Majster varešky Miloš Mikuš:
Aj pôst musí chutiť!

Miloš Mikuš, vedec s vareškou a kalichom vína, 16. marca 2021     3 minúty čítania

Sme uprostred tradičného pôstu, ktorý však dnes ľudia vnímajú po svojom. Niektorí striktne dodržiavajú cirkevné pravidlá, jedni sa zrieknu mäsa, iní nerestí a potenciálnych závislostí.



Foto: archív Miloša Mikuša

Tí uletenejší spájajú pôst s tzv. detoxom – vymyslenou mantrou očistenia organizmu. Ľudia dobrovoľne podstupujú nejakú detoxikačnú kúru, za ktorú si zaplatia aj nemalú sumu.

Je detoxikácia vôbec nutná a dá sa vôbec náš organizmus účinne detoxikovať? Naše telo si počas evolúcie vybudovalo niekoľko ciest, ktorými sa denne zbavuje splodín metabolizmu i cudzorodých látok. Deje sa to najmä prostredníctvom močových ciest, stolicou a vydychovaním.

Ak sme zdraví, nepotrebujeme žiadne detoxové kúry! Napriek tomu je jarný pôst veľmi dôležitý – nielen z fyziologického, ale hlavne zo psychologického hľadiska. Zrieknutie sa zlozvykov či snaha o zdravší životný štýl sú vždy vítané a po čase sa zvyčajne priaznivo prejavia aj na našom zdravotnom stave. Ak sa snažíte obmedziť príjem mäsa alebo zmenšujete svoje porcie, mali by ste zachovať primeraný dostatok bielkovín, vitamínov a elektrolytov v strave.

Zároveň je veľmi dôležité, aby aj pôstne jedlo chutilo! Inak ho naša hlava neberie ako adekvátnu náhradu tradičného pokrmu – cítime sa hladní, neuspokojení a unavení. Aj preto vám ponúkam pár nápadov, ako aj v čase pôstu variť chutne a zdravo!

Recepty na pôstne obdobie od Miloša Mikuša:











Diskusia k článku







 



TOPlist