Foto: Pravda - Robert Hüttner
Bolo to v časoch, keď obilia bolo pomenej a kukurice dostatok. Tá sa pomlela a z kukuričného šrotu sa varil tento lacný pokrm. V čase zimných zakáľačiek, keď bolo i obaru dostatok, sa mamaliga pripravovala takmer každý deň. Do dvoch litrov obaru sa pridal kilogram preosiatej kukuričnej múky, hodne do zlata upraženej cibule i sladkej mletej papriky. Kaša rýchlo prevrela a bola zaraz hotová. Keď ochladla, na tanier sa pridala kvasená kapusta, uhorky a pár strúčkov cesnaku. Niektoré dolnozemské gazdiné kvasenú kapustu pridávali i do chladnúcej kukuričnej kaše. (Neodvažujem sa používať taliansky výraz „polenta“...).
V rumunskom Nadlaku i v srbskej Starej Pazove boli však i výnimočné kuchárky, ktoré sa s takouto prostou receptúrou nemohli uspokojiť. Tie najzdatnejšie „mamaligou“ plnili hrubé bravčové črevá, jemne ich zaúdili a potom prepiekliv rúre na pekáči. Poniektoré na voňavej bravčovej masti a čerstvých oškvarkoch.
To už bola pochúťka, to už bola gastronomická paráda! (Opäť sa nemôžem ubrániť. Čosi podobné, cigánsku goju, nie s kukuricou, ale so zemiakmi, pripravujú Rómovia na východenašej republiky...)
naslano: opečená cibuľka na masti., k tomu pohár kefíru alebo žinčice
na sladko: pokropím roztopeným maslom a posypem mletou škoricou,
alebo Grankom, k tomu ochutené Acidko, alebo do mieka rozmixujem
sezónne ovocie
Kukuričný koláč
•kukuričná krupica 500 g
•mlieka 0,5 l
•kryštálový cukor 150 - 200g (podľa toho, kto ako má rád sladké)
•vanilkový cukor 1 balenie
•škoricový cukor 1 balenie
•mletá škorica podľa chuti
•sóda bikarbóna 1 čajová lyžička
•vajíčka 3ks
•rozpustené maslo 50g
Všetky suroviny zmiešame v mise a cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme cca 40 minút pri teplote 180 °C.
Podávame ešte teplé, napríklad preliate s kompótom, ovocnou omáčkou alebo len posypané práškovým cukrom. Kto má rád inovácie môže si do cesta ešte pridať sušené ovocie, orechy alebo mandle. Odstáty koláč je možné prihriať v mikrovlnej rúre a je opäť ako čerstvý. Môžeme podávať aj s kompótom.
Koláč je vhodný aj pre celiatikov.