Vanilkové venčeky fotorecept

orchidea - fotkaorchidea, 11. marca 2012
Vanilkové venčeky (fotorecept)
Foto: orchidea

Receptov na venčeky z odpaľovaného cesta je už na "Vareche" viac, každá ktorá ich pečieme máme svoj odskúšaný a považujeme ho za Zobraziť celý popisReceptov na venčeky z odpaľovaného cesta je už na "Vareche" viac, každá ktorá ich pečieme máme svoj odskúšaný a považujeme ho za najlepší, ja mám tiež takýto recept, podľa ktorého pečiem venčeky už 30 rokov, dostala som ho od mojej prvej kolegyni. Nemyslím si samozrejme že je ten najlepší zo všetkých... ja som s ním ale spokojná a zatiaľ sa mi venčeky vždy vydarili, budem rada, ak sa aspoň niekomu recept zapáči a samozrejme vydarí...

Suroviny

750 ml
300 ml
štipka
420 g
9 ks
Plnka:
450 ml
300 ml
3 ks alebo vanilkový puding
300 g
1 ks
250-300 g
3 PL
Rumová poleva:
250 g
 horúca




Postup

  1. 1

    Vodu s olejom a štipkou soli dám variť. Do vriacej prisypávam muku a miešam aby neboli hrčky. Hmotu miešam - odpaľujem kým sa nevytvorí hmota oddeľujúca sa od hrnca a varešky. (Ja to robím asi 7-10 minút).

    Vanilkové venčeky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto nechám vychladnúť a do vlažného pridávam po jednom celé vajíčka, vždy dobre zamiešam. Najlepšie je to miešať šľahačom. ( Vajíčka sa nemusia použiť všetky, záleží od veľkosti vajíčok, ja som teraz použila iba 8 kusov, stačilo to, cesto by nemalo byť veľmi riedke, lepšie je hustejšie).

    Vanilkové venčeky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do vrecka na zdobenie dám cesto a na plech vytretý olejom robím venčeky. (Veľkosť si naznačím vykrajovačom v tvare kolieska, ktorý namočím do múky a vyznačím na plech koliesko). Ja dávam cesto dvakrát na seba.

    Vanilkové venčeky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na dno rúry vložím kastrólik s vodou, rúru predhrejem na 220 stupňov a vložím plech s venčekmi, pečiem asi 25-28 minút. (Voda je kvôli tomu, aby sa v rúre vytvorila para, ktorá napomáha k zdvihnutiu cesta pri pečení).

    Vanilkové venčeky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Upečené venčeky nechám chvíľu vychladnúť a potom ich prekrojím.

    Vanilkové venčeky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Krém: Do vody dám kryštálový cukor s vanilkovým cukrom a privediem k varu, prilejem mlieko zmiešané so Zlatým klasom, alebo vanilkovým pudingom, uvarím kašu - puding. Za občastného miešana nechám chladnúť.

    Vanilkové venčeky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V šľahači vymiešam maslo s práškovým cukrom a postupne pridávam puding, nesmie byť horúci ale ani úplne studený. Dobre vyšľahať.

    Vanilkové venčeky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ... a krém je hotový...

    Vanilkové venčeky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Krém dám do vrecka na zdobenie a plním venčeky. Tentokrát som si povedala, že urobím polovicu venčekov aj s karamelovou šľahačkou. Dala som aj krém aj šľahačku.

    Vanilkové venčeky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ako som ju pripravila? Upálila som 200 g kryštálového cukru na karamel, ten som zaliala 150 ml mlieka a povarila som kým sa karamelová hrča nerozpustila. Mlieko som odstavila, nechala vychladnúť, ešte som ho schladila aj v chladničke, prisypala som jednu šľahačku v prášku a vyšľahala.

  11. 11

    Hotové venčeky som po stuhnutí krému ozdobila rumovou polevou a tie, ktoré boli plnené aj šľahačkou som ozdobila čokoládou.

  12. 12

    Ešte som zabudla na rumovú polevu: k preosiatemu práškovému cukru priliať po lyžičkách horúcu vodu, rum (podľa chuti, ak sa dá viac rumu potom treba menej vody) a trochu - kávovú lyžičku oleja. Všetko dobre vymiešať na nie veľmi riedku polevu aby veľmi nestekala.... a môžeme polievať venčeky.

  13. 13

    Z tejto dávky vyjde asi 50 venčekov - menších, keď sa mi podaria väčšie tak 46 ks.

