Foto: orchidea
Receptov na venčeky z odpaľovaného cesta je už na "Vareche" viac, každá ktorá ich pečieme máme svoj odskúšaný a považujeme ho za Zobraziť celý popisReceptov na venčeky z odpaľovaného cesta je už na "Vareche" viac, každá ktorá ich pečieme máme svoj odskúšaný a považujeme ho za najlepší, ja mám tiež takýto recept, podľa ktorého pečiem venčeky už 30 rokov, dostala som ho od mojej prvej kolegyni. Nemyslím si samozrejme že je ten najlepší zo všetkých... ja som s ním ale spokojná a zatiaľ sa mi venčeky vždy vydarili, budem rada, ak sa aspoň niekomu recept zapáči a samozrejme vydarí...
Suroviny
750 ml |
|
300 ml |
|
štipka |
|
420 g |
|
9 ks |
|
Plnka: | |
450 ml |
|
300 ml |
|
3 ks alebo vanilkový puding |
|
300 g |
|
1 ks |
|
250-300 g |
|
3 PL |
|
Rumová poleva: | |
250 g |
|
horúca |
|
|
|
|
Postup
-
1
Vodu s olejom a štipkou soli dám variť. Do vriacej prisypávam muku a miešam aby neboli hrčky. Hmotu miešam - odpaľujem kým sa nevytvorí hmota oddeľujúca sa od hrnca a varešky. (Ja to robím asi 7-10 minút).
-
2
Cesto nechám vychladnúť a do vlažného pridávam po jednom celé vajíčka, vždy dobre zamiešam. Najlepšie je to miešať šľahačom. ( Vajíčka sa nemusia použiť všetky, záleží od veľkosti vajíčok, ja som teraz použila iba 8 kusov, stačilo to, cesto by nemalo byť veľmi riedke, lepšie je hustejšie).
-
3
Do vrecka na zdobenie dám cesto a na plech vytretý olejom robím venčeky. (Veľkosť si naznačím vykrajovačom v tvare kolieska, ktorý namočím do múky a vyznačím na plech koliesko). Ja dávam cesto dvakrát na seba.
-
4
Na dno rúry vložím kastrólik s vodou, rúru predhrejem na 220 stupňov a vložím plech s venčekmi, pečiem asi 25-28 minút. (Voda je kvôli tomu, aby sa v rúre vytvorila para, ktorá napomáha k zdvihnutiu cesta pri pečení).
-
5
Upečené venčeky nechám chvíľu vychladnúť a potom ich prekrojím.
-
6
Krém: Do vody dám kryštálový cukor s vanilkovým cukrom a privediem k varu, prilejem mlieko zmiešané so Zlatým klasom, alebo vanilkovým pudingom, uvarím kašu - puding. Za občastného miešana nechám chladnúť.
-
7
V šľahači vymiešam maslo s práškovým cukrom a postupne pridávam puding, nesmie byť horúci ale ani úplne studený. Dobre vyšľahať.
-
8
... a krém je hotový...
-
9
Krém dám do vrecka na zdobenie a plním venčeky. Tentokrát som si povedala, že urobím polovicu venčekov aj s karamelovou šľahačkou. Dala som aj krém aj šľahačku.
-
10
Ako som ju pripravila? Upálila som 200 g kryštálového cukru na karamel, ten som zaliala 150 ml mlieka a povarila som kým sa karamelová hrča nerozpustila. Mlieko som odstavila, nechala vychladnúť, ešte som ho schladila aj v chladničke, prisypala som jednu šľahačku v prášku a vyšľahala.
- 11
Hotové venčeky som po stuhnutí krému ozdobila rumovou polevou a tie, ktoré boli plnené aj šľahačkou som ozdobila čokoládou.
- 12
Ešte som zabudla na rumovú polevu: k preosiatemu práškovému cukru priliať po lyžičkách horúcu vodu, rum (podľa chuti, ak sa dá viac rumu potom treba menej vody) a trochu - kávovú lyžičku oleja. Všetko dobre vymiešať na nie veľmi riedku polevu aby veľmi nestekala.... a môžeme polievať venčeky.
- 13
Z tejto dávky vyjde asi 50 venčekov - menších, keď sa mi podaria väčšie tak 46 ks.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 11
Ja som sa vrhla na tento tvoj recept, a verila, že sa vydaria. :o)
A čuduj sa svete, vydarili sa" Krááásne naskočili. Len ma ruka bolela, kým som tých 10 minút miešala cesto :o)))...ale oplatilo sa. Hotové mali priemer 7 cm a vysoké boli 5 cm /pred naplnením/. Dobre? Vyšlo mi 60 kúskov...na jeden plech som "nasúkala" iba 16ks. A piekla som v normálnej rúre pri tých 220 st. 25 minút, s rajničkou vody :o)) No, a ten krém, je tiež supiš! Len by si mi mohla ešte poradiť, ako ich skladuješ ty, aby neboli príliš zmäknuté alebo prisuché. Ja ich prikrývam a odkrývam igelitovou fóliou, podľa stavu. :o))))) Chcela by som ich robiť v lete na svadbu, ale sa bojím, že v uzavretej nádobe v chladničke sa mi rozmočia. Díky za perfektný recept aj za radu.
PS: ... z odpaľovaného robievam bežne veľhory, ale na venčeky som si netrúfla, nebyť teba! :o)) Ešte raz, díks.
