Líšia sa nielen tvarom:
13 najpoužívanejších druhov cestovín. Majú samé talianske názvy, ako sa v nich vyznať?

Jana Klimanová, 14. februára 2023     7 minút čítania

Linguine, farfalle, ravioli... Pred regálom s cestovinami veru ľahko môžeme zneistieť. Dešifrujte s nami, čo sa za ich talianskymi názvami ukrýva. Na svete existuje viac ako 500 druhov cestovín, my sme si posvietili na tie najznámejšie.

1. Spaghetti



Foto: Shutterstock

Špagety sú klasika. Najznámejšia a najobľúbenejšia cestovina je dlhá najčastejšie 25 cm, môžu mať však dĺžku až pol metra. Ich názov pochádza zo slova spago, čo znamená povraz. Taliani ich jedia len vidličkou, na ktorú si natočia zopár špagiet a vložia do úst bez „nasávania“. U nás sa zvykne k špagetám servírovať aj lyžica, pomocou ktorej sa cestoviny nakrútia na vidličku a vložia do úst. Aj preto sa vraví, že Taliani spoznajú cudzinca aj bez slov...

Najlepšie sa im darí v spojení s omáčkami ako je carbonara so žĺtkami a slaninou, ale aj jednoduché aglio, olio e peperoncino s cesnakom, olivovým olejom a chilli papričkami nemajú chybu. A hoci u nás sú najznámejšie spaghetti bolognese s mäsovým ragú, Talian by len krútil hlavou. Preto, že bolonské ragú sa oficiálne spája s cestovinami tagliatelle, canelloni alebo lasagne.





Diskusia k článku







 



TOPlist