Trendy:
K plesu patrí noblesa aj dobré jedlo

Sandra Támerová, 13. januára 2012     9 minút čítania

Pred pár dňami aj na Slovensku odštartovala plesová sezóna.


Foto: Shutterstock

Na ples patrí aj pekné prestieranie,
viete však, aký príbor na aké jedlo použiť?


Okrem krásnych šiat a účesov je poznamenaná aj dobrým jedlom a pitím. Spravidla tvorí plesové menu niekoľko chodov, hostina sa zväčša uzatvára posledným chodom neskoro v noci.

Rozdiely v ponuke jedál a v stolovaní môžeme pozorovať podľa typu plesu, v jeho zameraní a tiež podľa množstva ľudí, ktorí sa ho zúčastnia. Kým napríklad na poľovníckom plese sa to bude len tak hemžiť divinovými pochúťkami, na tradičnom folklórnom nebuďte prekvapení, ak vám naservírujú povedzme bryndzové halušky so slaninou.

Aby vás na plese pri konzumovaní a stolovaní nič nezaskočilo, porozprávali sme sa s odborníčkou na protokol Natáliou Juháriovou. Zaujímalo nás, aké jedlá môžeme na dnešných plesoch očakávať, prípadne ako stolovať, aby sme sa vyhli prehreškom voči slušnosti.




S akými jedlami sa stretávame na plesoch? Je to stále tá obligátna kuracia polievka s rezancami a kuracie prsia plnené šunkou a syrom, k tomu ryža s hranolčekmi a kopec surovej neochutenej zeleniny? Alebo sa veci menia k lepšiemu?


Foto: archív Natálie Juháriovej

Odborníčka na protokol
Natália Juháriová


Plesy môžu mať rôznu spoločenskú úroveň a to vzhľadom na miesto konania, skladbu programu, zloženie pozvaných účastníkov, či charakter ponúkanej gastronómie. Pri reprezentačných plesoch, ktoré sa organizujú na najvyššej úrovni, sa občerstvenie pozvaných hostí realizuje formou bufetu, čo umožňuje každému hosťovi zvoliť si jedlá podľa vlastných preferencií a kedykoľvek počas plesovej noci.

Bufetové stoly sú usporiadané v základnej konštelácii studené predjedlá, teplé predjedlá, teplé jedlá, prílohy, dezerty, stoly s nápojmi. Súčasťou občerstvenia sú takmer vždy aj gastronomické špeciality, či už krevety, ustrice, alebo carvery krájané priamo na bufetovom stole, napríklad argentínske steaky, brazílska sviečkovica, medová šunka.

Ak sa využívajú bufetové stoly, naberá si hosť plesu jedlo sám, alebo by tam mala byť prítomná obsluha, ktorá z ponuky naloží?

Niektoré jedlá servíruje na tanier obsluhujúci personál, iné si naberáme sami, a to vždy výlučne pripraveným servírovacím príborom. Konkrétne sú to lyžica a vidlička, ktorá slúži iba na pridržanie kúskov jedla. Servírovací príbor môžeme držať v jednej ruke, ale ak si nie sme istí, či zvládneme manipuláciu s ním bez nehody, tanier si položíme, lyžicu uchopíme do jednej ruky, vidličku do druhej ruky a takýmto spôsobom si prenášame jedlo na tanier. Po použití položíme servírovací príbor naspäť na servírovaciu misu – vypuklými stranami nahor.

Tu hrozí, že si dámy zašpinia drahú róbu....


Foto: Shutterstock

Na reprezentačných plesoch prevažuje
ponuka jedál formou bufetu.


Ak chce byť pán aj na plese dokonalým gentlemanom, môže sa svojej partnerky
spýtať, na čo má chuť a následne jej sám jedlo naberie a prinesie, aby tak minimalizoval riziko, že by si mohla dáma spôsobiť zašpinenie svojich večerných šiat.

Ako je to s nápojmi? Máme čakať, kým nám niekto naleje, alebo sa môžeme obslúžiť aj sami?

Pri konzumácii nápojov platí pravidlo, že dáma by sa nemala dotknúť fľaše. Stoly s nápojmi, tzv. nápojáky, má väčšinou na starosti obsluhujúci personál, ktorý hosťom ochotne naleje vybratý nápoj do pohára. V prípade, že obsluha chýba, mal by túto úlohu na seba zobrať muž a obslúžiť dámu, ktorej robí na plese garde.

Poraďte, ako si pochutiť na rôznych špecialitách a zároveň sa nedostať do maléru...

Hlavným kritériom, podľa ktorého by sme sa mali rozhodovať pri výbere jedla z bufetových stolov by nemalo byť to, na čo máme práve chuť, ale to, čo dokážeme zjesť bez problémov. Opatrní by sme mali byť pri jedlách s omáčkami, väčších kusoch mäsa a tvrdších kúskoch jedla, ktoré by nám pri krájaní mohli odskočiť z taniera, najmä v situácii, kedy sme okolnosťami nútení jesť postojačky. Iste je veľmi ťažké odolať lákavým pochúťkam, avšak treba myslieť na to, že škvrna na večernej róbe, či pánskom smokingu je dostatočný dôvod na predčasný odchod z plesu.

