Karamelové veterníky fotorecept
Foto: olinecka
Takúto dobrotu som piekla pre svojich blízkych.
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
Odpaľovane cesto: | |
200 ml |
|
200 ml |
|
150 g (Palmarin alebo Hera) |
|
1/2 ČL |
|
400 g |
|
6-7 ks väčšie |
|
Vanilkový krém: | |
700 ml |
|
2 bal. |
|
2 bal. |
|
50 g |
|
3 ks |
|
Karamelová plnka: | |
500 ml |
|
200 g |
|
2 bal. |
|
Karamelová poleva: | |
100 ml (alebo mlieko) |
|
100 g |
|
(na zahustenie) |
|
Postup
-
1
Do misy dáme variť vodu, mlieko, maslo, soľ miešame pokiaľ sa maslo nerozpustí. Stiahneme z ohňa a pridáme múku. Na miernom ohni varíme a miešame, aby nám cesto neprihorelo. Odstavíme a necháme trocha vychladnúť.
-
2
Do cesta pridávame po jednom vajíčku, aby sa nám nezrazili.
-
3
Prípravné cesto dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.
-
4
Plech vymastíme, nastriekame veterníky. Rúru predhrejeme na 190 stupňov, pečieme 30-35 minút.
-
5
Po upečení necháme vychladnúť.
-
6
V troche mlieka rozmiešame žĺtky, vanilkové pudingy a uvaríme hustý puding. Ešte za horúca zľahka primiešame maslo a bielky. Necháme vychladnúť.
-
7
Vanilkový krém dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou. Veterníky prekrojíme, nanesieme plnku.
-
8
Deň predtým skaremelizujeme cukor, zalejeme smotanou na šľahanie. Miešame pokiaľ sa karamel nerozpustí. Odložíme do chladničky do druhého dňa.
-
9
Karamelovú smotanu vyšľaháme aj so stužovačom.
-
10
Šľahačkou naplníme cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou, nastriekame na vanilkový krém.
-
11
Na karamelovu polevu skaremelizujeme cukor, zalejeme smotanou alebo mliekom. Necháme vychladnúť, postupne vmiešame práškový cukor do zhustnutia.
-
12
Vrchné klobúčiky na veterníkoch namáčame alebo polejeme polevou. Dáme stuhnúť do chladničky. Keďže sa blíži pôst, tak sa treba ešte pred ním rozhodnúť či napečiete túto dobrotu. Dobrú chuť.
Srdečně zdravíme.