Čokoládové špice-celiatické fotorecept

elisticka - fotkaelisticka, 30. septembra 2010
Čokoládové špice-celiatické (fotorecept)
Foto: elisticka

Tieto špice sme ako decká volali indiánky a vyskúšala som ich urobiť aj pre celiatikov.Môžu sa robiť aj pre ostatných len s použitím klasickej múky.

60
porcií
120 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

40 g
80 g
10 g
120 g (4 ks)
60 g (4 ks)
Krém:
130 g
100 g
700 g
1 ks
300 g
300 g
40 g
Poleva a plnka:
 alebo salko +rumova esencia)
200 g
100 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme všetko potrebné na pečenie

    Čokoládové špice-celiatické (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Upečieme si piškoty pod špice (ale môžeme použiť aj hotové piškoty guľaté bud celiatické alebo obyčajné) .ak sa rozhodneme si ich upiecť doma tak postupujeme takto:žltka vyšlľaháme s cukrom do peny pridáme múku a tuhý sneh z bielkov a ručne jemne zmiešame na masu

    Čokoládové špice-celiatické (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    cesto vylejem do sáčka ktorý si postavíme do vysokého pohára pre lepšie naplňanie potom okraje zdvihneme a doplníme plné vrecko

    Čokoládové špice-celiatické (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a môžeme robiť malé kolečká na vystlaný plech .dáme piecť na 180 st.asi tak 12 minút je toho na 2 plechy tak som piekla na multifunkčno

    Čokoládové špice-celiatické (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    prichystáme si dva nadstavce na špice.jeden je špeciálny na vyťahovanie tvaru špicov .tu musíme dať pozor aby dierka na nadstavci nebola zakrytá sáčkom .druhý špic máme na uzatváranie a ozdobu špica s ostrými vrúbkami.

    Čokoládové špice-celiatické (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    upečené a vychladnuté piškotky potrieme čokoládou pripravenou z horkej čokolády a cery aby piškoty nezvlhli ked budeme dovnútra plniť vajcovým koňakom alebo salkom .potreté dáme do chladničky

    Čokoládové špice-celiatické (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    začneme si pripravovať hmotu na vyťahovanie:do mlieka pridáme zlatý klas a cukor a uvaríme hustú kašu a do hotovej primiešame vanilkový cukor aby sa nam neurobili hrudky lebo by nám to nešlo dobre cez otvor v nadstavci sem tam pomiešame

    Čokoládové špice-celiatické (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    do vychladnutej pudingovej kaše pridáme maslo a heru a vymixujeme

    Čokoládové špice-celiatické (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pred dokončeniím pridáme kakao (40g) a domixujeme.rozdelime si asi tak na tretiny a dvoma naplníme sáčok so špeciálnym nadstavcom a jednu tretinu do sáčka so zdobičkou

    Čokoládové špice-celiatické (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    na schladené piškoty začneme vyťahovať špice.musíme robiť rýchlo aby sa mnám pod rukami moc netopila plnka lebo by nám to padalo.hneď vytiahnuté dáme do chladničky tak na 1-2 hod.ale najlepsie je to v zime ked mrzne na balkone alebo aj v mrazáku tam stačí tak 15 minút

    Čokoládové špice-celiatické (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    stuhnuté naplníme koňakom alebo salkom zmiešaným s rumovou esenciou.ja som to liala cez lievilk ale je dobre aj z hrnčeka co ma na okraji čpičku na nalievanie

    Čokoládové špice-celiatické (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    potom vrch uzavrieme ozdobne špičkou.a dáme zas do chladu ako pred tým stuhnúť

    Čokoládové špice-celiatické (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    vyberieme z chladu pár kúskov a namáčame do čokolády .použíjeme šálku aby sa nám ponorili do čokolády celé špice.otočíme a necháme vychladnúť.

    Čokoládové špice-celiatické (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    a môžeme maškrtiť.-))dobrú chuť!!

    Čokoládové špice-celiatické (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