Ako je napríklad s rukavičkami, ktoré sa na takúto príležitosť hodia? Je potrebné ich počas jedla dať dolu z rúk?

K jedlu sa viaže pravidlo ohľadom tohto dámskeho doplnku večerných šiat. Ak má dáma na plese oblečené večerné šaty, ktoré dopĺňajú dlhé rukavice, dáva si ich dole jedine pri jedle.

Stane sa aj taká vec, že nám občas niečo spadne na ceste z taniera do úst na zem. Máme takýto kúsok nenápadne, prípadne s ospravedlňujúcim úsmevom zodvihnúť, alebo nechať tak?

Čokoľvek, čo nám počas konzumácie spadne z taniera na zem, v tej chvíli pre nás prestáva existovať. Ak by sme sa snažili po sebe upratovať a zbierať kúsky jedla zo zeme, dopúšťame sa spoločenského faux pas.


Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Aj takéto chuťovky bývajú
súčasťou plesových jedál.


Ako to chodí na menších plesoch?

Na plesoch menšieho rozsahu sa môžeme stretnúť aj s priamym servírovaním jedál prostredníctvom obsluhy, kde sa zúčastňuje podstatne menší počet hostí než v prípade veľkých reprezentačných plesov. Zloženie slávnostného menu môže byť rôznorodé, s prihliadnutím na regionálne špecifiká. Počet chodov môže taktiež varírovať, avšak dodržiava sa ustálené poradie studené predjedlo – polievka – teplé predjedlo – hlavné jedlo – dezert. Čas podávania jednotlivých chodov by mal byť citlivo zvážený vzhľadom na celkovú koncepciu plesu, aby nedochádzalo k príliš častým narušeniam tanečnej zábavy. Pri takomto type slávnostného stolovania treba zvláštnu pozornosť venovať finálnej úprave jedál na tanieri, nakoľko súčasná moderná gastronómia kladie veľký dôraz aj na estetickú zložku.

Poďme k tomu najdôležitejšiemu, s čím majú konzumenti zväčša najväčší problém - vyznať sa v množstve príborov a pohárov. Ako ich rozoznať a použiť?

Pri slávnostnom stolovaní sú na stole pripravené príbory, ktoré budeme postupne potrebovať k jednotlivým chodom. Berieme ich vždy skraja, podľa určitého postupu. Studené predjedlo, čiže malý nožík a malá vidlička, potom polievka, čiže lyžica, nasleduje teplé predjedlo – nožík a vidlička, no a napokon hlavné jedlo, kde je zastúpený nožík a samozrejme aj vidlička. Maximálny počet je tri príbory a polievková lyžica. V prípade, že slávnostná večera je zložená z viacerých hlavných jedál, ďalšie príbory nám bude nosiť obsluha. Príbor na dezert je položený nad tanierom: lyžička nasmerovaná tak, aby sa dala uchopiť do pravej ruky; vidlička nasmerovaná tak, aby sa dala uchopiť do ľavej ruky.

Ako odložiť príbor, aby obsluha vedela, že sme dojedli, vie azda každý, ale nezaškodí si to zopakovať....

Príbor nám slúži aj na komunikáciu s obsluhou: ak budeme ešte v jedle pokračovať, necháme príbor opretý o okraj taniera; ak sme konzumáciu jedla na tanieri ukončili, príbor spojíme a odložíme ho na tanieri tak, že rúčky smerujú na stranu, odkiaľ prichádza obsluha.

Poháre majú tiež svoje špecifiká?

Poháre sú pripravené vzhľadom na skladbu ponúkaných nápojov: pohár na minerálku, pohár na biele víno, pohár na červené víno, pohár na sekt, avšak ten býva väčšinou na plese ponúkaný už ako welcome drink. Poháre na víno držíme vždy za stopku, nikdy nie za čašu, aby sme víno v ruke nezohrievali. Podľa druhu vína a jeho stupňa teploty držíme aj stopku pohára: pri červenom víne držíme stopku pohára čo najvyššie, pri bielom víne v strede a pri sekte držíme stopku čo najnižšie.






Aké máte skúsenosti vy - Varecháči s jedlom na plesoch? Spomínate si na nejaké veselé príhody s jedlom počas plesu?



Diskusia k článku

kuchticka
Ach... tie krasne spomienky na reprezentacne plesy, ked sme tancovali polonezu na zaciatok plesu (ked sme bili mladi), neskor uz iba na spolocensku udalost roka , dobru zbavu s priatelmi. Vtedy sme sa nezaoberali tym ako stolovat, lebo ta uroven a ponuka jedal nebola tak rozmanita. Spomienky su vzdy krasne, aspon pre mna.
tykadielko
kuchtička - máš úplnú pravdu, keď sa dalo, tak sme sa zúčastňovali plesov,ale presne ako píšeš - bola to pre nás zábava s priateľmi,tiež nám netrhalo žily,ako sú stoly prestreté,hlavne,že sme sa vždy zabavili....teraz rozhodne dávam prednosť dobrým grilovačkám a to sa celé leto super bavím :-).....dobré jedlo,koláčiky a samé haluzoviny :D






 



TOPlist