Majster varešky Miloš Mikuš:
Ako je to vlastne s tým špenátom?

Doc. RNDr. Miloš Mikuš, CSc., je vedec s vareškou a pohárom vína, autor kuchárskych kníh, 1. mája 2021     3 minúty čítania

Azda žiadna potravina nás nepolarizuje tak veľmi ako špenát. Nedá sa tolerovať – buď ho milujete, alebo neznášate.



Foto: archív Miloša Mikuša

Nám, staršej generácii, sa ho celkom úspešne snažili znechutiť už v školských jedálňach – špenátová polievka ako rozmixované maskáče, špenátový prívarok ako zelená malta – tak chutil i vŕzgal pod zubami a k tomu vajce natvrdo, čo chutilo a voňalo po rybách. Napriek tomu sme sa (mnohí) z toho vylízali – človek vydrží kadečo, hoci mu osud nakladá už odmalička. A zároveň nám tvrdili, že špenát je strašne zdravý – najmä plný železa (To, čo nám chrupčalo pod zubami, potom asi nebol piesok!). Ako je to vlastne s tým špenátom?

Tak v prvom rade železa je v ňom len o niečo viac ako v inej zelenine. Obsahuje dosť luteínu, ktorý potrebujeme pre zdravé videnie, ale ten sa spolu s ďalšími karotenoidmi musí uvoľniť z buniek špenátu a rozpustiť sa v tuku – preto je vhodné špenát aspoň spariť a do jedla pridať olej alebo vajce namäkko.

Špenát vraj ale nie je zdravou potravinou pre každého. Dr. Google a ženské časopisy varujú, že by sa mu mali vyhýbať ženy s osteoporózou – prítomná kyselina šťaveľová im vraj ukradne všetok vápnik. Dobrá správa je, že šťaveľan je rovnako nepríjemný pre bunky špenátu, a tak si ho ukladajú vo vakuolách vo svojich bunkách vo forme kryštálov šťaveľanu vápenatého. Takže ten vám už žiaden vápnik kradnúť nepotrebuje, lebo ho už má. Horšia správa je, že u citlivých ľudí sa môže podieľať na tvorbe močových kameňov. Napriek tomu je to výnimočná listová zelenina, ktorá je najlepšia práve teraz!

Recepty so špenátom od Miloša Mikuša:











Diskusia k článku







 



TOPlist