Fedor Malík:
Mamaliga

Fedor Malík, 19. februára 2013     2 minúty čítania

Opäť som siahol k pazovskému kalendáru 2013 a so záujmom si prečítal príspevok Miroslava Gašpara „Mamaľiga“. Ide o názov starého jedla (po rumunsky: múmúligú), ktoré rumunskí i vojvodinskí Slováci v minulosti jedávali dosť často.


Foto: Pravda - Robert Hüttner

Bolo to v časoch, keď obilia bolo pomenej a kukurice dostatok. Tá sa pomlela a z kukuričného šrotu sa varil tento lacný pokrm. V čase zimných zakáľačiek, keď bolo i obaru dostatok, sa mamaliga pripravovala takmer každý deň. Do dvoch litrov obaru sa pridal kilogram preosiatej kukuričnej múky, hodne do zlata upraženej cibule i sladkej mletej papriky. Kaša rýchlo prevrela a bola zaraz hotová. Keď ochladla, na tanier sa pridala kvasená kapusta, uhorky a pár strúčkov cesnaku. Niektoré dolnozemské gazdiné kvasenú kapustu pridávali i do chladnúcej kukuričnej kaše. (Neodvažujem sa používať taliansky výraz „polenta“...).
V rumunskom Nadlaku i v srbskej Starej Pazove boli však i výnimočné kuchárky, ktoré sa s takouto prostou receptúrou nemohli uspokojiť. Tie najzdatnejšie „mamaligou“ plnili hrubé bravčové črevá, jemne ich zaúdili a potom prepiekliv rúre na pekáči. Poniektoré na voňavej bravčovej masti a čerstvých oškvarkoch.
To už bola pochúťka, to už bola gastronomická paráda! (Opäť sa nemôžem ubrániť. Čosi podobné, cigánsku goju, nie s kukuricou, ale so zemiakmi, pripravujú Rómovia na východenašej republiky...)



Diskusia k článku

hannah22
mamaliga je dodnes oblúbená na východe, na slano ale aj na sladko, robievam s opraženou cibulkou a postrúhaným syrom, alebo s dusenými hubami, prípadne slaninkou aby sa lepšie šmýkala v hrdle.... :))
evanaaa
Pamätám sa - mamaliga= kukuričná kaša, aj keď to nie je vlastne tak, oplatilo by sa ochutnať.
wegar
Po rumunsky je to mămăligă. Bežne sa kukuričná múka sype len do osolenej vriacej vody - redšia ako naša krupicová kaša sa jedáva so syrom, smotanou alebo mliekom, alebo sa spraví hustejšia a ešte sa pečie na plechu. Kto si chce veľmi vyhodiť z kopýtka, môže si dať mămăligu s mäsom na šťave.
elena
Vyhodiť z kopýtka s mamaligou? Dobrý žart. Moja mama i otec pochádzali z Vojvodiny ( Kisač), tak toto jedlo spomínali, ale my sme ho nerobili.
wegar
@elena vidím, že si nepochopila hyperbolu. Z tých mojich viet je hádam jasné, že to bolo skromné vidiecke jedlo (syr/smotana/mlieko) a to mäso sa k nemu zjavilo len výnimočne. Zmyslu pre humor a čítaniu medzi riadkami zdar!
an3da
Takto: mamaliga sa varí kukuričný šrot vo vode a potom sa pridá mlieko, smotana a sladí sa podľa chuti. Ked sa varila v obare, alebo ako u nás hovoria v obarčí, potom sa to menuje kaša a to je slané.
madona
Môj otec pochádzal z Nadlaku a mamaliga sa u nas občas varila. Mne osobne veľmi chutila, mama k nej podávala domácu opečenú klobásku a údené rebierka alebo údenú krkovičku. Mňam !
jac37
Pocházím z Nadlaku a reemugrovali jsme když mi bylo 10 roků, takže si pamatuji z toho období, že jsme se sestrou jako děti milovali mamaligu s domácím plnotučným mlíkem (mamaliga cum lapte). Po přestěhování pak tady nebyla kukuřičná krupice na toto jídlo a tak od té doby jsem mamalidu nejedl.
gali24
Spomínam si ešte na jednu špecialitu s kukuričných otrubov (krupice ), ktoru varia huculi , vola sa banoš - do vriacej kyslej smotany sa nasypala kukuričná krupica a soľ, po uvarení sa kasa vyklopila na drevený lopár , krájala sa niťou a podávala s domácou bryndzou:)
zvoncek
Ja robievam kukuričnú kašu -1hrnček krupice, 1hrnček mlieka, 1 hrnček vody, uvarím a na tanieri upravím takto:
naslano: opečená cibuľka na masti., k tomu pohár kefíru alebo žinčice
na sladko: pokropím roztopeným maslom a posypem mletou škoricou,
alebo Grankom, k tomu ochutené Acidko, alebo do mieka rozmixujem
sezónne ovocie
janazjarku
Moja starká zvaná "griotková" nám robievala túto fajnotu a volala ju celkom proste, že "kukuričanka". Ja som ju mala rada "na slano" , keď starká kycla za naberačku kaše i potom celkom spôsobne narobila veľkou drevenou lyžicou jamky a tie naplnila opečenou cibuľkou na domácom šmalci . Príloha hrnčok nepasterilizovaného kyslého mliečka a hotovo :-) No neuveríte nevedela som, že jedávam niečo s takým pekným názvom mamaliga .-)
svircovka
nuz aj ja pochadzam z dolnej zeme a mamaliga bolo aj dehonestujuce oznacenie nevydareneho jedla
evasik
Mala som možnosť ochutnať mamaligu u priateľov z Rumunska. Je to naozaj pochúťka na rôzny spôsob.Často si ju pripravujeme naslano s opraženou cibuľkou a j zapíjame kefírom.
kvocka
Mám rada mamaligu s pečenou klobásou,oškvarkami alebo s opraženou cibuľou.Sladká mamaliga mi veľmi nechutí. Svircovka má pravdu,aj nevydarenému jedlu sa u dolnozemšťanov hovorí "mamaliga"
chorvatka
Dnes som sa divala cez youtube na relaciu z Tv, ktora sa odohravala v Podkoniciach, tam spominali "prismak", z kukuricnych otrub. ma niekto nan uplny recept ? Zboznujem takéto jednoduché dezerty
mariamka
chorvatka, asi myslite tento - je na stránke Neb.v Pap, neviem či sa môžu dávať odkazy, tak dávam celý text:
Kukuričný koláč
•kukuričná krupica 500 g
•mlieka 0,5 l
•kryštálový cukor 150 - 200g (podľa toho, kto ako má rád sladké)
•vanilkový cukor 1 balenie
•škoricový cukor 1 balenie
•mletá škorica podľa chuti
•sóda bikarbóna 1 čajová lyžička
•vajíčka 3ks
•rozpustené maslo 50g
Všetky suroviny zmiešame v mise a cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme cca 40 minút pri teplote 180 °C.
Podávame ešte teplé, napríklad preliate s kompótom, ovocnou omáčkou alebo len posypané práškovým cukrom. Kto má rád inovácie môže si do cesta ešte pridať sušené ovocie, orechy alebo mandle. Odstáty koláč je možné prihriať v mikrovlnej rúre a je opäť ako čerstvý. Môžeme podávať aj s kompótom.
Koláč je vhodný aj pre celiatikov.






 



TOPlist