Diskusia k receptu

evafolo
Sú krásne vydarené a verím, že aj tak chutia. Mne sa ešte nikdy nepodarili. :-)
1x asia
tetuska
sú vynikajúce, netreba sa báť, ja som robila jedny s cukrovou polevou a druhé som máčala do čokolády, nie je to ťažké, len sa treba odhodlať...
1x dada20
cica2
wau Evka, tie sú nádherné, radosť pozerať a môcť tak ešte ochutnať :-)) Kedy ma to naučiš? Na venčeky a veterníky, nemám vôbec odvahu...velmi pekne nafotený a spracovaný recept!
lia66
Super sa Ti vydarili-mňááám, slintááám!!!...a to veru zrovna takéto nemusím
vierik
Máš ich krásne,ale po 2 nevydarených pokusoch sa ich bojím .., :-)
zdenkas
No tie sú ukážkové,a mňam dala by som si.ukladám a čo najskôr vyskúšam ,aby sa na Veľkú noc vydarili.Ďakujem za rcp.
tetrisss
Su perfektne, ja peciem podobne, u nas je to uplne top recept, kazde oslavy musi byt.
marijanka712
krásne sa ti vydarili aj ja mám pred týmto dezertom rešpekt ako aj@vierik dvakrát sa mi nevydarili a včase drahých vajec radšej osud nepokúšam počkám si na lepšie časy , ale ráz ich istotne vyskúšam
3sandra3
krásne sa ti vydarili, robila som už aj ja, ale vyskúšam aj tieto podľa teba
bejgi
ešte som nepiekla venčeky, no ak tvrdíš, že tieto sú už 30 rokov odskúšané, tak je načase vyskúšať, máš ich krásne :)
tatranka
Venčeky sa ti veľmi pekne vydarili.V rodine ich máme radi všetci.Je to chutný koláčik a na stole vítaný.
mimitje
Máš ich naozaj super. Pre mňa je odpaľované cesto vrchol cukrársko-pekárskeho umenia. Minulý týždeň som skúšala svoje prvé a celá dávka išla do koša, čo sa mi doteraz nikdy nestalo pri akomkoľvek inom zákusku, či ceste, alebo pralinke a to som už experimentovala naozaj takmer so všetkým... Nakoniec som tomu odpaľovanému cestu dala druhú šancu a obetovala drahé vajíčka - celkom úspešne - výsledok sa dal zjesť, aj keď estetický zážitok mohol byť v každom pripade lepší.. Ale vyskúšam tvoj receptík a dám tomu odpaľovanému cestu ešte šance! :)
medovnicek
vyzerajú úžasne, neskutočne ich mám rada, ale stále sa akosi neviem odhodlať na odpaľované cesto
vanilka111
krásne, len zahryznúť :-), tiež som niekedy robila,aj sa vydarili,ale je to dosť pracné,a aj keď výsledok stojí za to,častejšie pečiem osie hnezda,alebo buchty.. :-),páči sa mi tá karamelová šľahačka.. kk
havino
peknučké sú veľmi, moji by toto jedli stále, vyskúšam nabudúce tvoj recept na cesto, je podobný s mojím, skúsim to s hladkou múkou, ja mám polohrubú, som zvedavá, či bude rozdiel
dorisa
po takýchto venčekoch veľa razy túžim. Sú prekrásne, mňam.
brisid
sú dokonalé! môžeš prosím poradiť na koľko stupňov (v teplovzdušnej rúre) a ako dlho ich pečieš? tie moje sú vždy vnútri akoby nedopečené
1x paula1
orchidea
Všetkým ďakujem za pochvalu. @brisid - aj ja mám teplovzdušnú rúru ale piekla som obyčajne pri tých 220 stupňoch pri teplovzdušnej by to mohlo byť pri 200 stupňoch. Treba vyskúšať, vlož iba jeden a uvidíš ako ti narastie a koľko času budeš potrebovať na upečenie. To, že sú nedopečené sa ti asi iba zdá, odpaľované cesto je vnútri mäkké, ale ak sa ti to nepáči, musíš znížiť teplotu a ešte dopekať. Ako som už písala, treba si len vyskúšať správnu teplotu, každá rúra je iná. @mimitje - dôležité je cesto dobre odpaľovať ja to robím 10 minút, možno aj viac niekedy a správna teplota v rúre, para je dôležitá aby narástli pri pečení, tiež si radšej vyskúšaj upiecť len jeden a uprav si teplotu. Budem rada ak napíšeš že sa ti podarili.
1x brisid
luliatko
výborná inšpirácia na blížiaceho sa Jozefa..ďakujem pekne:)
isabel1
Sú nádherné,ja som ich piekla veľmi dávno a recept som už nemala,som Ti vdačná ,že ho zase budem mať.Určite upečiem.
jarunka
Tak na tieto venceky sa chystam uz velmi davno, nejako mam respekt pred nimi. Ja z odpalovaneho cesta nepeciem, zato moja kamaradka ich pecie velmi casto. Raz sa odhodlam. Mas ich krasne.
majka5551
Tu nieje čo dodať fantastické :-) určite sa teraz hodia k veľkej noci :-) ukladám KK
orchidea
@majka5551 a @fany1602 nech sa vám obom vydaria a samozrejme chutia a nemyslite na to keď ich budete robiť že či sa vydaria...myslite na to, že budú krásne a dobré a určite také budú.
1x haju
tiffanka
Nedá mi nenapísať komentár :o)).
Ja som sa vrhla na tento tvoj recept, a verila, že sa vydaria. :o)
A čuduj sa svete, vydarili sa" Krááásne naskočili. Len ma ruka bolela, kým som tých 10 minút miešala cesto :o)))...ale oplatilo sa. Hotové mali priemer 7 cm a vysoké boli 5 cm /pred naplnením/. Dobre? Vyšlo mi 60 kúskov...na jeden plech som "nasúkala" iba 16ks. A piekla som v normálnej rúre pri tých 220 st. 25 minút, s rajničkou vody :o)) No, a ten krém, je tiež supiš! Len by si mi mohla ešte poradiť, ako ich skladuješ ty, aby neboli príliš zmäknuté alebo prisuché. Ja ich prikrývam a odkrývam igelitovou fóliou, podľa stavu. :o))))) Chcela by som ich robiť v lete na svadbu, ale sa bojím, že v uzavretej nádobe v chladničke sa mi rozmočia. Díky za perfektný recept aj za radu.
PS: ... z odpaľovaného robievam bežne veľhory, ale na venčeky som si netrúfla, nebyť teba! :o)) Ešte raz, díks.
orchidea