A že som ťa potešila? Tak to som rada... Ja poznám ten pocit, keď je dník trošku menej vydarený, ale stačí nejaký svetlejší moment, ktorý ti ho napraví a hneď sa ti svet zdá krajším... :o)Páá
Ale potom sa mi - neviem prečo - pieklo tak, že sa pri pečení dvihlo dno a zostala mi iba "čiapočka" bez dna. Nemusela som prekrajovať ;-), ale nebolo čo zakryť. Tak som skúsila iné recepty a asi to bolo už s veľkým časovým odstupom, lebo už sa mi vôbec nedarilo... vždy mi spľasli...
Prosím, nevieš mi poradiť čo robím zle? Rada by som sa k venčekom vrátila, máme ich veľmi radi....
Tvoj recept ukladám a snáď nájdem odvahu ho po toľkých neúspechoch aj vyskúšať...
-stále čerstvú múku používať, pričom preosiať aspoň jedenkrát.
-ďalej nie je jedno v akej nádobe varíme, čiže radšej v menšom hrnci cca 2 l /nie v širokom kastróly/
- keď sa zamiešavajú celé vajcia do hmoty, treba dlhšie miešať- 7-10min
- ak vyberieme venčeky z rúry, tak ich necháme na teple na šporáku 15 min. ešte sušiť, až potom na chladnešie miesto
- venčeky vám nezvlhnú, ak ich neposypete práškovým cukrom, stačí ich poprášiť pred podávaním
- venčeky dávam do papierovej krabice prikryté papierom na pečenie a tak nezvhnú. Potom na chladnejšie miesto, kde sa nekúri. /V lete musia byť v chladničke, ale pod papierom a ľanovým obrúskom/
Radšej pečiem, ako varím - lebo jedlo zmizne za pár minút a výsledok nie je vidieť, koláčiky aspoň 1-2 dni robia radosť z vykonanej práce.
Ale najradšej sa venujem šitiu - to je moje NAJ hobby - prečo? lebo sa z toho teším dlho - skúste šiť si pre radosť a uvidíte ....
Tých 10 minút poctivého "odpaľovania" stálo za to. Ďakujem za recept, ktorý ma zbavil strachu z odpaľovného cesta. :D
Teraz som robila z celej dávky, a podarili sa fantasticky. Vyšlo mi ich až 56 ks. :) A dokonca som spravila aj karamelovú plnku. Cez víkend máme Hody, takže hostia sa budú zalizovať až za ušami :-D
Ešte raz ďakujem za fantastický recept :D
Tiež si myslím, že chyba bude niekde inde. Ja na tento recept nedám dopustiť. :o)
Snažil som sa maximálne dodržať recept a výsledok stál za to. Ďakujem autorke receptu a tento recept zostáva moj no.1 na veterníky a venčeky.
nastavit na ?
.... poradiť zložitejšie,ako piec piskotove cesto ? alebo
ako sa toto odpaľované cesto pečie ... ?
ako sa pecu zapusky postup pecenia teploty program ? cim je rura viac fukcna tym je pecenie zlozitejsie ...
ak peciem v teplovzdusnej rure ?. je to rozdiel oproti klasickemu spodnemu a vrchnemu ohrevu.
Skombinovala som viacej techník pečenia , lebo každý vraví niečo ine, ale táto kombinácia je vhodná. ? na ake cesto ... prosim poradte ...
piskotove cesto po vybratí z rúry spľasli, a vzdrutra sa zdaju bit surove ... aj ked sa to pecie dllho ... ako piect tvarohovu babovku ... ? ked to peciem aj 80 minut je to zle zvonka pekne upecene a znutra velmi mokre nedopecene :(
Postupovať podľa zaužívaného / 40 rocneho uspesneho/ postupu a teploty oproti klasickemu . plynn spodnemu a vrchnemu ohrevu. rúry ako inokedy.. sa neda ...
viem každá rúra pečie inak. Prosim poradte ako mam piect v novej rure amica ? dakujem Gabi_3@centrum.sk
Teším sa, že ste môj recept vyskúšali a hlavne že to dopadlo dobre...nech sa vám stále pri pečení darí a všetkým nech chutí :)
Piekla som prvý raz, ostala mi časť plnky. Dala som ju do chladničky a pridala som do nej jeden polotučný tvaroh bezhrudkový. Upiekla som ešte korpusy a naplnila,ale ostali mi zas korpusy. :-D. Čakajú v mraziaku na piatok. Naplním len karamelovou šľahačkou. :-)
Ďakujem za informáciu. Tento týždeň Váš recept vyskúšam :)
Párkrát som skúšala odpaľ. venčeky, ale nikdy mi to vytláčanie z vrecka neišlo, asi bolo cesto husté. Ruky nevládali. :-(
Máš ich estetické, pekné. Ale nám by stačila polovičná dávka. Ako podelím 9 vajec napoly?
Marienka, odpaľované cesto je tým zvláštne, že kľudne môžeš pridať do cesta aj 4 a 1/2 vajca, cesto nesmie byť až tak husté že sa natrápiš pri vytláčaní ale ani veľmi riedke. Aj mne sa už stalo že bolo husté a veru to bola poriadna drina :) ale zase neroztiekli sa pri pečení ako to zvykne urobiť pri príliš riedkom ceste. Kľudne teda pridaj vajec koľko si myslíš že treba aby bolo cesto akurát ani veľmi husté ale ani riedke. Pekný deň
Niekto pridáva do múky aj kypriaci prášok. Dôležité je neotvárať počas pecenia rúru!