Francúzske tajomstvo:
Hľadáte niečo ostrejšie a sofistikovanejšie, než je obyčajná horčica? Dijonská je tá správna voľba

Veronika Lucáková, 8. apríla 2025     5 minút čítania

Využite jej bohatú komplexnú chuť s korenistým dozvukom, aby ste svoje jedlá pozdvihli na novú úroveň. Pikantná a lahodná dijonská horčica pochádza z francúzskeho mesta Dijon, ale jej jedinečná chuť si podmanila milovníkov gastronómie po celom svete.



Foto: Shutterstock

Aký je rozdiel medzi obyčajnou a dijonskou horčicou?

Hlavný rozdiel medzi obyčajnou a dijonskou horčicou spočíva v surovinách, spôsobe prípravy a chuti.

Obyčajná horčica (napr. plnotučná) sa vyrába z mletých horčičných semien (bielych alebo žltých), octu, vody, soli a cukru.

Dijonská horčica sa vyrába z hnedých horčičných semien, bieleho vína a vínneho octu namiesto obyčajného octu, čo jej dáva ostrejšiu chuť.

Plnotučná horčica je jemná, krémová, sladkastá a menej štipľavá, často sa používa do bežných omáčok, podáva sa pri servírovaní varených párkov či klobás alebo sa pridáva do šalátových dresingov.

Dijonská horčica je ostrejšia, pikantnejšia, s komplexnejšou chuťou vďaka použitiu vínneho octu. V obchodoch nájdete verziu hladkej alebo aj hrubozrnnej dijonskej horčice. Tá hladká je o čosi pikantnejšia.

Kde a ako používať dijonskú horčicu

Dijonská horčica dokáže dodať šmrnc mnohým pokrmom, priam majstrovsky sa využíva vo francúzskej kuchyni. Do čoho ju môžete doma zakomponovať aj vy?

Pri varení: Skvelo sa hodí na dochutenie krémových omáčok na mäso či k rybám. Môžete ju použiť aj ako tajnú ingredienciu na vyladenie syrových omáčok, ale aj do zemiakového pyré. Pre extra chuťovú hĺbku pridajte za lyžicu aj do krémových polievok. Ak ňou potriete kuracie prsia pred obalením v trojobale, dodáte vyprážanému mäsu bohatšiu a pikantnú chuť.



Foto: Shutterstock



Dresingy: Vynikajúcim spôsobom, ako ju využiť, je pridať ju do šalátových dresingov (napríklad do klasického vinaigrette). Horčica v dresingoch funguje ako emulgátor - pomáha spojiť olej a ocot do hladkej konzistencie.

Marinády: Skvele sa hodí na marinovanie hydiny, bravčového mäsa, lososa ale aj zeleniny.


Dochucovadlo: Je zaujímavým doplnkom sendvičov, burgerov a hotdogov, kde nahradí klasickú horčicu svojou elegantnejšou chuťou. Keď ju navyše premiešate s kečupom a majonézou, prípadne s nasekanými uhorkami, získate ohromnú omáčku aj k fašírkam.


Ako ju vyrobiť doma

Domáca dijonská horčica je jednoduchá na prípravu, tak prečo si nevyrobiť vlastnú?

Potrebujete: 100 g hnedých horčičných semien, 120 ml suchého bieleho vína, 60 ml vínneho octu, 1 ČL soli, 1 ČL medu (voliteľné), 2 PL vody

Postup: Horčičné semienka nechajte cez noc nasiaknuť v bielom víne a octe. Potom ich rozmixujte na pastu a dochuťte soľou a medom. Ak je zmes príliš hustá, pridajte trochu vody. Pre bohatšiu chuť nechajte horčicu odpočívať v chladničke aspoň 24 hodín.

Zostali vám v pohári už len zvyšky horčice? Pozrite sa, ako ich využiť na prípravu výborného horčicového dresingu:







ANKETA: Chutí vám dijonská horčica?

72,2%



27,8%







Diskusia k článku







 



TOPlist