@tiffanka - ani nevieš, ako si ma dnes potešila, od rána som mala nie najlepší deň a keď som si prečítala tvoj komentár...odrazu bolo všekto krajšie a lepšie...ďakujem. Som rada že si s receptom spokojná. To 10 minútové miešanie je podľa niektorých možno dlho, sú recepty v ktorých uvádzajú miešať len kým sa všetko spojí ale ja mám túto radu od jednej pani, ktorá mi recept pred mnohými rokmi dala a oplatilo sa, tiež radšej odpaľujem dlhšie ako minútu, dve. Dať ti radu čo sa týka skladovania to je už ťažšie. Presne ten istý problém ako píšeš mám aj ja. Po upečení sú venčeky tvrdšie, potom ich tiež prikrijem igelitom kým ich plním - niekedy až na druhý deň, zatiaľ zmäknú a keď sú už naplnené tak sú zase trvdšie, neviem čo s tým. Keď som ich robila poslednýkrát tak som ich uložila do krabice z plastu a tiež boli skôr tvrdšie ako mäkké. Kým sme ich však pojedli tak boli zase vlhkejšie, tiež ich skladujem v chladničke. Asi by sme mali požiadať o radu "varecháčky", aké majú ony skúsenosti.
tiffanka
... tak žiadajmeeeeeeeeeeeee :o))))))
A že som ťa potešila? Tak to som rada... Ja poznám ten pocit, keď je dník trošku menej vydarený, ale stačí nejaký svetlejší moment, ktorý ti ho napraví a hneď sa ti svet zdá krajším... :o)Páá
alca5551
Zdravim Vas. Malokedy siahne po recepte, ale tentokrat som musela. Aj ked som vanilkove venceky robila uz davno, recept som nechala na Slovensku. Vsadila som na komentar hore ze je to recept ktory robite uz 30 rokv a vzdy je dobry. Postupovala som presne podla Vasho receptu rad a avsetkeho a musim povedat, ze nie su dobre. Vobec nesli hore. Su tazke. Vas recept sa mi zdal taky najkomplikovanejsi s tych co som nasla na nete, ale nakoniec ten najjednoduchsi bol lepsi ako Vas, Vy pisete odpalovat 10 minut, niekde je 5 minut a to uplne staci. Tie vybehli krasne hore, mohli lahke a nadychane. tento recept teda nedoporucujem. Mrzi ma to s pozdravom Alena som skusena kucharka aj cukrarka, pustam sa aj do komplikovanejsi receptov, ale tento bohuzial nie
alca5551
Mozem Vam vrelo doporucit recept damian6, jeho vanilkove venceky s okamzite makke, vyskocia perfektne, proste uzasne
orchidea
alca5551 - mrzí ma, že sa vám venčeky nevydarili a nepáčia...ale sama vidíte, že mne sa vydarili a doteraz sa mi stále ako ich robievam podľa tohto receptu vydarili...a som rada, že sú aj iné ktoré ich vyskúšali a boli spokojné. Ak sa vám môj recept nepáči, nehnevám sa, ja mám zase zlé skúsenosti s inými receptami na venčeky ktoré som vyskúšala, neboli to recepty z varechy ale z časopisov, stále sa teda vraciam k tomuto. Samozrejme robte podľa receptu ktorý vám vyhovuje a s ktorým ste spokojná. Ďakujem za komentár.
cica2
@alca5551 a čo keby si ty dala svoj recept, keď píšeš že si skúsená kuchárka a cukrárka?! Za to že tebe, sa podľa tohoto receptu venčeky nevydarili, to ešte neznamená že recept je zlý a ešte napíšeš že tento recept nedoporučuješ. Ak by si čítala aj komentáre, tak by si zistila že tento recept vyskúšala @tiffanka a bola spokojná, venčeky sa jej krásne vydarili. A ja musím napísať že @orchidea má výborné a odskúšané trecepty, ktoré som tiež vyskúšala a páčili sa mi a aj chutili!
tefalka
...ja chcem tiež potvrdiť ,že venčeky sú podľa tohto receptu famozne, nádherné a to som už pár odskúšala a žiadne sa mi tak nevydarili tak veľmi pekne ďakujem za receptík....chyba alca5551 bude asi v niečom inom....
orchidea
@cica , @tefalka ďakujem za komentáriky, tiež si myslím, že nie vždy je na vine recept, tým nechcem povedať, že ten komu sa nevydarí je zlý kuchár alebo cukrár...ale aj tým najlepším cukrárkam sa vždy nemusí podariť veď to koľkokrát vidno na zákuskoch predávaných v cukrárňach, nie vždy sú krásne a vydarené a to ich pečú určite profesionálky...
adysel
tak baby, aj ja som vyskúšala tento recept - včera. Všetko šlo dobre dovtedy, kým som cesto nezačalavytláčať z cukrárskeho vrecka. Som myslela, že ho rovno hodím do koša, zdalo sa mi tvrdé, šmyklavé, vychádzalo mi aj zhora ... To by ste mi mohli napísať nejakú fintu. No musím pochváliť tento recept , nakoniec keď som ich všetky dopiekla a rozrezala boli všetky úžasné, vysoké, jemné.
orchidea
@adysel - mrzí ma, že si mala taký problém... ak ti išlo cesto ťažko, znamená to že si ho mala veľmi husté. Záleží od veľkosti použitých vajíčok takže môže byť, že boli menšie a tým cesto tak nezredlo. Ak budeš ešte podľa receptu robiť, tak pridávaj vajíčka podľa toho aké je cesto, niekedy stačí vajíčok aj menej, niekedy treba pridať viac, možno ani nie celé vajíčko, vyskúšaj a verím, že to pôjde dobre...aj mne sa to už stalo že som cesto neodhadla a tak ako ty píšeš išlo zo všetkých otvorov naraz...:) upozorňujem však, že ani veľmi riedke cesto nie je dobré, to je ešte horšie ako husté. Neboj sa, určite to odhadneš na budúce...dôležité je, že ti krásne narástli a nakoniec sa vydarili.
paploska
Ja som si ho vyskúšala presne podľa receptu a vyšli super. Najprv som si myslela, že tých 220 st. je strašne veľa a tak som dala prvú várku na 190. , no 2 som už piekla na 200 a asi v pohode by to šlo aj na 220 (mám teplovzdušnú). Tá teplota bola veľmi dôležitá. Recept posúvam kolegyniam, veľmi zachutili.
orchidea
@paploska - ani nevieš aká som rada že si s receptom spokojná, želám ti aby sa ti venčeky vždy vydarili....
havino