57 komentárov k receptu
moja zlatá@elisticka , ty si vytvorila také niečo úžastné, že nemám slov, normálne mi spadla sánka, keď som to pozerala. Si neskutočne šikovná, so sú zákusky mojej mladosti. Ďakujem že si mi pogratulovala k výhre, bez toho by som to ani nevedela
Elasticka ,mas ich nie len krasne ,ale urcite chutnejsie ako tie z cukrarne!Tie uz nie su co byvali,chutili mi ako cisty margarin a cim boli naplnene neviem definovat.Zaujima ma ,kde sa da kupit ten nastavec na vytahovanie,alebo kto je vyrobcom?!
dakujem dievcence .-))) a tu spicku som kupila v BA na dobierku ale uz ju maju aj v domacich potrebach a tu ich maju www.peceniehrou.sk/index.php?main_page=index&cPath=1_77_80
a tu su za dobru cenu 8.8€ uz nie su take drahe ako som kupila ja ......
Uzasne... uzasne zakusky a uzasne sikovna cukrarka! Tiez si na cokoladove spice pamatam a odkedy som odisla zo Slovenska, mozem o nich iba snivat.... a este existovali aj ruzove spice, neviete niekto, ako sa tie robili? bola tam taka bielkova plnka a ruzova fondanova poleva... zakusky mojej mladosti. :-)
mňam,je to vynikajúce,ale piplačka"moja teta ich pečie,ale nemá ten nadstavec,taknie sú také pekné a jej muž ich tak ľúbi,že len-len čaká dopolnoci kedy aspoň 10 zje do jeho veľkého sladkého brucha"dajú sa kúpiť aj v cukrárni,ale musia byť naozaj koňakové a čerstvé a tie ružové čo sa pýtate sme dnes mali ku kávičke,ale hotové,sú bielkové a tá poleva je fondán zafarbený na ružovo,mňam,ale recept nemám,pečú ich obidvoje v Pekárni v TO sú dobré...
tieto špice zbožňujem od svojej mladosti,ak nezoženiem špic,možno sa podarí nastriekať do kolečka dutú stenu z vychladnutého krému a naplniť vaječ.koňakom... no už slintám ... dík,ukladám
@majkas fakt nie som cukrárka:-))) absolvovala som odevnu priemyslovku v TN a pečenie je môj koníček....a špeciálne špičky si môžeš kúpiť teraz za dobrú cenu na www.peceniehrou.sk/index.php?main_page=index&cPath=1_77_80 a tu su za dobru cenu 8.8€ uz nie su take drahe ako som kupila ja ......
Spice boli volakedy jednym z mojich oblubenych zakuskov. Tie terajsie v cukrarnach uz nie su dobre :-(! Ale teda ty si majster!!!! Krasne sa ti podarili. A na to, co spomina @porzellanka som nahodou nedavno myslela. Nevolalo sa to nahodou ""pipky""? Byvali ruzove a aj zlte. Tiez boli dobre :-).
Tie sú nádherné, škoda, že nebývaš bližšie, hneď by som si ich u teba objednala, tá moja bezlepkára by skákala od radosti :-).
Ja na ne nemám odvahu.
vyzeraju fakt krasne tiež by sa chystám ich spraviť len sa chcem spýtať akú obyčajnú muku by som mala použiť (hladná, polohruba) a tiež sa chcem spýtať že tú špičku máš akej velkosti
nádherné ukladám recept a dakujem za radu kde kupiť tuto špičku pretože som ju nevedela nikde zohnať sú famozne hned ich budem robiť ako tu špičku zoženiem
@hates tu spicku uz teraz kupis vo vsetkych domacich potrebach a na internete aj v cukraskych potrebach za polovicnu cenu ako som kupila ja.. asi za 5 €...ten sacok som objednala na nete v cukrarskych potrebach a je to pritismykovy sacok velmi dobre sa s nim robi ...
Prekrasne!!Moja sestra je celiaticka a obe mame rady dobre maskrtky ale zjej muky bohuzial dost tazko sa peciu niektore dobroty!!Dakujem Vam za receptik ked pride na navstevu potesim ju stimto kolacom!Este by som poprosima kde sa da taka plnicka kupit aby som vedela urobit tu stenu tej spice.Prosim prosim poradte mi!!!Dakujem!!
super, tu spicku si musim zohnat. ja som uz robila spice, ale nepodarili sa mi vyzorovo, takze ponaucenie nechat tuhnut, tuhnut a tuhnut. ked som ich macala v cokolade, tak sa mi rozpadavali, bola to katastrofa :)
@elisticka prikladám aj ja veľkú pochvalu. Už dlhšie sa chystám urobiť tvoje špice, lebo mi nedajú pokoja. Nadstavec mám kúpený a tak mám aj otázku, vlastne hnedˇdve.
Koľko tých špicov ti tak vyšlo z tohto krému? zdá sa mi ho aj dosť veľa , 300g masla,300 tuku, 700g mlieka.... .-)
A druhá. Myslíš, že môžem nahradiť tuk za mascarpone ana partes a maslom? Bude tá zmes dosť pevná, čo povieš?
@elisticka - urobené. Všetko vyšlo podľa predstavy, chutilo moc, použila som to mascarpone s maslom rovnakým dielom. Ale pre istotu som krém "poistila" ešte s rozpustenou čokoládou75%. Ďakujem za skvelý rp
@Elisticka (9.3.2018 08:01) ako dobre , že si pridala oznam, neviem kde som bola keď mi ušiel super receptík na špice, nemala som potuchy ako sa to robí, teraz som v obraze. Perfektne si to predviedla :-)
Wou nadherny receptik pani Elisticka dakujem vam za super typ, hned ukladam. Dakujem urcite o nedlho vyskusam . Bola som po dlhsiej dobe na SK v Kosiciach a na sidlisku Furca som kupila likerovu spicku . Je to PEKARENJUNO.SK
Predaj cukrarenskych potrieb a pomocok, t.c:055 6950 751, www.pekarenjuno.sk

Pridaj komentár k receptu: