Kráľovná kuchyne:
Viete, na čo sa hodia rôzne druhy cibule a prečo nám z nej slzia oči?

Veronika Lucáková, 13. januára 2023     6 minút čítania

Nenápadná surovina, bez ktorej sa však nezaobíde takmer žiadne slané jedlo. Prečítajte si všetko, čo potrebujete vedieť o cibuli.



Foto: Shutterstock

Cibuľa je v kuchyni naozaj nenahraditeľná. Patrí do základu na polievku, omáčku, pod mäsko, využíva sa ako aromatická prísada do nátierok a šalátov. Má mnoho odrôd, ktoré sa vzájomne líšia nielen intenzitou štipľavosti od jemnej až po tú ostrú, ale aj veľkosťou, farbou, tvarom a troška aj svojou chuťou. Ako veľmi je cibuľa štipľavá závisí od toho, koľko je v nej obsiahnutej síry. Poznáte a využívate doma všetky druhy alebo ste verní len tej jednej?

Prečo nám z nej slzia oči?

Za to vďačí cibuľa látke izoalliin. Je to aminokyselina, ktorá sa začne vylučovať po rozkrojení a v kontakte s ďalšími látkami sa z nej potom odparujú sírnaté zložky. Tie nás potom štípu a oči sa chránia slzením.


Klasická žltá cibuľa

Bežne ju pridávame do väčšiny jedál, ktoré varíme. Môže byť veľká skoro ako päsť, má žltohnedú šupku a vo vnútri je biela. Obsah sírnatých zlúčenín je v nej najvyšší spomedzi všetkých druhov. Je ideálna do placiek, fašírok, do mäsových omáčok ako je napríklad bolonská, ale aj na špikovanie mäsa a, samozrejme, bez nej neuvaríte ani dobrý guláš.

Obria alebo obrovská cibuľa

Je aj dvakrát väčšia ako tá klasická žltá a pomerne dobre a rýchlo sa dá ošúpať. Má jemnejšiu chuť a výborne sa hodí na jedenie zasurova, ale rovnako dobre ju využijeme na plnenie a pečenie, tiež na grilovanie.

Červená cibuľa

Fialovo-červeno zafarbená šupka a vnútri až do biela sfarbená dužina – to je tá krásavica medzi cibuľami. Za zafarbenie sú zodpovedné látky antokyány, ktoré sú pre naše telo aj naozaj prospešné. Preto by sme si mali červenú cibuľu dopriať častejšie. Antokyány sú antioxidanty, ktoré môžu napomáhať zachytávať voľné radikály a tak predchádzať rakovinovým stavom. Červená cibuľa je jemnejšia a trochu sladkastá v chuti. Je preto ideálna na konzumáciu v surovom stave, na dozdobenie šalátov, chlebíčkov, nátierok...

Jemná šalotka



Foto: Shutterstock

Táto podlhovastá menšia cibuľa môže mať trochu do červena sfarbenú šupku, ale vo vnútri býva biela. Väčšinou sa skladá vo vnútri z viacerých cibuliek, možno by sme mohli povedať akoby strúčikov. Chuťovo je šalotka veľmi jemná a má mierne sladkastú chuť. Je ideálna do marinád aj k mäsu, hodí sa aj na karamelizovanie, ale treba si dať pozor, lebo pri príliš vysokej teplote môže zhorknúť.

Perlová cibuľka

Maličké cibuľky s bielou jemnou šupkou majú jemnú chuť a poznáme ich predovšetkým nakladané. V náleve ju môžeme kúpiť samostatne alebo ako súčasť zeleninových zmesí. Vďaka svojej veľkosti je vhodná predovšetkým na zdobenie v studenej kuchyni – do šalátov či na chlebíčky.

Jarná cibuľka

Tento veľmi obľúbený druh cibuľky, ktorú konzumujeme aj s chrumkavou zelenou vňaťou je tiež ideálny na konzumáciu zasurova. Má len tenkú malú hlávku a väčšiu časť tvorí práve zelená vňať. Zelenou časťou jarnej cibuľky dochucujeme a zdobíme chlebíčky, nátierky a šaláty. Ale hodí sa aj do plnky. Bielu spodnú časť cibuľky môžeme nakrájať a použiť aj v teplej kuchyni.

Ako ju skladovať?

Dobre uskladnená cibuľa vydrží aj pol roka. Potrebuje chladné, tmavé a suché miesto, najlepšie jej je v pivnici. Nie je vhodné skladovať ju pri izbovej teplote, ale ani v chladničke. Výnimkou na skladovanie pri izbovej teplote je zelená vňať z jarnej cibuľky. Tú môžete mať postavenú vo vode a vďaka tomu hneď nezvädne a ostane chrumkavá. Ak má cibuľa po uskladnení už nové zelené klíčky, aj tak ju môžeme použiť. Len už neobsahuje toľko vitálnych látok, pretože tie sa sčasti využili na rast nových klíčkov.

Trik na šúpanie cibule

Skúste cibuľu pred šúpaním umyť v horúcej vode alebo ponoriť na minútku do vriacej vody a potom opláchnuť studenou. Šupka by sa potom mala dať oveľa ľahšie odstrániť.



Foto: Shutterstock

Kam so šupkami?

Ak ste cibuľu predtým dobre umyli, môžete šupky využiť pri varení zeleninového či mäsového vývaru. Aby ste ich v polievke potom nelovili po jednej, dajte ich do gázového alebo mušelínového vrecka na koreniny a tak ponorte do polievky.

Ak šupky budete zbierať a dobre si ich vysušíte, môžete ich pred Veľkou nocou využiť na farbenie vajíčok. Väčšie množstvo šupiek dajte do hrnca s vodou a varte aspoň 15 minút. Potom do vývaru ponorte vajíčka a nechajte ich tam aspoň 5 minút odležať.



Foto: Shutterstock

Krájanie

Vždy si na krájanie cibule vyberte ostrý nôž a podľa možností ho pri krájaní ťahajte a radšej príliš netlačte. Lebo cibuľu potom skôr rozpučíte, než nakrájate. Dobré je ponechať pri krájaní aj hlúbik, ktorý drží cibuľu pokope a lepšie sa s ňou pracuje.



Foto: Shutterstock





ANKETA: Viete si predstaviť varenie bez cibule?

4,7%



95,3%







Diskusia k článku







 



TOPlist