanov, ktorí by si na nej pochutnali, tak zvyčajne vyjde navnivoč. A to je škoda...
Vňať, ktorá pomáha
Mrkvová vňať je nielen jedlá, ale aj zdravá. Obsahuje veľa vítamínov, minerálov a vlákniny, ktorá pomáha pri trávení. Je jemná s mierne horkastým podtónom. Môžete ju pridať do smoothies alebo polievok podobne ako petržlenovú vňať. Perfektne sa hodí do šalátov alebo ako súčasť pesta.
Foto: Shutterstock
Pesto z mrkvovej vňate
Potrebujeme:1. V mixéri rozmixujeme dobre umytú mrkvovú vňať, cesnak, parmezán a orechy.
2. Postupne pridávame olivový olej, až kým nedosiahneme krémovú konzistenciu.
3. Dochutíme soľou a korením.
4. Pesto podávame na cestovinách alebo ako dip.
Pozrite si aj tento recept na pesto z mrkvovej vňate, ktoré sa skvelo hodí na cestoviny:
A možno vás to prekvapí, ale vňať z mrkvy môžete aj vypražiť. A vraj je to lahôdka, vyskúšate?
Alebo upečte chutnú plnku, v ktorej okrem mrkvovej vňate využijete aj reďkovkové listy, ktoré doma tiež prehliadame:
Diskusia k článku