Mnohí z týchto kuchárov sa vďaka programom stali hviezdami. Ich zásluhou sa pokúšajú variť aj tí, čo nikdy predtým varešku v ruke nedržali. Tí, čo vydržali, prežili aj prvé nezdary, nenechali sa odradiť a jedlo povýšili na niečo viac, než prostriedok na zasýtenie hladného žalúdka.
Televízia je mocný fenomén, vďaka nej si môžeme pripraviť napríklad medium steak podľa Gordona Ramseyho, najčokoládovejšie muffiny na svete podľa Nigelly, či francúzske delikatesy a la Julia Child.
V dnešnom článku sme si vzali na paškál zahraničné kuchárske hviezdy.
Jamie a jeho čarovná záhradka
Foto: TASR
Jamie Oliver.
Je radosť pozerať, s akou chuťou Jamie vytvára svoje pokrmy. Vysvetľuje, aké je dôležité nakupovať čerstvé a kvalitné suroviny, vďaka ktorým chutia jedlá o poznanie lepšie. Počas dlhých rokov trvania jeho show sme mali možnosť sledovať, ako sa oženil s manželkou Jules, aj ako sa narodili jeho malé červenolíce anglické detváky.
Za obdiv stojí aj jeho záhradka, kam si počas varenia odbieha natrhať čerstvé bylinky, zeleninu, alebo ovocie. Vždy sa mu podarí z nej „vyčarovať“ niečo úžasné. Pamätáte si na pôvabné mini patizóniky, ktoré surové nakrájal na tenulinké pásiky a použil ich do šalátu? Alebo krásne fialové špargle, ktoré si pestuje v drevených „hrantíkoch“?
Dnes už má svoju malú bylinkovú záhradku každý správny kuchár, ak už nie v záhradke, tak aspoň v malom kvetináči na okne. Jamie vydal niekoľko kuchárskych kníh aj DVD, ktoré sa tešia mimoriadnej obľube v radoch kuchárskych nadšencov.
Rachel Allen učí variť rodiny
Obľúbená írska kuchárka sa učila variť na Ballymaloejskej škole varenia, kde neskôr aj sama vyučovala. Človek by si povedal, že jej profesionálne smerovanie sa bude uberať úplne iným smerom, obaja rodičia sa totiž venovali obchodovaniu. Rachel sa však vymykala z tohto rodinného modelu, a vďaka jej zanietenosti o ňu prejavila záujem aj televízia.
Úspešný kuchársky program Rachel´s Favourite Food vysielali nielen v jej rodnom Írsku, ale obľube sa tešil aj v Austrálii, či v Taliansku. Vydanie kuchárskych kníh na seba nenechalo dlho čakať, jej popularita stále narastala. Pribudli programy Rachel Allen: Bake!, a momentálne patrí medzi populárne aj jej program, kde učí variť celé rodiny.
Do varenia je tu zapojená naozaj celá rodina. Otcovia prichádzajú na to, aké môže byť varenie zaujímavé, a deti zas, aké môže byť zábavné. Zisťujú, že ich obľúbené polotovary si môžu pripraviť celkom jednoducho a rýchlo v domácom prostredí z čerstvých surovín. Je podnetné sledovať, ako otcovia rodiny nachádzajú lásku k vareniu, ktoré po dlhé roky nechávali len na svojej krajšej polovičke.
Skúšali ste už niektorý z Racheliných receptov na koláč alebo tortu? V jej podaní to vyzerá ozaj jednoducho, ale najmä lákavo. Možno sa vám doma nepodarí len tak ledabolo „nacápať“ krém na tortu, aby vyzerala „akože“ nedbalo, ale zároveň bola krásne ozdobená, ako to robí ona. Netreba však zúfať, hlavné je, že to skúsite a všetkým bude chutiť.
Keith Floyd bol Keith Richards v kuchyni
Dovolíme si malú paralelu, obaja umelci s rovnakým menom a obaja Angličania, nám totiž pripomínajú toho druhého, každý však na svojom poli pôsobenia. Tak ako geniálny Keith Richards so svojím nedbalým vzhľadom trápil na pódiu svoju gitaru, takisto tak trochu zanedbaný Keith Floyd bol majstrom varechy na svojich potulkách svetom. Jeho pojazdnú kuchyňu dokázal rozložiť úplne hocikde, či už na úpätí skaly v burácajúcom vetre, alebo v morskej plytčine, kde si počas varenia ochladzoval nohy.
