Jednoducho nesmrteľné:
10 zákuskov, ktoré milujeme aj 30 rokov po Nežnej revolúcii

Redakcia Varecha.sk, 15. novembra 2019     4 minúty čítania

Celých tridsať rokov uplynulo od zamatovej revolúcie a sú tu s nami stále. Kým niečo a niekto skončil v prepadlisku dejín, zákusky, na ktorých sme si pochutnávali ešte za ,,socíku" milujeme dodnes. Prežili zmenu režimu, módne stravovacie trendy aj vpád všetkých sladkých cukrárskych noviniek. Sú jednoducho nesmrteľné. A určite medzi ne patrí aj týchto desať.

Vanilkové venčeky (fotorecept)

Recept - Vanilkové venčeky
Foto: OrchideaVanilkové venčeky Recept, podľa ktorého pečiem venčeky už 30 rokov.

Dobošové rezy (fotorecept)

Recept - Dobošové rezy
Foto: Izabella929Dobošové rezy Sviatočný zákusok.

Krémeše (fotorecept)

Recept - Krémeše
Foto: RennatteKrémeše Klasika.

Kokosové laskonky

Recept - Kokosové laskonky
Foto: KatarinalucanovaKokosové laskonky Kokosové laskonky plnené karamelovým krémom.

Punčové rezy

Recept - Punčové rezy
Foto: Mimka946Punčové rezy Farebná maškrta.

Rakvičky so šľahačkou

Recept - Rakvičky
Foto: RedakciaRakvičky so šľahačkou Zákusok, ktorý bol kedysi populárny najmä v Čechách.

Svieženky (fotorecept)

Recept - Svieženky
Foto: JackSvieženky Retro...

Trubičky - šamrole

Recept - Trubičky - šamrole
Foto: MerylinTrubičky - šamrole Trubičky - šamrole sú u nás v rodine veľmi obľúbené, preto ich rada pečiem.

Čokoládové špice-celiatické (fotorecept)

Recept - Čokoládové špice-celiatické
Foto: ElistickaČokoládové špice-celiatické Tieto špice sme ako decká volali indiánky a vyskúšala som ich urobiť aj pre celiatikov. Môžu sa robiť len s použitím klasickej múky.

Karamelové veterníky (fotorecept)

Recept - Karamelové veterníky
Foto: OlineckaKaramelové veterníky Takúto dobrotu som piekla pre svojich blízkych.


ANKETA: Chýba vám medzi týmito zákuskami nejaký, na ktorom ste si radi pochutnávali pred rokom 1989? Napíšte do komentára...

68,0%



32,0%





Diskusia k receptu

23 komentáre k článku
tak klasika je klasika, škoda, že v cukrárňach už dnes väčšinou tieto koláčiky stratili svoju pôvodnú úžasnú chuť - poctivé suroviny boli väčšinou nahradené nejakou poloumelou náhradou a už to nie je ono; vzhľad zostal zachovaný ale chuť je už o inom
@siuuu (15.11.2019 19:06)

podpisujem
muž dnes kúpil medové rezy-Tešedíkovo-cukráreň ERVIN...no nejedlý plast..ani vôňa..ani chuť..
jedlo je pre nás boží dar..
nevyhadzujeme
a teraz nevieme -čo s tým..
nikdy viac..
orechové košíčky, ale so skutočnou orechovou náplňou, florida rezy so šľahačkou zo smotany...a ešte mnoho ďalších, ktoré ma nenapadnú...ako píše @siuuu , vzhľad ostal, ale tá chuť sa stratila...škoda
Mne chyba tvarohový rez so žltou želatínou na vrchu a v strede bola čerešňa...teraz keď si kúpite tak čistá umelina...
Přece jenom se jeden druh zákusku z cukrárny změnil k lepšímu. V mém dětství a mládí sice v cukrárně prodávali kremrole - trubičky z lístkového těsta plněné bílkovým sněhem - ale byla to pomsta cukrářů. Tvrdé celé a nepoživatelné. Zato dnes jsou kremrole výborné, měkoučké lístkové těsto, jemný šlehaný sníh, vše se rozplývá na jazyku, hmm
Väčšina zákuskov, ktoré s obľubou pečiem a rodina s obľubou je, pochádzajú z oveľa starších dôb, mnohé z nich sú spomenuté v komentároch vyššie. Nechápem, prečo by práve " revolúcia " mala zmeniť naše chute?
Chybí mi indiánky a kornoutky plněné bílkovou pěnou s rybízovou marmeládou. Na cukrárnu v Kutné Hoře vzpomínám dodnes.
Mne chýbajú žltučké, snehové kuriatka, marokánky, gaštanové pyré a Harlekýn v kelímku, "mokrá roláda" z bratislavského Srdiečka, citrónové rezy, obyčajné krémeše bez šľahačky a čokolády, karamelová kocka, ale aj BB puding v pohári s čerešňou......................


Pridaj komentár k článku:



TOPlist