@adysel , určite ako píše @orchidea si mala husté cesto, my čo pekávame tieto venčeky velmi dobre vieme o čom hovoríš, nie raz sa mi až ruky triasli, tak som tlačila,len aby som ho vytlačila,ale teraz v poslednej dobe si cesto nenechám úplne vychladnúť, pracujem s takým vlažným,aj do takého ešte vlažného zašľahám postupne po jednom vajíčku a je to o mnoho super striekanie, skus
orchidea
Presne tak Tánička...niekedy to ide ozaj ťažšie :))) doteraz som sa bála dať vajíčka do teplého cesta aby sa nezrazili a stále ich pridávam až do úplne vychladnutého, skúsim podľa teba pridať do vlažného.
m0nika
Ja som sa učila odpaľované cesto na ZŠ a celkom dobre sa mi darilo. Osvedčený recept, dokonca sme ho s mamou upravili aj na jednohubky plnené na slano. To bolo tiež vynikajúce... plnené bryndzovou nátierkou a pod.
Ale potom sa mi - neviem prečo - pieklo tak, že sa pri pečení dvihlo dno a zostala mi iba "čiapočka" bez dna. Nemusela som prekrajovať ;-), ale nebolo čo zakryť. Tak som skúsila iné recepty a asi to bolo už s veľkým časovým odstupom, lebo už sa mi vôbec nedarilo... vždy mi spľasli...
Prosím, nevieš mi poradiť čo robím zle? Rada by som sa k venčekom vrátila, máme ich veľmi radi....
Tvoj recept ukladám a snáď nájdem odvahu ho po toľkých neúspechoch aj vyskúšať...
orchidea
@m0nika presne viem o čom píšeš lebo to sa stalo už aj me pri pečení veterníkov asi dvakrát... skončili v koši, upiekla som len také klobúčiky neforemné... veru neviem v čom som urobila chybu, je pravda že som piekla podľa iného receptu ako má uverejnený na veterníky tu na "vareche" ale pri venčekoch sa mi to zatiaľ ešte nestalo. Možno môže byť chyba v kvalite múky, aj tá ma už sklamala pri pečení medových ciest, veľmi záleží na jej kvalite. Tak ti želám, aby si prelomila obavy a skúsila odpaľované cesto znovu, verím, že sa ti vydarí k spokojnosti. A ak nie, tak sa netráp, aj pri iných receptoch sa nie vždy zadarí....:)
petra1311
Ja som tiež dnes robila venčeky, nie podľa tohto receptu, ale keď som si porovnala môj a tvoj tak boli úplne rovnaké :) Ja ho mám od mojej maminy a ona od svojej svokry, takže rokmi overená kvalita, nikdy nevyšli zle a to sme už recepty podávali kedekomu a všetci už robia len podla toho nášho, takže smelo odporúčam všetkým, ktorý chcú vyskúšať :)
orchidea
@petra1311 - ani nevieš, ako si ma potešila...som rada, že nie som jediná ktorá je s receptom spokojná aj keď padla na môj recept aj kritika, možno si v komentároch zbadala. Ja mám recept už veľa rokov od kolegyne, vlastne od jej mamy, venčeky sa mi zatiaľ vždy vydarili. Nikomu však recept nevnucujem, komu sa nepáči, môže si vybrať iný, veď aj tu na "vareche" je receptov na venčky dosť. No nie? Ďakujem ti za komentár a želám všetko dobré.
krajcirecka
Mám veľkú radosť. Venčeky sa mi vydarili ako ešte nikdy. Mám trojaké rôzne recepty a nevedela som sa rozhodnúť podľa ktorého mám upiecť. Nuž som si vygúglila a hneď ma oslovil tento recept. Oplatilo sa. Čítala som si aj komentáre a rada by som poradila niekoľkými radami od mojej mamičky. Keď pečieme, tak :
-stále čerstvú múku používať, pričom preosiať aspoň jedenkrát.
-ďalej nie je jedno v akej nádobe varíme, čiže radšej v menšom hrnci cca 2 l /nie v širokom kastróly/
- keď sa zamiešavajú celé vajcia do hmoty, treba dlhšie miešať- 7-10min
- ak vyberieme venčeky z rúry, tak ich necháme na teple na šporáku 15 min. ešte sušiť, až potom na chladnešie miesto
- venčeky vám nezvlhnú, ak ich neposypete práškovým cukrom, stačí ich poprášiť pred podávaním
- venčeky dávam do papierovej krabice prikryté papierom na pečenie a tak nezvhnú. Potom na chladnejšie miesto, kde sa nekúri. /V lete musia byť v chladničke, ale pod papierom a ľanovým obrúskom/
Radšej pečiem, ako varím - lebo jedlo zmizne za pár minút a výsledok nie je vidieť, koláčiky aspoň 1-2 dni robia radosť z vykonanej práce.
Ale najradšej sa venujem šitiu - to je moje NAJ hobby - prečo? lebo sa z toho teším dlho - skúste šiť si pre radosť a uvidíte ....
orchidea
@krajcirecka - mám radosť že sa ti venčeky vydarili a aj tie tvoje rady možno niekomu pomôžu aj keď mám k jednej poznámku: ja cesto odpaľujem v širokom kastróli, ináč súhlasím s ostatnými radami...tak ako píšeš aj ja radšej pečiem ako varím, ale keď viem čo idem variť aj to ma baví,... čo sa týka šitia, viem šiť a keď boli deti malé tak som im šila skoro všetko aj sebe som ušila pár vecí, ale teraz ma to už nejako nebaví a robím to viacmenej z nutnosti a nie často...:) Nech sa ti darí.
vareska1
senzaaaacia .... milujem venceky - veterniky :-)))) .... a zvlast, ked su s karamelovou slahackou .... och, uz su v KK, urcite vyskusam :-)
alenkas
perfektny recept,dnes som ich robila prvy krat,podarili sa,syn a manzel vychvalili,..dakujem.
orchidea
@alenkas - každý komentár k receptu si rada prečítam ale najviac samozrejme potešia tie pozitívne... som rada, že si recept vyskúšala a hlavne, že si bola spokojná s výsledkom...ďakujem za vyjadrenie
orchidea
@brmbolka - myslíš že sa ti nedaria podľa môjho receptu? Čo konkrétne, ak budem vedieť poradím....
petralex
dakujem za recept, konecne som sa odhodlala ich vyskusat a som nadsena, upiekla som manzelovi k meninam on ich miluje.
kamaja
Dlho som sa odhodlávala k pečeniu z odpaľovaného cesta, a tak som to skúsila podľa tvojho receptu. Pre istotu som si urobila len polovičnú dávku. A čuduj sa svete, ono sa mi to podarilo. Venčeky ako lusk. Zlatisté, nadýchané, voňavé. A keď teraz urobím plnku a dokončím ich, verím, že budú aj chutné.
