Šokujúce tajomstvá šľachtických kuchýň:
Omáčnik pod sukňou, príbory a banány za cenu zlata, aj diviačí mozoček na tanieri

Jana Klimanová, 9. apríla 2025     7 minút čítania

Baroko nebolo len o dokonalých parochniach, brokáte a čembale. Čo sa týka kuchyne a stolovania, boli to celkom drsné časy.



Zámok Schlos Hof sa nachádza neďaleko Bratislavy.
Foto: Jana Klimanová


Ak si myslíte, že život na barokovom zámku bol len prechádzkou v záhradách s fontánami, ste na omyle. Časy rakúskeho vojvodcu Eugena Savojského, ktorý sa zaslúžil o najvýraznejší rozmach barokového zámku Schloss Hof neďaleko Bratislavy, boli síce noblesné, ale napríklad čo sa týka kuchyne a stolovania, občas aj celkom nevyberané.

Banán nad zlato

Princ Eugen Savojský (1663 – 1736) bol vojenský stratég a mecén umenia, mal najväčšiu botanickú zbierku široko-ďaleko. Svoje rastlinné poklady pestoval v oranžérii s otváracou strechou. Čo v nej rástlo? Napríklad banány, ktoré vtedy stáli viac než vaša ročná výplata. V dochovaných listinách sa spomína ako „bisan“ a patril medzi najžiadanejšie ovocie Európy.

Mozoček na tanieri

Hoci princ Eugen bol prekvapujúco skromný až asketický, poľovačky a hostiny využíval ako diplomatický nástroj. Pozýval na ne politických spojencov a plánoval vojenské stratégie.

Poľovačky boli teda vtedy niečo ako dnešný networking (vytváranie vzťahov medzi ľuďmi, vzájomná výmena informácií a udržiavanie osobných kontaktov, s cieľom vytvorenia siete konexií). Len s trochou krvi.

A keď sa lov skončil, nasledovalo hodovanie. Na stole hostí vítala keramická hlava diviaka s odnímateľnou lebkou. Nie, nešlo o hororovú rekvizitu, ale o praktický servis – lebka slúžila ako pokrievka na dusené vnútornosti a mozoček. Bon appétit!



Aj takéto nádoby boli súčasťou stolovania.
Foto: Shutterstock


Na hostinu len s vlastným príborom

Princ Eugen kupoval vzácny a drahý čínsky porcelán vyrábaný na objednávku, ktorý bol pre európsku aristokraciu jedným z najcennejších luxusných tovarov. Krehký materiál označený erbom potom hrdo prezentoval na slávnostnej tabuli, čo vyjadrovalo jeho neobmedzené finančné možnosti.

Ak by ste však v tom čase na hostinu prišli bez noža a vidličky, mali by ste smolu. Hostia si totiž museli doniesť vlastný príbor. Bola to veľká vzácnosť, ktorá sa dedila z generácie na generáciu.

Omáčnik pod sukňou

Barokové dámy v tých časoch síce pôsobili krehko, ale vedeli sa vynájsť. Keď sa v kostole kázalo príliš dlho či divadelné predstavenie nemalo konca a močový mechúr si žiadal okamžité riešenie, na scénu prišiel bourdaloue, pripomínajúci oválny “omáčnik”. Zastrčil sa pod sukňu a…




Zdroj: Instagram/varechask/

Ako vznikla táto baroková vychytávka? Hovorí sa, že istá dáma už mala dosť dlhých kázní v studených kostoloch a jednoducho si z kuchyne „zapožičala“ nádobu na omáčku. Táto prenosná toaleta slávila úspech, vyrábala sa z rôznych materiálov, aj z bohato zdobeného porcelánu.

Veľkonočná pátracia misia

Ak chcete tieto barokové kuriozity vidieť na vlastné oči, navštívte výstavy na zámkoch Schloss Hof a Niederweiden neďaleko Bratislavy. Okrem zaujímavostiach o princovi Eugenovi Savojskom vás v priestoroch Schloss Hofu čakajú do 21. apríla aj obľúbené veľkonočné trhy s ručne vyrábanými dekoráciami a hľadaním zlatého vajíčka na terasách barokovej záhrady.



Na zámku nájdete v tomto čase aj pestrý výber veľkonočných dekorácií.
Foto: Jana Klimanová


Ochutnať tu môžete aj miestne pochúťky - pečivo osterpinze, jahňacinu, regionálne syry a rakúske vína, štrúdle a domáce pralinky. A nezabudnite si vziať aj príbor – človek nikdy nevie.



ANKETA: Chceli by ste na deň ocitnúť v koži šľachticov v období baroka?

26,3%



73,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist