Kulinárska finta:
Štipka cukru v slaných jedlách. 6 situácií, kedy by ste ho mali určite použiť

Jana Klimanová, dnes 06:00     5 minút čítania

Cukor v kuchyni sa spája výlučne so sladkosťami. Avšak aj so slanými jedlami dokáže urobiť poriadne zázraky.



Foto: Shutterstock

Trocha cukru v slanom jedle nie je gastronomický zločin, naopak je to kulinársky trik. Ak ho používate s rozumom, otvorí vám dvere k chutnejším jedlám.

Štipka cukru v slaných receptoch nemá za cieľ jedlo osladiť. Sladká chuť totiž prirodzene zjemňuje kyslosť (napríklad paradajkovej omáčky), potláča horkosť (v kapuste alebo baklažáne) a dokonca dokáže zachrániť presolené jedlo. Sladkosť môže podporiť aj umami – hĺbku a plnosť chuti, ktorú poznáme zo sójovej omáčky či vyzretého syra.

Pomáha aj vôni a textúre

Niektoré potraviny voňajú intenzívnejšie práve vďaka miernej sladkosti – mozog si spája arómu s chuťou, ktoré spolu vytvárajú komplexný zážitok. Okrem toho, cukor môže zlepšiť pocit v ústach – jedlo sa môže zdať jemnejšie, zaoblenejšie a bohatšie.



Foto: Shutterstock

Nemusíte sa obávať, že pridanie cukru automaticky premení jedlo na dezert. V mnohých receptoch stačí pol čajovej lyžičky alebo menej na celý hrniec. Ak do dvoch plechoviek paradajok pridáte jednu lyžičku cukru, rozdelí sa to medzi 10 – 12 porcií. To znamená menej než 1/10 čajovej lyžičky na tanier – a to je úplne zanedbateľné množstvo.

Podporuje karamelizáciu a zlatistú kôrku

Cukor zohráva dôležitú úlohu aj pri vytváraní lákavého vzhľadu jedla. Pri pečení, grilovaní alebo smažení pomáha spustiť chemický proces - Maillardovu reakciu, čo je reakcia medzi aminokyselinami a cukrami, ktorá sa odohráva pri teplote nad 140 °C. Vďaka nej získavajú mäso, chlieb aj zemiaky zlatohnedú kôrku a lahodnú chuť. Preto sa do marinád, glazúr alebo koreninových zmesí často pridáva aj trocha cukru.



Foto: Shutterstock

Kedy by ste mali nechať cukor zaúradovať

Štipka cukru jedlo povýši a niekedy aj zachráni. V týchto prípadoch stojí za vyskúšanie:

1. Zjemnenie kyslosti
Ak pripravujete polievku alebo omáčku na cestoviny, pizzu či lasagne z konzervovaných paradajok, môže v nich dominovať kyslá chuť. Pridajte k nim ½ až 1 čajovú lyžičku cukru a premiešajte, vďaka čomu sa kyslosť zjemní.



Foto: Shutterstock

2. Zníženie horkosti
Už naše staré mamy vedeli, že do dusenej kapusty patrí trochu cukru. Niektoré druhy zeleniny majú prirodzene horkú chuť - okrem kapusty aj baklažán či kel. Pri ich dusení alebo pečení pridajte štipku cukru. Zelenina bude chutnejšia a jemnejšia.

3. Záchrana presoleného jedla
Ak to pri varení so soľou preženiete, malé množstvo cukru dokáže mierne neutralizovať nadbytočnú slanosť.

4. Pri pečení a grilovaní
Mäso alebo zelenina sa niekedy neopeká pekne dozlatista ako by malo. Trochu cukru v marináde alebo na povrchu spôsobí, že jedlo získa krásnu karamelovú kôrku. Miesto cukru môžete na grilované kuracie krídelká použiť aj med.

5. Zvýraznenie chuti a vône – umami efekt
Niekedy je jedlo dobre ochutené, ale stále tomu niečo chýba. Ku koncu varenia pridajte do gulášu alebo aj hovädzieho vývaru štipku cukru. Chuť bude plnšia a vôňa výraznejšia.

6. Vyváženie ostrých alebo pikantných chutí
Pikantné jedlá môžu byť pre niektorých ľudí nekonzumovateľné. Štipka cukru v čili con carne alebo v thajskom karí zjemní štipľavosť bez toho, aby sa narušil charakter jedla.

Nezabudnite na tieto jednoduché pravidlá:
  • Začnite s malým množstvom. Cukor je silný nástroj, nie korenie. Pridávajte ho po štipkách a ochutnávajte.
  • Nie každý druh cukru je rovnaký. Med, javorový sirup a agáve sirup sú výraznejšie ako biely cukor. Prispôsobte množstvo.
  • Cukor má zvýrazniť chuť, nie ju prebiť. Ak jedlo chutí sladko, pridali ste ho priveľa.




  • ANKETA: Pridávate cukor do paradajkovej polievky?

    90,9%



    9,1%







    Diskusia k článku

    garanco
    ...ako dávne staré pravidlo - do slaného štipku cukru, do sladkého štipku soli...









    TOPlist