Tých 10 minút poctivého "odpaľovania" stálo za to. Ďakujem za recept, ktorý ma zbavil strachu z odpaľovného cesta. :D
kamaja
Takže skúšobné venčeky zjedené :D Manžel mi povedal, že sa môžem už aj vydávať :) :) :) :)
Teraz som robila z celej dávky, a podarili sa fantasticky. Vyšlo mi ich až 56 ks. :) A dokonca som spravila aj karamelovú plnku. Cez víkend máme Hody, takže hostia sa budú zalizovať až za ušami :-D
Ešte raz ďakujem za fantastický recept :D
orchidea
@kamaja ani nevieš ako si ma veľmi potešila...ďakujem že si napísala a nielen preto, že je to kladný komentárik...teší ma že si s receptom spokojná a veru aj ja to odpalovanie neflákam a radšej vydržím miešať aj keď veľa receptov uvádza odpaľovať chvíľu...možno aj v tom je tajomstvo aby sa recept podaril :) Nech sa ti vždy vydaria k spokojnosti aby si sa mohla vydať ako ti to povedal manžel :) :)
jolka11
no, tak sme teda skúšali,lebo som na ne mala obrovský zálusk,pretože som ich už roky nerobila a začali sme v piatok večer, že načo čakať nie?Tak veselý piatok sme už dávno nemali,lebo cesto bolo tuhé,ale statočne sme to zvládli s tým,že nerobili sme venčeky,ale kopčeky ale aj tie išli ťažko a tak šup s nimi do trúby a čakali sme čo bude,no a bolo,kopčekovenčeky krásne vyskočili,krásne zožltli a krásne sa upiekli.Tak som ich nechala vychladnuť,pekne som ich zakryla a ráno uvarila krém a naplnila .Sú skvelé,len nabudúce ja skúsim dať menej múky a uvidím čo to spraví.Ale za ten veselý večer to stálo.Ďakujem
orchidea
@jojka11 ak ti môžem poradiť, menej múky nedávaj ale radšej pridaj vajíčko. Pri pridávaní vajíčok do cesta je dôležité aké sú veľké, podľa toho treba buď ešte vajíčko pridať, niekedy netreba ani celé, alebo ak sú vajíčka veľké stačí ich aj menej, ide o to, aby cesto bolo akurát - aby sa dalo vytláčať nebolo veľmi husté lebo potom to ide samozrejme ťažko alebo vôbec a ak je zase riedke tak sa pri pečení môžu venčeky roztekať.
jozka2
tajomstvo odpalovaneho cesta je v peceni pri 220 stup C,/400stup.F/,rura musi byt dobre vyhriata a vziadnom pripade sa nesmie otvarat pocas pecenia,ak to dodrzis mimitie musia sa ti podarit.Mikdy nerpbim ziadne techle mechle s velkym preosievanim,ale davam pozor aby sa vaicka nezrazili ale vymiesali,miesala som ich rucne teraz miesam vo food procesori.
jozka2
alca5551,ten recept je normalny bezny,ze ti nevysli musela sa stat niekde chyba pri peceni obcas sa to stava,mislym si,ze problem nie je v recepte,ale v priprave,presla som si recept a je naozaj bezne pouzivany .Skus ich urobit este raz a porovnas.
nikusik1609
Dobrý den prajem :) Ďakujem veeeeelmi pekne za super recept venceky som robila 1 krat v živote a vyšli na 1 s *. Odpaľovala som možno 5 minút lebo sa mi cesto hneď krásne odlepovalo od hrnca kedže som sa pomýlila prvú dávku som Piekla vo vyhriatej rúre na 250 C asi 15 min. Potom som si všimla ze to mam piect na 220 C tak som to zmenila kedže sme dávali 2 vrstvy cesta na seba moje vencely sú veľké a veeeelmi pekne :) Este daz veľké ďakujem :)
orchidea
@nikusik1609 spokojnosť s receptom ma vždy poteší takže som veľmi rada, že si spokojná a venčeky sa vydarili :) aj keď niektorí tvrdia, že sa venčeky nemajú robiť dvakrát na seba ja ich robím stále tak a nielenže im to neškodí práve naopak sú pekné narastené a po naplnení krásne vysoké. Ale samozrejme kto chce, môže robiť jednoducho bez dvoch vrstiev. Želám všetko dobré.
masa80
Vyskúšané a môžem smelo povedat, že zatial naj recept zo všetkých, ktoré som pri pečení venčekov použila, dakujem a tých venčekov vyjde teda riadna kopa.
tiramiska
Ďakujem za skvelí recept.Dnes som ich piekla a musím povedať že sa krááásne vydarili..a mne vyšlo rovných 80 kusov :-)
forum
Som vyučený cukrár, ale roky nepracujem vo svojej profesii. Pred sviatkami ma jedna známa poprosila či by som jej neupiekol venčeky a veterníky. Prosbu som prijal, ale žiaľ recept na venčeky som nemal aj pozabudol aké množstvo surovín sme používali pri pečení venčekov a veterníkov v cukrárenskej výrobni. Pomyslel veď je tu pomoc internet kde si viem vybrať recept, akurát som natrafil na tento 30 rokov zaužívaný recept iste bude dobrý..... Aj som sa dal na pečenie, no zúfalo som pozeral cez okienko v trúbe, že sa nezdvíhajú a vyteká nadbytočný olej. Len že celá moja práca no aj suroviny boli zbytočne, keď že som musel cele dať do igelitového vreca a poslať na dedinu kde ich konzumovali nie ľudia ale zvieratá čiže sliepky. Váš 30 ročný recept môžu byt spokojné zvieratá. BOL BY SOM VEĽMI RÁD AK Z TEJTO WEBOVEJ STRÁNKY BOL TOTÁLNE VYMAZANÝ!!!! Milá Pani nemáte sa čím pýšiť, ja by som sa miesto Vás hanbil a poprosil webovú stránku Varecha.sk aby stiahol Váš neobvyklý recept raz a na vždy!!!!!!!!!!!!!!!
tetrisss
Nuz, mozno to nebude receptom, lebo tento recept, co sa tyka cesta, je uplne bezny, ja mam skoro taky isty a zatial sa mi vzdy podarili. Pri veternikoch je skor dolezite pecenie na vysokej teplote, to mam odskusane 220 st na 20 minut.
orchidea
