Fedor Malík:
Lilkový valčík

Fedor Malík, 18. mája 2021     3 minúty čítania

Ach, kdeže sú tie časy... Chodili sme do základnej školy v „kláštore“ a šantili sme v modranskom chotári.



Robili sme výpravy do viníc na čerešne májovky, v júni na „sklenky“, malé letné jablká, a v auguste už na prvú voňavú čabaňu. Potom prišlo to pravé leto a my sme sa z viníc presunuli nadol, do modranských Šúrov.

Tie sa v tom čase tiahli od Vajnôr až po Modru. V kalnej vode sme lovili jalce, opekali ich alebo ak chcete „grilovali“ nad pahrebou. Malé kostnaté rybky veľmi nechutili. Bol to však zážitok. Časom som na to všetko zabudol. Spomenul som si až na fakulte. Profesor Kamil Antoš, múdry a tolerantný človek, nám prednášal o škodlivosti splodín horenia. Na grilovanie som načas zanevrel. Opäť som sa k nemu vrátil až po dlhých rokoch.

Po Nežnej sa otvoril svet a ja som párkrát navštívil Južnú Ameriku. Bože môj, tam bolo grilovaného mäsiska. Až sa vám oči aj žalúdok prevracali. Argentínske steaky s tamojším hutným červeným sa príkladne párovali...

Napriek tomu všetkému sa grilovanie nestalo mojou vášňou. Nemal som už žlčník a takéto dobroty mi teda robili ťažkosti. Sem–tam sa mi však pri ohni zbehli slinky. Ten oheň však nebol pravý, bol to oheň „elektrický“. Kúpil som si aj ja gril takýto. Zavše na ňom čosi pripravím.

Nedávno som rodine k nedeľnému obedu ponúkol „lilkový valčík“. Recept od môjho kamaráta Olda Bujnocha... Väčší baklažán najskôr nakrájajte na hrubšie kolieska. Jemne ho posoľte, „pomašlujte“ olivovým olejom a položte na grilovaciu plochu. Na záver kolieska ošetrite cesnakovou pastou. Podávajte ich ku grilovanej kuracine alebo... alebo s bielymi bavorskými klobáskami. Tie nemusia byť grilované. Stačí, keď ich povaríte na malom plameni. Najlepšie v medenom kotlíku. Tak to má byť v zmysle bavorskej kuchyne.

Baklažán s klobáskami treba však aj zapíjať. Ja som mal v ten čas v pohári naliaty gintonic na štokholmský spôsob. Severania doň nakvapkajú za čajovú lyžičku limetkovej šťavy...



Diskusia k článku

chemik
Prosím o pomoc, protože žádný slovensko-český slovník to slovo nezná a já mám jen slovenskou základku od 1.do 4. triedy. Co znamená čabaňa v první větě pana Malíka? Ze zmínky o vinici a auguste soudím, že by to mohlo mít něco společného s vinným moštem resp. burčákem . Děkuji.
redakcia
@chemik (18.5.2021 08:01)

Dobrý deň. Ako uvádza slovník slovenského jazyka, čabaňa alebo aj čabianka, čabanka je vinársky výraz označujúci sortu skorého bieleho stolového hrozna.
chemik
@redakcia (18.5.2021 10:11)

Velmi děkuji za odpověď a mé tušení bylo správné. Příště, když selže slovník překladatelský, podívám se do výkladového
chorvatka
Ja by som prosila pana Malika, aby nam porozpraval nieco o vine "Radosinsky klevner", ktory vraj Slovensko dodalo do Velkej Britanie na svadbu kralovny Alzbety a princa Filipa, ktory len nedavno zomrel. Tuto zmienku som nasla v Slovenskej Encyklopedii od vydavatelstva IKAR






 



TOPlist