Trendy:
Jeleň hovädzine vždy nasadí parohy

Bohuš Lenický - Pravda, 2. októbra 2009     3 minúty čítania

Šípkovú alebo na smotane? Možno si aj vy pamätáte tento zásadný spor dvoch poľovníckych združení z Menzlovho filmu Slavnosti sněženek o prípravu omáčky k ulovenému diviakovi.


Foto: Pravda archív


Skvele nakrútené dielo Bohumila Hrabala je nielen sondou do charakteru svojráznych postavičiek v Kersku, ale aj malým výletom do poľovníckej kuchyne. Z divokého kanca sa totiž dá urobiť veľa gurmánskych zázrakov. Napríklad aj klobásy, pečienka a ktoviečo ešte. Z lesov, polí, lúk a jazier, teda z miest, kde ešte stále žijú jelene, srnky, daniele, diviaky, zajace, divé husi, kačky, prepelice, jarabice či bažanty, možno získať neuveriteľné variácie pochúťok. Pozri recepty na maškrty z diviny Jelení či srnčí guláš je len jednou z nich, má však vari toľko podôb, koľko kuchárov ho pripravuje. A hoci si sotva pripravíte pochúťku z medvedích láb, akú opisuje Karl May vo Vinnetouovi, môžete skúsiť niečo z „obyčajnejšej“ diviny. Ak napríklad zoženiete poľného zajaca a držíte sa dôkladne postupu jeho prípravy, teda aj ho naložíte do pácu a pripravíte hoci „na divoko“, oblížete si aj vlastné laby.

Vôbec mäso z diviny je nielen chutné, ale aj zdravšie ako produkty farmárskych veľkochovov, neobsahuje toľko škodlivého tuku, veď zver sa v lese nevyvaľuje v kresle, ale je stále v pohybe. A zrejme nestrelíme capa, keď povieme, že lahôdkami sú aj jedlá z drobnej pernatej zveri. Kto by už odolal bažantovi na víne, plneným prepeličkám alebo jarabičej polievke.

Ani sa nemožno čudovať, že zemepáni, či už bývalí šľachtickí, neskôr komunistickí a aj súčasní demokratickí, tak radi poľovali a poľujú. Hody z diviny si však z času na čas môže dopriať aj človek obyčajný. Inšpiráciou môžu byť recepty z diviny na tejto web stránke. Tak lovu zdar, priatelia a vareniu zvlášť! A, mimochodom, ten diviak je skvelý aj s jednou aj s druhou omáčkou.



Diskusia k článku







 



TOPlist