Lahôdky z odpadu:
6x kulinárske „šupy“, na ktorých si ešte pochutíte!

Jana Klimanová, 4. júla 2023     3 minúty čítania

Vyhadzovanie zvyškov potravín nie je ekologické, ani ekonomické. Väčšina šupiek zo zeleniny a ovocia sa dá ešte skonzumovať. Ideálne je, ak ovocie a zeleninu kupujete od miestnych farmárov, aby v šupkách neboli neželané pesticídy.



Foto: Shutterstock

5. Citrusy

Všetky šupky z citrusov - citrónov, limetiek, pomarančov, mandarínok aj grepov - sú bohaté na antioxidanty, minerály a vysoké množstvo vitamínu C. Dôkladne umyté šupky nastrúhajte a použite do šalátov, smoothies či proteínových tyčiniek.

Môžete si z nich vyrobiť aj kandizovanú kôru - šupky pokrájané na tenké pásiky a povarte s kryštálovým cukrom.



ANKETA: Vyskúšate niektorý z našich tipov na spracovanie šupiek z ovocia či zeleniny?

23,8%



76,2%







Diskusia k článku

mamec
K tým pesticídom. Neviem, či v dnešnej dobe ešte existuje na Slovensku oblasť, kde sa dá pestovať niečo bez nich. Od príbuzných, čo majú záhradky viem, že už takmer každú plodinu napáda nejaká choroba, alebo škodca.






 



TOPlist