Gurmán Award 2024:
Najlepšie reštaurácie a šéfkuchári sú v Bratislave a pod Tatrami

Jarmila Horváthová, 23. apríla 2024     4 minúty čítania

Michelin, najuznávanejší svetový bedeker reštaurácií, na Slovensko ešte stále neprišiel, to však neznamená, že slovenské reštaurácie a šéfkuchárov nikto neoceňuje. Tých najlepších každoročne už 20 rokov vyhlasuje bedeker Gurmán na Slovensku.



Zástupcovia reštaurácie Eck (v strede) s cenou za najlepšiu reštauráciu.
Foto: Jarmila Horváthová


Hodnotenie reštaurácií je výsledkom návštev v reštauráciách, kde hodnotitelia posudzujú jedlo, obsluhu, prostredie aj nápoje. Najlepších šéfkuchárov si vyberajú spomedzi seba samotní majstri varešky.

Najlepší z najlepších pre rok 2024

Ak by ste sa chceli ísť najesť do prvých troch reštaurácií na Slovensku podľa hodnotiteľov Gurmána a vyskúšať kuchárske umenie ich šéfkuchárov, mali by ste ísť do Bratislavy a do Batizoviec pod Vysoké Tatry.

Na prvom mieste sa tak ano minulý rok umiestnila reštaurácia Eck z bratislavského Devína so šéfkuchárom Danielom Tilingerom, ktorý sa stal aj šéfkuchárom roka.

Druhé miesto obsadila stálica na slovenskej gastroscéne – Gašperov Mlyn z Batizoviec a jeho šéfkuchár Ján Breza skončil štvrtý medzi šéfkuchármi.

Pomyselný bronz putuje do Bratislavy, do reštaurácie Irin, ktorá sa nachádza v bratislavskom Starom meste a jej majiteľ a šéfkuchár v jednej osobe Lukáš Hesko obsadil medzi šéfkuchármi druhé miesto. Táto reštaurácia dostala aj ocenenie Hospitality Awards za mimoriadne priateľský servis.



Zástupcovia troch najlepších reštaurácií Slovenska s oceneniami.
Foto: Jarmila Horváthová


Kuchárske nádeje v Košiciach a v Lučenci

Ak by ste hľadali výnimočné jedlo v hoteli, tak treba ísť do Vysokých Tatier, reštaurácie z tatranských hotelov totiž obsadili tri prvé miesta – vyhrala reštaurácia Franz Jozef v hoteli Lomnica v Tatranskej Lomnici, druhá skončila reštaurácia v Grand Hoteli Kempinski High Tatras na Štrbskom Plese a tretia skončila ďalšia reštaurácia z hotela Lomnica – Sissi.

Ale dobré jedlo samozrejme neexistuje len v Bratislave či v Tatrách – medzi 20-timi najlepšími kuchármi nájdeme mená od Bratislavy po Košice. Aj kuchárske objavy roka varia v Lučenci a v Košiciach – stali sa nimi Lukáš Heuser z lučeneckej reštaurácie Origin a Matej Bakoš z košického Bakoš Bistro.



Objavy roka (zľava) Matej Bakoš, z Bakoš Bistro, Košice a Lukáš Heuser z Origin, Lučenec s vydavateľom Gurmána Radoslavom Nackinom.
Foto: Jarmila Horváthová


Víťazi Gurmán Award 2024

Najlepšia reštaurácia: Eck, Bratislava
Prémiová reštaurácia roka: Eck, Bratislava
Tématická reštaurácia roka: Edomae Sushi Matsuki, Bratislava
Hotelová reštaurácia roka: Franz Jozef, Hotel Lomnica, Tatranská Lomnica
Kuchár roka: Daniel Tilinger, Eck, Bratislava
Somelier roka: Patrícia Bačová
Objav roka: Lukáš Heuser, Origin, Lučenec, Matej Bakoš, Bakoš Bistro, Košice
Cena za celoživotné dielo: Richard Císar, Banská Bystrica






ANKETA: Ak sa chcete najesť v neznámom meste, riadite sa pri výbere podniku hodnoteniami na internete?

76,9%



23,1%







Diskusia k článku







 



TOPlist