Milý pán @forum neviem prečo tak tvrdo útočíte a urážate kvôli tomu, že sa vám venčeky nepodarili! Za to ja a recept ozaj nemôžeme. Ja ich robím stále podľa tohto receptu a robila som ich aj túto Veľkú noc a podarili sa mi, prečítajte si komentáre koľkým sa podarili tiež a boli spokojní, myslím si, že môj recept nie je ničím výnimočný od iných, mohli ste si kľudne vybrať aj iný ktorý je uverejnený tu na vareche, nedávajte vinu len receptu, aj mne sa už stalo a nie raz, že som skúšala recept a nevyšiel mi tak ako by som čakala ale neviním za to autora, chyba môže byť pri príprave akákoľvek. Fotky, ktoré sú pri receptu predsa tiež o niečom svedčia...vidíte sám že je všetko v poriadku. Nemám sa za čo hambiť ako píšete a ak by autori tejto stránky mali vymazať každý recept ktorý sa niekomu nevydaril alebo pod ktorým sú urážlivé komentáre tak by sa zbláznili lebo sa tu nájdu takí, ktorí vedia len zosmiešňovať a urážať. Svoj názor o recepte ste si napísali a dúfam, že ste spokojný. Želám vám, aby sa vám venčeky podľa iného receptu vydarili.
marika21
Vyučený cukrár, ktorý piekol zákusky by to ani nemal priznať, veď asi preto toho cukrára už nerobí. Podľa receptu by to mal upiecť aj zo zatvorenými očami. Moja svokra nebola vyučená cukrárka, všetky recepty piekla z hlavy. Stačilo jej vidieť v telke ako piekli. Nič si nezapisovala a upiekla zákusky, torty. Zvykla som jej pomáhať, len mi povedala koľko vajec, koľko PL múky. Ani váhu nepoužívala. Ako v tom vtipe cesto dať do rúry. Avšak zabudli tam napísať , že ju treba aj pustiť. Stačí, ak rúra nemá takú teplotu, keď tam vložíte cesto a ostatne môžete aj dobre vyšľahať už vám to nemusí dobre dopadnúť,upiecť sa.
orchidea
@marika21 - úplne s tebo súhlasím...je viac dôvodov na to aby sa nie vždy recept podaril...mne sa to už tiež stalo ale preto nezatracujem recept, hľadám chybu v sebe alebo si poviem už to viac nebudem skúšať a nájdem iný recept veď ich je ozaj všade dosť...a priznám sa ti, že kvôli takýmto "premúdrelým" ľuďom som prestala prispievať na túto stránku aj keď si recepty stále prezerám a vidím, že veľa "varecháčiek" čo sem prispievali sa vytratila. Ja som si urobila svoj blog a recepty si uverejňujem tam. Prajem pelkný deň.
orchidea
@evelina1986 - teším sa s tebou a ako píšeš...v recepte chyba určite nie je, neodlišuje sa nijako zvlášť od ostatných receptov, prečo by teda mal byť zlý?! Ak sa niečo nevydarí môže byť problém aj inde. Pekný deň.
kamaja
Hlásim sa po roku, opäť máme "Hody" a ja sa opäť chystám piecť venčeky. Už som ich piekla niekoľkokrát, a vždy sa mi podarili.
Tiež si myslím, že chyba bude niekde inde. Ja na tento recept nedám dopustiť. :o)
orchidea
@kamaja - verím, že sa ti venčeky opäť vydaria a budú všetkým chutiť a veselú "hodovačku" želám...pekný deň
1x kamaja
jurajbalaj
Takže som po dlhom váhaní sa aj ja pustil do pečenia venčekov. Zo všetkých receptov na vareške som si vybral tento. Aj hlavne kvoli krásnemu výsledku na obrázku. V krátkosti veterníky sa vydarili ihneď na prvý krat, žiadne splasnuté cesto. Do rúry som dal hrniec s vodou. Piekol som ich na maxime, čas od oka cca. 10 min. Keď som videl, že už su dosť dvihnute a hlavné tmavšie tak som jednoducho stiahol teplotu niekde na 150 C a nechal som ich ďaších 10-12 min len tak sušiť. Keď som ich vytiahol a ihneď prekrojil nech teplo vyjde von. Skombinoval som viacej techník pečenia lebo každý vraví niečo ine, ale táto kombinácia sa mi zdala vhodná. Zlatý klas som spravil v mlieku, na prvý krat sa mi zgrcol s maslom nakoľko som nemal dobre vychladený zlatý klas, ale druhý pokus to napravil. Výsledok je taký, že jednak každý žasol, že sa mi to podarilo upiecť na prvý krát a za druhé su chuťovo venčeky dokonale. Jedol som veľa veterníkov, venčekov ale tieto nemajú chuťovo konkurencie.
Snažil som sa maximálne dodržať recept a výsledok stál za to. Ďakujem autorke receptu a tento recept zostáva moj no.1 na veterníky a venčeky.
orchidea
@jurajbalaj - ani nevieš ako si ma komenátorm potešil...ten seknutý krém tak to je častý problém myslím si viacerých aj skúsených aj mne sa to už stalo...ak sa ti to stane zas, skús trochu nahriať krém nad parou a potom vyšľahať, niekedy to pomôže...ak chceš robiť veterníky, mám tu na "vareche" recept aj na ne, vyskúšaj aspoň krém, určite budeš spokojný.... ešte raz vďaka za pochvalu a nech sa ti vždy všetko podarí a nielen pečenie venčekov :)
laaskykvet
Chcem Vám veľmi pekne poďakovať za tento skvelý recept, už tretí rok stále na sviatky robím tieto venčeky a celá rodina ich miluje :) a musím pripomenúť, že nikomu z rodiny nevyjdu také krásne vysoké pekne venčeky ako mne :)
orchidea
@laaskykvet - pochvala vždy poteší ale ešte viac ma teší keď sa recept vydarí a aj chutí...ďakujem za pekný komentárik a nech to vždy vyjde a ak by predsa niekedy nie, netreba sa vzdávať, nie vždy sa nám všetko podarí :) krásne vianočné sviatky a ak nebudú u Vás ani tento rok na sviatočnom stole chýbať venčeky, tak nech sú zase bezchybné a celej rodinke nech chutia.
jaynee
zdravím vospolok, dala som si námahu a počas pečenia som si prečítala všetky komenty, a je fakt že tento recept som ešte nerobila, miesto oleja som dávala zatial Heru, ale treba skúsiť aj dačo iné..Cesto vyšlo fantastické, aj krásne napuchli...pokiaľ som ich nevybrala von....po pár minútach spľasli, zospodu akosi vlhké, a hore pekne tmavé...piekli sa na 210 presne 25min...neviem či nie je chyba v tej vode čo mám naspodu rúry.....nie je to veľa?
orchidea
