Na to, aby ste si nezvyčajnú, rafinovanú „kulinariku“ onej obrovskej, farebnej časti sveta naštudovali a preverili, potrebujete tam „naživo“ byť. Mať však Áziu scestovanú a spoznať ju, je vec neľahká. Patrím k väčšine, ktorá tieto zavše „nebezpečné“ chute nevyhľadáva a neholduje im. Predsa však, pochodil som istú časť ázijského kontinentu a mnohé arómy, odtiene aj chute tohto sveta som si zamiloval. Učaroval mi Blízky východ a Malá Ázia, Turecko. Bol som tam na prelome tisícročí niekoľkokrát a dokonca som aj čestným občanom mesta Ürgüp v Kapadócii.
V kraji divokých koní, tigrieho mlieka a nedobrého vína som natrafil na pokrmy, ktoré si občas ukuchtím aj v mojej modranskej gastronomickej vyhni. Mám skvelého pomocníka. Tristostranovú knihu receptov „Samples from turkish cuisine“, vydanú v roku 1990. Takmer štyri stovky receptov na prípravu polievok, mäsa, rýb, vajec, šalátov, dezertov a nápojov lákavých vzhľadov a chutí.
Neponúknem vám varený baraní mozog podávaný s bulgurovým, rajčinovým či karotkovým šalátom. Urobme si len obyčajný ázijský letný šalát. Napríklad z varenej fazule (fasulye piyazi) s cibuľou, cherry paradajkami, so zeleným korením, s čiernymi olivami, polovičkami vajec natvrdo, olivovým olejom a citrónovou šťavou. Bielu fazuľu môžete vymeniť za červenú šošovicu. Fajn, tá nezdúva!
Alebo si ukuchtite hummus – cícerovú nátierku. Stačí rozmixovať varený cícer (po trnavsky „ploské penášky“), pražený sezam, olivový olej, drvenú rascu a rímsku rascu, cesnak, petržlenovú vňať, červené korenie a soľ.
Poďme ďalej na východ. Urobte si jablčné alebo višňové čatní, indické karí, placky, pangasia z Mekongu na paradajkách (hodí sa k nemu rosé Zweigelt), baraninu na čínskom zázvore. V Číne, vlastne v Kanade, vo Vancouvri (žije tam hromada Ázijcov), končíme. Jedol som tam pred časom chrumkavú sladko korenenú šanghajskú kačicu, ktorá sa mi rozplývala v ústach. Bola to gastronomická paráda...
Diskusia k článku