Medzi Dankine obľúbené recepty patria najmä tie z detstva. V Slovenských dobrotách v TV Varecha pripravila kapustové strapačky.
Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha
Kedy a ako ste sa naučili variť?
Moje prvé skúsenosti s varením si pamätám ešte z detstva. Mala som ten najlepší vzor a príklad, moju maminu. Vo varení ma inšpiruje aj teraz, najmä ak ide o tradičné jedlá, v ktorých je ona jednoducho jednotka. Už na základnej škole som ju viackrát prekvapila maličkosťami v podobe pudingu alebo pečených zemiakov, keď prišla poobede z práce. Odkedy sa mi narodili detičky, varenie je pre mňa každodenná nevyhnutnosť.
Pochádzate z okresu Detva, aké jedlá sú typické pre tento región?
Celé detstvo aj mladosť som prežila v malej dedinke na Podpoľaní, v Kalinke blízko Detvy. Pre tento región sú typické rôzne syrové a bryndzové maškrty a vcelku aj veľmi jednoduché jedlá. Okrem bryndzových halušiek sú to aj bryndzové pirohy, strapačky s kapustou, šúľance s makom, kyslé polievky a v lete kysnutý ovocný koláč. Niekedy nám na večeru vystačili aj pečené zemiaky v šupke, maslo, slaninka a naložená kyslá kapusta. Zdravá a rýchla dobrota.
Ktoré sú vaše obľúbené recepty?
Medzi moje obľúbené recepty patria tie z detstva, a to najmä bryndzové halušky. S deťmi si radi robíme domáce šúľance s makom, trpezlivo ich všetci spolu šúľame. Milujeme bábovku a deti na milión spôsobov mäso s ryžou. Kvôli synovi som sa musela naučiť variť aj kyslú fazuľu a guláš. Som rada, že ich postupne učím zavádzať do jedálneho lístka aj surové šaláty, špenát či rôzne strukoviny.
Ako vznikol váš vrúcny vzťah k folklóru?
Vzťah k folklóru mám od detstva, nebolo dňa, aby otec doma nepočúval magnetofónové pásky s ľudovkami. Mojou štartovacou čiarou bola ZUŠ, potom pár speváckych súťaží a nakoniec prijatie do folklórneho súboru Marína vo Zvolene. Práve vďaka Maríne som prišla do Družiny, kde pôsobím s prestávkou 18 rokov. Robíme folklór po našom – citlivo, moderne, aby boli aj naše staré mamy na nás hrdé.
V kapele určite veľa cestujete, ako je to u vás so vzťahom k jedlu a vareniu?
Náš kapelník Atila sa stal majstrom v kváskovaní. A hráč na píšťale Janko vie urobiť výbornú klobásku. Keď je čas, všetci členovia máme radi poctivú slovenskú kuchyňu a dáme si záležať na kvalitných slovenských produktoch. Po toľkých cestách po Slovensku už vieme, kde čo môžeme očakávať.
Diskusia k článku