@jaynee Neviem prečo venčeky po vybratí z rúry spľasli, s tým som sa ešte nestrela, pripadá mi to ako by boli málo upečené...tá vody by nemala byť dôvodom toho spľasnutia, tá práve vytvára v rúre paru ktorá dvíha cesto tak bohužiaľ neviem čo to spľasnutie spôsobilo...ak máte ale svoju skúsenosť s pečením venčekov ako píšete, tak si myslím že môžete postupovať podľa zaužívaného postupu a teploty rúry ako inokedy...držím palce aby sa nabudúce vydarili, verím že áno...
jaynee
ďakujem veľmi pekne, včera som urobila polovičnú dávku, na zajtra sestre na okrúhliny..:) vyšli lepšie, dala som menší kastrólik...:) ano mám zaužívaný recept ale ja sa novotám nebránim...:D a ak sa mi dačo nedarí, neofrflem to hneď ako podakto...:) opakovanie je matkou múdrosti, a je pravda, každá váha váži inak a každá rúra pečie inak..:) ale taký skúsený kuchár ako je forum by to mal už vedieť...:)
orchidea
@jaynee ... som rada že sa venčeky podarili a to som nemyslela v zlom keď som napísala, že máte postupovať podľa zaužívaného postupu...samozrejme treba skúsiť nové veci úplne s tým súhlasím, tiež sa nebránim vyskúšať niečo aj také čo robievam podľa niekoho iného a keď sa mi to až tak nepodarí tak recept určite neodsúdim, vrátim sa k môjmu odskúšanému a hotovo...:) ale niektorí to nevedia asi prežiť keď to nevyjde, nehľadajú chybu v sebe, ale radšej budú odsudzovať a kritizovať...ďakujem za komentárik a želám všetko dobré v novom roku a samé dobré recepty a hlavne nech sa vždy vydaria.
tania24
V oblasti cukrarstva nie som novacik, no odpalovane cesto doma nerobime. Ani mamka, ani babka. Dnes som sa rozhodla urobit svoje prve venceky v zivote. Bola som trochu zneistena po precitani komentarov, tak som sa rozhodla urobit polovincnu davku. A ako vysli? Uplne uzasne!! Krasne narastli a ta plnka je absolutne uzasna. Mamka ktora venceky nema v laske a hlavne tu ich plnku, sa len tak oblizovala. Naozaj je to skvely recept.
evelyna
Včera som upiekla podľa tohto receptu venčeky,čuduj sa svete,podarili sa mi,sú pekné.Striekala som dvakrát na seba,sú z toho veterníky,alr dal som potom iba jeden kruh a aj tie sú pekné vysoké.Robila som aj s tukom,tieto sa mi vidia lepšie!!!Ešte aby sa podarila plnka.Recept je výborný!!:-))
evelyna
Poslušne hlasim,plnka sa podarila na 1*,vychválené boli do neba,takže recept je OK,zapisujem si ho na ďaľšie pečenie!!!:-))))
orchidea
@tania24 a @evelyna - som rada že patríte k tým, ktorým sa venčeky podarili a sú s receptom spokojné......ďakujem za vaše vyjadrenia, vždy ma to poteší keď niekto recept vyskúša... a tí, ktorí recept zatracujú a kritizujú by sa mali nad sebou zamyslieť či je chyba v recepte alebo niekde inde.
evelyna
Keďže sme mali dosť sladkého na sviatky,dala som 8 kúskov venčekov do mraziaka,čo to urobí,už sme ich vybrali a zjedli,boli chutné.Stalo sa mi ,dala som do mraziaka koláč s jablkovou plnkou navrchu s puding.krémom a po vybratí to malo takú chemickú chuť,nikomu to nechutilo,tak sa polovička obetoval a pojedol ich:-))))
orchidea
@paulinka123 tak som rada že patríš k tým ktorí recept nezatratili :) ja ich tiež robím už roky a zatiaľ som bola vždy spokojná ak sa mi náhodu aj niekedy nepodaria, určite to nebude chyba v recepte :)))
covy
nedá mi napísať o tomto recepte.Mala som roky osvedčený recept s herou tak že skusim aj iný recept.No jedna basen to bola pracovať s olejom a boli aj mäkkšie a to som ani rumovou polevou nekropila.Robila som s herou 2oo na svatbu o tyžden s olejom na 60tku.Bolo tam pár ludí ktorí boli na oboch posedeniach a našli čuduj sa svete rozdiel.Je to rozdiel aj pracovný aj chuťový,kým s herou sa mi po dvoch dnoch zdal vyvetraný a suchši s olejom do dvoch dni nezostal.Z toho som pochopila že hera tuhne ako margarín a olej je vláčnejši .Rozdiel bola aj v plnke ,ktoru som robila inak ale išlo tam všetko to čo aj do tejto plnky len iným postupom.Tak je velký rozdiel aj ako to dáte do kopy preto som za tento recept vdačna,mne vyšlo z tejto dávy 100 kusov lebo požiadavka boli menšie a podotýkam že som ich netočila dva krát ale len raz a krásne narastli aj sa lepšie tlačili lebo olej tak v ceste nestuhol ako hera.Ak by ste si mysleli ,že prehanam na kusoch na zarobenie tak obidve oslavy bolo pečenie zadara ,bratovi na svatbu a svatke na 60tku.Už iné robiť ani nedubem.Budu chcieť väčšie otočim 2x budú chcieť menšie otočim raz a fifty.Ešte raz dakujem orchidei za recept.
gabi3
Len mam otazku: ak pecieme v teplovzdusnej rure, zapnuty termoobeh , ? alebo ventilator aj horni dolni ohrievanie ? treba teplotu upravit ... ako ...
nastavit na ?
.... poradiť zložitejšie,ako piec piskotove cesto ? alebo
ako sa toto odpaľované cesto pečie ... ?
ako sa pecu zapusky postup pecenia teploty program ? cim je rura viac fukcna tym je pecenie zlozitejsie ...
ak peciem v teplovzdusnej rure ?. je to rozdiel oproti klasickemu spodnemu a vrchnemu ohrevu.
Skombinovala som viacej techník pečenia , lebo každý vraví niečo ine, ale táto kombinácia je vhodná. ? na ake cesto ... prosim poradte ...
piskotove cesto po vybratí z rúry spľasli, a vzdrutra sa zdaju bit surove ... aj ked sa to pecie dllho ... ako piect tvarohovu babovku ... ? ked to peciem aj 80 minut je to zle zvonka pekne upecene a znutra velmi mokre nedopecene :(