Nedbalý vzhľad vyvažoval kulinárskymi dobrotami a najmä hektolitrami vína, na ktoré existovala jedna mierka. Lepšie povedaná žiadna. Do pokrmov ho lial priamo z fľaše, ak bolo málo, tak aj z vlastného pohára. V jeho programoch nás previedol mnohými krajinami, priblížil nám miestne obľúbené pochúťky a zvyky vo varení.
Pôvodným povolaním novinár a neskôr aj člen armády začal s varením experimentovať práve v armáde. Kým sa však stal známou osobnosťou, prešiel si takmer všetkými pomocnými kuchárskymi prácami. Umýval riady, čistil zeleninu, pracoval aj ako barman. Neskôr sa stal majiteľom viacerých reštaurácií a obchodníkom s jeho obľúbeným vínom, ktoré do Anglicka dovážal s Francúzska.
Vďaka televíznemu programu Floyd na rybách sa stal známym, potom nasledovali ďalšie diely kulinárskeho seriálu, ktorý sa nakrúcal po celom svete. Neobišiel Indiu, Afriku, Stredomorie, Španielsko, či Francúzsko. Jeho cestopisy vyšli na DVD aj knižne, a tešia sa veľkej popularite.
Nigella a jej nočné maškrtenie
Foto: Shutterstock
Nigella Lawson.
Niet divu, keď svojich divákov a čitateľov priam nabáda pustiť sa úžasných dobrôt, ktoré vypeká a vyvára. Aj obyčajný šalát z cukrového hrášku a avokáda vyzerá v jej podaní neodolateľne. Jej nočné vyjedanie chladničky v mnohých z nás evokuje pocit, že si to raz za čas môžeme dovoliť aj my. Nehovoriac o porciách, ktoré dokáže pred kamerou sama sporiadať!
Desať lievancov naskladaných vzorne na sebe, výdatne poliate javorovým sirupom. A ona neváha zaboriť vidličku do vrchného lievanca , pomalým presným ťahom odkrojiť z tej hory sacharidov a napchať si tú obrovskú porciu do úst.... Nezabudne sa vyoblizovať, žmurknúť na kameru a prehlásiť, že večerné maškrtenie stojí sa to.
Nigella pochádza z váženej rodiny, jej otec sa pohyboval vo vysokej politike, matkina rodina vlastnila významný podnik, ktorý sa okrem iného venoval aj podnikaniu v oblasti gastronómie. Kariéru známej kuchárky odštartovalo jej pôsobenie v žurnalistike, kde sa venovala aj recenziám reštaurácií. Jej prvá kniha How to eat – Ako jesť, na seba nenechala dlho čakať. Predalo sa z nej viac ako 300-tisíc výtlačkov . Dnes knihy a DVD s jej programom patria medzi najpredávanejšie v danom segmente.
Julia Child by sa dožila stovky
Foto: SITA
Julia Child.
Plánovaná kariéra v armáde jej nevyšla, bola totiž príliš vysoká – merala 188 cm. Popri práci v Úrade strategických služieb bola často vyslaná na pracovné cesty do zahraničia. Na jednej z nich spoznala na Srí Lanke svojho manžela Paula Cushinga Childa. Neskôr, už ako manželia, spolu žili nejakú dobu v Paríži, kde si Julia s radosťou vychutnávala miestne kulinárske pochúťky.
Začala sa zaujímať podrobne o prípravu francúzskych jedál, absolvovala renomovanú školu varenia Le Cordon Bleu. Priateľstvo so Simone Beckovou rozpútalo vlnu príprav ich spoločného projektu – Francúzskej kuchárskej knihy pre Američanov - Mastering the Art of French Cooking. Počas dlhých rokov príprav tejto publikácie sa borili s mnohými prekážkami, nakoniec sa však podarilo knihu s veľkým úspechom vydať.
A to už bol len krôčik k vysielaniu vlastného kuchárskeho programu. Ten sa tešil mimoriadnemu úspechu, a vraví sa, že zmenil tak trochu jednotvárny pohľad Američanov na každodenné varenie. Jej snaha bola odmenená mnohými oceneniami, mimo iných aj cenou Emmy Award za vzdelávací program. Jej kniha sa žiaľ v slovenskom ani v českom jazyku kúpiť nedá, preto nám zostáva len dúfať, že sa nájde vydavateľstvo, ktoré to pre nás všetkých urobí.
Tiež máte radi kuchárske programy so známymi kuchármi? Ktorého z nich máte najradšej?
Zdroj: wikipedia, www.floydonline.co.uk, www.rachelallen.co.uk
Diskusia k článku