Majstri varešky:
Michal Prokop a jeho sladké pokušenia

Michal Prokop, šéfcukrár a majiteľ Suncafé v Bratislave–Petržalke, 7. novembra 2020     3 minúty čítania

Bol raz jeden chlapec, ktorého mama raz vystrojila na karneval ako „kuchtíka“. Vtedy ešte netušil, ako mu varenie prirastie k srdcu a bude ním robiť radosť aj všetkým okolo. Asi takto sa začal písať príbeh gastronómia a ja.



Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Ako mladý chalan som chcel skúsiť svet, a tak som sa dostal do Írska, do 5–hviezdičkového hotela, kde som začal ako umývač riadu. Kuchyňa a dianie v nej ma od začiatku fascinovali. To, ako každý vedel, čo má robiť, ako kolieska vo veľkom stroji. Najviac ma však nadchli zákusky a dezerty. Vždy, keď mi to čas dovolil, som odbiehal za cukrármi a sledoval ich pri práci. Keď som sa oťukal v angličtine, začala sa moja kariéra cukrára. Učil som sa od šéfcukrárov v prestížnych hoteloch v celom Írsku. Aby som bol v cukrárčine podkutý aj „papierovo“, absolvoval som úspešne Gastronomickú školu GMT v Galway.

Potom zostala už len jediná túžba – tvoriť recepty podľa seba. Vraj keď si niečo veľmi želáte, tak „vesmír“ urobí všetko pre to, aby ste to dostali – a u mňa to aj tak bolo. Otvoril som začiatkom roka kaviareň s vlastnou cukrárenskou výrobou, ale pripravujeme aj vegetariánske a vegánske wrapy, šaláty, sendviče a burgery. Naša klientela je pestrá, od mamičiek na materskej s ratolesťami, ktoré využijú pri káve a koláčiku náš detský kútik, cez zamestnancov okolitých inštitúcií, ktorí sem zaskočia na obed, až po panie v seniorskom veku, ktoré dostali chuť na niečo sladké.

Rád spájam netradičné chute s tradičnými a tvorím niečo nové. V dezertoch sa dajú použiť aj naozaj netradičné suroviny ako fazuľa či tekvica, alebo najrozličnejšie druhy múk. Je to nekonečná alchýmia možností. Tak ako som ja dostal možnosť učiť sa od najlepších, chcem ponúkať svoje skúsenosti a vedomosti ďalej, preto som nadviazal spoluprácu s neďalekou gastronomickou školou a jej žiaci tu spoznávajú tajomstvá cukrárenského a kuchárskeho umenia.

Recepty na dezerty podľa Michala Prokopa:


<





Diskusia k článku







 



TOPlist