Postupovať podľa zaužívaného / 40 rocneho uspesneho/ postupu a teploty oproti klasickemu . plynn spodnemu a vrchnemu ohrevu. rúry ako inokedy.. sa neda ...
viem každá rúra pečie inak. Prosim poradte ako mam piect v novej rure amica ? dakujem Gabi_3@centrum.sk
vanilka111
Robila som ich včera a podarili sa úžasne. Prekvapilo ma cesto bez margarínu. Už budem len takto piecť. Ďakujem
orchidea
@Vanilka111 (28.3.2016 20:42)

Teším sa, že ste môj recept vyskúšali a hlavne že to dopadlo dobre...nech sa vám stále pri pečení darí a všetkým nech chutí :)
vanilka111
@Orchidea (29.3.2016 13:52)

Piekla som prvý raz, ostala mi časť plnky. Dala som ju do chladničky a pridala som do nej jeden polotučný tvaroh bezhrudkový. Upiekla som ešte korpusy a naplnila,ale ostali mi zas korpusy. :-D. Čakajú v mraziaku na piatok. Naplním len karamelovou šľahačkou. :-)


monty469
Tento recept ma veľmi zaujal. len raz som robila odpaľované cesto, dopadlo to dobre, ale vyskúšam podľa teba. Ukladám :-)
lulu1610
Tento recept ma zaujal. Smiem sa spytat kolko Vam priblizne trval cely proces pripravy a pecenia,aby som vedela kolko casu si mam na tento recept vyhradit?
orchidea
Lulu1610 priznám sa, že nesledujem pri pečení a vlastne ani pri varení čas :) Len tak orientačne môžem napísať: Odpaľovanie cesta trvá možno 10 minút, potom musí cesto vychladnúť, zamiešanie vajíčok šľahačom je rýchle, striekanie na plech závisí tiež od zručnosti. Najdlhšie asi trvá pečenie. Pokiaľ sa venčeky pečú môže sa pripraviť plnka. Plniť však až po vychladnutí venčekov. Niekedy robím tak, že ich jeden deň upečiem a plním až na druhý deň.
marienka44
@Orchidea (10.9.2013 18:07)

Párkrát som skúšala odpaľ. venčeky, ale nikdy mi to vytláčanie z vrecka neišlo, asi bolo cesto husté. Ruky nevládali. :-(
Máš ich estetické, pekné. Ale nám by stačila polovičná dávka. Ako podelím 9 vajec napoly?
orchidea
@Marienka44 (27.11.2017 12:28)

Marienka, odpaľované cesto je tým zvláštne, že kľudne môžeš pridať do cesta aj 4 a 1/2 vajca, cesto nesmie byť až tak husté že sa natrápiš pri vytláčaní ale ani veľmi riedke. Aj mne sa už stalo že bolo husté a veru to bola poriadna drina :) ale zase neroztiekli sa pri pečení ako to zvykne urobiť pri príliš riedkom ceste. Kľudne teda pridaj vajec koľko si myslíš že treba aby bolo cesto akurát ani veľmi husté ale ani riedke. Pekný deň
1x 45678
gigi2207
Dakujem za tento recept je vynikajuci vyšiel už niekoľko krát každý si venceky pochvaľuje ešte raz Dakujem
selmapuma
Musim vyskúšať nikdy sa mi nepodarili ešte a to ani ruru neotvaram a vzdy splasnu ,potom lepim2 spolu :-):-)
marienka44
@alca5551 (24.4.2012 14:45)

Niekto pridáva do múky aj kypriaci prášok. Dôležité je neotvárať počas pecenia rúru!
kristof66
Dakujem, su fajnove. :-) Len to miesanie uz nie je pre mna - "bolestivy" recept, mnam vysledok. Tot moja prvotina.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia